Blog Tadeje Lampret

Ne Združena, ampak bela in črna Amerika

New York, 05. 12. 2014 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tadeja Lampret
Komentarji
27

Policijsko nasilje je sprožilo proteste in dokončno podrlo iluzije o tem, da je Amerika država, ki je opravila z rasnimi predsodki in neenakostjo. Raziskave namreč kažejo, da se razlikovanje začne že ob rojstvu.

Del New Yorka se blešči v pričakovanju božično-novoletnih praznikov, drugi pa protestira na ulicah.
Del New Yorka se blešči v pričakovanju božično-novoletnih praznikov, drugi pa protestira na ulicah. FOTO: Tadeja Lampret

Ko so pred Rockefellerjevim centrom v neposrednem televizijskem prenosu in v neznosni gneči prižigali lučke na najbolj slavnem novoletnem drevesu na svetu in so turisti navdušeno vzklikali, je bil prizor le nekaj ulic stran precej podoben. Televizijske kamere, policija, gneča in vzkliki. Toda dva utrinka newyorškega večera, drug od drugega oddaljena le nekaj minut hoje, ne bi mogla biti bolj različna. Blišč, brezskrbnost in praznovanje pred Rockefellerjevim centrom ter jeza, žalost in razočaranje na okoliških ulicah, po tem, ko je še ena smrt temnopoltega Američana v rokah belega policista ostala nekaznovana.

"Veseli me, da si tukaj," se je nenadoma in s širokim nasmehom k meni obrnila mlada temnopolta ženska, ko smo korakali proti zahodni strani Manhattna. Med vzkliki "tudi življenja temnopoltih štejejo" ter "brez pravice ne bo miru" prvi trenutek nisem vedela, kaj naj odgovorim. Po nekaj vljudnostnih besedah sva se hitro izgubili v valujoči množici in nisem ji povedala, da korakam zato, ker opravljam svoje novinarsko delo. Toda, kratko srečanje in žalostno dejstvo, da je mladenka menila, da si kot belka zaslužim posebno pohvalo, ker protestiram proti temu, da beli policist lahko sredi ulice nekaznovano z dušečim prijemom ubije neoboroženega temnopoltega preprodajalca cigaret, kaže, kako daleč je današnja Obamova Amerika od Obamove Amerike iz leta 2008.

Takrat se je izza rožnatih očal izvolitve prvega temnopoltega predsednika zdelo, da je najbogatejša država na svetu vendarle prerasla dediščino rasne neenakosti. Ljudje so pozabljali na vsakdanje razlike, neenake možnosti in na jezo zaradi policijske brutalnosti. Toda, ta ima dolgo tradicijo. Ves svet pozna imeni kot sta Rodney King in Amadou Diallo. V 90-ih letih sta bila to, kar sta Michael Brown in Eric Garner danes. Dve izpostavljeni imeni, ki predstavljata zgodbe množice brezimnih žrtev rasizma in policijske brutalnosti.

"Prišla sem iz Konga, kjer ni nobenih pravic. Toda, zdaj ko sem tukaj, vidim, da jih vsaj temnopolti nimamo niti v Ameriki, ni dosti bolje," mi je zbrano pripovedovala Maria, ki je nosila protestni plakat, skoraj večji od nje. Zgodbe, ki jih poslušam, so šokantne. In žalostne. V zadnjih mesecih, odkar sem bila poleti v Fergusonu na protestih zaradi smrti 18-letnega Michaela Browna, nisem srečala niti enega temnopoltega Američana, ki ne bi imel neprijetnih in poniževalnih izkušenj s policijo, z varnostniki v trgovinah in podobno. Zgodbe o nadlegovanju, izživljanju, posmehovanju se nikakor nočejo končati.

V dobrih štirih letih, odkar živim v New Yorku, me niso policisti na ulici, na podzemni železnici, kjerkoli imajo rutinske preglede, še nikoli ustavili, legitimirali ali povprašali, če imam pri sebi nedovoljene substance ali orožje. Moje izkušnje s policisti so zgolj pozitivne. Tudi na protestih, kjer skačem mimo barikad, po prometni cesti, se zdi, da so vedno razumevajoče potrpežljivi. V knjižnici, kjer mora vsakdo na izhodu odpreti torbo, da pogledajo, če nisi ukradel knjig, mi je na dan izbruha protestov zaradi Erica Garnerja varnostnik le pomignil, da je vse v redu in naj ne odpiram precej zajetne torbe. V trgovinah nihče ne hodi sumničavo za menoj, pa čeprav pridem v kavbojkah in bundi ter včasih za zabavo gledam zelo drage stvari.

