Tujina

Bloomberg potrdil, da razmišlja o kandidaturi za predsednika ZDA

New York, 09. 02. 2016 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Michael Bloomberg je prvič javno dejal, da razmišlja, da bi se podal v bitko za stolček v Beli hiši. "Raven diskurza in razprav se mi zdi boleče banalna in je žalitev za volivce," je dejal. Če se bo res podal v tekmo, bi to pošteno spremenilo tok predvolilnega boja.

Poslovnež in nekdanji newyorški župan Michael Bloomberg je za britanski časnik Financial Times (FT) prvič javno potrdil, da razmišlja, da bi se potegoval za položaj ameriškega predsednika. Če bi se Bloomberg podal v kandidaturo, bi to lahko pošteno premešalo karte v tekmi za Belo hišo.

Bloomberg je za FT kritiziral kakovost razprav in debat v aktualni predsedniški tekmi. Na vprašanje, ali razmišlja o kandidaturi, je dejal, da preučuje vse možnosti. "Raven diskurza in razprav se mi zdi boleče banalna in je žalitev za volivce," je povedal milijarder in dodal, da si ameriška javnost zasluži nekaj "veliko boljšega".

Michael Bloomberg razmišlja, da bi kandidiral kot neodvisni kandidat.
Michael Bloomberg razmišlja, da bi kandidiral kot neodvisni kandidat. FOTO: AP

Že prejšnji mesec so ameriški mediji poročali, da naj bi Bloomberg svojim svetovalcem naročil, naj zasnujejo načrt za neodvisno kandidaturo in kampanjo, v kateri bi lahko zapravil tudi milijardo od svojega 39 milijard dolarjev vrednega premoženja.

Bloomberg je za FT še povedal, da bi moral svoje ime na volilne lističe po ZDA začeti dajati nekje na začetku marca. "Poslušam, kaj govorijo kandidati in kako ravnajo volivci na strankarskih zborovanjih," je dejal.

Bloombergov vstop v predsedniško tekmo bi dodobra premešal karte. Številni poznavalci po pisanju FT menijo, da bi Bloomberg, če bi nastopil kot neodvisni kandidat, pomagal republikancem, saj bi lahko, čeprav je New Yorku nekaj let vladal tudi kot republikanec, s svojimi liberalnimi pogledi, recimo na področju nadzora nad strelnim orožjem in varstva okolja, kar precej glasov odvzel demokratom.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bo7ksar
09. 02. 2016 21.09
Ameriški strici iz ozadja so izgubili nadzor nad svojimi lutkami in bodo morali sami stopiti na sceno.
Kollerik
09. 02. 2016 18.57
+1
predstavnik gospodarjev sveta?
Ka pa mislis
09. 02. 2016 18.50
Ramzess
09. 02. 2016 18.06
+1
Vsi bi bili predsedniki ZDA, toda, če nisi v žlahti, ne moreš dedovati funkcije.
Uporabnik113189
09. 02. 2016 17.19
+5
Poskuša rešiti bankirske kriminalce. Strah med kapitalisti se širi, število opredeljenih za Bernija narašča proti 60% in vlada panika. Sicer Bernie sam nima možnosti za kakšne korenite ukrepe lahko pa resno stisne kakšnega bankirskega prevaranta, to pa je že dovolj velika grožnja. Skratka kljub korupciji podkupninam in plačevanju mnogih vmesnih členov do oblasti se volitve nesramno nagibajo v nezaželjeno smer, revnih je preveč in imajo po zakonodaji vsak po en glas proti tistemu avtobusu bogatih. Upam da Evropa razume kaj se dogaja, včerajšnji padec največje banke v EU na polovico je čisti rop z druge strani Atlantika. Upam da se bodo pustili še okupirati z vojaško silo butci. Če bi ta denar podarili za rešitve Grčije, bi bila EU v povsem drugačni kondiciji, tako pa je preprosto izhlapel v korist ve se koga. Le kdaj bo svet dokončno spoznal da je finančni sistem daleč od tržnih zakonitosti, ena sama velika igralnica, loterija, na tem ni mogoče graditi gospodarstva in govoriti o tržnih zakonitostih.
nikhrast
09. 02. 2016 16.46
-1
Bloomberg je trezen, resen..., ni klovn kot Trump, pa New York je dobro vodil.
Gone4eveer
09. 02. 2016 16.29
+9
Bloomberg, simbol zatiranja svobode ljudi in podaljšana roka NWO.