Tujina

Mayeva bo britanskemu parlamentu dovolila glasovanje o preložitvi brexita

London, 26. 02. 2019 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Britanska premierka Theresa May bo podprla preložitev brexita oziroma britanskemu parlamentu dovolila, da glasuje o preložitvi. To se je zgodilo potem ko naj bi več ministrov pred napovedanim sestankom ministrskega kabineta zagrozilo z odstopom. Laburisti so se medtem zavzeli za nov referendum o članstvu Velike Britanije v EU.

Theresa May trenutno najverjetneje bije bitko svoje politične kariere. Britanska premierka se je namreč očitno le 'vdala' večinski volji članov kabineta in v današnjem nagovoru v poslanski zbornici poudarila, da bo britanskemu parlamentu dovolila, da glasuje o preložitvi izstopa iz Evropske unije, če bodo poslanci zavrnili ločitveni sporazum z EU in možnost brexita brez dogovora.

Mayeva dopušča možnost glasovanja o preložitvi brexita.
Mayeva dopušča možnost glasovanja o preložitvi brexita. FOTO: AP

Kot je dejala, bodo poslanci o spremenjenem ločitvenem sporazumu z EU glasovali do 12. marca. Če ga bodo zavrnili, tako kot sredi januarja, bodo 13. marca glasovali o brexitu brez dogovora.

Britanski poslanci so se doslej sicer uspeli dogovoriti o datumih glasovanja. 12. marca bodo glasovali o brexitu z dogovorom, ki ga je dosegla Mayeva, 13. marca nato o brexitu brez dogovora, v kolikor noben predlog ne bo dobil zadostne podpore, pa bodo 14. marca glasovali o podaljšanju roka za izstop.

Če bodo zavrnili obe možnosti, bo vlada po besedah premierke 14. marca predlagala glasovanje o "kratkem in omejenem podaljšanju" brexita. Mayeva je dodala, da je podaljšanje smiselno kvečjemu do konca junija, sicer bi bile v državi potrebne volitve v Evropski parlament.

Poudarila je sicer, da ni naklonjena podaljšanju roka za izstop. Izpostavila je še, da s podaljšanjem ne bi izključili možnosti brexita brez dogovora.

Po njenih besedah bi se morali osredotočiti na to, da Združeno kraljestvo zapusti EU 29. marca z dogovorom. "Lahko odidemo 29. marca in to na najboljši možni način – z dogovorom," je izpostavila. Poslanska zbornica je januarja ločitveni dogovor z EU zavrnila, za glavno sporno točko pa velja tako imenovano irsko varovalo.

So jo 'prisilile' grožnje z odstopi?

V to, da bo britanska premierka dopustila glasovanje o preložitvi brexita, naj bi jo domala 'prisilile' množične grožnje z odstopi ministrov, odločenih, da ne bodo pristali na brexit brez dogovora. 23 članov kabineta se je sinoči namreč skrivaj sestalo, da bi se pogovorili o tem, kako preprečiti izstop brez dogovora, načrtovan za 29. marec. 15 naj bi jih ob tem zatrdilo, da so v nasprotnem primeru pripravljeni odstopiti, poročajo britanski mediji.

Ministrski kabinet si sicer močno prizadeva, da bi rok za podaljšanje odhoda Združenega kraljestva iz Evropske unije podaljšali, s tem pa preprečili tako imenovani trdi brexit.

Mayeva sicer še vedno vztraja pri brexitu z njenim dogovorom.
Mayeva sicer še vedno vztraja pri brexitu z njenim dogovorom. FOTO: AP

S tem, ko so pogajanja glede pogojev izstopa Velike Britanije iz Evropske unije v Bruslju najprej skorajda povsem zastala, so napetosti na Otoku dosegle nov vrhunec. Mayeva se je včeraj sicer v Šarm el Šejku srečala s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, s katerim sta se dogovorila, da se morajo pogovori glede brexita končati do 21. marca, ko se začne vrh EU.

