Blog Braneta Kastelica

V pričakovanju kraljevskih popadkov: 97 odstotkov Otočanov si želi princeske

London, 27. 04. 2015 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Brane Kastelic
Komentarji
11

V Britaniji odštevajo samo še dni do parlamentarnih volitev (7. maj), ki so za prihodnjo usmeritev razvoja britanske družbe najpomembnejše po letu 1979, ko sta zavladala Thatcherjeva in tačerizem, pa imam vseeno občutek, da večino Otočanov bolj kot dve zelo različni opciji bližnje prihodnosti, zanimata spol in ime novega kraljevskega deteta, drugega otroka Williama in Kate, ki se mu očitno ne mudi na svet, saj menda zamuja že tri do štiri dni.

Kako pospešiti popadke?

Otrokovo nezanimanje za "rok" je na današnji jutranji televiziji sprožilo rdeča lica in veliko hihitanja v oddaji Good Morning Britain na ITV-ju. Najbolj priljubljeni televizijski zdravnik dr. Hilary Jones naj bi odgovoril na vprašanje, kako lahko mladi kraljevski par pospeši rojstvo otroka.

"Lahko grem v podrobnosti?" je vprašal in ne da bi počakal na odgovor dodal: "Lahko bi seksala."

Oba voditelja jutranjega programa sta se odzvala z odprtimi usti.

"Moški pri seksu sprošča prostaglandins, ta hormon pa lahko pomaga pri spodbujanju rojstva otroka," je dodal 61-letni dr. Jones, ki se na otroke in porode ne spozna samo zato, ker je zdravnik, ampak tudi zato, ker je trikrat razvezani oče petih otrok.

Zardela voditeljica Susanna Reid se je med hihitanjem odzvala, da je “v napovedi jutranjega programa dejala, da bo govoril o romantiki”.

"Saj govorim. Romantična noč bi lahko spodbudila rojstvo. Toplo jo priporočam," je dr. Jones vztrajal pri… seksu kot spodbujevalcu rojstva otroka, ki zamuja tri do štiri dni.

Navijanje za punčko

Čeprav kembriška vojvoda in vojvodinja, po domače William in Kate, nista sporočila ne roka ne spola drugega otroka, kaj šele imena, in čeprav je Kate javno rekla, da drugega otroka pričakujeta v drugi polovici aprila in da nista želela vedeti spola, na Otoku trdijo, da je rok že mimo, da je bil morda že 23-tega, pa tudi, da pričakujeta punčko.

Britanski kraljevi par je obiskal Stephen Lawrence center - 6
Britanski kraljevi par je obiskal Stephen Lawrence center - 6 FOTO: Reuters

Celo 97 odstotkov Otočanov si v najnovejši raziskavi javnega mnenja želi, da bi bilo novo kraljevsko dete punčka. So princi postali tako nepriljubljeni, da si še enega princa želi samo tri odstotke vprašanih Otočanov?

Ne. Zdi se, da gre predvsem za klasično predstavo idealne družine. Mimogrede, a si predstavljate, kako bi se na takšno navijanje za fantka, odzvale na primer feministke?

Diana naj bo!

Ko gre za imena, se večina zadnje dni najbolj ogreva za to, da bi jo imenovala Diana. Po tragično preminuli Williamovi materi (avgusta 1997). Zdi se, da je vsesplošno otoško navijanje za punčko obudilo spomin na princeso Diano, s katero Kate radi primerjajo, posebej kot modno ikono. Po Diani sta najbolj zaželjeni imeni Charlotte in Elizabeta.

Princesa Diana
Princesa Diana FOTO: Reuters

Na tviterju se Kate in Williamu obeta zamera, če bosta dobila punčko in če je ne bosta imenovala Diana.

"Če Kate rodi deklico in je ne bo imenovala Diana, bom zelo prizadeta," smo prebrali na tviterju.

Rekordne stave

Kar 83 odstotkov od tisočih Britancev, ki so na stavili na spol, je prepričanih, da bo princ George dobil … sestrico. Dva sta zanjo zastavila po dva tisoč funtov, kar je rekord pri te vrste stavah. Vesta nekaj, česar naj ne bi vedela niti starša? Ali sta skupaj z drugimi podlegla splošnemu navijanju za princesko?

Pri vodilni verigi stavnic William Hill, ki je del orjaške otoške industrije iger na srečo, trdijo, da ne gre ne za prvo ne za drugo, ampak "za pričakovanje popolne družine". "Popolna družina na papirju so mož in žena, starejši sin in potem hčerka, pri njima pa, kot se reče, pravijo, porestolonaslednik in rezerva. Mislim, da je to edini razlog," je povedal predstavnik stavnic.

Alica v kraljevi deželi

Pri imenih je na stavnicah nenadoma daleč pred vsemi imeni dekliško ime Alice (Alica… kot Alica iz čudežne dežele), ki je prehitelo Elizabeto zaradi dveh Otočanov, ki sta za Alice zastavila po petsto funtov. To je veliko, saj za te vrste stav Britanci, ki se sicer v igrah na srečo poslovijo od petih milijard funtov na leto, porabijo največ dva, tri funte.