Na znameniti postaji Grand Central so protestniki ponazorili trupla žrtev policijskega nasilja.
Na znameniti postaji Grand Central so protestniki ponazorili trupla žrtev policijskega nasilja. FOTO: Tadeja Lampret

Toda, to je Amerika belcev in zato bela Amerika danes ne more razumeti jeze, ogorčenja in ponižanja temnopolte skupnosti. Bela Amerika namreč v policistih vidi tiste, h katerim se zatečejo, če potrebujejo pomoč. Drugi del Amerike pa se jih boji. Nezaupanje je otipljivo. Starši, tudi newyorški župan Bill de Blasio, ki ima sina iz mešanega zakona, pripovedujejo, da je med neprijetnimi in obveznimi pogovori z odraščajočimi otroci tudi razprava o tem, kako se obnašati ob stiku s policisti, kako se jih paziti. "Kaj naj rečem otrokom? Morala bi jim razložiti, da če bodo v težavah, naj prosijo za pomoč policista. Toda, ob vsem kar se dogaja, se to ne zdi dober nasvet," mi je pripovedovala Maya.

Slavni kolumnist New York Timesa Nicholas Kristof zadnje tedne piše kolumno z naslovom Zakaj belci enostavno ne razumejo. In pravi, da redko dobi toliko ogorčenih pisem kot sedaj. Bralci, večinoma so seveda beli, mu strastno dopovedujejo, da se moti, ko govori o dveh Amerikah, o nezaupanju in neenakih možnostih. Za večino je rasizem neprijetna zgodovina, temnopolti pa največkrat sami krivi za svoje težave. Takšno prepričanje olajšuje tudi dejstvo, da je politično korektna govorica v ZDA prišla že do meje absurda in zato mnogokrat zakriva prave probleme. V resnici je Amerika še kako rasno ločena. 75 odstotkov belih prebivalcev ima prijatelje in znance, ki so izključno beli. Nobenih predsavnikov drugih ras. Ali, kot je dejal komik Chris Rock: "Vsi moji temnopolti prijatelji imajo nekaj belih prijateljev. In vsi moji beli prijatelji imajo enega temnopoltega prijatelja."

