Blog Braneta Kastelica

Pohotni kralji, ki so spreminjali tok zgodovine

London, 17. 01. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Brane Kastelic
Komentarji
22

Seks, nezvestoba, ljubice, nezakonski otroci, ločitve in… vse, kar sodi v to eksplozivno zmes so dali močan pečat zgodovini britanskega in pred tem angleškega dvora. Veliko krat so imeli orjaške politične posledice, in spreminjali tok zgodovine.

Camilla in Charles
Camilla in Charles FOTO: Reuters

Princu Charlesu je kljub velikemu škandalu, ki ga je prineslo razkritje sprva poročene, potem razvezane ljubice – zdaj druge žene Camille (mnogi niso mogli razumeti, da si je omislil ljubico, ki je bila precej starejša in precej manj lepa od žene), uspelo ostati prvi v vrsti za prestol.

Abdikacijska kriza in kitajski klinč

Charles bi bil danes zelo daleč v tej vrsti, če ne bi prestola zasedla njegova mati Elizabeta II., ki ga ne bi zasedla, če ne bi njenega strica – kralja Edwarda VIII. ( v prinčevskih časih je bil ženskar, ki je imel posebno rad poročene ženske) kljub temu, da je imel med dvorjankami dve poročeni stalni ljubici, v postelji zmešala niti malo lepa dvakrat ločena ameriška katoličanka Wallis Simpson. In če se ne bi raje odpovedal prestolu kot poroki z Wallis, kar se je zgodilo leta 1936. Na prestolu je bil manj kot enajst mesecev. Abdikacijsko krizo so rešili tako, da je prestol zasedel njegov mlajši brat – oče sedanje kraljice, ki je postal kralj Jurij VI.

Kaj je… ali še bolje, kje je imela Wallis Simpson to, s čemer je tako zmešala Edwarda VIII., da se je kot edini kralj v zgodovini prostovoljno odpovedal prestolu? Govoric je na tone. Po enih naj bi bila seksulna virtuozinja, ki se je nanizanke posebnih posteljnih veščin naučila v javni hiši v Šangaju na Kitajskem. Tam naj bi se do popolnosti izurila ne samo felacije ampak tudi tako imenovanega “šangajskega stiska” oziroma “kitajskega klinča” (stiskanje penisa z nožnico). S tem zadnjim naj bi tako obvladala kralja - njegov domnevni problem s prezgodnjim izlivom in menda bolj majhno moškostjo – da je raje pustil presto kot njo.

Ko vžigalica postane cigara

Kdo ve! Po drugih govoricah ni bila možačasta kar tako. Bila naj bi hermafrodit. Ob njenem rojstvu naj se zdravniki ne bi mogli odločiti ali je fantek ali punčka. Obstajajo tudi govorice, da ni nikoli imela spolnih odnosov ne s prvim ne z drugim možem. In da nobenemu fantu pred njima ni pustila južno od pasu. In tako naprej. Sama se je v mladih letih pohvalila samo z obvladovanjem felacije: sposobna naj bi bila “vžigalici dati občutek, da je cigara”. Kdo ve, kaj je res in kaj ne, zanesljivo je res samo to, da je zmešala kralja pomešala vrstni red za prestol in vplivala na zgodovino dvora. Nekateri trdijo, da ga je zmešala s seksom, kakršen koli je že bil, drugi trdijo, da je to izmišljotina.

Vlada oziroma politika je bila tista, ki Edwardu VIII. ni dovolila, da bi se poročil z žensko, ki jo je hotel za svojo kraljico.

Kralj s šestimi kraljicami

Henrik VIII. Angleški
Henrik VIII. Angleški FOTO: Reuters

Kako zelo drugače je bilo v času, ko so kralji delali, kar koli so in s komer koli so hoteli. Ne samo v svojih posteljah. V mislih imam posebno enega kralja, šest porok, dve kraljici brez glav in dve razvezi. Prva izmed razvez je celo botrovala pojavu nove, anglikanske cerkve.

Njen ustanovitelj in prvi poglavar je bil zloglasni pohotni kralj in smrtno nevarni mož Henrik VIII. iz rodbine Tudorjev. Prestol je zasedel pri osemnajstih letih, menda kot devičnik, in vladal 38 let (1509-1547). Imel je šest žena, o katerih govori pesmica, ki gre takole:

“To six wives he was wedded,
one died, one survived,
two divorced, two beheaded.”

Od prve in četrte se je ločil, drugo in peto je dal obglaviti, tretja je umrla, šesta je preživela in postala njegova vdova. Zgodovinarji niso enotni, ko gre za Henrikove ljubice. Eni trdijo, da jih je bilo bolj malo, posebno med prvim zakonom, ko naj bi imel samo dve in samo eni naredil otroka, drugi, da jih je imel nešteto že med prvim zakonom in naredil veliko izvenzakonskih otrok.

