Blog Tadeje Lampret

Tudi Ken Bone ne bo rešil Amerike

New York, 17. 10. 2016 05.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tadeja Lampret
Komentarji
59

Po morda najbolj umazanem tednu v predsedniški kampanji mnogi Američani komaj čakajo volilni dan in konec zlivanja gnojnice. Trump je v vojni z mediji in lastno stranko, Clintonovo jezi WikiLeaks, ki razkriva elektronsko pošto njenih sodelavcev.

Bil je že skoraj konec mučne, umazane in sovražne predsedniške debate, prav gotovo ene od najnižjih točk v moderni ameriški politiki, ko je s svojega sedeža v dvorani v St. Louisu vstal moški v rdečem pletenem puloverju. "Kako boste s svojo energetsko politiko zagotovili, da boste zadostili potrebam po energiji, hkrati ostali prijazni okolju ter povzročili kar najmanj izgube delovnih mest v elektrarnah, ki uporabljajo fosilna goriva?" Milijoni Američanov so zajeli sapo in naredili tisto, za kar si Trump in Clintonova prizadevata že leto in pol, pa jima ne uspe. Kena Bonea so v trenutku vzljubili, v njem prepoznali sebe in simpatični možak iz Illinoisa je postal zvezda spleta.

S svojim rdečim puloverjem je 32-letni Ken Bone postal ljubljenec javnosti.
S svojim rdečim puloverjem je 32-letni Ken Bone postal ljubljenec javnosti. FOTO: AP

V tednu po drugem soočenju je Ken Bone gostoval v številnih televizijskih oddajah (CNN, Jimmy Kimmel), o njem so pisali najvplivnejši časniki, med drugim tudi New York Times. Na Floridi ima nenadoma večjo podporo kot kandidatka Stranke zelenih Jill Stein. Kandidira sicer ne, toda kot pravi Američan je svojo nenadno in nenadejano slavo takoj unovčil. Njegov pokrovitelj je prevoznik Uber, ima linijo majic s svojo fotografijo, srečal se bo s podjetjem, ki prodaja zdaj razprodan rdeč pulover. Ken Bone je tako postal pravi zmagovalec soočenja. A ne le zaradi instantne slave in hitrega zaslužka, ampak zato, ker je Američane, ukleščene v cirkuško norost in vsebinsko praznino letošnje predsedniške kampanje, spomnil, kakšna bi ta morala biti. Da bi morala kandidata odgovarjati na resna vprašanja običajnih ljudi. In hudomušni 32-letnik z očali in brčicami je ob naraščajočem zgražanju nad umazanim bojem za Belo hišo v manj kot minuti televizijskega nastopa to uspel poosebiti.

Trump snel okove

Toda, po nedeljskem soočenju se zdi, da je kampanja padla še na nižjo raven. Poslušamo zelo nazorne opise različnih žensk, o tem, kam vse naj bi Donald Trump brez povabila polagal svoje roke in še kaj drugega. Zgodbe so presenetljivo podobne besedam kandidata samega, ki se je na zdaj znamenitem posnetku hvalil, da lahko z ženskami počne vse, kar hoče in jih grabi povsod, kjer hoče. Trump, sprt z vrhom zgroženih veljakov iz republikanske stranke, je najavil, da se je končno „osvobodil okovov“, čeprav nihče ni opazil, da bi se do tega tedna zelo zadrževal v svojih izjavah. A očitno se je. Zdaj Hillary Clinton odkrito grozi, da jo bo vrgel v ječo, množica na njegovih zborovanjih kot v transu skandira "zaprite jo, zaprite jo“, konec tedna je celo namignil, da Clintonova pred soočenji jemlje nedovoljena poživila in predlagal, da opravita test na droge.

Napadom Donalda Trumpa ni konca. Zdaj so usmerjeni predvsem medijem in pripravljanju terena, da bo po porazu volitve razglasil za nevedljavne.
Napadom Donalda Trumpa ni konca. Zdaj so usmerjeni predvsem medijem in pripravljanju terena, da bo po porazu volitve razglasil za nevedljavne. FOTO: AP