Razlike seveda niso le v družabnem življenju, ampak na vseh ravneh. Razlika v premoženju med belim in temnpoltim prebivalstvom je danes v ZDA večja, kot je bila v južni Afriki v času Apartheida, opozarja Kristof. Od pohodov iz časa Martina Luthra Kinga se prepad ni prav nič zmanjšal, zadnja gospodarska kriza ga je še poglobila. Nezaposlenih je dvakrat več temnopoltih kot belih Američanov. Raziskave kažejo, da se razlikovanje začne že ob rojstvu. Temnopolti in revni otroci v prvih letih svojega življenja slišijo le tretjino besed, ki so vsakdanje za otroke premožnejših družin in ta razkorak je kasneje v šoli – ki je v revnih skupnostih praviloma neskončno slabša – težko nadomestiti. Kljub temu republikanska stranka tudi v teh dneh, ko Amerika protestira, stavi na odgovornost. Ta je seveda potrebna, predvsem na strani tistih, ki imajo še vedno v rokah vse vzvode moči, oblasti in bogastva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dolejo
06. 12. 2014 15.48
-10
Kaj pa slovenski apartheid, medijsko in sodno preganjanje osamosvojiteljev in pomladnikov ? Ali ni to precej hujše kot pa policijske napake v Ameriki ?
skorumpiranpolitik
05. 12. 2014 17.03
+7
A bo to kaj na tapeti OZN, to ubijanje in zapiranje črncev v ZDA ter kršenje osnovnih človekovih pravic?Mislim,da nbi Erjavec mortal dati takoj protestno noto novemu ameriškemu veleposlaniku v SLoveniji!
skorumpiranpolitik
05. 12. 2014 17.02
+11
Je videti kar veliko belcev med temi demonstracijami! Upam, d a demonstrante še Rusi podprejo, tako kot so Američani Ukrajince v Kijevu!
T_one
05. 12. 2014 12.57
+2
dobrojutro...
Mb128
05. 12. 2014 12.35
+27
In, kje je sedaj njegova ekselenca, g. veleposlanik mr. Joseph Musomeli?! Naj sedaj naš veleposlanik v Zda izobesi kakšno ploščo?! Ja, lahko je drugemu soliti pamet!
kat-at
05. 12. 2014 12.33
+5
zdi se, da bomo morali v Slo organizirat proteste pred vsemi medijskimi hišami, ker nimamo pravice do lastnega mnenja, izražanega na forumih. Razumem, da so komentarji žaljivi itd., takšno medijsko represijo, kot jo pa doživljamo pod to vlado, še ni bilo nikoli. Piše se o ZDA, pri nas je pa še slabše.
alko82
05. 12. 2014 12.11
+2
Kat-at nažalost se nism v Rusiji rodil, karte ne mislim kupt ker je zdej že tko al tko vseen. Tisti časi so šli tud zarad takih ki tko razmišljajo kot ti. Najlažje je bit pametn, pa govort pojdi tja če je tam tko dobr..
Gavranea
05. 12. 2014 12.06
+13
Belci so zasužnili celo afriko, zdaj pa prido črpajo nafto, kopljejo diamante... a nobenemu nič ne dajo... še odsluženo orožje jim prodajo... da se lahko strelajo med samo...
Gavranea
05. 12. 2014 12.08
+9
enostavno čez celo zgodovino jih ne tretirajo enakim sebi.. in jim pravijo primitivci!.. in potem so jih "neprimitivci" zasužnli in prodajali, pobijali, ropali odvzemali ozemlja pobijali zažigali hiše.... tako je to v NEPRIMITIVIZMU!
Gavranea
05. 12. 2014 12.09
+1
sploh ne vem zakaj se te črnci bunijo ;) :P
SilverBullet
05. 12. 2014 12.46
+6
Doba belcev kolonizatorjev je passe. V Afriki kopljejo, črpajo, streljajo zaščitene živali, prodajajo in kupujejo ljudje iz daljnega vzhoda. Sploh ne vem zakaj ta moderator briše. Mogoče ne razume besede "passe", pa mu je sumljiva.
PATRIOT.SI
05. 12. 2014 11.44
+3
Boljš jim je kot v Afriki, kruto se sliši samo konec koncev so imeli srečo da so njihove predniki zajeli. črnci pa že malo pretiravajo z suženjstvom in vse belce enačijo in obtožujejo, navsezadnje koliko belcev je umrlo med državljansko vojno v Ameriki za odpravo suženjstva.
rezervni
05. 12. 2014 11.52
+4
tako je! če jim pa kej fali pa naj grejo lepo nazaj dol... zdej pa misljo da bojo komando po zda pelal
alko82
05. 12. 2014 11.42
+14
Vsi ste se norčevali iz Sovjetske zveze od padca Berlinskega zidu dalje, kako represivna država je bila to itd. Zdej pa mate ZDA, EU, kapitalizem, demokracijo, ko na mehak način drži skupaj to ječo narodov. V Ameriki znajo to, so velemojstri, zato nikol nebo prišlo do resnejših uporov, ker dajo ljudem tisto malega kruha in iger, da je narod tiho. Če bi bla pa kontrola pa red tko kot v starih sovjetskih časih, bi pa hitr nos vihal kako vas nadzorujejo. Narod je treba nategnt, da misli da živi v namišljeni svobodi, pa je volk sit pa koza cela. Ne zaslužte si še ene Sovjetske zveze, kar imejte to kar ste želel met. Če mi plačajo avijonsko karto do ZDA, Francije, Turčije, Britanije, ne grem za noben denar v ta sra..a, ampak za mnoge sm čudn, in ker noben ne razmišlja tko, bo šlo vse skupej samo še bolj v p.
kat-at
05. 12. 2014 11.57
-5
kupi karto za Rusijo. Enkrat pa nikoli več. ZDA so idila proti železni roki.
T_one
05. 12. 2014 12.59
+5
ja, "hudič" vedno pride najprej z lepim in prijaznim obrazom, preden ta zver pokaže svoj pravi obraz zveri....
kraljicavesolja
05. 12. 2014 11.25
+4
Aja, zato majo pripravljene FEMA taborišča, za črnce.
T_one
05. 12. 2014 13.10
+5
za oboje... oziroma za vse, ki se bodo upirali mikročipiranju in genocidu...
DCL33
05. 12. 2014 11.13
+33
Sokirana nad tem clankom. Ampak ne zaradi teme, zato ker je to prvi pravi clanek ki sem ga prebrala na 24 ur napisan profesionalno in ne copy-paste translate clanek z obupnim naslovom.
jan.k94
05. 12. 2014 11.11
-8
Zapret bi blo treba barabe črne
kat-at
05. 12. 2014 11.16
-2
Krta?a 21
05. 12. 2014 11.07
+4
Pri nas zelijo delit na bele in rdece, cez luzo pa crne in bele. Ampak jim ne rata. Zakaj pa potem beli protestirajo skupaj s crnimi?
DCL33
05. 12. 2014 11.12
+5
zato ker niso vsi belci v zda rasisti? in hocejo izboljsane razmere? zato ker razumejo? ker hocejo boljso drzavo?
SilverBullet
05. 12. 2014 12.18
+1
Pri nas se ne bo zgodilo, da bi beli protestirali skupaj z rdečimi. Niti obratno.
Leonardo09
05. 12. 2014 11.00
+1
če to ni črnobela demokracija,ali demokracija močnejšega
luckyss..
05. 12. 2014 10.36
+49
No dragi moji...takole izgleda članek, če ga napiše novinar. Ne pa tisto vaše "prevajanje" in "klanfanje"...
SilverBullet
05. 12. 2014 12.20
+3
Ne skrbi, ne bo dolgo. Premajhna "dodana vrednost" za take stroške.