Slovenija

Da Sanaderju, ne rokometu

Bruselj, 23. 01. 2009 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Premier Pahor se želi čim prej srečati s kolegom Sanaderjem, vendar rokometna tekma zaradi navijaškega vzdušja ni pravo okolje. Bo medsosedske spore reševal Martti Ahtisaari?

Premier Borut Pahor je izrazil prepričanje, da bi bilo koristno, da se s predsednikom hrvaške vlade Ivom Sanaderjem čim prej srečata glede reševanja vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, vendar pa ne na rokometni tekmi, na katero ga namerava povabiti hrvaški premier.

"Navijaško vzdušje na športni prireditvi ni primeren kraj, in zato tega vabila premiera Sanaderja ne morem sprejeti," je po srečanju s predstavniki kmetijstva v Ljubljani povedal premier glede napovedi o Sanaderjevem vabilu na ogled rokometne tekme na svetovnem prvenstvu na Hrvaškem.

Borut Pahor v družbi Ollija Rehna med njegovim nedavnim obiskom v Ljubljani
Borut Pahor v družbi Ollija Rehna med njegovim nedavnim obiskom v Ljubljani FOTO: Reuters

Kot dodaten razlog, zakaj ne more sprejeti tega vabila, Pahor navaja dejstvo, da je nedavno Hrvaško obiskal predsednik Slovenije Danilo Türk in da mora hrvaška stran to dejstvo upoštevati.

Se je pa Pahor še vedno pripravljen srečati s Sanaderjem. "Kraj in čas tega srečanja bova poskušala dogovoriti prek diplomatskih poti," je povedal predsednik vlade, ki obenem predlaga, da bi bila na tem sestanku prisotna tudi zunanja ministra obeh držav.

Na zunanjem ministrstvu sicer po Pahorjevih besedah nastaja strategija nadaljnjega urejanja odnosov med Hrvaško in Slovenijo s posebnim poudarkom na meji. Ko bo ta deklaracija pripravljena dovolj dobro, da bo predmet pogovorov s predsedniki strank in kasneje tudi v DZ, bo dana v presojo, da se bodo odločili, kdaj je pravi čas, da jo DZ tudi sprejme.

Ob vsem tem je Pahor znova poudaril, da je vlada mnenja, da je ratifikacija pristopnega protokola Hrvaške v Nato v nacionalnem interesu. "Sedaj potrebujemo dodatno okrepitev naše verodostojnosti v mednarodni skupnosti," je dejal in poudaril, da se je po decembrski slovenski blokadi pristopanja Hrvaške EU povečala senzibilnost mednarodne skupnosti.

Bo Ahtisaari rešil našo zemljo?

"Evropski komisar Olli Rehn je z Marttijem Ahtisaarijem govoril o tem, ali bi bil na voljo za vodenje višje ekspertne skupine, ki naj bi pomagala pri reševanju vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško," je v Bruslju povedala Rehnova tiskovna predstavnica Krisztina Nagy, ki ni želela potrditi ali razkriti drugih dveh imen, ki se v tem okviru omenjata v slovenskih medijih – ime francoskega pravnika Roberta Badinterja in ime pravne izvedenke. Potrdila pa je vse, kar je o sestanku povedal Rehn.

Martti Ahtisaari
Martti Ahtisaari FOTO: Dare Čekeliš

"Kar je zdaj pomembno, je to, da ne postavimo 'voza pred konja'," je poudarila Nagyjeva. "Prvi korak za zagon morebitne evropske pomoči je, da se obe državi strinjata glede pogojev za takšno pomoč, s katero bi rešili vprašanje meje in omogočili napredek v pristopnih pogajanjih," je pojasnila.

Ahtisaari je z Nobelovo nagrado za mir nagrajeni pogajalec, posredoval je v številnih, tudi oboroženih konfliktih po svetu in je arhitekt kosovske neodvisnosti.

O preostalih morebitnih članih te skupine je prezgodaj govoriti. "Prezgodaj je razpravljati o imenih. Če se pogoji za takšno pomoč uresničijo, potem bo prišel čas za razpravo o članih skupine," je dejala.

Tiskovna predstavnica ni želela komentirati dejstva, da so informacije pricurljale v slovenske medije kljub temu, da je komisar Rehn v četrtek jasno poudaril, da je zdaj čas za "tiho diplomacijo". "Nobenega posebnega komentarja na to nimam. O tem zdaj poteka notranja razprava v obeh državah," je dodala.

