Tujina

VIDEO: Türk: Nobelova nagrada je šla v prave roke, EU je najuspešnejši mirovni projekt v zgodovini

Oslo, 12. 10. 2012 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
277

Nobelovo nagrado za mir je letos dobila Evropska unija. Odbor je odločil, da ji nagrado podeli zaradi prizadevanja za združevanje celine in širitve stabilnosti po padcu Berlinskega zidu. Evropski voditelji so zadovoljni. Poglejte, kaj o tem menijo Ljubljančani.

Thorbjoern Jagland, ki je razglasil odločitev, upa, da bo EU kljub krizi zaščitila, vse kar je dosegla.
Thorbjoern Jagland, ki je razglasil odločitev, upa, da bo EU kljub krizi zaščitila, vse kar je dosegla. FOTO: Reuters

Norveški odbor za Nobelovo nagrado je danes v Oslu sporočil ime letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za mir. To je tokrat Evropska unija, ki je nagrado dobila za spodbujanje demokracije in združevanje najstarejše celine po drugi svetovni vojni in širjenje stabilnosti po padcu komunističnih režimov po padcu Berlinskega zidu leta 1989. Nagrada naj bi bila tudi spodbuda za reševanje finančne krize, največje v zgodovini njenega 54-letnega obstoja. Zadnja večja organizacija, ki je dobila Nobelovo nagrado za mir leta 1999, je bila Medecins Sans Frontieres.

V zgornjem videoposnetku si poglejte anketo o tem, kaj si o podelitvi nagrade menijo Ljubljančani.
Zmagovalko je razglasil predsednik odbora Thorbjoern Jagland. Pri tem je omenil finančne težave, s katerimi se srečuje EU, in tudi socialne nemire v povezavi. "To je sporočilo Evropi, da naredi vse, kar je v njeni moči, da zaščiti tisto, kar je dosegla, in se zazre v prihodnost. To je opozorilo za vse, kar je lahko izgubljeno, če bo Uniji dovoljen razpad," je dodal.

Evropski voditelji: To je velika čast

Odzval se je že predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, ki je dejal, da so v Bruslju zelo ganjeni in počaščeni. "Evropska unija je zgrajena na temeljih sprave. Lahko predstavlja zgled. EU je unikaten projekt, ki je vojno zamenjal z mirom, sovraštvo pa s solidarnostjo," je še povedal.

Letos je nagrada vredna osem milijonov švedskih kron (940.000 evrov). Dobitnikom bodo ugledne nagrade podelili 10. decembra.

"To je velika čast za EU. Tudi velika čast za vse članice in institucije. To je priznanje za vse njene prebivalce in koristi, ki jih je prinesla svetu. To je tudi zelo pomembno sporočilo, da je Evropska unija nekaj zelo dragocenega in to bi morali negovati," pa je dejal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ki je še pred tem na Twitterju zapisal, da je to velika čast tudi za vseh 500 milijonov prebivalcev Evrope.

Razglasitev Nobelove nagrade za mir
Razglasitev Nobelove nagrade za mir FOTO: Reuters

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy pa meni, da je tako EU priznana kot največja mirovnica v zgodovini. "V Evropi smo vsi zelo ponosni, da so bili napori EU za ohranjevanje miru nagrajeni. Evropa je v 20. stoletju bila dve državljanski vojni, zahvaljujoč Evropski uniji pa smo dosegli mir. Zato je Evropska unija največja mirovnica v zgodovini," je povedal v odzivu.

Prvi odzivi tudi iz Slovenije

Tudi slovenski premier Janez Janša meni, da je to pomembno sporočilo za vse nas. Predvsem nas spominja, da je mir vrednota, ki jo vse prevečkrat jemljemo za samoumevno in pozabljamo, da je bil to eden temeljnih vzrokov za nastanek Unije, so zapisali v njegovem kabinetu. Dodali so, da danes takšno stanje državam članicam omogoča, da lahko skrbijo predvsem za gospodarski razvoj in dvig blaginje svojih državljank in državljanov. To je plod dolgoletnega prizadevanja in ozaveščenosti članic, da je mirno reševanje sporov ter preprečevanje nasilja in množičnih grozodejstev edina prava pot k trajnostnemu razvoju.

