Blog Tadeje Lampret

Trump povzročil krizo v stranki

New York, 04. 08. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tadeja Lampret
Komentarji
50

Stranka ima dovolj. Po dneh kontroverznih izjav in delovanja proti lastni stranki, naj bi republikanci skušali ukrepati in umiriti svojega predsedniškega kandidata.

Donaldu Trumpu v več kot leto dni trajajoči kampanji ni škodila nobena neprimerna ali žaljiva izjava. Še več. Nenavadna kampanja in retorika brez cenzure sta ga pripeljali do mesta republikanskega nominiranca in resnega konkurenta Hillary Clinton. Toda, zadnje dni, po koncu obeh strankarskih konvencij v Clevelandu in Philadelphiji, mnogi opozarjajo, da je šel predaleč. Zato iz republikanske stranke prihajajo neuradne informacije, da je čas za posredovanje in da mora desnica, če želi še naprej resno razmišljati o zmagi, svojega kandidata vsaj malo umiriti. Toda, znotraj stranke hkrati dobro vedo, da to ne bo lahko, saj je Trump dokazal in javno priznal, da ne posluša nasvetov in da se najraje pogovori sam s seboj.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

"Odločitve sprejemam na osnovi majhne količine informacij," je izjavil in dejstvo je, da je bilo do sedaj to dovolj. Toda, v zadnjih dneh je Trump nadaljeval svoj spor z družino ubitega ameriškega vojaka muslimanskega rodu, ki ga je kritizirala zaradi protimuslimanske retorike. S tem je prekršil zlato pravilo ameriške politike, ki pravi, da se nikoli ne smeš zaplesti v spor s svojci padlih vojakov. Če že ne zaradi spodobnosti, pa zato, ker ne moreš zmagati in ne moreš pridobiti političnih točk. Kljub ogorčenju in protestom z vseh strani, se Trump ni umaknil, še več, izjavil je, da mu ni žal. Nato pa sinoči dodal še eno nespretnost. Pred shodom mu je nekdanji vojak v znak zahvale podaril svoje škrlato srce, odlikovanje za ranjene (ali padle) vojake. Trump, ki se je izognil vpoklicu med vietnamsko vojno, je dejal. "Vedno sem si želel škrlatno srce. Zdaj sem ga dobil na precej lažji način."

Poleg veteranskih združenj, družin padlih vojakov, vidnih predstavnikov desnice, je proti njemu je med drugim z dolgim pismom nastopil eden najbolj znanih in uglednih republikanskih senatorjev John McCain, tudi sam vojni veteran, ki je šest let preživel v ujetništvu. "Upam, da vsi razumete, da Trumpove besede niso stališče republikanske stranke,“ je dejal McCain. Toda, svoje uradne podpore Trumpu ni umaknil, saj pravi, da je njegova dolžost, da podpre uradnega kandidata stranke. Pa čeprav je ta rekel, da zanj McCain ni junak, "ker imam raje junake, ki se ne pustijo ujeti.“

Barack Obama in John McCain
Barack Obama in John McCain FOTO: Reuters

Obama: Zakaj ga še podpirate?

"Če morate nenehoma javno obsojati njegove besede, zakaj ga še vedno podpirate,“ je republikance vprašal predsednik Barack Obama in v kritiki, ki nima primere, Trumpa razglasil za nesposobnega in neprimernega za opravljanje predsedniških dolžnosti. Newyorški milijarder mu je seveda vrnil ter citiral "obupno in katastrofalno stanje,“ ki naj bi ga Obama povzročil v ZDA. A dejstvo je, da republikanci sami več ne vedo, kako bi zagovarjali svojega nominiranca. Na sedež Trumpove kampanje naj bi danes že ves dan klicali vodilni strankarski možje in besno zahtevali, da se kandidat umiri, da kampanja zapluje vsaj v malo mirnejše vode, da se kandidat s kritiko osredotoči na Hillary Clinton in da se državljanjska vojna znotraj stranke konča.

Barack Obama
Barack Obama FOTO: AP

Kajti, v pogovoru za Washington Post je Trump med drugim dejal, da še ne ve, če bo v tem mesecu podprl nekatere najvidnejše republikanske predstavnike na strankarskih volitvah za kongres. Tudi to bi bilo seveda dejanje brez primere. Trump pa Johnu McCainu ter Paulu Ryanu, vodji republikancev v kongresu, na ta način vrača za kritike in mlačno podporo, ki sta jo pokazala do njegove kandidature.

