VIDEO: Türk: Nobelova nagrada je šla v prave roke, EU je najuspešnejši mirovni projekt v zgodovini

Nobelovo nagrado za mir je letos dobila Evropska unija. Odbor je odločil, da ji nagrado podeli zaradi prizadevanja za združevanje celine in širitve stabilnosti po padcu Berlinskega zidu. Evropski voditelji so zadovoljni. Poglejte, kaj o tem menijo Ljubljančani.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Razglasitev Nobelove nagrade za mir

Thorbjoern Jagland, ki je razglasil odločitev, upa, da bo EU kljub krizi zaščitila, vse kar je dosegla. (Foto: Reuters)

Norveški odbor za Nobelovo nagrado je danes v Oslu sporočil ime letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za mir. To je tokrat Evropska unija, ki je nagrado dobila za spodbujanje demokracije in združevanje najstarejše celine po drugi svetovni vojni in širjenje stabilnosti po padcu komunističnih režimov po padcu Berlinskega zidu leta 1989. Nagrada naj bi bila tudi spodbuda za reševanje finančne krize, največje v zgodovini njenega 54-letnega obstoja. Zadnja večja organizacija, ki je dobila Nobelovo nagrado za mir leta 1999, je bila Medecins Sans Frontieres.

V zgornjem videoposnetku si poglejte anketo o tem, kaj si o podelitvi nagrade menijo Ljubljančani.

Zmagovalko je razglasil predsednik odbora Thorbjoern Jagland. Pri tem je omenil finančne težave, s katerimi se srečuje EU, in tudi socialne nemire v povezavi. "To je sporočilo Evropi, da naredi vse, kar je v njeni moči, da zaščiti tisto, kar je dosegla, in se zazre v prihodnost. To je opozorilo za vse, kar je lahko izgubljeno, če bo Uniji dovoljen razpad," je dodal.

Evropski voditelji: To je velika čast

Odzval se je že predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, ki je dejal, da so v Bruslju zelo ganjeni in počaščeni. "Evropska unija je zgrajena na temeljih sprave. Lahko predstavlja zgled. EU je unikaten projekt, ki je vojno zamenjal z mirom, sovraštvo pa s solidarnostjo," je še povedal.

Letos je nagrada vredna osem milijonov švedskih kron (940.000 evrov). Dobitnikom bodo ugledne nagrade podelili 10. decembra.

"To je velika čast za EU. Tudi velika čast za vse članice in institucije. To je priznanje za vse njene prebivalce in koristi, ki jih je prinesla svetu. To je tudi zelo pomembno sporočilo, da je Evropska unija nekaj zelo dragocenega in to bi morali negovati," pa je dejal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ki je še pred tem na Twitterju zapisal, da je to velika čast tudi za vseh 500 milijonov prebivalcev Evrope.

Razglasitev Nobelove nagrade za mir

(Foto: Reuters)

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy pa meni, da je tako EU priznana kot največja mirovnica v zgodovini. "V Evropi smo vsi zelo ponosni, da so bili napori EU za ohranjevanje miru nagrajeni. Evropa je v 20. stoletju bila dve državljanski vojni, zahvaljujoč Evropski uniji pa smo dosegli mir. Zato je Evropska unija največja mirovnica v zgodovini," je povedal v odzivu.

Prvi odzivi tudi iz Slovenije

Tudi slovenski premier Janez Janša meni, da je to pomembno sporočilo za vse nas. Predvsem nas spominja, da je mir vrednota, ki jo vse prevečkrat jemljemo za samoumevno in pozabljamo, da je bil to eden temeljnih vzrokov za nastanek Unije, so zapisali v njegovem kabinetu. Dodali so, da danes takšno stanje državam članicam omogoča, da lahko skrbijo predvsem za gospodarski razvoj in dvig blaginje svojih državljank in državljanov. To je plod dolgoletnega prizadevanja in ozaveščenosti članic, da je mirno reševanje sporov ter preprečevanje nasilja in množičnih grozodejstev edina prava pot k trajnostnemu razvoju.

Evropa je vzor in pomemben sogovornik pri zagotavljanju globalnega miru, kar je bil tudi eden izmed razlogov, da je premier Janša v imenu Slovenije prevzel predsedovanje pobudi za učinkovitejšo implementacijo konvencije za preprečevanje genocida in množičnih grozodejstev. Danes nas ne ogrožajo nasilje in nemiri, soočamo se z drugačno, ekonomsko krizo. Evropa je tudi tokrat sposobna uresničiti prave rešitve, ki bodo Evropsko unijo in svet popeljale na pot trajnostnega razvoja, so še izpostavili.

Predsednik republike Danilo Türk pa je ocenil, da je letošnja Nobelova nagrada za mir prišla v prave roke. EU je namreč po mnenju Türka "sama najuspešnejši mirovni projekt v zgodovini človeštva".

"Po stoletjih krvavih spopadov je evropski kontinent z nepovratnim procesom združevanja po drugi svetovni vojni dosegel visoko raven blaginje, demokracije, vladavine prava, spoštovanja človekovih pravic in varnosti. Dosegel je ireverzibilni mir, ki je največja vrednota," so zapisali v uradu predsednika republike.