Evropa je vzor in pomemben sogovornik pri zagotavljanju globalnega miru, kar je bil tudi eden izmed razlogov, da je premier Janša v imenu Slovenije prevzel predsedovanje pobudi za učinkovitejšo implementacijo konvencije za preprečevanje genocida in množičnih grozodejstev. Danes nas ne ogrožajo nasilje in nemiri, soočamo se z drugačno, ekonomsko krizo. Evropa je tudi tokrat sposobna uresničiti prave rešitve, ki bodo Evropsko unijo in svet popeljale na pot trajnostnega razvoja, so še izpostavili.

Predsednik republike Danilo Türk pa je ocenil, da je letošnja Nobelova nagrada za mir prišla v prave roke. EU je namreč po mnenju Türka "sama najuspešnejši mirovni projekt v zgodovini človeštva".

"Po stoletjih krvavih spopadov je evropski kontinent z nepovratnim procesom združevanja po drugi svetovni vojni dosegel visoko raven blaginje, demokracije, vladavine prava, spoštovanja človekovih pravic in varnosti. Dosegel je ireverzibilni mir, ki je največja vrednota," so zapisali v uradu predsednika republike.

Kot so dodali, predsednik republike poudarja, da to daje prizadevanjem EU kredibilnost in ji obenem nalaga, da za mir deluje tudi na globalni ravni. Inštrumente za svoje delovanje v tem smislu Evropska unija še razvija in Nobelova nagrada za mir ji bo pri tem gotovo v veliko spodbudo.

Nemška kanclerka Angela Merkel meni, da mora biti nagrada vzbodbuda, da EU nadaljuje s prizadevanji za mir, demokracijo in svobodo.
Nemška kanclerka Angela Merkel meni, da mora biti nagrada vzbodbuda, da EU nadaljuje s prizadevanji za mir, demokracijo in svobodo. FOTO: Reuters

Zadovoljni tudi nekdanji visoki predstavniki EU

Nekdanji francoski predsednik in eden glavnih arhitektov Evropske unije Valery Giscard d'Estaing je podelitev nagrade pozdravil. "Prav je, da so napori Evropejcev in njihovih voditeljev, s katerimi so dosegli trajen mir na svojem kontinentu, ki je bil zgodovinsko prežet z vojnami, nagrajeni in spoštovani," je povedal.

Nekdanji vplivni predsednik Evropske komisije Francoz Jacques Delors je prepričan, da bi morala nagrada spodbuditi članice, da navkljub krizi poglobijo odnose. "Evropa se mora kljub krizi obdržati. To ni dolga mirna reka, vendar pa se utrjuje. Mislim, da bodo vsi voditelji držav vzeli to nagrado kot vzpodbudo. Sem zelo emocionalen. Zadnja tri desetletja so bila zelo težka," je še povedal 87-letnik, ki je v 80. letih prejšnjega stoletja sodeloval pri oblikovanju temeljev za enoten trg.

Nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder je prepričan, da je to pravilna odločitev in velika vzpodbuda za Evropejce. "To je jasno zavračanje nacionalizma in enostranskega zasledovanja nacionalnega interesa. Tudi odbor za Nobelovo nagrado si zasluži spoštovanje za takšno odločitev," dodaja.

Ban Ki Moon: Gre za zasluženo priznanje

Med tistimi, ki so EU čestitali za nagrado, je tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon. Gre za "zelo zasluženo priznanje" dosežkov povezave, je menil.

"Evropska unija je več kot izpolnila pričakovanja ob ustanovitvi, da bi po uničenju v dveh svetovnih vojnah ustvarila združeno in mirno celino," je dejal generalni sekretar ZN.

