Tujina

Nemčija išče izhod iz krize, predsednik sestankuje s predstavniki strank

Berlin, 21. 11. 2017 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Nemčiji po propadu koalicijskih pogajanj o oblikovanju jamajške koalicije nadaljujejo iskanje rešitve za izhod iz politične krize. Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je začel pogovore s predsedniki strank. Zunanji minister Karl Erjavec pa je ocenil, da je propad pogovorov o oblikovanju nemške vladne koalicije slaba novica tako za Slovenijo kot EU.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Nemčija najpomembnejša trgovinska partnerica za Slovenijo
    01:43
    Iz 24UR ZVEČER: Nemčija najpomembnejša trgovinska partnerica za Slovenijo
  • Iz 24UR ZVEČER: Zakaj Merklovi ni uspelo sestaviti koalicije?
    02:15
    Iz 24UR ZVEČER: Zakaj Merklovi ni uspelo sestaviti koalicije?
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako živimo Slovenci?
    03:59
    Iz 24UR ZVEČER: Kako živimo Slovenci?

V Nemčiji so v nedeljo ponoči propadli uvodni pogovori o sestavi vladajoče koalicije med konservativno unijo (CDU/CSU), liberalci (FDP) in Zelenimi, potem ko so liberalci nepričakovano zapustili pogovore.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je v ponedeljek po srečanju s kanclerko Angelo Merkel dejal, da zaenkrat ne bo razpisal predčasnih parlamentarnih volitev in da bo skušal doseči oblikovanje koalicije v pogovorih s predsedniki strank. Prva sta bila na vrsti vodji Zelenih Simone Peter in Cem Özdemir, pri predsedniku pa se bo danes oglasil še vodja liberalcev (FDP) Christian Lindner, ki je prekinil koalicijska pogajanja.

S Petrovo in Özdemirjem je Steinmeier najverjetneje govoril o njihovem stališču glede nadaljevanja koalicijskih pogovorov. Kasneje se bo predsednik Nemčije sestal še z Lindnerjem. Vsebina pogovorov bo najverjetneje ostala skrita za zaprtimi vrati, piše nemški časnik Die Welt.

Pred srečanjem je Robert Habeck iz Zelenih dejal, da je njihova stranka sicer pripravljena nadaljevati pogajanja, vendar ne verjame, da se bo FDP vrnila k pogajalski mizi.

Steinmeier se bo predvidoma v sredo srečal s predsednikom krščansko-socialne unije (CSU) Horstom Seehoferjem, v četrtek pa s svojim strankarskim kolegom, vodjo SPD, Martinom Schulzem. Z Merklovo pa se je srečal že v ponedeljek, ko je Steinmeier tudi dejal, da zaenkrat ne bo razpisal predčasnih volitev.

Merklova in več strank je izrazilo nasprotovanje manjšinski vladi ter da bi v tem primeru raje imeli predčasne volitve.

Erjavec upa na čimprejšnje predčasne volitve

Propad pogovorov o oblikovanju nemške vladne koalicije je slaba novica tako za Slovenijo kot EU, je ocenil zunanji minister Karl Erjavec. Na novinarski konferenci je še izrazil upanje, da bodo v Nemčiji čim prej predčasne volitve in da bo ta država dobila trdno vlado.

Kot je pojasnil, je propad nemških koalicijskih pogovorov za Slovenijo slab tudi zato, ker ima odprto vprašanje implementacije arbitražne odločbe o meji s Hrvaško. "Gotovo bi lažje dobili močnejšo podporo za implementacijo, če bi Nemčija v tem trenutku imela močno vlado," je prepričan.

Angela Merkel se nagiba k predčasnim volitvam.
Angela Merkel se nagiba k predčasnim volitvam. FOTO: AP

Kljub propadu koalicijskih pogajanj o oblikovanju koalicije, se je na drugi redni seji sestal nemški parlament. Predsednik bundestaga Wolfgang Schäuble je ob začetku seje pozval stranke h kompromisom pri oblikovanju koalicije in odgovornosti.

