Tujina

Bo občutljivo območje rešil nasip?

Venice, 24. 05. 2010 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Oblasti v Louisiani, ki jo je dosegel naftni madež in ogrozil občutljivo območje na ustju reke Mississippi, hočejo zgraditi nasip, s katerim bi preprečili pritekanje vode in nafte iz zaliva.

Naftni madež grozi tudi Floridi in Kubi.

Oblasti v ameriški zvezni državi Louisiana, ki jo je že pred dnevi dosegel naftni madež, nastal zaradi uhajanja nafte iz vrtine na dnu Mehiškega zaliva, so na robu z živci. Od zvezne vlade zahtevajo, naj že končno doseže odobritev za njihove načrte za reševanje občutljivih estuarjev. "Obalna straža mora stopiti na stran ameriških državljanov in zaščititi njihovo skupnost ali pa na stran multinacionalke BP in s tem izdati ameriške državljane," so ogorčeni.

Naftni madež dosegel Louisiano
Naftni madež dosegel Louisiano FOTO: Reuters

Nafta že dneve pronica v zelo občutljivo ustje reke Mississippi, kjer živijo številne, tudi ogrožene živalske in rastlinske vrste. Lokalne oblasti hočejo zato zgraditi nasip, s pomočjo katerega bi zaprli dotok vode, s tem pa tudi nafte, iz zaliva v rečne estuarje, vendar pa naj bi jim obalna straža in družba BP to preprečili.

"Okoljevarstveniki še vedno tehtajo, kakšen učinek bi imel tako velik projekt na ogrožene in redke vrste, ki živijo v estuarjih," je zadržanost obalne straže pojasnila pristojna koordinatorka za ukrepe glede razlitja Mary Landry. A ji številni drugi nasprotujejo z argumenti, da ima njihovo neukrepanje velik učinek na živali že zdaj.

Guverner Bobby Jindal je prav tako prepričan, da morajo pristojni dati večji poudarek nujnosti čiščenja nafte, ki v morje izteka že skoraj mesec dni, vse odkar je eksplodirala naftna ploščad v Mehiškem zalivu okrog 70 kilometrov od obale Louisiane. Povedal je še, da je država že začela s pripravljalnimi deli in bi se gradnje nasipa lahko lotila takoj, ko dobi dovoljenje.

Nekateri, ki se ne strinjajo z zamislijo, pa so medtem predlagali zažig vseh onesnaženih predelov močvirnatega območja, kar pa tamkajšnji prebivalci ostro zavračajo.

BP bi lahko umaknili s projekta

Ameriški notranji minister Ken Salazar je medtem dejal, da je britanska družba BP, ki je črpala nafto na ploščadi v Mehiškem zalivu in bila soodgovorna za nesrečo, zamudila rok za rokom pri čiščenju posledic eksplozije.

"Če ugotovimo, da ne delajo vsega v svoji moči, kar bi morali, jih bomo odstranili s projekta," je bil odločen Salazar. BBC ob tem poroča, da sicer res gre za legitimno pravico vlade, vendar pa je BP edina organizacija, ki ima potrebno znanje za ustrezne ukrepe v tej situaciji.

Večina informacij o razsežnostih naftnega madeža in napredovanju sanacijskih ukrepov je sicer prišla prav od družbe BP, zaradi česar je ameriška vlada postala tarča kritik, ker naj bi bila preveč zaupljiva.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kimberley-Echo
24. 05. 2010 15.32
A ni malo pozno za graditev nasipa?
Foen
24. 05. 2010 12.37
zadeva je bila namerno sprožena z namenom razselitve obalnega prebivalstva.$ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ še nafte je tam!!!!!!!!!!!!
Milivoje Hajdukovi?
24. 05. 2010 12.06
Kaj takega se vedno dogaja ko je požrešnost močnejša od zdravega razuma.