Prvič se je poročil nekaj dni pred kronanjem leta 1509, s Katarino Aragonsko, vdovo svojega brata, ki po smrti komaj sedem tednov starega sina Henrika, ni več rodila moškega potomca, ki ga je na vsak način hotel Henrik VIII.. Prvo afero naj bi imel šele leta 1514, ko je bila Katarina noseča, ker se mu je seksalo, v tistih časih pa so mnogi verjeli, da lahko seks z nosečnico povzroči spontani splav.

Mary in Anne

Kasneje je med prvim zakonom je imel posebno dolgotrajno afero z dvorno damo Mary Boleyn, ki naj bi ji on naredil dva otroka (nikoli ju ni priznal). Tam okrog leta 1525 je postal ne samo zelo nestrpen, ker nič ni kazalo na to, da bo njegova prva kraljica rodila sina, ampak se je zakuril za Maryino mlajšo menda karizmatično samsko sestro, dvorno damo iz kraljičinega spremstva Anne Boleyn. Kralj gor al idol, Anne Henriku ni in ni dala… kar je hotel, ker ni hotela po sestrinih stopinjah in postati samo ljubica.

Anne si je tako zelo želel v postelji, da je od papeža zahteval razveljavitev zakona s Katarino Aragonsko, in, poenostavljeno rečeno, ker je dobil košarico, z zakoni ločil angleško cerkev od Rima, da bi se ločil od Katarine in poročil Anne. Leta 1534 se je s posebno listino o vrhovni oblasti povzdignil v poglavarja angleške cerkve, ki je odgovoren samo… Jezusu (pod vladavino kraljice Elizabete I., hčerke iz njegovega zakona z Anna Boleyn, se je iz tega državnega katolicizma ob koncu šestnajstega stoletja razvila anglikanska cerkev - kot tretja glavna oblika evropskega protestantizma).

Anne je bila prva izmed dveh žena, ki ju je dal obglaviti. Druga je bila peta žena Catherine Howard, ki jo je obtožil nezvestobe. Po njenem obglavljenju je pripravil veliko požrtijo in zabavo, zase in za 26 žensk. Sina, kasnejšega kralja Edwarda VI., mu je rodila Jane Seymour, ki je kmalu po porodu umrla.

Srečno poročeni kralj

Buckinghamska palača
Buckinghamska palača FOTO: Reuters

Eden izmed kraljev, ki je bil dolgo srečno poročen je bil Jurij II. (1683 - 1760). Zgodovinarji trdijo, da so ga morali službaniki zmotiti med seksom z ženo Caroline, da bi ga obvestili o očetovi -- kraljevi smrti oziroma o tem, da ni več prestolonaslednik, ampak novi kralj.

Kljub srečnemu zakonu z obiljem seksa je imel ljubice. Kralj brez ljubic(e) je bil takrat nekaj nepredstavljivega. Imeli bi ga za šibkega kralja, ali, kar bi bilo še huje, za impotentnega kralja. Eno izmed njih, Henrietta Dowd, je imel celo dvajset let, in ko jo je končno odslovil, ga je kraljica Caroline menda prosila, naj se premisli, ker se je bala, da jo bo nadomestil z vrsto mladimi ljubimkami. Natančno to se je zgodilo. Portret ene izmed ljubic naj bi imel celo obešen nad vzglavjem zakonske postelje.

Eden izmed kraljev, začuda ravno sin Henrika VIII., bolehni kralj Edward VI., ki so ga kronali pri devetih letih, je umrl deviški, star manj kot šestnajst let.

Je bil kralj Richard Levjesrčni gej?

Kar nekaj kraljev je imelo raje seks z moškimi kot ženskami. Geji so bili, med drugimi William Rufus, sin Williama Osvajalca, pa James I. in njegov sin Charles I.. Gej je bilo celo Richard I., ja, legendarni Richard Levjesrčni.

Nekateri zgodovinarji trdijo, da je Richardova homoseksualnost igrala ključno vlogo v zgodovini ne samo Anglije, ampak sveta. Kriva naj bi bila za dolgotrajnost in podaljševanje križarskih vojn. Richard Levjesrčni naj bi bil tako rad na Bližnjem vzhodu, ker so tam takrat zelo strpni do gejevskega seksa. Zgodovinarji so prepričani, da ni nikoli, niti enkrat seksal s svojo ženo.