"Z volitvami se je ljudstvo odločilo, mi kot izvoljeni pa moramo sedaj s tem ravnati, odgovorno ravnati," je dejal politik iz vrst krščanskih demokratov (CDU) Schäuble.

Ocenil je, da je Nemčija trenutno v nenavadni situaciji. "To je obdobje preizkušnje, ne pa državna kriza," je dodal.

Bundestag je sicer danes začel z delom, saj so oblikovali poseben začasni parlamentarni odbor, ki bo deloval do oblikovanja nove vlade. Tako imenovani glavni parlamentarni odbor bo namesto določenih specializiranih stalnih parlamentarnih odborov, ki še niso vzpostavljeni, razpravljal in pripravljal predloge, ki jih bo obravnaval parlament.

Ob tem je opozoril, da je treba imeti razumevanje za težke preobrate, ki za vse pomenijo, da morajo nositi svoj del politične odgovornosti ter po potrebi sprejeti kompromise, ki so precej drugačni od volilnega programa. "To ni padec, niti slabost. Za kompromis je potreben pogum," je dejal poslancem.

Pred poslanci je danes spregovoril tudi zunanji minister iz vrst socialdemokratov (SPD) Sigmar Gabriel, ki je opozoril pred navidezno zunanjepolitično nesposobnostjo države. "Karkoli bomo naredili v prihodnjih tednih, kar nikakor ne smemo storiti, je ustvariti razloge za tiste, ki se veselijo šibkosti liberalne in svobodne ureditve sveta," je dejal.

Nadaljeval je, da je Nemčija vplivna, kar pa je povezano tudi s pričakovanji drugih držav, vpliv pa je treba izrabiti za mir in stabilnost. Opozoril je pred nasprotniki, ki bi lahko izkoristili trenutne razmere v Nemčiji.

So se pa tudi danes v parlamentu nadaljevale medsebojne obtožbe strank glede propada koalicijskih pogajanj in prihodnosti. Tako je Carsten Schneider iz SPD obtožil vodjo liberalcev (FDP) Christiana Lindnerja, da je načrtoval prekinitev koalicijskih pogajanj. Liberalci so namreč v nedeljo ponoči nepričakovano zapustili koalicijske pogovore, na katerih so sodelovali še konservativna unija CDU/CSU in Zeleni. V medijih so se pojavila ugibanja, da so liberalci odhod s pogajanj načrtovali vnaprej.

Marco Busschmann iz FDP pa je očital SPD, da jim primanjkuje pozornosti ter da jo iščejo na vsak način. SPD se je sicer že po parlamentarnih volitvah v septembru odločila, da bo tokratni mandat v opoziciji, pri tem pa kljub številnim pozivom, naj si premislijo, vztrajajo do danes.

