Tujina

Španska vlada: Nadaljevali bomo s postopkom odvzema avtonomije Kataloniji

Barcelona / Madrid, 19. 10. 2017 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik katalonske regionalne vlade Puigdemont je v pismu španski vladi napovedal, da bo v primeru nadaljnjega zaostrovanja ukrepov španske vlade proti Kataloniji uradno razglasil neodvisnost, česar parlament na seji 10. oktobra še ni storil. Madrid pa je v odgovor sporočil, da bo nadaljeval postopek za odvzem avtonomije Kataloniji.

V četrtek ob 10. uri se je iztekel rok, ki ga je katalonskemu voditelju Carlesu Puigdemontu postavila španska vlada, da prekine proces osamosvajanja Katalonije.

Če tega ne bo storil, je vlada premierja Mariana Rajoya napovedala, da bo uporabila 155. člen španske ustave. Ta ji dopušča prevzem neposrednega nadzora nad Katalonijo, odstavitev katalonske vlade in razpustitev parlamenta ter razpis novih regionalnih volitev.

Nobena stran ne popušča

Odnos med Madridom in Barcelono je še naprej močno napet. Predsednik katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont bi moral do 10. ure ustaviti vsa prizadevanja za odcepitev Katalonije, a je zagrozil z njeno razglasitvijo, če bo Madrid nadaljeval represijo.

Če ne bo nadaljnjih pogovorov in če bo Madrid zaostril ukrepe proti Kataloniji, bom uradno razglasil neodvisnost, je Rajoyu v pismu, ki mu ga je poslal tik pred iztekom roka, zagrozil Puigdemont.

"Če bo vlada še naprej preprečevala dialog in nadaljevala represijo, bi lahko katalonski parlament, če se mu bo to zdelo primerno, glasoval o uradni razglasitvi neodvisnosti. Te 10. oktobra še ni izglasoval," je zapisal in vnovič izrazil pripravljenost na dialog.

Vlada v Madridu je potrdila prejem pisma in v odgovor sporočila, da bo v skladu s 155. členom španske ustave nadaljevala s postopkom odvzema avtonomije Kataloniji.

Puidgemont Rajoyu ne popušča.
Puidgemont Rajoyu ne popušča. FOTO: AP

Tajani opozarja Katalonce, da v Evropi 'nihče' ne podpira neodvisnosti

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je katalonsko regionalno vlado medtem posvaril pred nadaljevanjem prizadevanj za odcepitev od Španije. Kot je dejal ob robu obiska v španskem Oviedu, v primeru razglasitve neodvisnosti Katalonije tega ne bi mogel podpreti "nihče v Evropi".

"Bilo bi dobro, če katalonska vlada ne bi razglasila neodvisnosti, saj ne bi bil nihče za to," je dejal v pogovoru za radio Cope. "Nihče v Evropi ne bi mogel sprejeti neodvisnosti. Nihče ne bo vladi v Kataloniji stal ob strani," je dodal.

Izrekel se je za dialog, v okviru katerega bi iskali rešitev konflikta, a obenem poudaril, da bi moral ta potekati v okviru zakona. Ponovil je že znano stališče EU, da gre za 'španski problem' in ne problem EU.

Španska vlada je napovedala uveljavitev ukrepov, ki izhajajo iz 155. člena španske ustave, ki osrednji vladi omogoča, da izvede "nujne ukrepe" za zagotovitev delovanja pokrajine v skladu z ustavnim redom oziroma uvede neposreden nadzor.
Španska vlada je napovedala uveljavitev ukrepov, ki izhajajo iz 155. člena španske ustave, ki osrednji vladi omogoča, da izvede "nujne ukrepe" za zagotovitev delovanja pokrajine v skladu z ustavnim redom oziroma uvede neposreden nadzor. FOTO: AP

Tusk: Ni prostora za posredovanje EU glede katalonskega vprašanja

Institucije in članice EU so jasno povedale, da ni prostora za kakršno koli posredovanje, pobudo ali ukrepanje glede katalonskega vprašanja, pa je v četrtek v Bruslju poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. "Vsak od nas ima svoja čustva, mnenja in ocene, a uradno ni prostora za posredovanje EU," je dejal.

Tusk je še poudaril, da je iz številnih razlogov v stalnem stiku s španskim premierjem Marianom Rajoyem in da ni mogoče skrivati, da je položaj v Španiji zaskrbljujoč.

Povedal je še, da ne pričakuje obsežne razprave o razmerah v Španiji, in spomnil, da katalonsko vprašanje ni na dnevnem redu dvodnevnega vrha unije v Bruslju.

Prihodnja dva dneva bosta ključna

Španska ustava iz leta 1978 v 155. členu, ki ni bil še nikoli uporabljen, vladi dovoljuje sprejem "nujnih ukrepov", da avtonomno pokrajino prisili v izvrševanje njenih obveznosti. Vlada bi denimo lahko odstavila katalonsko vlado in razpustila parlament ter razpisala nove regionalne volitve.

