Tujina

Bo Hrvaški na prste stopila še Danska?

Zagreb, 06. 02. 2009 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški naj bi zdaj sive lase povzročala še Danska, ki grozi, da bo zaradi ustavitve proizvodnje danske tovarne v Istri blokirala hrvaška pristopna pogajanja.


Po poročanju hrvaškega Novega lista bi Hrvaški na pot pri vstopanju lahko stopila tudi Danska. Razlog naj bi bila ustavitev obratovanja danske tovarne kamene volne Rockwool v Pićnu, zaradi česar je danski veleposlanik v Zagrebu že poslal pismo svojim kolegom iz držav članic v hrvaški prestolnici, še piše reški časnik, ki se sklicuje na kroge blizu vladi. Če tovarna v Istri ne bo dobila dovoljenja za obratovanje, naj bi Danska tako že zagrozila, da bo našla način za ustavitev pristopnih pogajanj Hrvaške z EU. Kopijo omenjenega pisma naj bi po poročanju Novega lista imeli tudi na hrvaškem zunanjem ministrstvu, o vsebini pa baje že potekajo posveti.

Polom danske investicije v Istri bodo v državah EU lahko dojeli kot sporočilo, da je Hrvaška nevarna za vlaganja in da je slab partner EU, Novi list povzema zaskrbljenost v Zagrebu. Dodaja še, da v tovarni Rockwool niso vedeli za pismo danskega veleposlanika.

Diplomatski spopad z Dansko, ki bo neizogiben, če bo Koebenhavn blokiral hrvaška pogajanja z EU, bo prišel v najslabšem času za Zagreb. Potem ko je Slovenija blokirala deset pogajalskih poglavij zaradi meje in po napovedi Nizozemske, da bo ustavila Hrvaško zaradi nesodelovanja s haaškim sodiščem, bi Danska zaradi zaščite svoje investicije v podjetju Rockwool lahko postala tretja država, ki bi upočasnila hrvaško vključitev v EU, sklene Novi list.

Sanader: 10 argumentov, zakaj je treba na sodišče

Hrvaški premier Ivo Sanader je medtem predstavil deset argumentov, zakaj je treba slovensko-hrvaški spor urediti na Meddržavnem sodišču v Haagu, pa danes piše Jutarnji list. Večino argumentov je Sanader sicer že večkrat ponovil.

Sanader je predstavil deset argumentov, zakaj bi morali slovensko-hrvaški spor urejati na sodišču v Haagu.
Sanader je predstavil deset argumentov, zakaj bi morali slovensko-hrvaški spor urejati na sodišču v Haagu. FOTO: Reuters



"Poskus Slovenije, da uporabi pristopna pogajanja za urejanje obmejnega vprašanja, spodkopava temeljna načela EU vladavino prava, solidarnost in strpnost," je tako eden izmed argumentov, ki ga navaja časnik. Dodaja, da je slovenska blokada brez primere v pristopnih pogajanjih, ker so številne države vstopile v EU, ne da bi uredile obmejna vprašanja z državami članicami.

"Slovenska blokada, ki so jo utemeljili zgolj na odprtem bilateralnem vprašanju, pošilja vznemirljivo sporočilo: reforme in sprejemanje kriterijev niso odločilni niti dovolj za pridružitev EU," nadaljuje časnik.

Jutarnji list v ločenem tekstu navaja, da ima Hrvaška dva tedna časa, da sprejme mediacijski svet, kar bi pomenilo deblokado njenih pristopnih pogajanj.

'Urejanje na sodišču bi blagodejno vplivalo na politično stabilizacijo'

"Urejanje hrvaško-slovenskega spora pred mednarodnim sodiščem bi blagodejno delovalo na politično stabilizacijo celotnega jugovzhoda Evrope," pa piše današnji Vjesnik. "Če bi Hrvaška popustila in pristala na to, da njeno mejo namesto ustreznega mednarodnega sodišča določa kakšna politična skupina, bi odprla Pandorino skrinjico podobnih zahtev iz drugih sosednjih držav."

Vjesnik opozarja na morebitne teritorialne zahteve Italije in Črne gore v Jadranu ter Srbije na Donavi. Omenjenemu primeru bi lahko sledile tudi druge države po svetu, ki bi z izsiljevanjem in politično arbitražo želele nadomestiti pomanjkanje svojih pravnih argumentov, ko gre za lastne teritorialne ambicije. Politične odločitve o meji, kar bi morali vedeti tudi v Bruslju, izzovejo politično nestabilnost, ki se v končnici lahko prelevi v nove spopade, ocenjuje časnik.

