Tujina
V ŽIVO

Bo Juncker Cerarja in Plenkovića povabil na sestanek o uresničitvi arbitražne odločbe?

Bruselj, 09. 01. 2018 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Bruslju se neuradno omenja možnost, da bi lahko predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v prihodnjih tednih premierja Slovenije in Hrvaške povabil na sestanek o uresničitvi arbitražne odločbe. Generalni sekretar zveze Nato pa je po pogovorih s Pahorjem v Bruslju dejal, da arbitraža med Slovenijo in Hrvaško ni vprašanje za Nato.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bi lahko v prihodnjih tednih premierja Slovenije in Hrvaške povabil na sestanek o uresničitvi arbitražne odločbe, je bilo neuradno slišati ob robu dvodnevnega obiska predsednika republike Boruta Pahorja pri vodilnih v EU in na sedežu zveze Nato.

O tej možnosti naj bi bilo govora na ponedeljkovem srečanju Junckerja in Pahorja. Po srečanju je neuradno slišati, da je v prihodnje mogoče pričakovati dejavnejšo vlogo Junckerja v povezavi z vprašanjem meje med Slovenijo in Hrvaško.

Junckerjevo vabilo na sestanek v Bruslju naj bi bila možna rešitev po propadlih načrtih, da bi prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans obiskal obe prestolnici. Hrvaška je namreč po navedbah neuradnih virov v Bruslju Timmermansov obisk zavrnila.

Sestanek premierjev z Junckerjem naj bi bil še v januarju. Šlo naj bi za samostojno srečanje, ne za sestanek ob robu vrha EU, ki naj bi bilo namenjeno pogovoru o uresničevanju arbitražne odločbe o meji Slovenijo in Hrvaško.

V Bruslju se omenja možnost, da bi lahko predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v prihodnjih tednih premierja Slovenije in Hrvaške povabil na sestanek o uresničitvi arbitražne odločbe.
V Bruslju se omenja možnost, da bi lahko predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v prihodnjih tednih premierja Slovenije in Hrvaške povabil na sestanek o uresničitvi arbitražne odločbe. FOTO: Twitter/Miro Cerar

Stoltenberg: Arbitraža ni vprašanje za Nato

"To ni vprašanje za Nato in o tem nisva govorila. Sam se ne bom spuščal v vsebino tega vprašanja," pa je generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg odgovoril na novinarsko vprašanje, ali sta s Pahorjem v Bruslju govorila tudi o implementaciji arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Na splošno je odgovoril, da se v zavezništvu osredotočajo, kako lahko pomagajo zmanjšati kakršnekoli napetosti na Zahodnem Balkanu, v vprašanje arbitraže pa se ne bodo spuščali.

Pahor je dejal, da z generalnim sekretarjem ni želel govoriti o arbitraži, pri čemer mu je pritrdil, da to ni vprašanje za Nato. Ob tem je dejal, da si ne more predstavljati, da bi katera koli država uporabila silo za uresničitev razsodbe ali proti njeni uveljavitvi. "Kristalno jasno mora biti, da je naloga diplomacije in politike na obeh straneh ob pomoči Evropske komisije, ne Nata, da se poišče dobra pot za uresničitev arbitražne sodbe," je poudaril.

Izrazil je upanje, da je njegovo srečanje s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom in šefom Evropske komisije Junckerjem v ponedeljek v Bruslju prineslo "dobre rezultate" o vlogi EU pri implementaciji arbitražne razsodbe.

Pahor po pogovorih s Tuskom in Junckerjem 'še kar zadovoljen'

Po novinarski konferenci s Stoltenbergom pa je Pahor za slovenske dopisnike v Bruslju še dejal, da je z izidom pogovorov s Tuskom in Junckerjem "še kar zadovoljen", da sicer "ni zadovoljen v celoti, a nikakor tudi ne razočaran". Izpostavil je, da je bil pogovor z Junckerjem zelo zahteven in nikakor ne protokolaren, temveč zelo vsebinski in tudi strasten.

