Tujina

ÖVP zmago prinesel fenomen osebnosti mladega predsednika: 'Sebastian Kurz je ustavil svobodnjake, sicer bi na volitvah slavili oni'

Dunaj, 15. 10. 2017 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Rezultat je priložnost za resnično spremembo, po zmagi na avstrijskih predčasnih parlamentarnih volitvah pravi šef ÖVP Sebastian Kurz. Temu se obeta mesto šefa vlade, med možnimi koalicijami pa je tako koalicija s svobodnjaki kot nadaljevanje velike koalicije s socialdemokrati.

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz FOTO: AP
Vodja avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Sebastian Kurz je po zmagi svoje stranke na parlamentarnih volitvah dejal, da je rezultat volitev priložnost za resnično spremembo. Glede na projekcije je ÖVP zmagovalka volitev, Kurzu pa se nasmiha kanclerski položaj.

31-letni dosedanji avstrijski zunanji minister, ki utegne postati najmlajši šef vlade v EU, je dejal, da so mu volivci naložili veliko odgovornost. "To odgovornost sprejemam z veliko ponižnostjo," je dejal.

Pred svojimi privrženci je zatrdil, da bo delal s polno močjo ter da želi v državi uvesti nov slog in novo kulturo. Naloga ÖVP je, da v sodelovanju z drugimi državo pozitivno spremeni, je dejal.

O tem, s kom želi stopiti v koalicijo, Kurz ni govoril.

Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Avstriji je po začasnih rezultatih slavila ljudska stranka ÖVP z okoli 31 odstotki glasov, sledita svobodnjaška FPÖ s slabimi 27 odstotki in socialdemokrati SPÖ z dobrimi 26 odstotki. Hud udarec so doživeli Zeleni. Zaenkrat kaže, da jih v naslednjem mandatu ne bo v parlamentu. Vsi glasovi sicer še niso prešteti.

Možnosti sta sicer koalicija s svobodnjaki, ki so se glede na projekcije uvrstili na tretje mesto, ali nadaljevanje velike koalicije s socialdemokrati.

Njihov vodja Christian Kern po objavi projekcij ni želel povedati, ali se stranka seli v opozicijo ali želi sodelovati v vladi. Je pa potrdil, da sam namerava ostati v politiki.

"Zdaj moramo videti, kakšni bodo nadaljnji koraki, žogica je na strani predsednika republike Alexandra Van der Bellna," je dejal.

Ta je v prvi izjavi dejal, da je treba počakati na končne izide, ki bodo po napovedih znani v četrtek, in če se bo potrdila zmaga ljudske stranke, bo mandat za sestavo vlade podelil Kurzu.

Razplet volitev pričakovan

Bivša slovenska veleposlanika v Avstriji Andrej Rahten in Aleksander Geržina sta izid predčasnih parlamentarnih volitev v tej državi za STA označila kot pričakovan. Strinjata se, da je o sestavi koalicije težko ugibati. Geržina je ob tem ocenil, da Kurzeva zmaga ne kaže na splošen politični premik v desno, saj je ta ločnica vse bolj zabrisana. Ankete so pravilno napovedale tudi velik boj za drugo mesto.

Za "neke vrste negativno presenečenje" je Rahten označil izid Zelenih, ki jim trenutno kaže "zelo slabo". "Tako da lahko pridemo v situacijo, da bo stranka, ki je na nedavnih volitvah dobila predsednika države, morda celo ostala brez sedeža v parlamentu," je ocenil Rahten, ki meni, da končno štetje glasov ne bo prineslo drugačnih rezultatov od trenutnih.

Tudi Geržina ocenjuje, da so se volitve izšle pričakovano, nekoliko presenetljivo pa je po njegovih besedah to, da so socialdemokrati dosegli približno isti rezultat kot na prejšnjih volitvah. Poudaril je, da se mu rezultat sicer "sam po sebi ne zdi tako katastrofalen".

"Soočeni bomo z nekim novim začetkom v Avstriji. Na avstrijsko in evropsko prizorišče prihaja mladi Sebastian Kurz, ki bo dodobra - upam - spremenil tako avstrijsko kot evropsko politično sceno," je ocenil Geržina. Ob tem je izpostavil predvsem vprašanja varnosti, priseljevanja in prihodnosti EU.

Glede možne sestave koalicije je Rahten dejal, da je v tem trenutku pomembno, da je predsednik države Alexander Van der Bellen napovedal, da bo mandat za sestavo vlade ob nespremenjenih končnih rezultatov podelil Kurzu.