Čeprav je trenuten ton zelo zaostren, imata strani za morebitno dogovarjanje na voljo še dva dneva. Katalonski časnik La Vanguardia je izpostavil "zgodovinsko odgovornost" Puigdemonta in ga pozval, naj sprejme ponudbo španske vlade in v Kataloniji skliče predčasne regionalne volitve.

Vladni ministri se bodo na izredni seji sestali v soboto, ko naj bi potrjevali konkretne ukrepe, o katerih mora nato odločati senat. Ukrepi so namenjeni "zaščiti interesov Špancev, vključno s prebivalci Katalonije, in ponovni vzpostavitvi ustavnega reda".

Katalonci so 1. oktobra po letih prizadevanj za večjo avtonomijo na referendumu glasovali o neodvisnosti. Referendum so sodišča razglasila za nezakonitega, češ da kakršnokoli glasovanje za samoodločbo pomeni kršitev španske ustave.

Tisti, ki so glasovali, so v veliki večini - 90 odstotkov - glasovali za neodvisnost, čeprav nasprotniki izpostavljajo nizko udeležbo - 43 odstotkov - in dejstvo, da glasovanje ni potekalo v skladu z uradnimi volilnimi standardi.

Puigdemont je na podlagi izida referenduma 10. oktobra podpisal - po besedah nekaterih simbolično - deklaracijo o neodvisnosti, njeno uveljavitev pa prestavil, da bi najprej iskali rešitev v dialogu z Madridom. A ta je od Puigdemonta najprej terjala neposreden odgovor, ali so dejansko razglasili neodvisnost. Če je niso, bi se lahko pogovarjali, če so jo in se procesu odcepitve ne odpovejo, pa je Madrid napovedal ukrepanje v skladu s 155. členom ustave.

Katalonci so 1. oktobra po letih prizadevanj za večjo avtonomijo na referendumu glasovali o neodvisnosti.
Katalonci so 1. oktobra po letih prizadevanj za večjo avtonomijo na referendumu glasovali o neodvisnosti. FOTO: AP

Kaj prinaša 155. člen španske ustave?

Kot določa še nikoli uporabljeni člen, lahko Madrid, če regionalna vlada krši ustavna določila ali "ravna na način, ki resno ogroža splošni interes Španije", sprejme "nujne ukrepe za zagotovitev njenega ravnanja v skladu s tem interesom".

Prvi korak, ki predvideva uraden poziv predsedniku regionalne vlade, naj se drži v ustavi določenih obveznosti, je Madrid že storil. Nadaljnji konkretni ukrepi pa v členu niso opredeljeni, zaradi česar se odpira vprašanje, kakšno pot bo dejansko ubral Madrid.

Lahko bi se odločil za prevzem neposrednega nadzora nad Katalonijo, odstavitev katalonske vlade in razpustitev parlamenta ter razpis novih regionalnih volitev. Najverjetneje bi prišlo tudi do menjav na nekaterih drugih ključnih položajih, kot je na vrhu katalonske regionalne policije in civilne zaščite.

Kot je v ponedeljek v pismu Puigdemontu zapisal Rajoy, uporaba 155. člena nikakor ne pomeni razveljavitve avtonomije pokrajine, temveč gre za "ponovno vzpostavitev zakonitosti v avtonomiji". Puigdemont po drugi strani v tem ukrepu vidi prekinitev avtonomije.

Rajoy sicer ne more sam sprožiti 155. člena. S predlogom konkretnih ukrepov se mora obrniti na senat, zgornji dom španskega parlamenta, v katerem ima njegova Ljudska stranka večino 149 od 266 sedežev. Pristojni odbor bi moral potrditi premierjev predlog in nato senatu v glasovanje predložiti točno določene pravne ukrepe.