Kot so dodali, predsednik republike poudarja, da to daje prizadevanjem EU kredibilnost in ji obenem nalaga, da za mir deluje tudi na globalni ravni. Inštrumente za svoje delovanje v tem smislu Evropska unija še razvija in Nobelova nagrada za mir ji bo pri tem gotovo v veliko spodbudo.

Angela Merkel

Nemška kanclerka Angela Merkel meni, da mora biti nagrada vzbodbuda, da EU nadaljuje s prizadevanji za mir, demokracijo in svobodo. (Foto: Reuters)

Zadovoljni tudi nekdanji visoki predstavniki EU

Nekdanji francoski predsednik in eden glavnih arhitektov Evropske unije Valery Giscard d'Estaing je podelitev nagrade pozdravil. "Prav je, da so napori Evropejcev in njihovih voditeljev, s katerimi so dosegli trajen mir na svojem kontinentu, ki je bil zgodovinsko prežet z vojnami, nagrajeni in spoštovani," je povedal.

Nekdanji vplivni predsednik Evropske komisije Francoz Jacques Delors je prepričan, da bi morala nagrada spodbuditi članice, da navkljub krizi poglobijo odnose. "Evropa se mora kljub krizi obdržati. To ni dolga mirna reka, vendar pa se utrjuje. Mislim, da bodo vsi voditelji držav vzeli to nagrado kot vzpodbudo. Sem zelo emocionalen. Zadnja tri desetletja so bila zelo težka," je še povedal 87-letnik, ki je v 80. letih prejšnjega stoletja sodeloval pri oblikovanju temeljev za enoten trg.

Nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder je prepričan, da je to pravilna odločitev in velika vzpodbuda za Evropejce. "To je jasno zavračanje nacionalizma in enostranskega zasledovanja nacionalnega interesa. Tudi odbor za Nobelovo nagrado si zasluži spoštovanje za takšno odločitev," dodaja.

Ban Ki Moon: Gre za zasluženo priznanje

Med tistimi, ki so EU čestitali za nagrado, je tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon. Gre za "zelo zasluženo priznanje" dosežkov povezave, je menil.

"Evropska unija je več kot izpolnila pričakovanja ob ustanovitvi, da bi po uničenju v dveh svetovnih vojnah ustvarila združeno in mirno celino," je dejal generalni sekretar ZN.

Unijo je pohvalil tudi kot "motor integracije", združevanja, ki je doseglo mir znotraj evropskih meja, zgrajenega na dialogu in pravni državi. S tem pa je EU postala tudi "model za ves svet". "Njen združevalni potencial je v današnjih gospodarskih razmerah še kako pomemben," je dodal.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton pa meni, da priznanje odraža vztrajnost povezave pri iskanju enotnosti celine. "Prav neverjetno je, kako enotna in mirna je Evropa v 21. stoletju, in to ni zgolj naključje," meni. "To je omogočilo trdo delo in predanost voditeljev in državljanov širom Evrope," je še dejala Clintonova.

Kdo je še bil nominiran?

Med nominiranci za nagrado so bili tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, nekdanji nemški kancler Helmut Kohl in ameriški vojak Bradley Manning, obtožen izdaje zaupnih informacij WikiLieaksu.

Poleg Clintona, Kohla in Manninga so bili med možnimi nagrajenci tudi ameriški borec proti nasilju Gene Sharp, ruska nevladna organizacija Memorial in njena ustanoviteljica Svetlana Ganuškina ter ruski radio Eho Moskve z odgovornim urednikom Aleksejem Venediktovom. Mediji so med favoriti omenjali tudi afganistansko borko za človekove pravice Simo Samar.

Nobelova nagrada za mir 2010 - 13

Odbor, ki odloča o dobitniku najprestižnejše med Nobelovimi nagradami, je za letos prejel 231 predlogov. (Foto: Reuters)

Lani so nagrado prejele tri ženske – predsednica Liberije Ellen Johnson Sirleaf, njena rojakinja, aktivna borka za mir Leymah Gbowee in aktivistka arabske pomladi Tavakul Karman iz Jemna.

Sezona objave letošnjih Nobelovih nagrajencev se je začela v ponedeljek z razglasitvijo imen nagrajencev za medicino. V torek so objavili imeni dobitnikov nagrade za fiziko, v sredo pa za kemijo. V četrtek so sporočili ime nagrajenca za književnost, v ponedeljek pa bo znano še ime Nobelovega nagrajenca za ekonomijo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 277
kleopatra-1 14.10.2012 11:27:12
nobelovo nagrado za mir dobi podpornica zveze Nato, od koder se napada države po svetu, kdor ukrade milijone, dobi naziv manager leta, kdor uničuje svoj lastni narod, dobi nagrado za politične inovacije - se mi samo zdi ali so me doma res narobe učili, ko so mi govorili, da se to ne sme? Zakaj jaz ne smem, če je pa to nagrajeno?!
Več komentarjev