Blog Tadeje Lampret

Robati milijarder Trump na vrhu desnice

New York, 07. 08. 2015 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tadeja Lampret
Komentarji
66

Prvo televizijsko soočenje republikanskih predsedniških kandidatov je minilo v znamenju Donalda Trumpa. Milijarder je zaradi svojih bombastičnih izjav še vedno prvi med 17 republikanskimi predsedniškimi kandidati.

"Misliš, da Trump res lahko zmaga," je zadnji mesec eno najpogostejših vprašanj, ki jih skorajda malce boječe in z zmerno mero zaskrbljenosti zastavljajo newyorški prijatelji in znanci. Čeprav so volitve (teoretično) lahko precej nepredvidljiva reč in čeprav je Donald Trump šest tednov po naznanitvi svoje kandidature z velikim naskokom presenetljivo prvi med množico republikanskih predsedniških kanidatov, je moj odgovor še vedno trden. Ne. Trump bo še nekaj časa dvigoval prah in s svojimi prostodušnimi izjavami kraljeval v medijih, toda ne more postati uradni predsedniški kandidat ali pa celo zmagati na volitvah.

Prvo soočenje republikanskih predsedniških kandidatov - 8
Prvo soočenje republikanskih predsedniških kandidatov - 8 FOTO: Reuters

Poslovnež, milijarder in junak resničnostnega showa je s postavljaškimi, neposrednimi in preprostimi stavki sicer našel pot do ušes washingtonske politike in politikov naveličanih ter jeznih volivcev. Trumpova sporočila so – kadar niso rasistična in sovražna, kot denimo, da so mehiški priseljenci posiljevalci in morilci – neverjetno preprosta. Ponavlja, da so ameriški voditelji na čelu z Obamo neumni. Da bo kot predsednik Ameriko spet naredil za mogočno državo. Da je treba na meji z Mehiko postaviti zid in tako zadržati priseljence, ki so večinoma kriminalci in izkoriščajo (po Trumpovo) radodaren ameriški socialni sistem. Da ima načrt, kako premagati Islamsko državo – a ga zdaj še ne more razkriti. Čeprav ne odgovori na nobeno vprašanje ter med besednim lomastenjem žali vse povprek, se zdi, kot da je posrkal ves zrak iz republikanske kampanje za izbor predsedniškega kandidata. Vsi drugi, z Jebom Bushem na čelu, so za zdaj samo statisti.

Milijarder z debelo kožo

"Svet je bolj grozen, kot kadarkoli prej, nimam časa za politično korektnost," je na prvi republikanski televizijski debati za izbor predsedniškega kandidata prostodušno izjavil The Donald. Toda, velikemu delu republikanskih volivcev je prav takšna neotesanost všeč, saj daje občutek, da je Trump eden izmed njih, ne pa del washingtonske politične elite. Trump seveda ni del ničesar drugega kot lastnega promocijskega in poslovnega stroja, uspeva pa tudi zahvaljujoč precej bornemu naboru republikanskih kandidatov. Poleg tega imajo Američani radi bogataše, še posebej tako prostodušne, kot je Trump. Očitki na njegov račun se kar vrstijo, toda samozavestnemu milijarderju za zdaj ne škodujejo. Pa čeprav ima seksističen in poniževalen odnos do žensk, žali manjšine, priseljence in celo stranskarske kolege, kot je denimo senator John McCain, vojni heroj iz vietnamske vojne. "Vojni heroj je le zato, ker je bil v ujetništvu. Jaz imam raje tiste, ki se niso pustili ujeti," je Trump dejal o McCainu in mnogi so že stavili, koliko dni bo še zdržal v predsedniški tekmi. Vojaki, še posebej če so tako kot McCain prestali mučenje in zavrnili izpust, ker niso želeli zapustiti svojih soborcev, so v ZDA svetinja. Toda Trumpovi priljubljenosti niti to (še) ni škodovalo.