Spori in nasprotovanje Trumpu so zdaj tako hudi, da se je javil že prvi republikanski senator (Paul Hanna), ki ne bo volil za Trumpa. Ena pomembnejših podpornic in donatork stranke Meg Whitman (direktorica podjetja Hewlett -Packard) bo na volitvah podprla Hillary Clinton in zanjo celo zbirala denar. "Trump je s svojo demagogijo spodkopal temelje našega nacionalnega značaja,“ je pojasnila in pozvala vse republikance, da volijo za Clintonovo. Ta ima po konvenciji prednost pred Trumpom, toda v nekaterih državah, ki bodo odločile volitve (Ohio, Florida, Pensilvanija), sta tekmeca zelo izenačena.

Namigi o umiku

"V preteklem letu sem vsak teden mislil, da je Trumpova kandidatura mrtva, toda še vedno je tu,“ je dejal Howard Dean, nekdanji guverner in podpornik Hillary Clinton. Mnogi so Trumpa odpisali, saj takšne kandidature in takšne kampanje še nikoli ni bilo. Toda zdaj tudi resni ameriški komentatorji ugibajo, ali Trumpovo obnašanje zadnje dni in njegovo odkrito namigovanje, da se bodo na novembrskih volitvah dogajale goljufije, pomeni, da bo morda sam odstopil od kandidature, da v resnici ne želi biti predsednik. Pojavila so se celo vprašanja o njegovem duševnem zdravju ter o hudih sporih znotraj njegovega štaba. Vodja Trumpove kampanje Paul Manafort zavrača vse kritike in namige ter pravi, da je "kampanja povsem pod nadzorom.“

Ivanka Trump
Ivanka Trump FOTO: AP

Mnogi menijo, da je edina, ki jo bo Trump morda poslušal, njegova hčerka Ivanka. Ta je včeraj v televizijskem intervjuju popravljala nove sporne izjave moškega dela družine Trump. Ob komentiranju padca prvega moža televizije Fox News, ki je moral oditi zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju, je Donald Trump dejal, da je prepričan, da bi si Ivanka hitro sama našla novo službo, če bi jo kdo nadlegoval. Brat Eric pa je rekel, "da je Ivanka tako močna ženska, da nadlegovanja ne bi dopustila." Seveda sta obe izjavi vzbudili ogorčenje, Ivanka pa je poudarila, da je prav vsakršno nadlegovanje nesprejemljivo in da ga mora ženska takoj prijaviti pristojnim.

Proti Trumpu so se odkrito obrnili tudi nekateri mediji na desnici. Vplivni Wall Street Journal je v oceni obeh kandidatov med drugim zapisal, da je Clintonova "vsaj prisebna." Televizijski voditelj in republikanec Joe Scarborough pa je gledalcem z zaskrbljenim izrazom na obrazu razložil, da je na enournem sestanku z vojaškimi strokovnjaki Trump trikrat vprašal, zakaj Amerika ne bi smela uporabiti jedrskega orožja. General Joe Allen, ki ga je Trump označil za slabiča, ki ne zmore premagati tako imenovane Islamske države, pa je jasno dejal, da če bodo Trumpovi ukazi protiustavni, jih ne bo upošteval in da se utegne v vojski zgoditi upor.

Kaj to pomeni za rezultat volitev, je nemogoče napovedati. Trumpova baza podpronikov je trdna in ga ne bo nikoli zapustila. Vprašanje pa je, ali bo z ravnanjem, ki ga Američani gledajo zadnje dni, lahko privabil bolj sredinske, neodvisne in manj skrajne volivce, ki jih potrebuje za zmago.