Nasprotno bi urejanje spora pred Meddržavnim sodiščem v Haagu ali Mednarodnim sodiščem za pravo morja v Hamburgu predstavljalo dodatno spodbudo državam, da svoje obmejne spore rešujejo na civiliziran način, kar bi okrepilo tudi zaupanje v pravne institucije Združenih narodov, sklene edini hrvaški dnevnik v državni lasti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (226)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
07. 02. 2009 17.15
mobius
07. 02. 2009 15.45
Še vedno se pošiljate nekam upam da ste srečni. pz!!!
šlogar
07. 02. 2009 13.09
Gotovo pa je tudi res, da se Sanader tako priduša, ker smo bili Slovencelni tiho kot hrčki pod zemljo. Nikakor mu ne gre v račun, da so tudi Slovenci dvignili svoj glas. Žal, malo pozno, pa vendar bolje kot nikoli, a ne!
zogby
07. 02. 2009 13.03
"deadea danska kar izsiljuje. saj se ve da je kriza in firme propadajo" Pravila morajo biti enaka za vse,torj če je lahko nemška fabrka na Hrvaškem,nevem zakaj nebi bila danska,slovenska,...
šlogar
07. 02. 2009 12.50
No, jaz nisem prebrala vseh ...strani. Mogoče je že kdo vprašal, kar bom sedaj jaz. Zakaj na kopenski meji ne vprašajo tudi dotičnih ljudi, ki jih ta meja najbolj vznemirja. A navaden folk pri tem nima nobene besede.
nemejugat
07. 02. 2009 11.38
Tonček Balonček Da si nalijemo čistega vina: recimo da smo pred volitvami in na teh imamo možnost podpreti enega med dvema kandidatoma: A kandidat pravi: poizkusili bomo urediti kar se bo dalo, smo sosedje pa naj vstopijo v EU. B kandidat pravi: Mejo med CRO in SLO moramo določiti pravično, poznamo zgodovino, Slovenija je imela vedno odprto pot na morje in tu ne bomo popustili, Hrvaška z vstopom v EU pa lahko tudi počaka. Katerega kandidata bi vi podprl oziroma obkrožil???
Buena Vita
07. 02. 2009 11.00
tonček balonček zdej si se izdal da nisi slovenc, če zavijaš svoje povedi v meglo,še ne pomeni da smo zabiti in te ne pogruntamo
wpww
07. 02. 2009 10.13
govori o resnici...taki kot ti pa imate oprane mozgane z lazmi.smilte se mi.
4evercvicek
07. 02. 2009 10.01
janez.jalen - "moj 12-letni sin veliko bolje pozna pravo resnico o hrvatih, kot ti..." bogi otrok če ga nafilavaš z jelinčićevo propagando...
luciluk
07. 02. 2009 09.49
Naš Pahor se nekaj joka ker ga Sanader ne pokliče, tukaj pa bodo Danci blokiral CRO zaradi ene bedne tovarne in jim ni nib bad. Naši politike pa je kr neki sram in nevemkaj, halo Pahor, Janša, Žbogar CRO izvaja okupacijo SLO. Mi bi morali blokirati vsa CRO prizadevanja v EU in NATO. Pahor mi moramo zagovarjat SLO, nas ne sme zanimat ča zaradi CRO propade. Saj ko začnejo naši politiki razlagat EU v čem je problem, se tujcem zdi čdno da ne zahtevamo meje na Drgonji, ker ioni bi jo in že vojno bi napovedal CRO. Posranci Slovenski. Naša izhodišča morajo biti reka Trsar ob Reki in ne Dragonja ali pa Mirna. Klošarji so samo SLO politiki.
robetosss
07. 02. 2009 09.46
Konec koncev bi za hrvaško bilo bolje da ne gre v EU tak da naj kr blokirajo in verjemite, če hrvaška nebi imela vojne v takem obegu kot jo je imela bi mi bli danes klošari proti Hrvaški!! Sram me je, da sem slovenec, samii primitivizem in faušija nič druga. Zakaj pa noben nena avstriji nikoli zaradi vsega ozemlja, ki ga nam je popapcala grozi itd...KER SI NOBEN NE UPA!!!! Narod posrancev in koristoljubcev
nogard
07. 02. 2009 08.30