Biseksualni kralj

Kralj Edward II. (vladal je od leta 1307 do leta 1327) ni bil gej, ampak najbolj znani biseksualni kralj, ki se je s Isabello francosko poročil pri dvanajstih letih. V zakonu se je rodilo šest otrok. Imel je tudi dva nezakonska otroka. Problem z njegovimi moškimi ljubimci so imeli njegovi vitezi, ki so se mu uprli in ga prisilili, da je abdiciral, preden so ga grdo umorili: skozi anus so ga zabodli z žarečim kopjem.

Ker smo ravno pri biseksualnem kralju; ena izmed najbolj bizarnih seks govoric o sedanji britanski kraljevski družini je iz leta 2003, ko so imeli britanski tabloidi več tednov veliko veselje s trditvami nekdanjega gardista in sluge princa Charlesa Georgea Smitha, da ga je posilil Charlesov najljubši sluga Michael Fawcett, in da imata Charles in Fawcet homoseksualno razmerje. Tudi takrat je kraljevska družina zanikala obtožbe, res v zelo nenavadni obliki ne da bi obtožbe omenila. Samo dve leti kasneje je Smith, star komaj 44 let, umrl za “neznano boleznijo”.

Veseli monarh

Poročna obleka Catherine Middleton - 2
Poročna obleka Catherine Middleton - 2 FOTO: Reuters

Charlesov soimenjak, kralj Charles II., ki je vladal v sedemnajstem stoletju, je bil nekaj posebnega. Vzdevek Merry Monarch, Veseli monarh je dobil zaradi žurerstva in hedonizma. Njegovega očeta, Charlesa I. so usmrtili leta 1649, na vrhuncu angleške državljanske vojne, ki je sledila republikanska diktatura razvpitega Oliverja Cromwella. Charles II. je moral po porazu svoje vojske v bitki s Cromwellovo armado pobegniti v Francijo, kjer je imel med devetletnim izgnanstvom najmanj sedemnajst ljubic. Po Cromwellovi smrti leta 1658 so obnovili monarhijo, Charles II. pa se je vrnil na Otok.

Njegova kraljica Katarina ni rodila nobenega živega otroka, je pa veseli monarh priznal najmanj dvanajst nezakonitih otrok, ki jih je rodila vrsta ljubic (na prestolu ga je nasledil brat James). V svet mesenega spoznanja ga je uvedla njegova nekdanja dojilja pri petnajstih letih. Prvega nezakonskega otroka je naredil pri šestnajstih letih.

Eden izmed njegovih najljubših dvorjanov je bil polkovnik Cundum. Zanimivo ime, a ne? Ker spominja na kondom. Ja, polkovnik Cundum je bil izumitelj kondoma. Kralja ni skrbelo to, da bi kakšna od ljubic zanosila. Skrbel ga je sifilis. Njegova najljubša in najbolj slavna ljubica je bila Barbara Villiers, ki je “obvladala” prepovedane sonete Pietra Aretina, posebno ilustracije: šestnajst položajev za seks. Ko jo je “odstavil” je ohranila vpliv in moč na dvoru tako, da je kralju do konca življenja dobavljala mlade ljubice.

Charlesov brat, kralj James II. je bil še bolj pohoten kralj, nekakšen Jack Nicholson med kralji, ki naj bi spal z več kot tisoč ženskami.

Zvesti kralj

En sam kralj naj ne bi bil nikoli nezvest svoji kraljici. To naj bi bil Jurij III., ki je leta 1761 poročil debelinkasto grdo princeso Sophio. Zgodovinarji trdijo, da jo je prvič videl v živo na poročni dan in da se mu je spačil obraz, ker je bila tako grda in debela, a zakon je bil srečen in v znamenju velike ljubezni in očitno veliko seksa, na kar kaže med drugim njunim kar petnajst otrok.

Najbolj pohoten kralj v novejšem času je bil Edward VII. (sin krepostne kraljice Viktorije), ki je bil rekordno dolgo prestolonaslednik, ker je njegova mati rekordno dolgo (rekord pade letos!) vladala. Imel je nešteto ljubic, eno izmed njih celih dvajset let.

Princ Harry
Princ Harry FOTO: Reuters

Med današnjimi člani naj bi bila najbolj seksualno podjetna nesimpatični Andrew in simpatični Harry, ki pa sta, vsaj po številkah zelo daleč od razvpitih pohotnih prednikov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