Unijo je pohvalil tudi kot "motor integracije", združevanja, ki je doseglo mir znotraj evropskih meja, zgrajenega na dialogu in pravni državi. S tem pa je EU postala tudi "model za ves svet". "Njen združevalni potencial je v današnjih gospodarskih razmerah še kako pomemben," je dodal.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton pa meni, da priznanje odraža vztrajnost povezave pri iskanju enotnosti celine. "Prav neverjetno je, kako enotna in mirna je Evropa v 21. stoletju, in to ni zgolj naključje," meni. "To je omogočilo trdo delo in predanost voditeljev in državljanov širom Evrope," je še dejala Clintonova.

Kdo je še bil nominiran?

Med nominiranci za nagrado so bili tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, nekdanji nemški kancler Helmut Kohl in ameriški vojak Bradley Manning, obtožen izdaje zaupnih informacij WikiLieaksu.

Poleg Clintona, Kohla in Manninga so bili med možnimi nagrajenci tudi ameriški borec proti nasilju Gene Sharp, ruska nevladna organizacija Memorial in njena ustanoviteljica Svetlana Ganuškina ter ruski radio Eho Moskve z odgovornim urednikom Aleksejem Venediktovom. Mediji so med favoriti omenjali tudi afganistansko borko za človekove pravice Simo Samar.

Odbor, ki odloča o dobitniku najprestižnejše med Nobelovimi nagradami, je za letos prejel 231 predlogov.
Odbor, ki odloča o dobitniku najprestižnejše med Nobelovimi nagradami, je za letos prejel 231 predlogov. FOTO: Reuters

Lani so nagrado prejele tri ženske – predsednica Liberije Ellen Johnson Sirleaf, njena rojakinja, aktivna borka za mir Leymah Gbowee in aktivistka arabske pomladi Tavakul Karman iz Jemna.