Pojasnila je še, da je stališče Združenega kraljestva pojasnila voditeljem vseh držav članic EU. Dejala je še, da sta se Velika Britanija in EU dogovorili o oblikovanju skupne delovne skupine, ki bi skušala zagotoviti, da med Irsko in Severno Irsko ne bo potrebna trda meja.

Meyeva je poslancem danes povedala, da je imela z Junckerjem zelo "konstruktivno srečanje" glede možnih pravnih sprememb v zvezi z irskim varovalom, ki bi bile sprejemljive tudi za poslansko zbornico. "Govorila sem z voditelji vsake posamezne države članice EU in jim pojasnila našo situacijo," je dodala. "Združeno kraljestvo in EU sta se tako strinjala, da se bosta potrudila, sodelovala in naredila vse za to, da trda meja med Irsko in severno Irsko ne bo potrebna," je še poudarila.

Premierka kritična do Corbyna, ker zdaj dopušča nov referendum

Glasovanje bo v poslanski zbornici tudi v sredo, pri čemer Mayeva upa, da bo dobila potrditev za svojo strategijo glede brexita. Kot je dejala, upa, da bodo poslanci v sredo nakazali, da bi lahko podprli dogovor z EU, ki bi vseboval pravno zavezujoče spremembe.

V današnjem nagovoru poslancem je bila premierka tudi kritična do vodje opozicijskih laburistov Jeremyja Corbyna, ker si je premislil in zdaj dopušča možnost drugega referenduma o brexitu. "Volivci laburistov, ki so glasovali za brexit, bodo upravičeno zgroženi," je poudarila in menila, da je na kocki verodostojnost demokracije v Veliki Britaniji.

Corbyn ji v razpravi ni ostal dolžan in je poudaril, da bo dopolnitev 50. člena pogodbe o EU, ki ureja izstop iz unije, nujna zaradi zmešnjave v pogajanjih ter premierkine odločitve, da dopusti, da se bo čas iztekel. "Če vlada želi prava ponovna pogajanja o ločitvenem dogovoru, bi morala upoštevati pogoje, ki bi ji zagotovili večino v parlamentu," je dejal. Dodal je, da so ti pogoji omenjeni v amandmaju, ki ga za sredino glasovanje predlagajo laburisti.

Tudi vodja poslanske skupine škotskih nacionalistov (SNP) Ian Blackford je bil kritičen do premierkinega zavlačevanja. "Tej predsednici vlade ne moremo zaupati," je zaključil.

Theresa May
Theresa May FOTO: AP

Corbin je sicer že včraj sporočil, da bodo – v kolikor bodo v sredo zavrnili njihov predlog dogovora – podprli nov referendum. "Vložili ali podprli bomo amandma, s katerim bomo izrazili voljo javnosti in da bi preprečili, da bi škodljivi brexit konservativcev vsilili državi. Tako ali drugače bomo storili vse, kar je v naši moči, da bi preprečili scenarij izstopa iz EU brez dogovora," obljublja Corbyn.