Posebej ostri napadi in hujskanje so uperjeni proti medijem. Ti so ga z nenehno pozornostjo pomagali privzdigniti do nominacije. Zdaj, ko ga obravnavajo resneje in bolj kritično, pa je Trump nezadovoljen. Med drugim je najavil tožbo proti New York Timesu, ki pa bo, sodeč po odgovoru njihovega odvetnika, dobrodošla. V skorajda zabavnem odgovoru je namreč zapisal, da New York Times ne more z ničimer, kar so zapisali, krniti ugleda Donalda Trumpa, saj je za to s svojimi izjavami poskrbel že sam. Je pa vzdušje na Trumpovih zborovanjih tako naelektreno, da se novinarji in predvsem novinarke že bojijo za svojo varnost. Trumpovi pristaši jim grozijo, novinarko televizije NBC je do avta morala pospremiti tajna služba, ameriški Odbor za zaščito novinarjev pa je Trumpa zaradi njegove agresivne retorike razglasil za grožnjo svobodi tiska. Medtem sicer tudi tradicionalno desni časniki, od vplivnega Wall Street Journala dalje, v svojih uredniških komentarjih razglašajo podporo Clintonovi in svarijo pred Trumpom. Časnik The Republic iz Arizone v 125-letni zgodovini še ni podprl nobenega demokratskega politika. Zdaj je Clintonovo, nekateri Trumpovi pristaši pa urednikom in novinarjem grozijo kar s smrtjo, ne le odpovedjo časopisa.

WikiLeaks kaže na pravo Hillary

Toda tudi Hillary Clinton ima svoje težave, ki bi bile še večje, če jih ne bi zasenčil Trump sam. Javnost s pomočjo WikiLeaksa vsak dan lahko prebira ukradeno elektronsko pošto ter dopisovanje vodilnih v njenem štabu. Bolj kot šokantne ali nove informacije, ki bi lahko spodkopale njeno vodstvo, razkriti dopisi potrjujejo vse, kar ljudje o Clintonovi vedo, sumijo in ne marajo. Da ima dva obraza, enega za javnost, drugega za zaprtimi vrati in da ničesar ne naredi spontano. Da meni, da bi morali za politične funkcije kandidirati uspešni in bogati ljudje. Da držijo očitki o preveč prijateljskem in razumevajočem odnosu do Wall Streeta (to potrjujejo tudi trije govori gigantu Goldman Sachs, za katere je dobila 675.000 dolarjev), medtem ko v kampanji igra bojevnico za "običajne ljudi". Da dvomi v ostrejšo regulacijo finančnih institucij in da je velika zagovornica proste trgovine. Vse to so stališča, ki mnoge volivce odbijajo, zato se jih v javnih nastopih Clintonova zdaj otresa. Če v še nerazkritih e-mailih ni kakšnega škandala, sicer vse to verjetno ne bo dovolj, da bi Clintonovi usodno škodilo. Toda, v Trumpovem taboru upajo, da bodo demokratski volivci zaradi potrditve svojih dvomov o Clintonovi izgubili še zadnje ostanke volje do političnega udejstvovanja in da bodo 8. novembra ostali doma.

Glavobol za Hillary Clinton: Wikileaks je razkril, da je za 3 govore na konferencah Goldman Sachsa dobila preko 600 tisoč evrov.
Glavobol za Hillary Clinton: Wikileaks je razkril, da je za 3 govore na konferencah Goldman Sachsa dobila preko 600 tisoč evrov. FOTO: AP

Mnogi bi zaradi obeh kandidatov to v resnici tudi najraje storili. Toda, nekdo se bo moral vseliti v Belo hišo in obe strani zdaj delata vse, da bi navdušili svojo bazo in jo spravili na volišča. Kaj se bo dogajalo tam, pa je še eno vprašanje, ki si ga Amerika, samozvana zibelka demokracije, že dolgo ni zastavljala. Trump, ki zaostaja v anketah, namreč javno razglaša, da bodo volitve ukradene in prirejene ter svoje podpornike poziva, naj igrajo vlogo nadzornikov na voliščih. Zato se mnogi bojijo, da bodo njegovi pristaši poskušali ustrahovati in odgnati predvsem volivce manjšin, ki so izrazito nenaklonjene republikanskemu kandidatu. Ali pa, da bodo različne skupine uresničile grožnje o tem, da bo ob zmagi Clintonove tekla kri in da so pripravljeni na revolucijo. Če Trump izgubi je zelo verjetno, da ne bo čestital tekmici in za nekaj časa izginil iz javnosti, kot je običaj pri poražencih na predsedniških volitvah.

