Tujina

Irska rekla 'da' porokam istospolnih parov

Dublin, 23. 05. 2015 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Irci so na referendumu glasovali za legalizacijo porok istospolnih parov. Po preštetih glasovih iz 40 od 43 volilnih okrajev je za spremembo ureditve na tem področju glasovalo 62,3 odstotka udeležencev referenduma, proti pa 37,7 odstotka. Gre za prvo državo na svetu, ki bo istospolne poroke dopustila z referendumom.

Irci so na referendumu glasovali za legalizacijo porok istospolnih parov. Po preštetih glasovih iz 40 od 43 volilnih okrajev je za spremembo ureditve na tem področju glasovalo 62,3 odstotka udeležencev referenduma, proti pa 37,7 odstotka, poročanje irske televizije RTE povzemajo tuje tiskovne agencije.

Irska bo tako glede na rezultat petkovega referenduma postala prva država na svetu, ki bo istospolne poroke dopustila z referendumom. Sledila bo sprememba ustave. Uspeh referenduma so sicer napovedovale že javnomnenjske raziskave.

istospolne poroke
istospolne poroke FOTO: Reuters

'Ponosen, da sem Irec'

"Najpomembnejše volilne skrinjice so odprte. Imamo 'da'. Z veliko večino v Dublinu. Danes sem tako ponosen, da sem Irec," je na Twitterju zapisal minister za enakost Aodhan O Riordain. David Quinn, eden voditeljev kampanje proti in direktor inštituta Iona, je medtem za televizijo RTE dejal, da gre očitno za "zelo impresivno zmago za zagovornike".

Minister za zdravje Leo Varadkar, prvi irski istospolno usmerjeni minister, ki je to tudi priznal, je menil, da je bila kampanja pred referendumom "skoraj kot socialna revolucija". Za RTE je spregovoril iz centra za štetje v Dublinu, kjer je bilo po njegovih besedah 75 odstotkov udeležencev referenduma za legalizacijo porok istospolnih parov.

David Quinn, eden voditeljev kampanje proti in direktor inštituta Iona, je medtem za televizijo RTE dejal, da gre očitno za "zelo impresivno zmago za zagovornike". Še pred razglasitvijo prvih uradnih izidov je čestital nasprotnikom.

Spremembo v državi, v kateri so homoseksualnost dekriminalizirali šele leta 1993, splav pa je z izjemo, ko je ogroženo življenje matere, še vedno nezakonit, so podpirale vse glavne politične stranke, tudi vladajoči konservativci, pa tudi več zvezdnikov iz sveta glasbe, filma in športa. Proti so bili številni starejši in prebivalci podeželja ter katoliška cerkev, katere vpliv pa je v zadnjih letih po valu škandalov v zvezi s spolnimi zlorabami otrok in spričo vedno večje sekularizacije družbe upadel.

Leta 2010 so na Irskem uzakonili civilno partnerstvo in tako priznali zvezo med homoseksualci, ki pa se v več vidikih razlikuje od zakonske skupnosti. Predvsem je slednja zaščitena z ustavo, civilno partnerstvo pa ne.

veselje ob istospolnih porokah
veselje ob istospolnih porokah FOTO: Reuters

Visoka udeležba na referendumu

Več kot 3,2 milijona volilnih upravičencev je lahko v petek na referendumu odgovarjalo na vprašanje, ali želijo spremembo ustave, da bi ta dovoljevala poroke tudi istospolnim parom.

Volišča so se zaprla ob 23. uri po srednjeevropskem času, ob 10. uri po srednjeevropskem času danes pa je potekalo štetje glasov. Referendum je tako zaznamovala izjemno visoka udeležba volilnih upravičencev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1