šmajser1
18. 01. 2015 01.18
-1
SEXAT JE LUSMO!!OOO JA.
Important notice
17. 01. 2015 20.19
+5
CITIRAM: ........ " Leta 1934 se je s posebno listio o vrhovni oblasti povzdignil v poglavarja angleške cerkve, ki je odgovoren samo…....." ///////////// ALO??????? 1934???????
radovedna 1
17. 01. 2015 18.37
+4
Vsen je boljsa zgodovina v zvezi seksa in innn ne pa zgodovina ki jo zdaj delajo"fanatiki" ki ubijajo nedolzne ljudi
I G N O R A N T
17. 01. 2015 18.11
+8
Kamorkoli so tile * stoplili z svojimi nogami je bilo za njimi upostosenje in unicenje
Sputnik
17. 01. 2015 17.01
+19
avtorju tega članka svetujem da stavka z več kot 5 besedami sploh ne piše ker tej nimajo več nobenega smisla. sploh ne vem kaj hoče avtor povedat
jan.k94
17. 01. 2015 13.45
+14
Prebereš prvi stavek in veš kdo je pisec članka
pingvinislo5
17. 01. 2015 14.52
+3
HellWolf
17. 01. 2015 13.03
+12
tisto kar mamo dans med kraljevsko/bančniško elito je plod sprijenih ekscesov ki so se dogajal v zadnih par sto letih... zaka mislte da je svetovni vrh mentalno zavrt? Ker so križanci med brati in sestrami, al pa v najbolj milem bratranci in sestričnami.
Alex000
17. 01. 2015 12.43
+21
In Angleži se imajo za zgled, kako se obnašati in vso to protokularno s.r.a.n.j.e. ??????????????????? Vse kar sem zasledila in prebrala o njih je moj zakluček: najbolj pokvarjeni (v rokavičkah), največ homoseksualcev že v davnih časih(v rokavičkah), najbolj zadrti o tem, kaj smejo ženske (v rokavičkah), nezvestoba obvezna (v rokavičkah),....... In oni hočejo cel svet (kolonije) učiti, kaj je prav in kaj ne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ZA BRUHAT!!!!!!
dajno
17. 01. 2015 13.56
+13
Podobno bot cerkev. Nazven oh in ah, navznoter pa fej in fuj.
vox populi
17. 01. 2015 11.04
+35
No kakšna je razlika med preteklostjo in sedanjostjo? Nobena. V preteklosti so kralji izkoriščali, danes kralji - bogataši izkoriščajo. Danes kraljevska srenja se prikazuje kot MI SMO EDINI OSTANEK nekaj kar izginja in ZATO NAS MORATE SPOŠTOVATI IN CENITI. Ma koga. Rojen kot navaden otrok, spočet kot navadno bitje. Vsi imamo prednike, vsi imamo nekoga, ki nas je spočel in rodil, vendar zaradi tega nismo nekaj posebnega, NIMAMO na računu milijarde ob rojstvu, katere plačuje množica ljudi uživaš pa sam ker si KAJ???? Ne mi govorit o Henriku VIII in spustit današnjih ven. Kakšna razlika je???
ajkka
17. 01. 2015 10.39
+13
Ki so krivi za smrt miljone nedolžnih ljudi ...
Redtka
17. 01. 2015 10.15
+35
Čeprav razumem je Anglikanska CERKEV ratala ob mačefitu potrebnega Kralja no zdej je jasno zakaj so te vere ( Islam, Kršćanstvo ter ostale ) rak rana družbe saj so nastale iz prepolnih jajc slabe sperme..in posiljenih žensk..
evian2016
17. 01. 2015 10.40
+8
janezpodre
17. 01. 2015 12.11
+15
Kastelic slabo pozna zgodovino. Henrik VIII. se ni ločeval in poročal zaradi "pohote", ampak, ker je hotel sina- prestolonaslednika. Od Španke in Rima se je ločil, ker mu ni dala sina, Rim pa ni prista na ločitev.
Redtka
17. 01. 2015 12.37
+2
Torej po slabem Sexu, še slabša Vera, in jo se je komu dvignil je nastal Islam, Krščanstvo, Šiš Miši in podobno..
janezpodre
17. 01. 2015 10.15
+21
Pri vsem tem rumenem opravljanju, mi je najbolj všeč Kastelicev zapis, da je Edvard VIII. raje "pustil PRESTO, kot Wally Simpson" . Znano je, da je imel preste izredno rad in je zato njegova žrtev res izjemna.
Dakota 100
17. 01. 2015 09.42
+10
Če bi Brane sebe videl ali slišal bi spremenil marsikatero mnenje.
Svalbard
17. 01. 2015 10.08
+0
ho?emVšolo
17. 01. 2015 09.22
+26
Brane je bil v prejšnjem zivljenju zagotovo kraljevi nažigač
hotchilipoper
17. 01. 2015 09.15
+10
Ko pride starost so samo še solze in razočaranje
Mb128
17. 01. 2015 09.05
+2
Sem gledal eno oddajo v kateri so trdili, da jih ima lord Monthbathon tudi za ušesi a se je izteklo brez bioloških posledic.