Tujina

Bi lahko Slovenija postala žep za nezakonite prebežnike?

Rim/Ljubljana, 28. 06. 2019 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
L.Š./STA/J.V.
Komentarji
821

Italijanski notranji minister Salvini namreč napoveduje: če skupne policijske patrulje ne bodo zalegle, bo naša zahodna soseda na meji s Slovenijo po vzoru Madžarske in Orbana postavila ograje in žice. "Gre za notranjepolitično odločitev posamezne države", pa odgovarjajo na našem ministrstvu za notranje zadeve.

Na četrtkovo napoved italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija, da bo v primeru, če se skupne italijansko-slovenske patrulje na meji med obema državama ne bodo izkazale za učinkovite, so se danes odzvali tudi na ministrstvu za notranje zadeve in poudarili, da gre "za notranjepolitično odločitev posamezne države".

Matteo Salvini grozi, da bo na mejo s Slovenijo postavil fizične ovire.
Matteo Salvini grozi, da bo na mejo s Slovenijo postavil fizične ovire. FOTO: AP

Na ministrstvu so ob tem še poudarili, da je namen okrepljenega čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Italijo v obliki mešanih patrulj boj proti nezakonitemu priseljevanju ob upoštevanju sekundarnega gibanja nezakonitih migracij. 

Pojasnili so še, da je do junija slovenska policija od italijanskih varnostnih organov sprejela 126 nezakonitih migrantov. To je primerljivo z lanskim letom, ko je v enakem obdobju vrnila 108 tujcev. "Ne moremo torej govoriti o velikem porastu problematike na skupni meji," so dejali.

Štiri patrulje na teden, tri na slovenski, ena na italijanski strani

Omenjene mešane slovensko-italijanske patrulje bodo sicer mejo med državama začele nadzorovati v ponedeljek. Izvajanje patrulj bo v skladu s sporazumom, ki sta ga podpisali državi, zaključilo pa se bo 30. septembra letos, so povedali na generalni policijski upravi. Predvidene so štiri patrulje na teden, tri na slovenski in ena na italijanski strani.

Vzpostavitev skupnih patrulj je ob vse večjem številu migrantov, ki z Balkana prek Slovenije ilegalno prehajajo v Italijo, italijanskemu kolegu Enzu Moaveru Milanesiju sredi maja predlagal zunanji minister Miro Cerar. O skupnih policijskih patruljah na meji med državama sta nekaj dni zatem v Rimu govorila tudi generalna direktorja slovenske in italijanske policije Tatjana Bobnar in Franco Gabrielli.

Kot so še navedli na policiji, se bodo mešane patrulje sorazmerno izvajale na obeh straneh meje, in sicer na odsekih, kjer prihaja do zgostitev nedovoljenega prečkanja meje. Najpogosteje jih bodo izvajali na območju Policijske uprave Koper. Od slovenskih policistov bodo poleg koprskih sodelovali še novogoriški.

Poleg operativne vrednosti ima izvajanje mešanih patrulj tudi druge posredne rezultate, so dodali na generalni policijski upravi. To sta hitrejša izmenjava informacij in spoznavanje terena v sosednji državi za primere čezmejnega zasledovanja. Poleg tega predstavljajo jasen signal tihotapcem, da vstop v drugo državo še ne pomeni, da postopkov proti njim ne bodo sprožili v državi, iz katere so zbežali.

Stvari še niso tako daleč: 'To je res zadnja možnost'

Pa se lahko v Sloveniji upravičeno bojimo, da bo država postala žep za ilegalne prebežnike, če se uresniči napoved italijanskega notranjega ministra?

"V Furlaniji-Julijski krajini migranti peš prečkajo mejo. S 1. julijem bodo začele delovati mešane patrulje slovenskih in italijanskih policistov. Če ne bodo zadostovale, bomo na mejo postavili zaščitne bariere, saj meje obstajajo zato, ker imajo smisel," je dejal Salvini v četrtek med nagovorom v Trevigliu. 

Čeprav iz Italije, konkretno iz Salvinijeve stranke, svarijo, da stvari še niso tako daleč, gre te napovedi jemati zelo resno. "To je logično res zadnja možnost, naš minister ni nora oseba," je za oddajo 24UR povedal Danilo Slokar, deželni svetnik Furlanije-Julijske krajne.

Mnogi so bili skeptični, ko je Salvini dejal, da bo zaprl italijanska pristanišča za ladje prebežnikov. A jih je. In če so v prvi polovici leta 2017 zabeležili skoraj 80 tisoč prihodov, jih je bilo letos le 2600.

Zato je na naši strani precej zaskrbljenosti. Varnostni strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko Slovenija tako postala žep za ilegalne migrante, ki ne bi mogli naprej, ne proti severu, ne proti zahodu. Hud udarec pa bi bil tudi za vse Primorce.