Sezona objave letošnjih Nobelovih nagrajencev se je začela v ponedeljek z razglasitvijo imen nagrajencev za medicino. V torek so objavili imeni dobitnikov nagrade za fiziko, v sredo pa za kemijo. V četrtek so sporočili ime nagrajenca za književnost, v ponedeljek pa bo znano še ime Nobelovega nagrajenca za ekonomijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (277)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kleopatra-1
14. 10. 2012 11.27
+3
nobelovo nagrado za mir dobi podpornica zveze Nato, od koder se napada države po svetu, kdor ukrade milijone, dobi naziv manager leta, kdor uničuje svoj lastni narod, dobi nagrado za politične inovacije - se mi samo zdi ali so me doma res narobe učili, ko so mi govorili, da se to ne sme? Zakaj jaz ne smem, če je pa to nagrajeno?!
remial122
13. 10. 2012 20.27
S korobačem po rit, ne pa nagrado!!!
eFranjo
13. 10. 2012 15.56
men niso nič dal
dusan61
13. 10. 2012 09.34
še malo pa bo zružlo pa bote meli mir (že zdavnaj bi moglo)
ce.ce.
13. 10. 2012 07.37
+3
Svet je že čist nor
Medotedo
13. 10. 2012 06.05
+9
V zgodovini ja. Tako kot sta svoj konec ugledali Avstro-Ogrska in Jugoslavija, ga bo kmalu tudi EU.
draghci
13. 10. 2012 06.00
+2
Tiste krvave butice po Španiji in Grčiji so prav lep primer njene intenzivne borbe za mir.
lpower2
13. 10. 2012 03.25
starine so za na odpad, mladi pa praw razmišljajo. mlade w politiko ne te stare prdce kise samo kregasjo, pa bo kaj drgač v slowniji.
Jure Herer
13. 10. 2012 02.51
+4
tako izjavo lahko da le le hlapec in vsi so hlapci Vatikana(bildberg, illuminati, jezuiti) ki vladajo celemu svetu preko skrivne vlada v ZDA
lpower2
13. 10. 2012 03.24
+0
ce.ce.
13. 10. 2012 07.38
+1
ONniON
13. 10. 2012 00.03
+1
ta nobelova nagrada postaja oz je podcenjena stvar , sj jo lahk že vsak dobi in je čista manipulacija
hercul
12. 10. 2012 23.04
+4
..nekorektno poročanje POP-a, ki sploh ni omenil,da so se zaradi te neumne odločitve, mobilizirali miljoni državljanov EU, ki protestirajo proti takšnim neumnim odločitvam....V Oslo je takoj tudi priletel Nelson Mandela, ki je zgrožen nad takšnim načinom norčevanja iz te nagrade in preden je vrgel kamen v okno komiteja se je vprašal, če je res brezveze sedel toliko let v zaporu! Ogromno nagrajencev tudi razmišlja o vrnitvi svojih nagrad, celo Obama je slical sestanek...V Evropi je trenutno več kot 700 žarišč zaradi tega, ki naraščajo iz minute v minuto... ...tukaj se vidi svobodno poročanje pa tudi kdo je lasnik Pop-a....
3D-Flatland
12. 10. 2012 22.38
+6
Nagrado bi lahko podelili Julianu Assangu namesto EU, saj je razkril precej vojaških dokumentov. Edina koristna stvar EU-ja je da imamo prost pretok dobrin in migrantov, kar krepi dobre odnose med državami vendar bi to zmogli tudi brez EU.
Turgensis
12. 10. 2012 23.38
-2
seveda, ker je z tem razkritjem skoraj povzročil tretjo svetovno vojno si zasluži nagrado za mir??!! a veš kaj je mir?! mir ni enako poštenost!
Turgensis
12. 10. 2012 23.51
-1
a misliš da bi resnica prinesla mir?? mir lahko prinese samo uničenje dokazov o vseh prevarah, ki so se kdaj zgodile, ker kar janezek ne ve, ga ne boli, če pa zve in ga zaboli se bo oglasil, kar pomeni konec mira!
draghci
13. 10. 2012 05.54
In ti kar verjameš v Juliana Assanga?? In kaj imaš-imamo od teh razkritih vojaških dokumentov.?! Človek, ki pravi, da so dvojčka v New y Yorku zrušili teroristi ala al kaida, nima v moji miselni sferi kaj iskati. Človek, ki se druži z sebi podobnimi energijami kot je Slavoj Žižek in Lady Gaga, tudi. Vsi so tako sumljivi, da boh pomagaj.
ZakoniZdravja
12. 10. 2012 22.23
+1
Imamo mir da smo lahko mirno lacni..taksnega mora se moramo braniti
Geronemo
12. 10. 2012 22.18
+2
Žalostno... kot da so ljudje nepismeni in jih ne zanima na čigavem zeljniku je zrasla ideja EU. Predvidevam da teh famoznih 13 družin pleše od veselja ker so dobili potrditev da še vedno vodijo ta človeka zaničevalni projekt. Če želite vašim otrokom zagotoviti normalno življenje mora Slovenija obvezno prekiniti članstvo v EU in izstopiti iz te zasužnjene skupine držav ki pleše po melodiji Nemčije in Francije.
baba.vanga
12. 10. 2012 22.14
+2
Napadli so Libijo zdej bojo pa prejemal nagrade za mir???
suckers
12. 10. 2012 21.32
+4
Nobelovo nagrado si zasluži tisti, ki bo to hipokritsko gospodo na slikah zgoraj in gospodo okoli njih pošteno obdavčil. Potem krize več ne bo.
Miki777-
12. 10. 2012 21.14
+13
zionistični ritolizniki si čestitajo en drugemu...
ONniON
12. 10. 2012 20.51
+1
eu podpira nato , še dobro da avstrija ni v natu , hvalabogu , nato je uničevalec
Follow me
12. 10. 2012 20.33
+2
Muahahahahaha, tej so na kaki dobri domačici.
Jimi1
12. 10. 2012 23.11
+3
Verjetno so ono metanolno žganje izČeške konzumirali, pa je v glave udarilo. Slepi,gluhi in popolnoma bedasti, da so do takšne ideje prišli...
odprio?i
12. 10. 2012 20.20
+5
Sovjetska propaganda. EU=USSR