Prvo soočenje republikanskih predsedniških kandidatov - 3
Prvo soočenje republikanskih predsedniških kandidatov - 3 FOTO: Reuters

Tako se iz dneva v dan zdi, da politični analitki čakajo, da bo končno katera od raziskav javnega mnenja potrdila, da je Trumpova zgodba končana. Toda še vedno več kot prepričljivo vodi in tudi na prvem predsedniškem soočenju je odigral najbolj vidno vlogo, govoril največ in najverjetneje ne bo izgubil prvega mesta med republikanci. Se je pa takoj pritožil, da je dobival najbolj neprijetna vprašanja in da se je "voditeljica Megyn do mene grdo obnašala.“ Trump je neugoden nasprotnik tudi zato, ker ga je nemogoče užaliti in ker vsak očitek obrne v svojo korist. Da je pred leti prispeval denar za fundacijo Billa in Hillary Clinton, je v republikanskih očeh velik greh. A Trump je na odru hladnokrvno odvrnil, da je Clintonovi dal denar, da je prišla na njegovo poroko s (Slovenko) Melanijo Knavs. Ki je v kampanji za zdaj nevidna.

Bo Bush umiril Trumpa?

Sicer je prva republikanska televizijska debata, ki je na sporedu v času počitnic in dobro leto dni pred predsedniškimi volitvami, običajno precej nezanimiva, toda zdaj je prav zaradi Trumpa vzbudila ogromno pozornosti. Bo neusmiljeno napadel ali se poskušal zadržati? Kako bodo ravnali njegovi tekmeci za republikansko nominacijo, predvsem Jeb Bush? Sin in brat dveh bivših predsednikov ni razburljiv govorec, ne vzbuja čustev, nima niti tiste (tako imenovane) karizme, zaradi katere so številni Američani občudovali Georgea Busha ter ga na koncu tudi izvolili, saj se jim je zdelo, da bi bilo z njim zabavno popiti pivo. Dolgo se ni mogel niti odločiti, ali zagovarja bratovo vojno v Iraku. Toda, v maratonski predsedniški tekmi bo Jeb Bush med republikanci zbral največ denarja, proti Trumpu se zdi dostojanstveno umirjen in še vedno velja za najresnejšega kandidata. Pa čeprav možen dvoboj Bush – Clinton pri mnogih, celo pri Jebovi mami Barbari, vzbuja kritično samoizpraševanje, ali Amerika v resnici premore samo dve politični dinastiji.

Prvo soočenje republikanskih predsedniških kandidatov - 1
Prvo soočenje republikanskih predsedniških kandidatov - 1 FOTO: Reuters