Evo, zdaj še Danci! Vse gre v smeri mediacije in "slavnih modrecev", ki so navadne keš pičke! Nič dobrega, ne za nas ne za Hrvate. Se vidi, kakšno primitivno in podkupljivo politično "elito" imamo na eni in drugi strani! Da se ne morejo zmeniti 18 let okrog meje, kakšen je to primitivizem, kako bi jih bilo treba razgnat vse po vrsti v 3PM ...
Tonček Balonček
07. 02. 2009 07.02
Hrvaško na leto obišče skoraj 10 milionov turistov, vsako leto cca tri odstotke več. Pri nas je bilo lani tujcev manj, domačih pa malo več, tako smo zadržali obseg. N evem, zakaj mešate gospodarstvo s politiko. Končno na Hrvaško izvozimo blaga dvakrat toliko kot od tam uvozimo, meje se pač stalno spreminjajo, državljani s tem nimamo nič, ne oni, ne mi! Kaj se bo spremenilo, če bomo imeli ves Piranski zaliv ali pa bo zadnjih 100 m pred Kanegro Hrvaških. S tem naj se ukvarjajo politiki, nas naj pa pustijo pri miru s tem. Ne vem zakaj imajo povsod mejnike med sosednjimi parcelami, med državami pa to ni možno!
roman.lovsin@gmail.com
07. 02. 2009 05.49
"Poskus Slovenije, da uporabi pristopna pogajanja za urejanje obmejnega vprašanja, spodkopava temeljna načela EU – vladavino prava, solidarnost in strpnost," je stavek iz prispevka. Berem tale forum in vsi so/ste/smo pametni. Veste, zmeraj se najprej pomete pred domačim pragom. To predvsem velja za Hrvate Vprašanje vsem Hrvatom na tem forumu: A boste preden se reši obm,ejni spor podrli mejni prehod na Dragonji? Za tega tudi vi priznavate, da je na slovenskem ozemlju. Morje je v končni fazi bilo jugoslovansko, potem ste si ga prilastili vi in poglejte kaj je iz njega nastalo!?V 18 letih ste s svojim nadutim in večvrednim obnašanjem storili to, da so sedaj vaše plaže prazne. Zakaj? Boste rekli zaradi vojne? Ne ga srat. Izključno zaradi vašega obnašanja. In to seveda vidi tudi Evropa. Jaz hrepenim po časih, ko smo hodili na morje v Zadar, Vis, Split.....Ampak ta del je spet čisto druga država, kjer so ljudje popolnoma drugačni. Če bi primerjal purgerja in beograjčana je med njima ena sama razlika:imeti srba za prijatelja je zmaga, hrvata pa za prijatelja..hm....vsak se tega izogiba, razen Dalmatinca. To vemo vsi, ki smo kdajkoli služili vojsko v prejšnjem sistemu.
tony2009
07. 02. 2009 05.05
alduri to ti dam cist prou. zahojeni debili filajo otroke s politiko, pol pa mulci zaljo folk okol; npr. varnostnike pred globalom itd
Srboljub
07. 02. 2009 02.24
ja kar vsi jih bodo blokirali.
Domagoj
07. 02. 2009 02.14
jalni janeze ...i još nešto, postalo je očito da bilo kakav pokušaj poziva na razum ovdje se smjesta etiketira tog pozivatelja ludakom ili još gore. Ne znate što činite...samo da ne bude kasno.
Domagoj
07. 02. 2009 02.10
Žalosno je da su tebi ove sve boleštine na ovom forumu smiješne. Meni je za plakati. Ti si još dijete i nisi svjestan odgovornosti izrečene riječi. Da si proživio rat kao ja 1991-1995,i izgubio prijatelje u tom ratu, izgubio cijelu jednu generaciju, razumio bi o čemu ja pričam, i zato se molim da se prekine s govorom mržnje.
zakretene
06. 02. 2009 22.54
Sročen? Kaj to pomeni, morda stročji? Domagoj, a ti to o fižolu?
slovenec2
06. 02. 2009 21.55
obnašanje hm? .. o tem bi se dalo razpravljat .. vi hrvati vedno začnete prvi podjebavat na forumu .. pišite vsaj v SLO jeziku ker to ni .hr forum, imejte malo spoštovanja do slovencev potem boste tudi vi deležni tega iz naše strani .. ADMIN ZAKAJ BRIŠEŠ ? SI MOGOČE HRČEK??