Policijska uprava Koper, ki je v prvih petih mesecih letošnjega leta zabeležila 60-odstotni porast števila ilegalnih prehodov meje, sicer beleži zanimive podatke. Lani so jim Italijani v istem obdobju vrnili 93 oseb, letos le 73. A to ne pomeni, da porasta prehodov v Italijo ni: na primer samo prejšnji petek so v Dolini pri Trstu italijanski organi prijeli kar 100 nezakonitih migrantov, ki so tja prišli preko Slovenije.

'Tisti, ki je živel z železno zaveso, si ne more želeti novih zidov'

Medtem pa je bila napoved italijanskega notranjega ministra že deležna kritik ljudi, ki živijo ob meji. Goriški župan Rodolfo Ziberna je v odzivu dejal, da ima Salvini prav, da je potreben dodaten nadzor na meji. "Nočemo pa novih zidov, saj si tisti, ki je živel z železno zaveso, ki je prepolovila mesto, tega ne more želeti," je izjavil. 

Salvinijevo idejo je kritizirala tudi senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc. "Potem ko smo si močno prizadevali za padec zidov v Evropi, bi zdaj gradili nove," je dejala. Zdi se ji, da nekateri Slovenijo jemljejo kot sivo cono in ne kot polnopravno članico EU. "Nima smisla govoriti o prosti trgovini, čezmejnem sodelovanju, skupnih projektih med Gorico in Novo Gorico, potem pa razmišljati o izključitvi območja Slovenije in posledično Hrvaške iz Evrope," je dejala. 

Rojčeva verjame, da se je treba problema lotiti na evropski ravni, kjer bi bilo treba pokazati voljo za spremembo dublinske uredbe. "To bo prvi izziv nove Evropske komisije, " je prepričana.

Predsednik FJK Massimiliano Fedriga, ki je član Salvinijeve Lige, je medtem ocenil, da bi lahko na slovensko-italijanski meji znova prišlo do uvedbe sistematičnega nadzora.