Na vprašanje, kdo naj bi dal Ahtisaariju mandat, je Nagyjeva odgovorila, da je to odvisno od obeh držav, ki morata sedaj premisliti, ali sta "odprti za takšno evropsko pomoč".

Vprašanje meje je dvostransko vprašanje, ki pa je postalo evropski problem, je še enkrat ponovila.

"Evropska komisija ni spremenila svojega stališča: rešitev dvostranskega vprašanja ni predpogoj za vstop Hrvaške v EU," je še poudarila.

Badinter je 80-letni francoski pravnik in profesor, ki slovensko-hrvaško problematiko že pozna. V začetku 90. let je vodil arbitražno komisijo prav na ozemlju nekdanje Jugoslavije.

Kot smo že včeraj poročali, naj bi Rehn predlagal, da v mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško posreduje tričlanski svet mediatorjev. Rešitev za sporno mejno vprašanje naj bi dobili še pred vstopom Hrvaške v Evropsko unijo, Ljubljana pa tudi podpira, da bi pred hrvaškim članstvom oba parlamenta potrdila sporazum o posredovanju tretjega. Eden izmed predlogov naj bi bil prav ustanovitev tričlanskega mediatorskega sveta, ki bi pomagal dokončno zarisati mejo med Slovenijo in Hrvaško.

Starman predlaga zaprto konferenco

Danijel Starman, odvetnik Joška Jorasa, je sicer na novinarski konferenci, na kateri je sodeloval tudi Zavod 25. junij, dejal, da so Rehnu ob nenapovedanem obisku napisali pismo, v katerem so izrazili svoja stališča v zvezi z rešitvijo glede meje med državama. "Hrvaška ima namreč okupiranega zelo veliko slovenskega ozemlja – 1480 hektarjev. Nakazali pa smo tudi možnost hitre deblokade hrvaškega približevanja s tem, da bi prišlo do mednarodne zaprte konference o mejnih sporih Hrvaške z vsemi sosedi," je še dejal.

Hrvaška pozdravlja pobudo

Mesić: Hrvaška pričakuje, da bo naše stališče razumljeno kot izraz iskrene želje, da bi se odnosi med državama uredili na obojestransko sprejemljiv način ter v duhu tradicionalno dobrih in prijateljskih odnosov
Mesić: Hrvaška pričakuje, da bo naše stališče razumljeno kot izraz iskrene želje, da bi se odnosi med državama uredili na obojestransko sprejemljiv način ter v duhu tradicionalno dobrih in prijateljskih odnosov FOTO: Reuters

Tako hrvaški premier Ivo Sanader kot tudi predsednik Stipe Mesić sta pozdravila pobudo Bruslja glede reševanja odprtih vprašanj.

Mesić je pri tem ocenil, da bi posredovanje uglednih strokovnjakov iz tujine, ki bi ob tesnem sodelovanju predstavnikov obeh držav preiskali in priporočili najboljše načine za urejanje omenjenih problemov, pomagalo k premagovanju sedanjega zastoja, ki ni v interesu ne Hrvaške ne Slovenije, potencialno pa lahko dolgoročno poslabša odnose med državama.

Mesić tako pričakuje, da bo z začetkom dela mednarodne strokovne skupine odpravljena slovenska blokada hrvaških pogajanj z EU. "Hrvaški predsednik tudi ob tej priložnosti potrjuje polno zaupanje v mednarodne institucije, kot sta Meddržavno sodišče v Haagu in Mednarodno sodišče za pravo morja v Hamburgu, ter pripravljenost za urejanje dvostranskih vprašanja s katero koli državo na temelju mednarodnih konvencij, ki jih je Hrvaška podpisala."

'Hrvaška ne more čakati'

Predsednica hrvaškega nacionalnega odbora za spremljanje pogajanj z EU Vesna Pusić pa je dejala, da bo zaželeno, da se Ljubljana in Zagreb najprej dogovorita o načinu reševanje obmejnega vprašanja, nato pa bi Slovenija umaknila blokado hrvaških pogajanj z EU. Kot je dodala, naj v tem primeru ne bi postavljali roka za rešitev spora.

"Zaželeno je, da ustvarimo stanje, ko bo dogovorjeno glede načina urejanja, roke pa bi pustili odprte, lahko traja tri ali štiri leta. Nekatere države so še desetletja potem, ko so postale članice, urejale podobna vprašanja," je izjavila Pusićeva.

"Če bi vztrajali pri tem, da se omenjeni spor uredi, ne pa zgolj doseže dogovor o načinu reševanje, potem pa ni veliko možnosti razen mednarodnega sodišča. To ne bo tako hitro, pomenilo pa bo prestavljanje našega vstopa v EU za nedoločen čas," je še povedala Pusićeva.