Navedbe o tem, kako dolgo naj bi trajal celoten postopek, so različne, gibljejo pa se od treh do desetih dni.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (171)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SFRJJNA
19. 10. 2017 21.28
-4
SAMOSTOJNA ŠTAJERSKA...MI SE BOMO ODCEPILI IN GREMO K AVSTRIJSKI ŠTAJERSKI...
Fifi 24
19. 10. 2017 22.10
+2
O bečki konjušar kako je kaj pr tebi ... vidim da je imel bora prav okrog definicije
BUONcaffee
19. 10. 2017 21.17
+3
EU igra dvojno igro. Po eni strani pravi, da je Katalonija španski problem in da se ne bo mešala, po drugi strani pa podpira Španijo pri tem.
Ate_ist
19. 10. 2017 21.16
-1
ne pozabite na dejstvo, da je katalonija sila uspešna znotraj španije, z izhodom iz španije se njeno članstvo v eu avtomatsko konča. pristop bo zaradi užaljene španije misija nemogoče, s tem pa je katalonija obsojena na gospodarski zlom. je pa res, da si je to blamažo eu sama zakuhala z razčlenitvijo tako sfrj kot češkoslovaške in okupacijo kosova. če oziroma po doslednosti sloveča eu bi morala samostojnost potrditi, potem pa kataloniji obrniti hrbet in jih pahniti v stanje haitija.
Fifi 24
19. 10. 2017 21.06
+5
Nič novega ISTA reakcija kot pri osamosvajanju Slo 1991 IDENTIČNA!
BUONcaffee
19. 10. 2017 21.12
+1
Se strinjam. EU je takrat nasprotovala naši osamosvojitvi, a mi smo šli do cilja. Enako Hrvati, spomnimo na Vukovar.
BUONcaffee
19. 10. 2017 20.55
+0
Katalonija se lahko upre pa bo svet poročal kaka bedarija in demokracija vlada v Evropi. Verjamem pa da Katalonija v vojne nebi bila sama, tihih zaveznikov je kar dosti. Pa če Merklova pošlje Nemško armado v pomoč Špancem je pri nas še dosti partizanov kateri imajo še nerešene račune z Berlinom.
general99
19. 10. 2017 19.06
-8
Ali so ze Zaprli uporniskega katalonskega voditelje in njegove uporniske pse?
korintos23
19. 10. 2017 19.22
+3
general99
19. 10. 2017 19.32
-4
skorumpiranpolitik
19. 10. 2017 19.05
+0
Naj se ta EU čimprej sesuje s temi ljigavci ala Juncker, ki zagovarjajo kapitaliste in multinacionalke!
Kollerik
19. 10. 2017 19.42
+3
mah... čedalje bolj sem razočaran nad EU... demokracija pa taka. Saj potem ni čudno, da se ob vsej tej mlahavi, nenačelni politiki čedalje več ljudi obrača h skrajnežem.
puspan
19. 10. 2017 18.43
+6
Odvzem avtonomije Kataloniji s strani centralne vlade bi bil seveda mogoče smiseln, če bi bila Katalonija naseljena z večinskim španskim prebivalstvom, ampak prebivalci so tam v večini Katalonci, ki s špansko nacijo nimajo popolnoma nič. Tudi živimo v času, ko je v Evropi navzočnost diktatur hvala bogu preteklost. Ravno zato ima Katalonija vso pravico odcepitve, če so se njeni prebivalci odločili tako.
Kollerik
19. 10. 2017 19.47
+1
Španske oblasti (žal s potuho EU-ja!) rinejo v smeri novih represalij in morda celo okupacije Katalonije..... namesto, da bi se razumno pogovorili, si bodo tako pridelali nekaj milijonov dokončnih sovražnikov....kratkoumnost, da ji ni para...
puspan
19. 10. 2017 18.28
+8
Katalonija bo prej ali slej samostojna, le za ceno ne ve še nihče. Čeprav sem nepopravljiv podpornik EU, delajo v Bruslju hudo napako, ker se v tem trenutku niso sposobni ukvarjati z drugim problemom, kot sami s seboj. Če v doglednem času ne pride do korenitih reform, nas čakajo hudi časi, ker druge alternative EU ne vidim.
HorstWiesel
19. 10. 2017 19.02
+3
Jest jo vidim, nacionalne samostojne suverene države
Fifi 24
19. 10. 2017 21.05
+1
?? EU dela napako? Te je alshajmer napadel in si pozabil kako je bilo 91 ko je amerika jasno izjavila nikoli vas ne bomo priznali (btw Rusi so nas prej kot naši aktualni šefi čez lužo) podpiramo beograd isto so govorili v EU edina IZJEMAje bil Nemški zunanji minister ki je potem (čas PRED Merklovo) sforsiral priznanje z ultimatom EUju Čakam do februarja če ne priznate priznamo samostojno...no temu ultimatu se je priključil tudi Vatikan ki ga svečkarji napačno povzdigujejo da je bil prvi ..DALEČ od tega
Kollerik