 

A kmalu bo izginil nekdo drug. Ken Bone. Potem ko so ga milijoni televizijskih gledalcev v obupu nad nizkotnostjo predsedniškega soočenja privzdignili v svetilnik upanja in poosebljenje normalnosti, je malce bližji pogled pokazal, da Ken Bone ni tako zelo prijeten in brezmadežen možak. Volivci tako ostajajo frustrirani in čakajo, kakšno umazanijo bodo še naplavili dnevi do volitev. A zdaj vsaj vedo, da jih pred resničnostjo ne bo rešil niti Ken Bone v svojem rdečem puloverju.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Moj?ica123
17. 10. 2016 11.39
+0
Kitajske bojne ladje pred Aljasko,ruske podmornice pred Florido,Trumpek pa v stečaj,na žalost!
frako
17. 10. 2016 11.31
+1
Ja no izbirajo med drisko, pa drekom s delci koruze not tko nekak kt pr nas sam da je več različnih variant fekalij.
korintos23
17. 10. 2016 11.04
+2
Trump, kdaj boš skapiral da so žideki rekli ne!?!
trumpet2018
17. 10. 2016 11.00
+6
a da v razkritih emailih ni nikakršnega škandala, ki bi škodill KIllary? hahaha, ta je pa bosa, Podatki wikileaksa jasno kažejo, da Hillary financira in usmerja isis, že samo zaradi tega bi jo morali takoj vkleniti, vendar ker se piše Clinton, tega ne bomo doživeli, osrednji lažnivi mediji pa preusmerjajo pozornost na ženske , ki naj bi jih Trump otipaval, seveda vse ena velika laž. Hillary je imela na drugi debati razširjene zenice, zato sumijo da ji vbrizgavajo speed, za krvne transfuzije pa že vemo, to je tisti postopek, ki ga uporabljajo goljufivi kolesarji (menjava krvi pred dirko, oz. pri Hillary pred debato, dva dni prej je padala v nezavest, na debati pa je bila kot prerojena. to ni slučajno
korintos23
17. 10. 2016 11.04
-4
Trumposu bi pa morali možgane menjati ne kri!
gremonadesno
17. 10. 2016 11.11
+4
bengazi zadeva se zdalec ni koncana , Trey Gowdy jim ne da dihat .
trumpet2018
17. 10. 2016 11.15
+2
korintos, tebi pa nič od tega ne bi pomagalo :)
trumpet2018
17. 10. 2016 11.40
+1
lažeta tudi Omerza in požar v svoji knjigi o Melaniji ki sta jo izdala brez njenega soglasja , brez njenega dovoljenja. tožba sledi,
trumpet2018
17. 10. 2016 11.56
trumpet2018
17. 10. 2016 11.57
+2
zanimiv je intervju z Dooly Kyle na infowars, bila je prvo dekle Billa Clintona, zelo dobro pa pozna tudi Hillary, zanjo je rekla da Hillary ne mara moških, ne mara žensk, ne mara niti same sebe, zanima jo samo denar in oblast, hoče odprte meje, še već beguncev iz Sirije, ker pa je globalistka, pa seveda tudi globalno svetovno vlado, po njeni morebitni zmagi pa pregon alternativnih medije oz, ukinitev ker po njenih besedah (by wikileaks) nimajo pravice da obstajajo.
korintos23
17. 10. 2016 10.47
+1
Pri nas je tudi nekaj podobnega Ameriki, vsi so za SDS izvolijo pa SMC!
murinar
17. 10. 2016 10.00
+5
korintos23
17. 10. 2016 10.44
+2
ferencz 1
17. 10. 2016 09.53
+6
Direktorji multinacionalk nočejo imeti opravka s Trumpom! Se ve kje smo!
korintos23
17. 10. 2016 10.44
-1
A misliš da bo ga še Melanija na čevelj dala?
GR.GO.
17. 10. 2016 09.31
+6
Precej več umnazanije je na Clintonovi, kot pa ta svetovna hebrejska kabala prikazuje v medijih. Od sumljivih samomorov njenih političnih nasprotnikov do precej hujših umazanij. Poglejte si "Clinton Cash" in poglejte si anonymousov "The video Hillary Clinton wouldn't want SEEN 2016". Ne se pustit peljat tem medijem.
GR.GO.
17. 10. 2016 09.34
+4
CNN že straši, da je ilegalno gledanje wikileaks dokumentov in da moramo prepustiti medijem, da nam oni servirajo podatke. Ko se enkrat sam zakoplješ v tematiko šele začneš ugotavljati.
BildiTheEmperor
17. 10. 2016 09.21
+6