"To je trenutno edina gotova stvar, vse ostalo pa, kolikor vidimo iz izjav protagonistov, ostaja odprto. Nihče noče pokazati svojih kart in zdi se, da bodo svobodnjaki poskušali vse do konca igrati z dvema kartama. Po eni strani bodo sicer spoštovali dejstvo, da bo začel pogovore Kurz, po drugi strani pa si bodo pustili odprta vrata za morebitne pogovore s socialdemokrati, če Kurzu ne uspe dobiti večine," je ocenil Rahten.

Da odgovor na vprašanje o oblikovanju vlade ni enostaven, se je strinjal tudi Geržina. Meni, da je treba najprej počakati na končne rezultate.

Glede ocen nekaterih analitikov, da se avstrijska politika vse bolj nagiba v desno, je Rahten dejal, da je premik volilnega telesa v desno sredino splošen evropski trend. Vendar pa uspeh ÖVP bivši veleposlanik povezuje tudi s "fenomenom osebnosti Sebastiana Kurza".

"Spomnite se, kako slab rezultat je stranka dosegla na predsedniških volitvah, ko njenemu kandidatu ni uspelo priti niti v drugi krog," je dejal in dodal, da je Kurz s svojo osebnostjo "dominiral v tej volilni kampanji in zdi se, da so volivci tokrat volili tudi osebnosti in ne samo programov".

Geržina se z ocenami, da gre za premik v desno, ne strinja. Kot je poudaril, v velikih strankah danes ni več običajne delitve na leve in desne, o ključnih vprašanjih pa imajo podobna stališča. "Klasičnih delitev zato ne more več biti, sploh pa ne v primeru Kurza, saj je uspel pridobiti tudi veliko glasov neopredeljenih sredinskih volivcev," je ocenil Geržina.

Poudaril je še, da je uspel Kurz kot ključno temo izpostaviti vprašanje varnosti, ki je povezano s "temeljnimi človeškimi kategorijami". "Prav Sebastian Kurz je ustavil svobodnjake, sicer bi na volitvah slavili oni, pri čemer bi imeli precej večjo težavo, kot jo bomo imeli sicer," je še dejal Geržina.

Incident na volišču

V mestu Hartberg na avstrijskem Štajerskem, je sicer današnji volilni dan zaznamoval incident. 77-letni upokojenec je pred voliščem razlil gorivo in ga skušal zažgati, a so mimoidoči preprečili njegovo namero.

Policija je moškega prijela in preiskuje podrobnosti dejanja. Sumijo, da ima psihične težave, kar pa mora potrditi zdravnik. Po prvih ugotovitvah bi povod za dejanje lahko bilo upokojenčevo nezadovoljstvo s trenutnimi političnimi razmerami v Avstriji.