Hilary Clinton
Hilary Clinton FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan.z Doba
05. 08. 2016 17.50
+1
Trump je podoben nekemu našemu politiku, ki mu uspe z bedastimi izjavami izgubiti volitve.
caps1
04. 08. 2016 14.11
+3
Bla, bla, bla... Trump je sam svoj in ne v službi kapitalskih lobijev kot je Hilary.. Tudi republikancem Trump ne diši, ker se ne bo dal vodit kot lutka. Raje bodo riskirali en mandat in ga poklonili demokratom, kajti ocenili so, da jim Tramp lahko povzroči več škode kot predsednik kot pa poraženec.. Slovenske ofce pa navijajo za Hilary...
ivan.z Doba
05. 08. 2016 17.49
+1
In ti v to, kar si napisal, verjameš?! Ovca.
Herz
04. 08. 2016 13.46
+6
Aha. Gospodarji so naročili svojim sužnjem, da morajo dnevno objaviti vsaj en članek, ki kritizira Trumpa in hvali Hillary. Lepo je to sužnjelastniško življenje na POP TV.
dannyer
04. 08. 2016 13.09
+5
Trump je prvi šel do veteranov in opozoril na slabe razmere . Kako so 3 razredni itd. Ko je bil Bill predsednik jih je veliko naredilo konec z mukami. Sedaj pa mediji napadajo Trumpa namesto skorumpirane lažnive hilery. Ki je za uničenje sveta. On Kan pa podpornik M bratovščine in šeriatskega prava tudi za zda bo govoril o ustavi . Ki jo sploh ni prebral sramota .
CestniKolesar370Wattov
04. 08. 2016 13.14
+1
seljakback
04. 08. 2016 13.20
+2
mogoce je pa trump stalin putin ...upornik, ki bo zacel samostojno vladat?
frako
04. 08. 2016 13.25
+2
ah veteranom od osamosvojitve obljubljajo svašta pa se še ni nč konkretgna zgodl.
frako
04. 08. 2016 13.00
-3
najbl me pr trampu skrbi njegovo obnašanje do nulearnega orožja, češ če ga mamo zakaj ga ne uporablamo. drgač pa če bi bil američan bi volu trampa sam da bi vidu kok to zgleda k se sranje v ventilator zaleti.
dannyer
04. 08. 2016 13.05
+1
hilerij je dajala, da bi šla v vojno z rusijo ,kitajsko in iranom in ne trump . trump je samo odgovoril če imamo orožje zakaj ga pa ne uporabimo .Hilerij uniči libijo ,sirijo ,irak itd . orožje deva skrajnim skupinam itd zločini se kar vrstijo .
macro
04. 08. 2016 13.06
+1
macro
04. 08. 2016 13.10
+4
Problem pri Hilari je, da se ve njena pokvarjena lažniva in manipulativna politika in kaj bo sledilo,vojne in vojna z Rusijo, ve koga bo postavila na ta mesta, da bo tak cilj dosegla. pri Trumpu pa je problem ker vodi svojo kampanjo kot šov pa nima folk(verjetno ne niti on), pojma koga bo postavil na katero mesto. Ampak ne želi si novih vojn. Sploh pa ne z Rusijo.
frako
04. 08. 2016 13.18
+2
a je kdo reku da bi hillary volu vem da je lutka elite ki nima svojih mnenj ampak deluje po nihovih načrtih. Edina prava izbira je bla berni.
dannyer
04. 08. 2016 12.57
+5
Zanimivo ,da pop ne piše nič o njenih zločinih . da ne omenim trenutnega dogajanja. V stranki demokratov je prišlo do množičnega izotopa iz raznih funkcij zaradi emailjov .Pa še nekaj kar so naši nesposobni novinarji pozabili poiskat ,da je on Kan podpornik bratovščine in da podpira širjatsko pravo itd. Hilery je lagala pred kongresom in fbi kar je kaznivo dejanje . Verjetno bo šla v zapor .
deltex
04. 08. 2016 12.15
+2
Čisto realno je, da bo Trump zmagal. toda bojim se, da predsedniškega mandata ne bo dokončal. Preprosto zato, ker ne pusti, da bi nanj vplivali drugi.
Ramzess
04. 08. 2016 12.01
+2
Kaj naredi lakomnost po oblasti in moči.
Primo9
04. 08. 2016 11.50
+7
Zanimivo je, da je Trump kljub temu da ga blati večina svetovnih medijev še vedno v igri in ima realne šanse za zmago. Vsaka njegova izjava je takoj razglašena za rasistično/seksistično, medtem pa moraš kar precej brskati po internetu, da najdeš kakšen zbrisan e-mail. Trumpa ne mara stranka, marajo ga pa ljudje, pri Hillary pa je ravno obratno. Upam da zmaga Trump, čeprav ne verjamem da bo bil dober predsednik, ampak verjamem pa da je boljši kot Hillary.
macro
04. 08. 2016 11.56
+3
v bistvu imaš vse zložene na eni strani ki pa jih ne smem objavit, bo admin napisal zakaj ne..a ne ?
macro
04. 08. 2016 12.00
+4
zaradi teh mejlov bi morala Hillary v zapor.. v njih je kako je prejemala podporo tujih vlad za kanditaturo, kaj je bilo 9.11. zbrisano, kaj se ni objavljalo, kdo je po komentarjih čudežno umrl..itd..
macro
04. 08. 2016 12.13
+4