Prav ta nasičenost s klasično politiko in politiki, z naučenimi stavki, vljudnimi nasmeški ter vplivnimi finančnimi botri v ozadju, bogatemu in neodvisnemu Trumpu omogoča, da kraljuje na vrhu lestvic priljubljenosti. Toda, večina političnih analitikov se strinja, da se bodo sčasoma tudi njegove puhlice, žaljivke, dovtipi in ostre besede izpele in postale tako dolgočasne, kot so politična sporočila republikanskih tekmecev. Ta še vedno ostajajo v znanih okvirih. Nižji davki, manj nadzora države, več denarja za vojsko, razveljavitev reforme zdravstvenega zavarovanja in vsega, kar je sprejel Obama, ostrejši nastop do Irana, Rusije, boj proti pravici do splava...Za največje težave, ki pestijo Američane, denimo ohromljujoča zadolženost študentov, v nebo vpijoča neenakost, rasna diskriminacija, izginjanje srednjega razreda, pa v prvem soočenju ni bilo prostora.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mommatke
07. 08. 2015 15.27
+2
A dejte no.....dokumentirano je dal Clintonci več miljončkov za kampanjo, kar pomeni le eno.......svoje glasove, v drugem krogu, bo podaril le njej.....ena kuhinja navadna......
aaaaaa122121
07. 08. 2015 15.36
+1
ze dolgo je to kuhinja, le ofce se.ne.dojamejo:)
nebel
07. 08. 2015 16.45
+1
pkorosec
07. 08. 2015 14.07
+4
Ste mogoce opazili, da mediji vedno objavijo najbolj banalno sliko ze tako nefotogenicnega trumpa? V clanku o Hitlary Clinton, taksnih poz ne opazim, cetudi gre za nefotogenicno osebo. Malo dvomim v medijsko nepristranskost :)
CestniKolesar370Wattov
07. 08. 2015 17.51
To je 24ur. Slike kupujejo. Kupujejo pa najcenejse.
LovecNaKomuniste
07. 08. 2015 13.22
+8
Očitno bo lepa Melanija zelo blizu prve dame ZDA. Prva sicer verjetno ne bo, bo pa Trumpu kot je to v navadi v Ameriki, v kolikor bo drugi, ponujena podpredsedniška funkcija ZDA ali kaj drugega zelo visokega. Skratka tako blizu vrhu vodenja sveta bo Slovenska kri še težko kdaj. Predvsem bi se tu ozrl na mladega fanta, sina Melanije in Donalda. Kot je to videno pri familiji Bush se sin lahko povzpne zelo visoko, sploh če je oče pred njim že kaj dosegel. Pri Barronu sem tudi prepričan da bo po sorodnikih poverbal večinski delež očetovega bogastva. Skratka zelo zelo žalostno, da imamo tako mlado Slovensko kri, ter seveda njegovo mamo, pa ju nikoli ne pokličemo nazaj v rodno deželo, da bi fanta vsaj naučili Slovensko. Naša klika pa se obrača proti Rusiji in menda zaradi tega že spet zgubljamo ozemlje...
aaaaaa122121
07. 08. 2015 13.39
-2
vodenju sveta, jao uboge ofce, ki verjamete da ima ameriski predsednik kaksen vpliv, zanemarljivega, ce sploh kaksnega, ze od jfk-ja naprej:)
Našvasan_zob
07. 08. 2015 13.49
+1
pkorosec
07. 08. 2015 14.08
+1
mediji, ki pa celo tekmujejo med sabo, kdo bo bolj osmesil trumpa, pa so od bank neodvisni?
scipio
07. 08. 2015 14.17
+0
Trumpu je do tega, da bi njegov dedič govoril slovensko in skrbel za dobrobit vseh nas tod okoli približno toliko kot do lanskega snega. Če ena amerika ne more rodit enega republikanskega kandidata, ki je manjši humanoid kot je tale Trump, potem kukulele ameriki in nam in celemu svetu.
aaaaaa122121
07. 08. 2015 14.22
+1
za vas ofce mora izgledat da imate demokraticno izbiro
nebel
07. 08. 2015 16.48
+3
Melanija ne priznava na glas slovenskega porekla. Veliko ljubša ji je kaka Avstrijska naveza. To pa je že skoraj nemško.
HellWolf
07. 08. 2015 13.10
+2
vodja korporacije, miljarder, skrajni neoliberalec, borec prot vsem ka je socialno... in ta človek nej bi delal za malega človeka? NE me zezat... svoj vpliv bo uporabu še za kako moljardo al dve, če ne več, v lasten žep.
Našvasan_zob
07. 08. 2015 13.50
+1
dannyer
07. 08. 2015 12.58
+2
donald ne potrebuje denarja od drugih .in s tem ne bo dolgoval usluge .