 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M_teorija
16. 10. 2017 14.12
+0
Tud če je kratek, sam da ne bo kurzschlus ko bo sestavljal vlado!?
prašek
16. 10. 2017 11.51
+6
Avstrijski volivci sami najbolje vedo, kaj je za njih najboljše. In to so izvolili.
Verbena
16. 10. 2017 10.33
+5
Prepričana sem , da bo soseda dobila vlado , ki bo znala reči tudi ostro NE kakšnim ukrepom , ki si jih zmišljujejo v Bruslju , sploh , če bodo videli , da bi bil z njimi prizadet njihov interes !! ... kajti ta EU ni tiste vrste skupnost držav , ki bi si bile popolnoma enakovredne in enako spoštovane ...še dobro , da so v njej tudi take članice , kot smo mi , kjer naši vodilni znajo najbolje pokimat , nikoli pa ne izrazijo najprej domačega interesa pred skupnim ...aja, ker ne vedo , kaj naj bi sploh bil domač interes ....
janezpodre
16. 10. 2017 10.22
+2
Avstrijci so si izvolil tapravga Kurza, skoda, ko mu ni ime Lange.
Neutrino
16. 10. 2017 09.16
+5
Avstrijci so dobili Kurza, ki se bo vtikal v vse notranje in zunanjepolitične zadeve, mi mamo pa mehkega predsednika vlade....
helvecijaner
16. 10. 2017 09.06
+4
Noben fenomen ne prinese zmago, prinese jo pa resnica ,ki jo je uporabljal S.Kurz in to je omejitev in zaustavitev ISLAMIZACIJE v krščanski At. Povedal je volilcem to kar je res in kar bo če bo KANZLER tudi naredil.Saj ni etični Cerar.
bb5a
16. 10. 2017 08.36
+1
Predvsem ne vem zakaj se Slovenci počutimo tako povezane z Avstrijci, ker oni se namreč ne čutjo z nami, ampak z Nemci... mi smo za njih zgolj delovna sila (pa še ta zanič)...
mogerad
16. 10. 2017 08.16
+4
čestitke kurzu za pokončno držo v volilni kampanji
Juzni
15. 10. 2017 22.53
+7
Slovenija tudi rabi enega cloveka,ki bo znal zvabiti ljudi in prepricati kot pravi lider in pol bo OK. Pri nas je problem zadnjih let to da nimamo zagnanosti saj smo izgubili voljo zaradi dolocenih ljudi,ki so unicili drzavo.
t2gator
15. 10. 2017 22.29
+5
Kurtz je zmagu zaradi pokončne drže!
Infraping
15. 10. 2017 22.32
-2
Infraping
15. 10. 2017 22.34
-14
Avstrija je brezvezna popolnoma. Bolj kot mi. Avte majo parkirane in jih ne premikajo, nikjer nobenega ni in to je to. Pol pa de še jodlajo pa klinika črni gozd in zdravnik z gora. nič. edini tam so pametn uni v neusiedl am seeju. trpijo pa tut.
Frane Šajn
15. 10. 2017 22.02
-7
Dajmo ga krstit za Jodlaruhca!
7Scythe7
15. 10. 2017 21.45
+2
Kaki smešni komentarji, samo da je ustavil migrantsko pot pa mu že preprogo mečete pred noge. Ne jaz ne vi nimate pojma o avstrijski politiki tako da težko rečemo kaj je dobro za njih
Frane Šajn
15. 10. 2017 21.37
-3
Možakar je že vedel kako se iztrebi kugo, z ognjem in mečem, pustili bi ga opravljal je božje poslanstvo. Za svoja leta dobro pozna ta desne!
sid33
15. 10. 2017 20.37
+16
Čestitke avstrijcem za pogumno in logično potezo, krog držav v evropi z levaškimi vladami je vse bolj majhen...
Kollerik
15. 10. 2017 20.53
-2
boš hrvaški vladi tut čestital...mislim, saj je vaša...
Frane Šajn
15. 10. 2017 21.11
-4
sid33 zdaj vidim , da so nekateri na tem portalu samo za klavrn črn humor. Logike pač tu ne zaslediš.
Kollerik
15. 10. 2017 20.24
-5
nekateri naši tadesni..... bi se spet nekomu..... radi v tazadnjo..... zalezli
Frane Šajn
15. 10. 2017 21.17
-5
Kak dobrotnik je bil ta Heider za slovensko manjšino, celo plačo so lahko imeli kot domorodci! Upam, da mu tudi ta Ušatko sledi. Ma ima uhe za celo družinsko velokonočno porcijo žolce.
Kollerik
15. 10. 2017 21.51
-2
Frane +++++,.....od 200.000 naših še pred kakimi 100 leti .... jih je sedaj ostalo samo še nekaj tisoč..... tam gori na severnim Koroškem. Toliko o avstrijski "dobroti" .... in kratki pameti.... vseh teh naših pokvek.... na južni strani Alp,.... ki častijo njihovo desnico......
ni_mi_vse_eno
15. 10. 2017 19.10
+1
Saj Sebastjan je ok, le malo kratek je. ☺
Frane Šajn
15. 10. 2017 21.18
+1
pop greznica
15. 10. 2017 18.40
+4
pri nas bo verjetno Mahnič takole blestel :)
Frane Šajn
15. 10. 2017 21.30
-4
Mislim , da se zanj otroci za veliko noč kar tepejo, kdo mu bo pirh sekal!
Frane Šajn
15. 10. 2017 21.39
-3
Kaj ni prav desnifki!' sem kaj napak napisal al kaj!?
Kollerik
15. 10. 2017 18.14
-4
kdaj bodo plačali vojno odškodnino?
Frane Šajn
15. 10. 2017 21.19
-1
Uporabnik1152447
15. 10. 2017 22.58
+2
emilzapata
15. 10. 2017 18.10
-3
kaže da so v Evropi na političnem pohodu mladiči, tudi v Franciji, samo tam je stvar manj zaskrbljujoča, ker ima Macron doma mamo, ki bo mladeniču ohladila pregreto glavo.
evasle
15. 10. 2017 18.03
+19
Bravo! Čestitke mlademu Kurzu. Tako mladino si lahko v Sloveniji samo želimo, je na žalost nimamo. Luka Mesec s svojimi leporečnimi skropucali je očitno naš najvišji domet. Jim kar malo zavidam. Odločnih mladih jim ne manjka, mi pa čofotamo v balkanskem čofotalniku.
Kollerik
15. 10. 2017 18.09
-9
Frane Šajn
15. 10. 2017 21.24
-6
Evasle kako si ti en razgledan dedc kot petelin na gnoju. Samo da poješ hvalnice tujim mladičem. Doma ne boš še dolgo imel te prilike. Kar prepevaj samo prosim te portal menjaj.