Levici medtem ni uspelo pridobiti zadostne podpore, da bi oblikovali 22 specializiranih parlamentarnih odborov. Kot so pojasnili v CDU, trenutno jih še nima smisla oblikovati, saj morajo biti prilagojeni ministrstvom, kar pa še ni mogoče.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dule Med
11. 12. 2017 08.24
Nemčijo in celotno Evropo še samo reši dvig kolektivne zavesti ali vojna .
bema1201
21. 11. 2017 20.29
+2
Če bo Nemčija v krizi se tudi Sloveniji slabo piše, ker Slovenija je zelo odvisna od nemškega goapodarstva.
Uporabnik113089
21. 11. 2017 18.50
+4
Dobro kopiramo Nemce. Oni na vse načine poskušajo sestaviti jamajško koalicijo, Cerarju pa je že skoraj ratalo sestaviti sirsko koalicijo....
Ciymbalta
21. 11. 2017 18.47
-1
Meni se fučka za nemce
Naveli?anec
21. 11. 2017 18.47
+1
Kaj Geli ne more dobit ljudi skup, kje ste zdaj veseljaki ki ste bili tako srečni ko je bila izvoljena? HaHaHa
Infraping
21. 11. 2017 15.31
Odvisno od tega, če mi bo Angela Merkel, kateri sem prikazal odličen parfum, poslala avto za nagrado. Naj bo Škoda.
Infraping
21. 11. 2017 15.32
Torej, če mi ga bo, bo Nemčija izhod iz krize našla. Pa še kdo drug tudi. Ker, če o tajnih službah govorimo, je to zdaj samo še ena entiteta.
kapljač1
21. 11. 2017 14.24
+9
Vidimo ,kaj lahko, na hitro že prinaša politična kriza v svetu, , sploh v EU, tudi na Slovenijo, in sploh v eni bogati Nemčiji , če se zgolj enkrat po tolikem času, koalicija ne more dogovoriti. Mi, v Sloveniji, jo imamo, politično krizo, se nič ne moremo dogovorit , se bojkotiramo, se sabotiramo, denunciramo-tožarimo , odkar smo se osamosvojili. Pa nam, še vedno , "ne pade nič pametnega v glavo", kako ta nesmisel "izničiti". ( Dokler smo imeli eno stranko, se je ta lahko ukvarjala z državo in državljani. Predvsem pa prihodnostjo in napredkom. Danes pa se pri množici političnih strank, te predvsem ukvarjajo same s seboj , oziroma preteklostjo, ker v sedanjosti nimajo kaj pokazat. Prihodnost, kot jih sploh ne zanima? In jim ali zmanjka ali časa za državo, sploh pa volje za ljudi, ali pa hočejo, da jim zmanjka , oziroma se trudijo, da gre vsem slabo, zgolj, da stanje lahko očitajo, oziroma krivijo, sebi nasprotne na oblasti. ( "Takšen narod , takšna politika, takšna oblast". Zazrite se vase, koliko vam je še mar za "vašega soseda", vašega sokrajana, soobčana, sodržavljana " ? Koliko vam je Vseeno,mu gre slabo ali dobro?Politikom gre pa isto, skrbijo zgolj zase, kaj jih naj brigajo še ljudje. )
Kollerik
21. 11. 2017 12.16
-5
Stabilna, močna Nemčija (brez nacistov) je v našem interesu.
HorstWiesel
21. 11. 2017 12.21
+11
appollyon
21. 11. 2017 12.54
+1
Kaksna stabilna kot je bila vzhodna nemcija pred padcem berlinskega zida. Haha sej bo.
korintos23
21. 11. 2017 13.14
-4
app...., tam ni bilo nacistov, v zdajšnji pa so, celo v parlamentu!
nikhrast
21. 11. 2017 15.58
+2
Nemčija bo prebrodila politično krizo, bolj pomembna je ekonomija, biznis potrebuje stabilnost. Če pa Nemčija kihne, dobi Slovenija gripo, poglej kako pomemben je izvoz v Nemčijo.
puspan
21. 11. 2017 16.39
+2
korintos, vsi naciji izhajajo iz nekdanje DDR. In še za dodatek ti bom rekel, da od prvega, do zadnjega izvirajo iz nekdanje Honeckerjeve SED. Moram reči, da sem te imel vsaj do danes za malo bolj brihtnega. Res, da tam sploh ni bilo nacistov, so se pa skrivali pod plaščem SED-jevcev. Je pa to v bistvu eno in isto, ali po slovensko rečeno, drek enak, samo tetrapak so zamenjali..