Tudi ona je podprla evropsko prizadevanje, ki ga je predstavil komisar Rehn, sicer pa je poudarila, da "Hrvaška ne more čakati". Ocenila, je da EU nima instrumentov za rešitev spora, ker se je prvič srečala s tovrstnim problemom.

Na sestanku nacionalnega odbora so se dogovorili tudi glede pobude za sprožitev postopka za spremembe ustave, ki so nujne za polnopravno članstvo v EU.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (269)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spomini
25. 01. 2009 23.24
Pahor...kljub napihnjenemu nasprotovanju Hrvatom,mu priljubljenost pada.
debaoladi
25. 01. 2009 21.54
mali smo velik referenduma od katerih nič ni blo zamenjajmo političare ampak vlada je vedno po meri ljudstva to se pravi zamenjajmo ljudstvo hahaaaaa
dani.ca@email.si
25. 01. 2009 17.03
zelo prav je, da se jih -Hrvate- spomni na NDH, saj tudi Slovencem ob meji niso prizanesli s svojo surovostjo in z uboji. Naj se spomnijo na to, kot tudi na to, kje je bilo slovensko ozemlje 25.6.1991 in prenehajo s svojimi abotnostmi.
dani.ca@email.si
25. 01. 2009 16.56
Tudi Sanadar, ne le Mesič(slovensko okno na morje) se pesniško izraža. Mogoče bi celo na gusle zaigral in zapel kako je slovenskega predsednika posadil na navijaški pranger. Upam, da mu ne bo uspelo.
itevs
24. 01. 2009 18.51
Če bi se utapljala črnc in belec, pa bi lahko rešil le enega, bi rešil črnca, kajti belec bi lahko bil hrvat. HA, HA, HA Pa brez zamere.
nemejugat
24. 01. 2009 18.06
@X-MAN77 Glej v Trstu je tudi srbska pravoslavna cerkev, a morda tudi ti misliš da tam kjer je en Srbin je Srbija? Verjetno veš kako se je to končalo... Morda veš da je v Slavoniji tudi italijanska manjšina, a to veš, ampak tja so jih naselil. Češka manjšina se je naselila v Slavonijo ko je bila Evropska gospodarska kriza, (Češka je bila ind. razvita bolj kot celi Balkan) in so Čehi poceni kupovali zemljo ter jo obdelovali, mnogi tudi kot hlapci. Madžari so pa kot nomadsko pleme napadali poleg drugih tudi Slavonijo že v 9.stol.
nemejugat
24. 01. 2009 17.25
@TONČEK BALONČEK... Saj vem da je težko brati eno in isto, toda prav je da nekateri sploh berejo kar nekdo piše, kot SARASEBA naprimer, saj vidiš da so tu še neki polpismeni ki trdijo kako je vse Hrvaško in da se jim moramo še zahvalit....morda so jih pa tako učili v hrvaških šolah, če jim je bil profesor Mesić se nebi čudil. Zato nikar ne bremzaj, če ti to že vse veš, vsaka čast, preskoči pa dodaj še sam kak komentar.
nivazn@gmail.com
24. 01. 2009 17.24
x-man77 Hrvatom je Miloševič bil koristen,ker ste pod njegovo krinko lahko neovirano zganjali nacionalizem.
nivazn@gmail.com
24. 01. 2009 17.21
+1
ZMAGO zberi podpise za referendum!!!
nivazn@gmail.com
24. 01. 2009 17.20
REFERENDUMMMMMMMMMMMMMMM REFERENDUMMMMMMMMMMMMMM ... zberi podpise za referendum!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nemejugat
24. 01. 2009 17.18
@X.MAN77 ...ti a se je tebi skisalo? Kaj te je popadlo da pišeš kot da si out, kje si sedaj našel to da zakaj ni Slovencev v Slavoniji??? Od kot ti to, o Slavoniji ni bilo nikoli nič govora. In ne vem kaj tu sedaj na veliko mešaš Srbe in Turke... Daj prosim te preveri kdaj so Hrvati prišli na Jadran (ne Dalmatinci), in kdo je kdaj bil južno od Splita, pa če izvzamemo samostojni Dubrovnik. Malo si preberi kronologijo po zemljevidih pa potem piši. Istra pa ni bila do 20.stol. nikoli Hrvaška, tako da ne nakladaj.
M-teorija
24. 01. 2009 15.36
Lonek24.01.2009, 15:080 / Večina hrvaških volilk in volilcev je proti članstvu Hrvaške v zvezi NATO/ Če je to res kar trdite na svoji spletni strani, zakaj za vsak slučaj ne organizirate referenduma še na hrvaškem. Bo bolj ziher, da uspete v svoji nameri.