Našvasan_zob
07. 08. 2015 13.50
+0
Delu bo za bankirje pa če mu/ ti je všeč ali ne..
pkorosec
07. 08. 2015 14.09
mediji, ki pa celo tekmujejo med sabo, kdo bo bolj osmesil trumpa, pa so od bank neodvisni?
Našvasan_zob
07. 08. 2015 12.57
+6
Nimam ker napisat , ker itak brišete komentarje... Poden skratka.. oboji..
Golobek
07. 08. 2015 12.55
-4
Uničili ga bodo kot našega (KRANBERGERA)
Našvasan_zob
07. 08. 2015 12.57
+4
Ne bodo, ker dela za korporacije in bankirje.. je bolj varen kot Slovenski Javni sektor..
OriGinal Nuttah
07. 08. 2015 13.00
+3
Salamandros
07. 08. 2015 12.55
+0
Že pred 6 leti sem napisal, da bo naslednji ameriški predsednik Clintonova. Bomo videli, če demokracija res obstaja ali je že vse za 10 let naprej zmenjeno.
dannyer
07. 08. 2015 12.57
+5
upam da nebo ta ekstremna predsednica . saj je povsem ne sposobna , podkupljiva .celo prekršila je zakon ko je izbrisala svoje e pošto . in se strinjam najslabša zunanja ministrica zda vseh časov . bi bila rada predsednica . in s tem postaviti rekord kot naj slabša predsednica .
Našvasan_zob
07. 08. 2015 12.58
+2
Al pa Jeb Bush... Repub, demokr.. isto sranje oboji.. reciklaža vsakih 8 let..
Neutrin
07. 08. 2015 12.45
+0
Vesolje naj nas ščiti, da taki orangutani ne pridejo na oblast. Enega imbecila so v 'deželi demokracije' že imeli dobrih osem let nazaj.
pkorosec
07. 08. 2015 14.10
LARSSON 1
13. 08. 2015 23.00
+0
le.professionnel
07. 08. 2015 12.43
+0
Človek pove direktno brez dlake na jeziku in se ne dobrika samo zato,da bi izpadel lepo.Lahko ga sovražite ampak ima neko karizmo in odločnost,ki je drugi nimajo.
Našvasan_zob
07. 08. 2015 12.59
+1
Če le zanemariš dejstvo da je Blefer... Nč od tega kar govori ne bo res.. Gre se mu samo za $ $ $... Fama o delovnih mestih bo prvi mesec po volitvah pozabljena...
deVil666
07. 08. 2015 12.00
+12
Zaradi takih klovnov trpijo reveži in umira srednji sloj. Ker so skregani z realnostjo in ne živijo več na tem svetu. Vladanje za njih ni poslanstvo ampak bolna ambicija, naslednji plen.... BEDNO!
scernig
07. 08. 2015 11.59
+2
pobrat nakraden denar pa lopato v roke
pkorosec
07. 08. 2015 14.12
komu je pa kradel? Drugac pa imam obcutek, da se dela ne bi branil, sem pa preprican, da bi se spet trudil priti na vrh.
Ve?ni optimist
07. 08. 2015 11.38
-1
Me malo spominja na Iveka Kramberger. Se bojim, da če bi do konca jadral na vrhu, da ga po neki čudežni nesreči izgubijo.
CastrumFF
07. 08. 2015 11.35
+4
Kaksen kr.et.en ta Trump! Saj...samo on je lhko porocil Slovenko! Na nivoju njegovih mozganov!
BioBenz
07. 08. 2015 11.39
+2
BioBenz
07. 08. 2015 11.32
+14
republikanci pa res nočevo več v belo hišo.....tegale bo hilary pojedla v predsedniški tekmi....latinosi, afro, lgbt in ženske so pač premočno volilno telo da ga zanemariš
pkorosec
07. 08. 2015 14.17
+1
se ti ne zdi rasisticno, da so afroti zmerjali tiste crnce kot sramoto svoje rase, ker niso volili za Obamo? Spomnimo se izjav ameriskih igralcev Samuela Jacksona in company.
askralj
07. 08. 2015 11.31
+0
Zakaj takih soočenj ni pri nas? Ker morejo zmagat tisti brez obljub in znanja. Take se lepo vodi iz ozadja in si ni treba mazat rok. Dokaz kaj se zgodi imamo pri nas
Urbekistan
07. 08. 2015 11.28
+4
Sej veste da v ameriki ni levice ane...
BioBenz
07. 08. 2015 11.33
+0
RožleX
07. 08. 2015 12.54
peresni
07. 08. 2015 11.24
+0
jenkijevski bogati janšist
kbcz
07. 08. 2015 10.44
+7
nic od trumpa, je ze jasno kako potekajo zadeve v "najvecji demokraciji na svetu" - tako kot v severni koreji - oce/sin/brat - moz/zena ipd. torej nova predsednica bo oseba zelo vprasljivega psihicnega stanja - lepi casi prihajajo.
eiffel
07. 08. 2015 10.40
+19
Nekaj mu manjka, da se je začel ukvarjat s politiko. Bo treba Melanijo vprašat, kaj.