Zakaj Alice? Lepo ime, ki ga je zadnja v širši kraljevi družini imela mati sedanje kraljice, princesa Alice, ki je umrla leta 2004 stara 102 leti. Alice je prehitelo imeni Elizabeta in Charlotte. Za Diano stavi bolj malo Britancev. Pri fantovskih imenih že dolgo vodi James, na drugem mestu pa je Alexander. Pravi hazaderji medtem stavijo na malo verjetna imena kot so Crystal, Chardoney in Winston.

Potem ko se bomo načakali rojstva, bomo kar nekaj dni čakali tudi na ime kraljevskega deteta. Ko je julija 2013 Kate povila fantka smo na njegovo ime George Alexander Louis čakali tri dni.

Princ George - 3
Princ George - 3 FOTO: Reuters

Ni tako “brezveze” kot se morda zdi

Marsikomu izven Britanije se verjetno zdi to veliko zanimanje za novo kraljevsko dete, ki bo četrto v vrsti za britanski prestol (in princa Harryija, ki še ne ve ali bo “stric ali teta”, odrinilo na peto mesto), smešno ali celo trapasto, vendat ne prehitevajte s te vrste sodbami.

Novega kraljevskega deteta se iskreno veselijo mnogi Britanci. Tudi politiki, posebno konservativci, večinska stranka v sedanji koaliciji, kar ni presenetljivo.

Na Otoku namreč poznamo dva velika "cirkusa": kraljevske poroke in rojstva, in parlamentarne volitve. Letos se rojstvo kraljevskega deteta in volitve (7. Maj), časovno skoraj prekrivajo.

Politično vplivno dete

Ta otrok je morda najbolj politično vpliven kraljevski otrok v zgodovini. William in Kate sta sporočila njeno drugi nosečnost samo deset dni pred škotskim referendumom o neodvisnosti, na katerem se je večina Škotov odločila ostati v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske (uradni britanski naziv).

Veselje nasprotnikov neodvisnosti Škotske po razghlasitvi rezultatov referenduma.
Veselje nasprotnikov neodvisnosti Škotske po razghlasitvi rezultatov referenduma. FOTO: Reuters

Je bilo to naključje? Dvomim. Veliki dogodki na britanskem dvoru prinesejo domoljubno evforijo, dobro voljo in dobro počutje, vse to pa na volitvah, ki bodo verjetno samo približno teden dni po rojstvu male princeske oziroma princa vedno koristijo vladajoči stranki in to so zadnjih pet let predvsem konservativci (liberalni demokrati v koalicijski vladi igrajo drugo zelo majhno violino). Osebno upam, da bo izjema potrdila pravilo in da se bodo poslovili od oblasti, ker so naredili veliko dobrega samo za bogate, a to je že druga tema.

Princeska, "vredna" milijardo?

Pravo navijaštvo za punčko – princesko je tudi posledica “ekonomskih” razlogov.

Punčka po fantku oziroma mala princeska po malem princu naj bi prinesla ne samo večje veselje kot še en mali princ, ampak tudi veliko večji zaslužek. Nekateri so že izračunali, da bi princeska podanikom, ki prodajajo spominke, igračke in oblačila za punčke, pijačo in jedačo za praznovanje in tako naprej prinesla milijardo funtov, kar je precej več kot je prineslo rojstvo princa George, ki naj bi Britancem pomagalo do četrt milijarde funtov zaslužka.

Kraljica Elizabeta II. res vlada v Britaniji in, vsaj na papirju, v še šestnajstih državah – članicah (britanske) Skupnosti narodov, med katerimi so tako velike države kot sta Kanada in Avstralija, vendar je glavni sveta vsepovsod, tudi v Britaniji, in posebno v Britaniji denar. Denar je (žal) še vedno sveta vladar!

Kraljica Elizabeta II
Kraljica Elizabeta II FOTO: Reuters
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolkBrenin
28. 04. 2015 09.39
-4
Na katerem otoku pa so delali raziskavo da so dobili 97 %...???..V veliki britaniji ima poln kufer dvora in njihovega cuzanja ter preseravanja že 50 % ljudi ...
sir. Oliver
28. 04. 2015 08.59
-3
brainhead007
28. 04. 2015 07.10
+0
sprani mozgani se vedno ploskajo eliti
bohinj je zakon
27. 04. 2015 23.44
+4
naj že enkrat rodi................da bo mir
Dakota 100
27. 04. 2015 21.49
+28
Naj jo peljejo po naših cestah, bo rodila po dveh kilometrih.
TomažNovak
27. 04. 2015 21.03
+1
Zakaj pa rodilnik? Res je, da bo Kate rodila, ampak a ni pravilno: si želi princesko? koga ali kaj si želi? ne koga ali česa. Saj ne gre za zanikanje.
hondica
27. 04. 2015 20.41
+5
Zdravila proti pleši ne delujejo! Sicer bi je William ne imel.
veselinko123
27. 04. 2015 20.36
+5
ka pa severina je zadin 20 minut dala kak sexi sebek na net?
Dakota 100
27. 04. 2015 21.50
+4
felix59 drugič
27. 04. 2015 19.22
+5
Kraljevski popadki ???!!! Pa saj ni kraljica, ali pa bo mogoče rodila "stara" !!
felix59 drugič
27. 04. 2015 18.37
+2
Najbolj postranska stvar: Fuzbal in rojstvo drugega otroka.