M-teorija
24. 01. 2009 15.01
klinik_domovine24.01.2009, 14:18 Sej kr sem napisal prej še ne pomen, da preden gre katera kol država v EU ne bo morala prilagoditi vse zahteve EU. Sem pa tud že prej povedal, da imam glede tega (za razliko od vseh predhodnikov) zaupanje v BP. Tako se niti malo ne bom obremenjeval s šahovskim preigravanjem, niti danes, niti jutri, kje na Jadranu. Vsa vprašanja tudi z S sosedi še niso rešena. Gre za proces, kjer samo z strpnim pristopom vseh vpletenih lahko kaj dosežemo. Važno je da pri tem uporabljamo moč argumenta in ne argument moči.
klinik_domovine
24. 01. 2009 14.18
brojjedan. Glede skupne koristi se strinjam s teboj. A problem je ker v prašanju meje postaja bo ena stran izgubila, koristi pa bi imela druga stran. Zato mora biti to vprašanje obravnavano posebej od skupnih koristi. Nekateri pišeje vseeno, kje je meja, ker itak bomo vsi živeli skupaj v EU. To pa je tako zmotno vprašanje. Vprašanje meje je vprašanje identitete naroda in njegovega obstoja. Kdor misli, da bomo v EU živeli složno eden za drugega in tako naprej se moti, ker bi v takem primeru na Koroškem visele dvojezične table, Italjani bi upoštevali dvojezično območje, madžari bi bolj skrbeli za našo manjšino, ne pa da Slovenija skrbi za vse manjšine ostali pa nič. EU je samo združevanje določenih interesov in odpravljanje določenih ovir. LP
M-teorija
24. 01. 2009 13.59
Provzaprov je bla meja zato konstantna, ker smo bli tolk Z., da nismo, čez kolpo spuščal ne hrvatov, ne srbov, kot ne turkov. Ker vam ni preostalo druzga ste se eni in drugi moral borit za obstoj. Zato tudi je na vseh JUGO prostorih, taka zmešnjava, k se nikol ne bo vedlo, kje je zares prava meja med vami. Najbolj prav pa dam prav Ivu Banca, ki je za časopis Večer komentiral nerešeno vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško. “Resnično se vedemo kot majhni, nedorasli narodi, povzročamo si težave, namesto da bi delali za skupno korist,” .
Goky
24. 01. 2009 13.47
klinik-d. Drži.
klinik_domovine
24. 01. 2009 13.44
Zanima me, zakaj Hrvati vstrajate samo na pravni podlagi in ne tudi na podlagi zgodovinskih dejstev in pravičnosti. Povem vam jaz. 1.) ker bi v tem primeru pogoreli, 2.) ker se borite z edinim orožjem ki ga imate. Ker na podlagi ozemlja, ki ga imate oz ste ga okupirli v Istri vklučno z Savudrijo ne morate vstopati v morje ker je pod slovensko oblastjo. Pravo, pa je statična veda, ki ne vključuje ne zgodovinskih dejstev in ne pravičnosti temveč ozko preuči neko trenutno stanje, kar je nasplošno gledano sporno. LP
M-teorija
24. 01. 2009 13.43
x-man7724.01.2009, 09:50 Se pa imate za zahvalit njihovim prednikom, k so vam ščitli riti. Če ne bi bilo njih (prednikov srbov), bi vas turki pojel za zajtrk. Zato je bla meja kuker tulk konstantna.
klinik_domovine
24. 01. 2009 13.29
x-man77 Napisal sem ti že, da beseda slovenec pomeni prebivalce živeče na območju, ki so zajemali vojvodine KOROŠKO, ŠTAJERSKO, KRANJSKO, PRIMORSKO, PANONSKO SLOVENIJO (njen ostanek Pomurje). SLovenci so se delili na Kranjske Slovence, Koroške Slovence, Štajerske Slovence, Panonske Slovence, Goriške Slovence, Istrske Slovence, Beneške Slovence, ki so živeli znotraj teh Vojvodin. Beseda Slovenec pa obstaja še iz pred časa, ko so v 6 oz7 stol. se Hrvati naselili na to območje. Malo beri in ne ponavljaj uprašanj oz se ne sprenevedaj. LP
klinik_domovine
24. 01. 2009 13.24
Goky Popravek. Verjetno si mislil. SLAVO VOJVODINE KRANJSKE. LP