Bo Juncker Cerarja in Plenkovića povabil na sestanek o uresničitvi arbitražne odločbe?

V Bruslju se neuradno omenja možnost, da bi lahko predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v prihodnjih tednih premierja Slovenije in Hrvaške povabil na sestanek o uresničitvi arbitražne odločbe. Generalni sekretar zveze Nato pa je po pogovorih s Pahorjem v Bruslju dejal, da arbitraža med Slovenijo in Hrvaško ni vprašanje za Nato.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bi lahko v prihodnjih tednih premierja Slovenije in Hrvaške povabil na sestanek o uresničitvi arbitražne odločbe, je bilo neuradno slišati ob robu dvodnevnega obiska predsednika republike Boruta Pahorja pri vodilnih v EU in na sedežu zveze Nato.

O tej možnosti naj bi bilo govora na ponedeljkovem srečanju Junckerja in Pahorja. Po srečanju je neuradno slišati, da je v prihodnje mogoče pričakovati dejavnejšo vlogo Junckerja v povezavi z vprašanjem meje med Slovenijo in Hrvaško.

Junckerjevo vabilo na sestanek v Bruslju naj bi bila možna rešitev po propadlih načrtih, da bi prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans obiskal obe prestolnici. Hrvaška je namreč po navedbah neuradnih virov v Bruslju Timmermansov obisk zavrnila.

Sestanek premierjev z Junckerjem naj bi bil še v januarju. Šlo naj bi za samostojno srečanje, ne za sestanek ob robu vrha EU, ki naj bi bilo namenjeno pogovoru o uresničevanju arbitražne odločbe o meji Slovenijo in Hrvaško.

Miro Cerar v Zagrebu - 7

V Bruslju se omenja možnost, da bi lahko predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v prihodnjih tednih premierja Slovenije in Hrvaške povabil na sestanek o uresničitvi arbitražne odločbe. (Foto: Twitter/Miro Cerar)

Stoltenberg: Arbitraža ni vprašanje za Nato

"To ni vprašanje za Nato in o tem nisva govorila. Sam se ne bom spuščal v vsebino tega vprašanja," pa je generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg odgovoril na novinarsko vprašanje, ali sta s Pahorjem v Bruslju govorila tudi o implementaciji arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Na splošno je odgovoril, da se v zavezništvu osredotočajo, kako lahko pomagajo zmanjšati kakršnekoli napetosti na Zahodnem Balkanu, v vprašanje arbitraže pa se ne bodo spuščali.

Pahor je dejal, da z generalnim sekretarjem ni želel govoriti o arbitraži, pri čemer mu je pritrdil, da to ni vprašanje za Nato. Ob tem je dejal, da si ne more predstavljati, da bi katera koli država uporabila silo za uresničitev razsodbe ali proti njeni uveljavitvi. "Kristalno jasno mora biti, da je naloga diplomacije in politike na obeh straneh ob pomoči Evropske komisije, ne Nata, da se poišče dobra pot za uresničitev arbitražne sodbe," je poudaril.

Izrazil je upanje, da je njegovo srečanje s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom in šefom Evropske komisije Junckerjem v ponedeljek v Bruslju prineslo "dobre rezultate" o vlogi EU pri implementaciji arbitražne razsodbe.

Pahor po pogovorih s Tuskom in Junckerjem 'še kar zadovoljen'

Po novinarski konferenci s Stoltenbergom pa je Pahor za slovenske dopisnike v Bruslju še dejal, da je z izidom pogovorov s Tuskom in Junckerjem "še kar zadovoljen", da sicer "ni zadovoljen v celoti, a nikakor tudi ne razočaran". Izpostavil je, da je bil pogovor z Junckerjem zelo zahteven in nikakor ne protokolaren, temveč zelo vsebinski in tudi strasten.

Kot je bila v letih 2008 in 2009 dolga pot do mirne rešitve spora o meji, je tudi zdaj pričakovati dolgo pot do uveljavitve arbitražne sodbe, je dejal predsednik ter ocenil, da so bili v ponedeljek v pogovoru s Tuskom in zlasti Junckerjem storjeni koraki naprej, čeprav morda manjši, kot bi si želeli. Je pa med letom 2009 in zdaj po Pahorjevih besedah ena pomembna razlika: če je v letu 2009 vsaka stran imela nekaj argumentov v svoj prid, ima zdaj Slovenija v rokah odločbo o meji, Hrvaška pa nima nič drugega razen pravne obveze, da to odločbo spoštuje.

Izrecno je Pahor v minulih dveh dneh večkrat izpostavil, da je spor o meji rešen, da obstaja arbitražna odločba in da gre zgolj še za vprašanje načina uveljavitve te odločbe. Za Slovenijo je po njegovih besedah zelo pomembno, da ne izgubi podpore mednarodne skupnosti glede dejstva, da je meja določena, kar bo dosegla tako, da se bo izogibala incidentom, da bo pri svojem ravnanju dosledna in da bo uporabljala pravne poti za dosego cilja – uresničitve arbitražne odločbe.

Kot zelo pomembno Pahor izpostavlja, da je v ponedeljek sogovornike znova spomnil, da Hrvaška ne krši zgolj arbitražnega sporazuma, temveč neposredno krši tudi pristopno pogodbo, in da je mogoče na osnovi obstoječih pravnih okvirov proti njej vložiti tožbo, če ne bi bilo prej sporazumne uveljavitve meje. Predsednik je tudi danes izpostavil, da je Junckerju položil na dušo, naj ne odlaša z ukrepanjem, saj morda prvi poskus ne bo obrodil sadov ter bosta potrebna še drugi in tretji.

Pahor je komentiral tudi Junckerjeve besede, da to vprašanje sploh nikogar ne zanima. Dejal je, da jih je razumel kot potezo za znižanje njegovih visokih pričakovanj pred njunim pogovorom. "Zato pa sva imela toliko več možnosti po tem, da sva lahko brez dlake na jeziku spregovorila o tudi največjih dilemah in podrobnostih glede uveljavitve," je še dodal.

To, da je Juncker na novinarski konferenci uporabljal besedo "mediacija", pa je Pahor komentiral z besedami, da ni mogoče misliti, da obstaja kakšna srednja pot med hrvaškimi stališči, ki zavračajo arbitražno odločbo, in slovenskim stališčem, da jo je treba v celoti spoštovati. "Te srednje poti ni, edina pot je popolna uveljavitev arbitražnega sporazuma. Do tega, kako in kdaj se bo to zgodilo, pa mora priti z dialogom in sporazumno," je sklenil predsednik.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 59
misekmali 09.01.2018 20:52:18
Hrvaška si želi le eno: prosto ribarjenje v piranskem zalivu, v zameno pa nam bodo pomagali postaviti most na Muri
Več komentarjev