puspan
21. 11. 2017 16.43
+1
Nik, v to sem trdno prepričan, res pa je, da se ob njihovem prdcu močno strese vsa Slovenija.
HorstWiesel
21. 11. 2017 20.29
Puspan, procentualno je največ nacijev izhajalo iz Avstrije, v Nemčiji je pa po produkciji nacijev prednjačila bavarska
Madeni
21. 11. 2017 11.43
+3
V Nemčiji se zgodovina ponavlja SPET in spet..NEMČIJA JIM JE PREMAJHNA...EVROPA PRETESNA....normalno pa ne znajo živet ..velja če glava nora celo TELO trpi TAKO KOT PRI NAS Cerar JE ZGUBU KOMPAS IN POSTAL NAVADNA Baraba..zdej še pa samo vse na silo..kraja KI JI NI kraja..
korintos23
21. 11. 2017 13.15
-4
Tvoje telo pa najbrš strašno trpi! hahahaha
LLLEPI
21. 11. 2017 15.37
+5
Cerar ni zgubil kompasa ampak volilci.Crear pa je baraba ze vso svojo kariero
Adolph
21. 11. 2017 10.25
+10
Karli nima pojma,kaj je dobro za Nemcijo. . . .
LLLEPI
21. 11. 2017 15.38
+3
Karl vsepovsod pametuje le doma mu nic ne rata
Dule Med
21. 11. 2017 09.59
+5
Evropa de v krvi zgodovina se ponavlja izgleda da se narod in veljaki nič niso naučili iz preteklosti .
Dule Med
21. 11. 2017 10.03
+0
Desni ali levi oboje je isto, desni ne preživijo brez levice, levica pa ne bres desnice, vse je to igra za ovce .
Kollerik
21. 11. 2017 12.17
-2
appollyon
21. 11. 2017 12.53
+0
LLLEPI
21. 11. 2017 15.40
+3
Veljaki so se naucile in dobro vejo kako streci stvari.Le narod je se vedno butast in mu nobena lekcija ne pomaga
GospodT
21. 11. 2017 08.57
+24
Grobarki Evrope, Merklovi, še vedno ni jasno, da je njena stranka velika poraženka volitev in bo na naslednjih volitvah dobila še manj glasov. ŠE vedno ni dojela sporočila, da je njena migrantska politika povsem zgrešena. Brexit ni bil dovolj, upor Višegrajske skupine ni bil dovolj, izguba volilcev ni bila dovolj, še vedno fura svoje.
TheGrayMask
21. 11. 2017 09.58
+1
Desnicarji kot je merklova unicujejo evropo ne ?
vladaricaumov
21. 11. 2017 08.53
-2
Ker ne morjo drgač uničit teh držav, jih bodo pač odznotri. Isto bodo z Ameriko pa Rusijo nardil.
Madeni
21. 11. 2017 08.35
+16
V Sloveniji je takoj zatem ko je umrla RESNICA...sta za njo odšla PRAVO in pravica..Samo še posiljevanje, izsiljevanje, vsiljevanje migrantov, Albancev, Islama..neresnic. in teror LEVIČARJEV v izrojenem javnem sektorju Novinarji pa zato, da so se priklopili na napajalnik z izsiljevanjem ( obvezno plačevanje vsega ) pojejo njihovo himno kaj nam pa morejo..na koncu bo njih in ostale to drago stalo..
korintos23
21. 11. 2017 08.46
-8
To bi bilo kot če si s koprivo rito obrišeš!
TheGrayMask
21. 11. 2017 09.57
+0
xD To kako so desnicariji ustvarjali konflikte po svetu pa nicnidi napisal. Blair, bush in celotni bancni in zidovski lobij. Seveda so liberalci z tem nadeljevali, ki pa jih nesmatram glih za neko levico ce pogledamo njihovo ekonomsko politiko se o nicemer ne razlikujejo z desnicarji enino kar je pri njih levo je nek nepomrmben zgodivinski pogled.
TheGrayMask
21. 11. 2017 09.57
-1
xD To kako so desnicariji ustvarjali konflikte po svetu pa nicnidi napisal. Blair, bush in celotni bancni in zidovski lobij. Seveda so liberalci z tem nadeljevali, ki pa jih nesmatram glih za neko levico ce pogledamo njihovo ekonomsko politiko se o nicemer ne razlikujejo z desnicarji enino kar je pri njih levo je nek nepomrmben zgodivinski pogled.
TheGrayMask
21. 11. 2017 09.57
-1