zaradi teh mejlov bi morala Hillary v zapor.. v njih je kako je prejemala podporo tujih vlad za kanditaturo, kaj je bilo 9.11. zbrisano, kaj se ni objavljalo, kdo je po komentarjih čudežno umrl..kako so lahko bili deli trupel ljudi in gasilcev na Deutsche banki, če so umrli pri prostem padcu 1.wct-ja v zgradbi..med tem prvim stolpom in banko je še stal drugi dvojček.... kožne opekline posledice sevanja.. itd.. bo marsikaj za pojasnit..
korintos23
04. 08. 2016 11.12
+2
Je pa toti trump hraber da ni upal iti v vojsko, toti so najbolj hrabi na WC deski.
ginger 1
04. 08. 2016 11.46
-1
gongash
04. 08. 2016 11.10
+1
ma dej stari republikanci so itak govna, proti trumpu so nule. demokratom pa paše da imajo republikanci težave in se sprejo med sabo.
murinar
04. 08. 2016 11.01
+5
Trump je zakon!
CestniKolesar370Wattov
04. 08. 2016 10.50
+9
Sploh ne bom prebral, ker vem zakaj se gre. Razkola pri demokratih pa ni? Prvi dan DNC polovica ljudi ne ploska Hillary. Drugi dan je dvorana na pol prazna. Tretji dan pridejo preko Craiglista najeti igralci, da ploskajo Hillary in dajejo vtis enotnosti v stranki. Obenem pa po zvočnikih predvajajo aplavze in fejkajo vse od a do ž. Tadeja Lampret, tebi ni pomoči.
alicante123
04. 08. 2016 10.36
+8
A o neuspelem poizkusu likvidacije Trumpa pa ni poročanja? V torek zvečer so v Trump Towerju zasačili bivšega agenta FBI Barry Lee Busha, kateri je na seznamu mrtvih že od leta 2007, pri sebi je imel pištolo Glock z dušilcem izdelano brez serijske številke. Po poročanju imajo takšne pištole le posvečeni člani obveščevalnih služb ali po domače "čistilci"
Kjegavidissss
04. 08. 2016 11.16
+3
Iluzionist
04. 08. 2016 12.18
+2
sumljiva novica, vprašanje, če je resnična, ker jo samo ena spletna stran poroča ali pa je res zelo dobro prikrita, ampak potem je vprašanje, zakaj je trumpov tabor ni objavil
macro
04. 08. 2016 12.42
Kdo pravi, da je ni objavil.. zato, ker je nisi prebral na tem portalu?
GlavniModerator
04. 08. 2016 10.07
+1
sam da preberes naslov blog tadeje lampret, ves da gre za nekega brezveznega placanega aktivista. 90% napisanih stvari so ciste lazi. Zenska nima niti 1% slabe vesti in laze kot pes tece, to je dokaz da ne zaposlujejo nekih raziskovalnih novinarjev ampak samo neke sociopate, ki so sposobni lagat 7 dni na tedn. Sramota od clanka
speedfightpg@hotmail.com
04. 08. 2016 09.53
+3
priznajte ze da vas demokrati placujejo 24ur
Mars
04. 08. 2016 09.32
+6
No ljudje... ne se preveč razburjat, saj vendar veste, da pišejo članke za ta portal falirani študentje za cca 5 € bruto po objavi...
Skalinada
04. 08. 2016 09.18
+6
Meni se ameriski volivci prav smilijo: na tokratnih predsedniskih volitvah imajo zares najbolj bedno izbiro vseh casov.
Mojster123
04. 08. 2016 09.53
+4
meni so se pa smilili slovenci, ko so imeli na izbiro ali sluzavega ali borata.
dreko123
04. 08. 2016 09.15
+13
kot drugo pa sploh ne vem kaj se grejo - Clintonko bi itak morala biti za zapahi po vseh ameriških zakonih... pa še kar kandidira??... kje je kak članek o tem?
dreko123
04. 08. 2016 09.13
+7
24ur - spet sramota za novinarski foh! - ja kr zbrište spet ta komentar... citiram vaš članek: Poleg veteranskih združenj, družin padlih vojakov, vidnih predstavnikov desnice, je proti njemu je med drugim z dolgim pismom nastopil eden najbolj znanih in uglednih republikanskih senatorjev John McCain, tudi sam vojni veteran, ki je šest let preživel v ujetništvu. - MCCAIN - največji psihopat ki dejansko podpira ISIS - se slika s pripadniki ISISA in zagovarja 3sv. vojno in novo ameriško stoletje - totalno podreditev sveta Ameriški psihopatski eliti! - ves svet ga ima za starega zmešanega norca še lastni kolegi - tukaj ga ste ga pa opisali kot uglednega ahahahaha saj ne morm verjet kakšno lažnjivo propagando trosite... mogoče se ne zavedate da smo evropejci mal bolj razgledani in ne beremo samo msm ameriške propagande ampak tudi druge medije... saj obstaja internet - samo mccain in isis se vpiše - mogoče bi še kako gradivo za vaše članke našel...
razocarani
04. 08. 2016 12.29
+2
kaj lahko pricakujes od koruptivnih novinarjev ,,zal pri nas ni pravega novinarstva vsi so ali levi ali desni placanci ,,objektivnih postenih zal ni vec ,,denar ima vedno svoj prav ,,beres na novi tv ali na kurah pa vidis da je nase novinarstvo res beda ,,tako norih clankov na obeh straneh ,ne manjka