Dejstvo, da bo Mayeva dopustila glasovanje preložitvi brexita, pa je (pričakovano) sprožilo bes med evroskeptiki, ki so bili odločni, da je edina prava rešitev brexit brez dogovora.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mario64
26. 02. 2019 19.36
+3
britanija je koza ki jo postaviš pred dve kopice sena ,ker se ne more odločit na koncu crkne od lakote
Andree
26. 02. 2019 19.23
-1
A ne bi Branko iz prve roke napisal članka o Brexitu?
puspan
26. 02. 2019 19.10
+4
Jaz pa počasi mislim, da se bodo Britanci elegantno izognili brexitu, ker šele sedaj spoznavajo, kakšno jamo samim sebi kopljejo.
Al83
26. 02. 2019 18.34
-3
Torej bodo Britanske EUfilske elite šle proti volji državljanov direktno izražene na referendumu. Toliko o demokraciji. Upam, da se jim bodo Britanci mahčevali in jih kaznovali na najhujši možen način.
Banion
26. 02. 2019 18.15
+6
Premierka bo dovolila parlamentu, čujte a ni to huje kot diktura
Našvasan_zob
26. 02. 2019 18.14
+4
Vsi vemo da otočkarji blefirajo.... sedaj je treba pripravit dokument in jih z njim spraviti v podrejen položaj napram EU.... če ne podpišejo se jih vrže ven.... amen..
nadali
26. 02. 2019 17.57
+4
En kup brexita za prazen nič... Cudaki
nightifly
26. 02. 2019 17.47
+3
Madona , te zenske pa res ne prenasam . Oni dan je igrala biliard s talijanskim Conte-jem . Tako ali tako je vseeno .Ce ima kaj razpasti bo razpadlo , oni si bodo pa roke oprali .
za bojši jutri
26. 02. 2019 17.22
+6
Kaj to strašilo še vedno straši po EU?
vinogradnik33
26. 02. 2019 17.08
+4
Ko nimajo več izhoda iz godlje v katero so se spravili pristanejo na vse in tako bo Mayeva dopustila celo glasovanje o preložitvi odhoda Velike Britanije iz EU , ker ji je Tusk končno dopovedal , da so pogajanja končana .
Darko32
26. 02. 2019 16.14
+9
To sem pričakoval. Namreč kdor pogleda razporeditev bančnega položaja LONDONA in koliko svetovnih ekonomij ima predstavništva bank v LONDONU za EVROPO bo videl, da v kolikor gredo iz EU bodo izgubili na tem področju najmanj 60% vsega toka denarja od katerega imajo korist. Samo KITAJSKA ima kar nekaj ekonomskih povezav in LONDON pokriva celo EVROPO pri teh tokovih. Ko se odcepijo se morajo vse banke, ki pokrivajo Evropo prestaviti v notranjost EU in z tem zapustiti VB. Šele sedaj so se zavedali, da so naredili napako na tej točki. ŽAl pa je glavni cilj odcepitve bil priseljenci in nenadzorovano pritakanje. Nemčija pa je Zamočila, ker je povabila in potem bi ona dirigirala kam jih morajo naseliti. ŽAl so se ANGLEŽI temu uprli in sedaj je to, kar je.
brabusednet
26. 02. 2019 15.47
+7
Raus bi rekel dolfi.
asdfghjklč
26. 02. 2019 15.15
+25
Škoti so edini normalen narod na tistem otoku.
Andree
26. 02. 2019 15.45
+7
santamaura
26. 02. 2019 15.13
+10
Pa saj ne vedo več, kaj bi radi - Vozili se bi po desni, volan bi imeli pa na tudi desni - No ja - saj gre ampak prehitevati je pa zelo nevarno
korintos23
26. 02. 2019 15.13
+1
Me močno spominja na domosranstvo, dokler so imeli Dolfija nad sabo so bili močni, ko je pa siromak faso pa so cvilili kak satan! A sedaj bo še izsiljevala tota baba EU?
kokicas
26. 02. 2019 15.00
+23
Britanci kakorkoli so posebni in samosvoji brez EU propadejo na celi črti kar so tudi sami sedaj pogruntali In odlasajo
marzo
26. 02. 2019 14.54
+8
Prvovrstni cagavci
Dule Med
26. 02. 2019 14.52
+3
Angleži najbolj čudna civilizacija od kar človeštvo na tem Svetu obstaja.
Dule Med
26. 02. 2019 14.54
+8
marzo
26. 02. 2019 17.31
Od sedaj naprej lahko rečemo tudi najbolj strahopetna
PanterTheBlack
26. 02. 2019 14.49
+14
Bi, pa bomo, ne bomo, pa morda. Kaj se ti pajaci gredo? Pa tudi v Bruslju so neki klovni, k jim popuščajo preveč
santamaura
26. 02. 2019 14.44
+10
Pračloveško pravo je takšno - Če se nekdo odločil, da zapusti svoj trop in votlino ker misli, da mu bo v divjini lepše naj pač gre in se znajde sam Sigurno pa ne bo postavljal pogojev. Če bi bilo tako, človek ne bi preživel pa če smo se razvili iz opic, ali pa če nas je Bog ustvaril