xD To kako so desnicariji ustvarjali konflikte po svetu pa nicnidi napisal. Blair, bush in celotni bancni in zidovski lobij. Seveda so liberalci z tem nadeljevali, ki pa jih nesmatram glih za neko levico ce pogledamo njihovo ekonomsko politiko se o nicemer ne razlikujejo z desnicarji enino kar je pri njih levo je nek nepomrmben zgodivinski pogled.
appollyon
21. 11. 2017 12.55
-5
Tudi desnicarji delajo v javnem sektorju, samo oni delajo in zasluzijo za razliko od levakov ki samo kradejo delat pa itakne znajo.
appollyon
21. 11. 2017 12.55
-4
Tudi desnicarji delajo v javnem sektorju, samo oni delajo in zasluzijo za razliko od levakov ki samo kradejo delat pa itakne znajo.
jzkzfzmz
21. 11. 2017 08.27
+8
Kaj pa če bi se posvetili Dumpu in napisali, da je označil S. Korejo za pokroviteljico terorizma? IN koga je potemtakem napadla? Kaj pa če pogledamo američane? Koliko držav in koliko ljudi so pobili, če zaokrožimo samo na zadnjih 20 let? Več, kot je nas Slovencev. google je derankiral RT medijsko hišo, tako, da jo v iskalniku bo težje najti, kar je jasno, saj resnica se ne sme vedet. Ne sme se vedet, da američani pošiljajo težko orožje v Ukrajino.... Putin je janso povedal kaj bo, če se zgodi... Torej po vsem tem ste totalno medijsko "blackout" Ni svobode pisanja, ni pisanja resnice in če kdo napiše nekaj, se briše in po potrebi tudi za določen čas blokira. Toliko o svobodi pisanja.
korintos23
21. 11. 2017 08.45
+2
Amerika je v krizi, zadnji čas da neko državo napadejo da gospodarstvo sprostijo. Dušijo se sami v svojem dreku.
appollyon
21. 11. 2017 12.55
+0
Men jo pokaze na prvem mestu ko napisem rt news
nikhrast
21. 11. 2017 15.52
Severna Koreja je nevarnost, enkrat je že napadla jug, nič se niso naučili. Severna Amerika pa je v krizi, brezposelnost že dva desetletja ni bila tako nizka, ni čudno da Kanada sprejme čez 400 tisoč migrantov letno.
Madeni
21. 11. 2017 08.14
+21
Merklova je posejala seme sovraštva, tu bo še tekla kri migranti in ona z JUNKERJEM, TUSKOM in evro posranci je Postavila temelj tretje svetovne vojne..Evropske unije ni več, tu niko nikoga za 5 %..
jzkzfzmz
21. 11. 2017 08.31
+5
Z vojno bi ponovno zahod dobil na moči....
korintos23
21. 11. 2017 08.44
+0
appollyon
21. 11. 2017 12.56
-3
Treba merkat mogoce pa bodo rusi zacel tako kot so prvo z atentatom, in drugoleta38 z napadomna finsko.
vladaricaumov
21. 11. 2017 08.04
-4
Spet bodo Nemci zakuhal, kao, začel se bo pa v Srbiji. A ni tko naj bi se tam Putin pa Tramp srečala. Komot lahk kakšnga koknejo.
proofreader
21. 11. 2017 09.01
+2
appollyon
21. 11. 2017 12.59
-3
Spet nemci? Kaksno zgodovino pa beres ti? 1 sv vojno zacnejo rusi ko njihov agent izvede atentat. 2 zacnejo rusi leta 38 z napadom na finsko in s tem prekrsijo pakt med sovketi in naciji o nenapadanju, in nenapadqnju skandinavskih drzav. Tisti ruski izgovori da so nemci zaceli 2 sv vojno z napadom na poljsko je cista laz.
HorstWiesel
21. 11. 2017 13.04
+4
Bučman, pakt o nenapadanju je bil podpisan 1939 napad na Fisko pa je bil 1938. Te mal kronologija in vrstni red dogodkov hebe
HorstWiesel
21. 11. 2017 13.04
+4
1. vojno so pa začel Avstrijci z napadom na Srbijo
korintos23
21. 11. 2017 13.16
-4
Ne na kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev, staro Jugo?
HorstWiesel
21. 11. 2017 13.31
+3
Đizas pa vaša zgodovina pa tri čiste. Pred 1. svet vojno ni bilo kraljevine SHS, stare juge....