Kot je bila v letih 2008 in 2009 dolga pot do mirne rešitve spora o meji, je tudi zdaj pričakovati dolgo pot do uveljavitve arbitražne sodbe, je dejal predsednik ter ocenil, da so bili v ponedeljek v pogovoru s Tuskom in zlasti Junckerjem storjeni koraki naprej, čeprav morda manjši, kot bi si želeli. Je pa med letom 2009 in zdaj po Pahorjevih besedah ena pomembna razlika: če je v letu 2009 vsaka stran imela nekaj argumentov v svoj prid, ima zdaj Slovenija v rokah odločbo o meji, Hrvaška pa nima nič drugega razen pravne obveze, da to odločbo spoštuje.

Izrecno je Pahor v minulih dveh dneh večkrat izpostavil, da je spor o meji rešen, da obstaja arbitražna odločba in da gre zgolj še za vprašanje načina uveljavitve te odločbe. Za Slovenijo je po njegovih besedah zelo pomembno, da ne izgubi podpore mednarodne skupnosti glede dejstva, da je meja določena, kar bo dosegla tako, da se bo izogibala incidentom, da bo pri svojem ravnanju dosledna in da bo uporabljala pravne poti za dosego cilja – uresničitve arbitražne odločbe.

Kot zelo pomembno Pahor izpostavlja, da je v ponedeljek sogovornike znova spomnil, da Hrvaška ne krši zgolj arbitražnega sporazuma, temveč neposredno krši tudi pristopno pogodbo, in da je mogoče na osnovi obstoječih pravnih okvirov proti njej vložiti tožbo, če ne bi bilo prej sporazumne uveljavitve meje. Predsednik je tudi danes izpostavil, da je Junckerju položil na dušo, naj ne odlaša z ukrepanjem, saj morda prvi poskus ne bo obrodil sadov ter bosta potrebna še drugi in tretji.

Pahor je komentiral tudi Junckerjeve besede, da to vprašanje sploh nikogar ne zanima. Dejal je, da jih je razumel kot potezo za znižanje njegovih visokih pričakovanj pred njunim pogovorom. "Zato pa sva imela toliko več možnosti po tem, da sva lahko brez dlake na jeziku spregovorila o tudi največjih dilemah in podrobnostih glede uveljavitve," je še dodal.