19. 10. 2017 18.27
+7
Primitivnost fašistov ne pozna meja. EU je pa tudi razočarala. Namesto, da bi ponudila svojo mediacijo... je stisnila rep med noge....
trucker77
19. 10. 2017 19.58
+1
Kaj pa lahko pričakuješ od skupnosti,katero vodi pijanc?
SEJBOBOL
19. 10. 2017 17.09
+0
.... neposrednega nadzora nad Katalonijo, odstavitev katalonske vlade in razpustitev parlamenta ter razpis novih regionalnih volitev .....
SEJBOBOL
19. 10. 2017 17.11
+0
Superca pol bodo mel Katalonci zadnjo besedo "REGIONALNE volitve" bodo spet svoje volili .... nimajo se česa bat .....
BUONcaffee
19. 10. 2017 17.07
+0
Španci vedno bolj spominjajo na naše komuniste v 80. letih.
SEJBOBOL
19. 10. 2017 17.12
+1
ja polnemu žaklu se ne bi noben odreku ...
BUONcaffee
19. 10. 2017 17.02
+5
Španski Slobo ob podpori Junkerja si dosti upa.
Kollerik
19. 10. 2017 18.27
+1
BUONcaffee
19. 10. 2017 17.01
+2
Pa naj Katalonci zaprejo meje in pošljejo ministrstvo za notranje zadeve. Narod naj se upre. Pa da vidimo Špance, če si upajo iti naprej.
BUONcaffee
19. 10. 2017 16.54
+1
Če se zgodi katalonski Vukovar razpade cela Evropa. Sicer pa katalonci imajo velik adut, če zaprejo mejo in se uprejo španskim imperialistom do vojne ne more prit sredi EU.
BUONcaffee
19. 10. 2017 16.48
-2
ŠE DOBRO, DA IMAMO TOVARIŠA PRAŠKA IN NJEGOVE TOVARIŠE. ŽAL PA KATALONIJA NJIH NIMA ZATO JI OSAMOSVOJITEV NE GRE OD ROK.
zajebant2
19. 10. 2017 16.17
+7
Če v ustavi piše da ima katalonija avtonomijo ji tega ne morete vzeti če pa boste pol pa je tudi referedum zakonit. Evropa pa molči tako kot za hrvate ko jim nič ne upa rečti
Adminjef
19. 10. 2017 16.34
-4
V ustavi v 155. členu piše, da lahko ravno to avtonomijo ukinejo. Kar se bo zgodilo v soboto..
prašek
19. 10. 2017 15.35
+11
Pa naj še enkrat napišem : podpiram samostojno Katalonijo za katero se je izrekel narod. Prav tako podpiram takojšnje priznanje samostojnosti s strani naše vlade.
igorli
19. 10. 2017 15.41
+11
Jaz tudi. Danes so časi, v katerih ne more nihče nikoga silit da živi v državi, v kateri noče. Sploh pa ne v moderni evropi. Ne samo slovenija, cela eu mora takoj priznat katalonijo.
Adminjef
19. 10. 2017 16.31
-4
Naša nelegitimna vlada nima kaj koga priznavat. Ko pa bo začelo pokat boste poslali našo vojsko, da bo branila Katalonce ali kaj? Kot njihovi edini zavezniki v Evropi. Samo lapat znate, da pa bi kdo kdaj možgane vklopo pa ne..
BUONcaffee
19. 10. 2017 16.51
+1
Prašek škoda da te Katalonci nimajo. Verjamem, da si ogromno prispeval pri naši osamosvojitvi.
Adminjef
19. 10. 2017 17.00
+1
prašek se ni nikoli osamosvojil. On še vedno živi v jugoslaviji, njegov bog je druže tito. Zato pa vidiš na vsaki novici njegov komentar, kjer pozdravlja njemu podobne tovariše..
BUONcaffee
19. 10. 2017 17.04
-1
BUONcaffee
19. 10. 2017 14.59
+3
Katalonija bi morala vojsko in policijo na mejo poslat, uvesti vize za Špance in iskat podporo v Evropi in svetu. Samo tako, sicer bodo hitro izgubili še to malo kar imajo.
prašek
19. 10. 2017 15.03
+1
Baje da Ivan že oborožuje tebe in še ostale 24.999 gardistov za pomoč Kataloniji !
TomažNovak
19. 10. 2017 16.01
-1
Vojske Katalonija nima, imajo samo Mossos d' Esquadra, ki je neke vrste lokalna policija.Torej ne bodo mogli zavarovati meja, še posebej zato, ker bo španska vojska Mossose razorožila v parih dneh.
BUONcaffee
19. 10. 2017 16.47
+0
Ha, ha, če poči v Kataloniji bo Evropa našla rešitev za Katalonijo in njeno priznanje. Ne rabi neke posebne oborožitve. Zob za zob sredi Evrope ne rabi, sicer bo Evropa razpadla v celoti.
BUONcaffee
19. 10. 2017 17.20
-1
PRAŠEK, ŠE DOBRO, DA JE JUGA IMELA TAKE KOT SI TI SICER BI RAZPADLA VELIKO PREJ.
ehjaehja
19. 10. 2017 14.55
+0
general franko je biu junak madrida in španije,pa so ga hotli prikazat kot morilca,tako kot so američani iz bin ladna hotli prikazat nevarnega terorista
prašek
19. 10. 2017 14.58
+1
biU je malo preveč junaški junak ☺☺☺
xxdrgregoryhouse
19. 10. 2017 15.09
+1
prašek
19. 10. 2017 15.14
+3