Tujina

Blokada v mirovanju

Zagreb, 24. 05. 2009 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.M./STA/Š.Z.
Komentarji
9

Zagrebški študenti so izglasovali deblokado Filozofske fakultete. Obiskal jih je tudi slovenski filozof Slavoj Žižek, ki je razočaran nad (ne)odzivom slovenskih študentov.

Fakulteta v Splitu
Fakulteta v Splitu FOTO: dnevnik.hr

Študenti zagrebške Filozofske fakultete so sporočili, da bodo končali blokado predavanj. Njihov upor je trajal 34 dni, hrvaški mediji pa so ga označili za največji študentski upor v zgodovini Republike Hrvaške.

Študenti so se borili za brezplačno izobraževanje za vse. Upor se je razširil po celi državi, kljub temu jim ni uspelo. "Razprava je potekala dolgo v noč. Na koncu pa smo se odločili, da je blokade konec. Nismo utrujeni, lahko bi nadaljevali z blokado. Odločili smo se, da s svojimi akcijami ne želimo ogrožati drugih študentov. Mi smo bili pripravljeni tudi ponavljati letnik, le da bi dosegli naše cilje. Zdaj pa imamo blokado v mirovanju,“ je povedala ena izmed študentk.

Žižek: Sram me je

Slavoj Žižek
Slavoj Žižek FOTO: 24ur.com

Slovenski filozof Slavoj Žižek je včeraj obiskal hrvaške študente. Pred obiskom jim je že poslal izjavo podpore, tokrat pa jih je pozval, naj ne pristanejo na izsiljevanja. V govoru je okrcal slovenske študente. Žižek je namreč dejal, da ga je sram, da se iz Slovenije ni slišalo več podpore. Študentska organizacija Slovenije očitke zavrača: "Slovenski študenti so že 30. aprila hrvaškim študentom izrazili podporo pri njihovih prizadevanjih, in jim izročili tudi material, ki ga je ŠOS pripravili za pomoč pri protestih."

Hrvaški študenti naprodaj za 1.345 evrov

Študenti zagrebške filozofske fakultete so v petek na osrednjem trgu v Zagrebu izvedli performans z naslovom Kupujmo hrvaško. Na čelo so si narisali črtno kodo, se ulegli na trg in se prodajali za 1.345 evrov. Z omenjeno akcijo so želeli sporočiti, da znanje ni blago. 

100.000 podpisov podpore

Zagrebški študenti so sporočili, da so v več hrvaških mestih na peticiji v podporo brezplačnemu izobraževanju zbrali več kot 100.000 podpisov, polovico od tega v hrvaški prestolnici.

Peticijo je podpisal tudi minister za znanost, izobraževanje in šport Dragan Primorac, ki je ob svojem podpisu dodal "ob modifikacijah". Študenti so sicer večkrat zahtevali odstop pristojnega ministra, ker so ocenili, da sistematično zapostavlja študentske zahteve.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
25. 05. 2009 12.18
Znanje ogroža elito, zato je potrebno uvesti mehanizem, da ga bodo deležni samo njeni otroci.
manco-capac
24. 05. 2009 20.11
Ja, kaj se bodo slovenski študenti boril za pravice hrvaških kolegov, če se še za svoje ne znajo.
d_c@email.si
24. 05. 2009 12.03
ninjaRus, newe akaj bi se morali slovenski študenti boriti za pravice hrvatov, so hrvati izkazali kakšno podporo ko so stavkali slovenski študenti? Sploh pa v teh časih ko so odnosi med slovenci in hrvati zaostreni zaradi politike. ne hvala. Kot 2, podporo bi jim morali izkazati ŠOU, ŠOUM in ostala društva, zato ne meči vsega v isti koš. Pa še to, sta vi2 (Klasik in ninjaRus) izkazala kakšno podporo hrvaškim študentom? Sta podpirala slovenske študente, ko so stavkali?
Nad.oblaki
24. 05. 2009 10.16
Teh hrvatje so pa res hecni.... zakaj so si na na čelo risal črtno kodo, če pa že tako delajo in odplačujejo dolgove tujcem... heckoti.
Uporabnik113189
24. 05. 2009 10.09
Slavoj tudi mene, tudi mene. Očitno se ima naša študentarija preveč dobro. kar je pa najhuje je več kot očitno, da so zabubljeni sami v sebe in sveta okrog sebe ne vidijo. Na sodobne izzive v naši soseščini sploh ne reagirajo. Za blatenje Tita se pa takoj kakšen "speglan" klerikalec najde. Če bodo nekoč takšni sebični "kadri" prevzeli politiko in oblast v Sloveniji sem nam presneto slabo piše..
tovarišinajuriš
24. 05. 2009 09.58
Slovenska študentarija je en velik turbo ignorantski kup gnoja ! ! ! Riti nezainteresirane,kvazi intelektualne ! ! ! ...
proofreader
24. 05. 2009 09.46
1.345 evrov ali 13.45 evrov?
cekin
24. 05. 2009 09.19
ježek ti pa tut ne znaš uporablat besedo bre.. jaooo
jezek_pupa_papa
24. 05. 2009 08.55
Ah hrvatska brača, jel vi hočete sve zastonj imati, eh bre ne ide to tako ....