To, da je Juncker na novinarski konferenci uporabljal besedo "mediacija", pa je Pahor komentiral z besedami, da ni mogoče misliti, da obstaja kakšna srednja pot med hrvaškimi stališči, ki zavračajo arbitražno odločbo, in slovenskim stališčem, da jo je treba v celoti spoštovati. "Te srednje poti ni, edina pot je popolna uveljavitev arbitražnega sporazuma. Do tega, kako in kdaj se bo to zgodilo, pa mora priti z dialogom in sporazumno," je sklenil predsednik.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ho?emVšolo
09. 01. 2018 20.52
-1
Hrvaška si želi le eno: prosto ribarjenje v piranskem zalivu, v zameno pa nam bodo pomagali postaviti most na Muri
anakondabox
09. 01. 2018 20.30
-1
Če bo trojček dobro podmazan, zna biti, da bomo ob letu obsorej, dobili arbitražo z implementacijo vred!
optimist11
09. 01. 2018 20.03
+6
Pahor je komentiral tudi Junckerjeve besede, da to vprašanje sploh nikogar ne zanima. Dejal je, da jih je razumel kot potezo za znižanje njegovih visokih pričakovanj pred njunim pogovorom. JUNCKER je deloval kot bolan človek vendar si veeno takih izjav ne bi smel privoščiti.
optimist11
09. 01. 2018 20.00
+6
PAHOR- Za Slovenijo je po njegovih besedah zelo pomembno, da ne izgubi podpore mednarodne skupnosti glede dejstva, da je meja določena, kar bo dosegla tako, da se bo izogibala incidentom, da bo pri svojem ravnanju dosledna in da bo uporabljala pravne poti za dosego cilja – uresničitve arbitražne odločbe.KAKO lahko izgubiš podporo mednarodne skupnisti če je nakaj odločilo AS. TO se pravi da je EU kot vse ostalo sama mafija , ki se ji hebe za pravo.
KranskyJanez
09. 01. 2018 19.42
Francek šajn, ti si zgodovinar, bi moral vedet od kje so !
nightifly
09. 01. 2018 19.38
+3
Zelo zelo sem skepticen ,pravzaprav sem proti temu, da bi moral Cerar se podvreci diktatu Junckerja. Verjetno to pomeni ,da je za tem celotna Unija in je dala mandat Junckerju , da se resi teh dveh balkanskih nergacev (tako oni ), ceprav vse institucije te ,baje demokraticne Eveope dobro vedo , da obstaja SODBA, ki dokoncno sankcionira mejo med dvema drzacvama, samo ,da se ena od teh pozvizga na to in je ne spostuje. Torej, zakaj junker ne poklice na zagovor stranke ,ki ne spostuje sodb, prava, in seveda ne svoje sosede,kar je se najbolj podlo. Mislim ,da bimorala vlada R Slovenije vcasih postaviti jasna vprasanja ,tudi javna, sefu Ue ,to je celi UE. Slovenci zelijo odgovor . Ne samo vlada. Malo meza jezi ,ker je slovensi naarod tako preklemano tiho ,,,,,vedno samo tiho.
trapman
09. 01. 2018 20.35
+3
Tako je. Slovenčki smo vedno tiho. Znamo jamrat samo na forumih.
morituri
09. 01. 2018 21.06
+1
Ja, samo jamramo, na volitvah pa vedno znova nasedemo kandidatom, ki jih nastavijo strici.
Madeni
09. 01. 2018 19.36
+0
Tito partija..koža od Slovenskega delavca za Balkan so se drli...komunisti Slovenski Fasisti..
Madeni
09. 01. 2018 19.34
-6
LEVIČARJI gn-oj od gn-oja so Slovenijo potisnili v izolacijo v Balkan..v drek Kosova in povlekli pravi PRIMITIVIZEM..ENE NAJ VEROPSKE KANDIDATKE..OSTAL JE SAM kriminal..Gulazen.PRIMITIVIZEM IN KULT Jugoslovankega primitivizma...Boni, Depotit, pretepi za bemcin, jugosi v boju za AVSTRIJSKO KAVO..POMARANĆE..BANANE IN čokolado..Alvorada..kokakada...in jugo štafeta...to je partijska pašteta..
panda80
09. 01. 2018 19.58
+0
Kaj so pa desni? Posteni jer zive kraj poste a ne?
Arguss
09. 01. 2018 19.33
+5
Plenkovič ne obremenjuj se .Sedaj je v Sloveniji Janša na tapeti.Oziroma Murgle TV.
jebalvisvoju
09. 01. 2018 19.30
+5
sami laznivci in paraziti na vrhu
Madeni
09. 01. 2018 19.29
+2
Gno-oj na G-noj...drek na drek..sam G-noj..
Frane Šajn
09. 01. 2018 19.17
+6