V vsakem primeru bo Trumpova zmaga nekaj epskega. O tem se bo pisalo še tisočletja. Da je človek sam, proti vsem ostalim (vsem strankam, medijem, lobijem) dobil epsko bitko in da je za svet posijalo upanje, da lahko dobro zmaga nad zlim. Kar sedaj gledamo je borba ljudstva (Trump) proti silam teme (lobiji, kompletna politika, mediji)
trumpet2018
17. 10. 2016 11.11
+4
NiVzdevka76
17. 10. 2016 09.13
Saj se ve, kdo stoji za umazano kampanjo....
NiVzdevka76
17. 10. 2016 09.18
Ste se že opravičili za vso storjeno škodo po svetu?
BildiTheEmperor
17. 10. 2016 09.13
+7
Obstajajo video posnetki primerjav Obamovih izjav o Hilary pred leti (ko je kandidirala proti njemu) in sedaj. O istih stvareh glede Clintonove sedaj govori diametralno nasprotno. To je lep prikaz tega da (levim) politikom ne moreš zaupat ker ne poznajo poštenja in etike. Ljudem dobesedno lažejo v obraz.
Karantanija
17. 10. 2016 09.22
-1
Desnim pa lahko zaupamo, oni ne lažejo, ne kradejo?
BildiTheEmperor
17. 10. 2016 09.40
+5
Jaz vsekakor bolj zaupam tistemu ki hoče s Putinom sodelovat kot tistemu ki hoče it v vojno z njim. Od kdaj ste pa levičarji tako proti Putinu in za zahodne imperialiste?! Odkar vas financira Soros?
Tone781
17. 10. 2016 09.08
+0
V bistvu sploh ne vemo kaj namerava početi Trump. Vemo samo za njegovo dviganje prahu in nakladanje. Za Clintonovo se pa žal iz Wikileaksov dobro vidi kaj nas čaka. Še ena stvar v razmislek. Clintovona je lačna oblasti in denarja in če ji kak miljarder, ali bog ne daj naftni Arabci, zagrozijo , bo takoj plesala kot bodo želeli. Trump je pa sam miljarder in se mu ni treba prostituirati levo in desno.
korintos23
17. 10. 2016 09.01
-1
Kot kaže srečanja Trump-Putin na Vršiču pru ruski kapelici drugo leto ne bo!
jagermeister1
17. 10. 2016 08.58
+6
mene sicer ameriške volitve ne zanimajo , ampak menim da bi bilo bolje , če bi zmagal Trump , katerega podpira tudi Putin in zaradi tega bi bilo teh napetosti in kazanja mišic , po svetu manj , ker če bo zmagala Clintonova , potem sledi nova vojna v svetu.......................zna pa se tudi zgoditi da bo že Obama nekaj zakuhal pred volitvami , in na hitro razglasil izredne razmere , samo da demokrati ostanejo na oblasti...................no kakorkoli že pustimo se presenetiti ! ! !
korintos23
17. 10. 2016 09.00
-2
Ti si šele patron, a Ameriko vodi predsedniuk?
jagermeister1
17. 10. 2016 09.03
+2
jagermeister1
17. 10. 2016 09.12
+2
ti korintos23 najbrž ne veš , da imajo predsedniški sistem , to pomeni , da kdor je izvoljen postane predsednik države , predsednik vlade in vrhovni poveljnik oboroženih sil ZDA in to pomeni ogromno moč v rokah enega človeka , ki lahko marsikaj naredi mimo kongresa in senata ! ! !
modelx
17. 10. 2016 09.12
-1
ja, ata smrk mu tišči prst v danko in kakor trzne ta prst, tako trzne z ojačanjem predsednik...
modelx
17. 10. 2016 09.12
-1
ti pa si majster, ko pišeš take bedarije...
TRUMPP
17. 10. 2016 08.53
-1
Trump je car,.....
korintos23
17. 10. 2016 09.01
+0
User1063544
17. 10. 2016 08.52
+4
Če zmaga hillary je CETA, TTIP = NWO in 3 svetovna realnost...
estelle.r
17. 10. 2016 08.46
+2
Uradno kandidirajo 4(!) kandidati. Zakaj se ta dva pajaca izpostavlja, ker ni vreden ne en ne drugi počenega groša.
ooResnicA
17. 10. 2016 08.44
....preobrat prihaja berite hillary FB komentarje vam bo takoj jasno kdo bo zmagal.....kupite $ $ $ $ $in zlato!!!!
gremonadesno
17. 10. 2016 08.43
+3
Trump polni dvorane po 10 do 20 tisoc ljudi s tem , da na tisoce ludi ostane pred dvoranami , hillary ne more privabit vec kot tisoc ljudi na svoje shode . vse lestvice , ki jih objavi MSM so BS !!!
korintos23
17. 10. 2016 08.49
-1
korintos23
17. 10. 2016 08.42
+0
Ameri bodo nove sankcije nabili po ali pred volitvami?