V natovi hiši so dobili hočeš noćeš vso podporo Hrvati kar jih tudi žene v incidenti. Torej še enkrat se je potrdila moja domneva , da NATO ni varuh miru ali demokracije temveč plačana vojska v rokah spodkupljene politike in najtršega izkoriščevalskega kapitala in najbolj nedemokratična in gnusna ustanova na tem svetu. Še malo počakajmo boste videli kako se bo vse skupaj obrnilo proti nam kar se še ni. Žal ljudje moji nikoli se nisem do sedaj zmotil v napovedi!
Frane Šajn
09. 01. 2018 19.24
+4
Torej za enkrat kaj nam pride še v poštev? Na kratek neuraden vljudnostni obisk naše vladne delegacije v Rusijo nam v tem trenutku ne more škoditi. Dokler bomo v časopisih bomo vzbujali pozornost in obstajali koliko bomo aktualni pa ne vem čeprav bomo v nanižji možni meriupoštevani. Še enkrat trdim , da za ta obisk v Bruslju vsekakor Pahor ni bil primeren , če pogledamo vsaj iz kota njegovih kompetenc, ki jih ima predsedniška funkcija pri nas in v Bruslju to dobro vedo. On pač poprime vse kar se mu zaukaže, samo, da se piše o njem.
murate
09. 01. 2018 19.31
-1
KranskyJanez
09. 01. 2018 19.14
+0
1991 sem bil v TO, ko so nas napadli trifazni števci, sedaj vidim zopet mešajo trifazni števci mejo s sosedi.
Frane Šajn
09. 01. 2018 19.26
+2
Vau in s katerega planet so prišli ti trofazni števci!?
mobi7
09. 01. 2018 20.27
dipe
09. 01. 2018 19.13
-1
Berem spodaj,,HRVAŠKA POLITIKA BO MORALA,, to ,,morala,,dragi rescar ,pozabi.. z ultimati se ne doseža nič.
uleda
09. 01. 2018 19.26
+0
Morala bi,pa vem da nebo.Zato je prav da vztrajamo.
Frane Šajn
09. 01. 2018 19.28
+3
Za trmo je kasno to je bilo treba ustoličiti1991-tega leta gospodovega.
Zmaga Ukrajini ..
09. 01. 2018 19.52
+4
Frane, pa kje pobiraš take? Saj ni čudno, da vsakič popušimo ravno zato, ker tako razmišljamo: kako smo majhni, pa nevidni, pa neslišani.... Na ta način že vnaprej razmišljaš kot poraženec. Če profesorica mednarodnega prava, Vasilka Sancin javno izreče, da je zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe vprašljivo članstvo HR v EU, potem ne vem zakaj je treba dvomit. Vsak slehernik lahko zahteva povrnitev pogodbeno določenega predmeta v prejšnje stanje, če so na podlagi v dobri veri podpisane pogodbe, nastale okoliščine, ki so bistveno spremenile predmet pogodbe in jih stranka v pogodbi ne bi podpisala, če bi bile te okoliščine znane že ob podpisu. TO ve vsak, ki je zgolj malce povohal pravo. Torej nehaj stokat in si dvigni moralo, ne pa da že vnaprej cincaš. Star pregovor pravi: Cagav fant ni še nikoli pri fejst punci spal. Daj no malo življenja od sebe, pa nehaj jokati. Če si mislil, da se bo Juncker kar ob tla vrgel, ko bi našega zagledal, je tako razmišljanje seveda pretirano naivno.
uleda
09. 01. 2018 18.57
+7
Hrvaška politika bi morala na tej točki pretehtati.Ali se ji sploh splača trmasto vztrajati na tem da na priznava arbitraže,kajti prepričan sem da se Slovenija na bo po tem več pripravljena pogajati o ničemer, kar lahko vodi do problemov večje formacije.
Zmaga Ukrajini ..
09. 01. 2018 19.12
+17
Upam, da se res ne bodo več o ničemer pogajali s temi cigani. Če naše poliitike tokrat ni izučilo, potem jih ne bo nikoli. Strogi rez na Schengenski sporazum, članstvo OECD, .... Pa poletno strogo izvajanje Schengna na naši shengenski meji.
bb5a
09. 01. 2018 18.53
+17
Ne se čudit k bomo s pomočjo Junckerja še brez Blejskega jezera ostal... od EU še ni blo nč dobrga...
Frane Šajn
09. 01. 2018 19.28
+1
glava2
09. 01. 2018 18.48
+16
Lolek in Bolek na obisku pri pijančku....
Našvasan_zob
09. 01. 2018 18.46
+7
V zda potekajo nove preiskve Clintonove.. Ko bodo sledile ovadbe (dokazov je več kot dovolj) ne nasedajte propagandi. da Trump obračunava s političnimi nasprotniki.. To vam pišem, danes da boste pripravljeni na propagando..
Sunshine73
09. 01. 2018 18.39
+4
Ampak so že prou smešni tile naši vazelinkoti a ??
Adolph
09. 01. 2018 18.25
+16
Juncker bo prinesel s seboj evropsko meglo . . . . .
Sunshine73
09. 01. 2018 18.26
+9
mu jo je dostavil predsednik republike Pahore !!
Think Pink
09. 01. 2018 19.13
+2