"Vemo kakšno je bilo veselje in navdušenje, ko smo vstopili v Evropsko unijo leta 2004 in ko so padle meje. Treba je narediti vse, da do ponovnih vzpostavitev mejnih kontrol ali pa vzpostavitve kakršnekoli ograje na noben način ne pride," pa je dejal Gregor Perič, poslanec državnega zbora iz stranke SMC. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (821)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marjan Štimec
29. 06. 2019 16.55
-8
Pošljite nakam tegaitalijanskega debila.
muholovka
29. 06. 2019 16.47
+22
Nas imajo za neumne? Leta opozarjamo, da bomo postali žep, vsi politiki, ki so to resnico označevali za sovražni govor in delanje panike, naj sedaj odgovarjajo. In sedaj bi Cerar se branil Italijo, s Hrvaško pa mejo pustil ne zavarovano? To je veleizdaja, ti naši "vodje" morajo oditi, ker uvažajo kaos In žrtve bomo samo navadni ljudje.
obamafix
29. 06. 2019 13.29
+6
LETA 2019 SE BOMO BORIL V VERSKI VOJNAH VERNI SPRANCI NA ENI IN DRUGI STRANI!!!
wertex
29. 06. 2019 11.42
+4
Na teletextu pise, da poklukar pravi da se nasa sengenska meja varuje odlicno
WAUKA
29. 06. 2019 11.41
+29
Šarec takoj zapri južno mejo z policijo, vojsko ( kaj pa sploh trenutno dela ) , prostovoljnimi policijskimi in vojaškimi enotami. Vsakega kršitelja meje pa obravnati po zakonu , izgon ali pa zapor z prisilnim delom in nato izgon. Tisti,ki želi zaprositi za azil po merilu EU naj pride na mejni prehod z dokumenti. Če vlada ne bo tako ukrepala naj takoj pobere šila in kopita. In še vprašanje za Bratovškovo. Le zakaj za vraga ne daste povpraševanja za 2.tir kitajcem? A vam ne odgovarja morda veliko cenejša ponudba z veliko krajšim rokom izgradnje? 27 km proge mislite graditi 5 let. Saj ste nori in mi tudi,ker vas ne poženemo iz vlade!!!!!!
BUONcaffee
29. 06. 2019 10.59
-4
Dajmo Hrvate spustit v šengen.
BUONcaffee
29. 06. 2019 10.59
-13
Tudi če Salvini zapre meje jih bo po njegovem končanju vladanja drug odprl. V Italiji lahko kandidira na volitvah le 2x tako, da ni straha kot pri nas, da bo doživlensko brez trajanja mandata, kot to počnejo levaki.
WAUKA
29. 06. 2019 11.32
-4
procesoid
29. 06. 2019 10.53
+2
Serpentinškov ata, mauserca m18 pa sumrak svlk14 sta prpraulena, požen! Odpri vrata...
prašek
29. 06. 2019 09.55
+21
Vsakemu ilegalnemu migrantu dat v roke kramp in lopato, pa na izgradnjo drugega tira ......
prašek
29. 06. 2019 09.55
+21
Pa še stanovalce iz Doba bi jim priključil !
JApajaDAja
29. 06. 2019 09.57
+0
te "delovne brigade" bi predor kopale še kakšnih 50+ let ali pa zgrešile traso....
prašek
29. 06. 2019 10.01
+11
korintos23
29. 06. 2019 10.23
-3
Za južino in pijačo pa naj Brankec pšoskrbi, za ostalo pa mah nič, grem.
vertex
29. 06. 2019 09.51
+0
Kaj glede migrantov pravi šefinja sds mutti epp angela?
prašek
29. 06. 2019 09.53
+0
vertex
29. 06. 2019 10.01
-1
Tovariš branko mora na trstenjakovi takoj urediti sprejemni center...topla malica..prenočišče
Uporabnik443897
29. 06. 2019 09.45
-15
V Sloveniji je prostora dovolj, lahko bi zgradili in nastanili na 10.000 migrantov na območja ki so malo oddaljena od naših mest in vaši. EU pa nam pomaga s denarjem, pa se zadeva REŠI za VEDNO ❗️❗️❗️
Krainerland
29. 06. 2019 09.44
+12
Večina naroda desnih in levoh je da se meja zavaruje z vojsko, a vam je treba narisat? Itk pa kjwr je denar tam je naša oblast taprva zraven, narod pa zadnja briga.
prašek
29. 06. 2019 09.57
-3
Hasan
29. 06. 2019 09.44
-14
Večina komentarjev tukaj samo potrjuje dejstvo,da so prava nevarnost za EU desni skrajneži.
JApajaDAja
29. 06. 2019 09.41
+16
na da bi postala-bo postala...Urvati jih spuščajo naprej, mižijo na obe očesi...če se vdori ustavijo na slo-ita meji, smo skasirali vse ilegalce...v zboru se bodo drli "azil"!
Krainerland
29. 06. 2019 09.21
+7
Dobrodošli, novi sodržavljani! Učimo se torej o Siriji in Afganistanu, Eritreji in Iraku … Od tam prihajajo naši bodoči prijatelji, sošolci naših otrok, žene in možje, svaki in zeti, prva generacija bo še močno zaznamovana, druga pa bo predvsem skrbela, da čim manj ‘njihovega’ utone v pozabo. Prihaja raznolikost, prihaja učenje za nas in zanje, skupni prazniki, enkrat njihovi, enkrat naši. A vseeno. Prihajajo nova hrana in čudovite restavracije pa literatura, glasba in seveda kakšna navada, ki se ji bomo čudili – oni naši, mi pa njihovi. Kar predstavljajte si, kako bodo debelo pogledali, ko bodo prvič videli na primer kurente.” :)))
HorstWiesel
29. 06. 2019 09.26
+17
HorstWiesel
29. 06. 2019 09.38
+16
Uporabnik443897
29. 06. 2019 09.47
+1
FAUSTOS1
29. 06. 2019 09.12
-25
evropska desnica ,kuje strah pred migranti in si kupuje volilce-po drugi strani pa ta ista desnica svari pred pomankanjem delovne sile-torej zdravnik migrant ni delavec ,ki bi lahko zapolnil luknjo-amerika< se je razvila samo zaradi prihoda več milijonov migrantov isto avstralija in kanada,vse te najmočnejše države sveta so dejansko razvili migranti.nemčija ,ki je sprejela največ migrantov je in bo najmočnejša država evrope-morda je potrebno samo pogledati iza zavese ki jo vtrajno širi desnica,pa je resnica vsaj malo drugačna-in zemlja ni oglata kot to trdi grims sds
sodelujem
29. 06. 2019 09.15
+18
HorstWiesel
29. 06. 2019 09.28
+24
Eno so legalne migravije, kjer se ljudje selijo zaradi dela in boljsega zasluzka, drugo so pa ilegalne migracije nesposobnih lenuhov, ki hocejo cuzat sociali drzave gostiteljice.
JApajaDAja
29. 06. 2019 09.42
+16
to niso nesposobni lenuhi-to so izurjeni vojaki!
Opazujemvas
29. 06. 2019 08.55
+46
Zapret južno mejo z ograjo pa konec, vojsko poslat na mejo, da skupaj s policijo patruljira. Vse tiste, ki beguncem pomagajo ilegalno prestopiti mejo pa za zapahe, nobenega odstopanja od tega.
celjan2
29. 06. 2019 08.51
+28
In naši vrli ministri bodo kot noji ki tiščijo glavo v pesek, še kar naprej zatrjevali kako je situacija pod nadzorom in sploh in ah.
JApajaDAja
29. 06. 2019 08.54
+15
nadzor ne pomeni zapore meje,prepoved prehoda,,,,,nadzorujejo vdore v slo-za statistiko !
wolfterier
29. 06. 2019 09.20
+21
Naj čuvajo mejo s Hrvaško,ne pa Italijansko.Nihče ne sili iz Italije v Slovenijo ! Malo zdrave pameti prosim,vladni humoristi !!!
sagesse
29. 06. 2019 08.50
+51
Tistih par % prebivalcev slovenije, kateri so totalno zblojeni, se spomnim,problema romov strojan iz ambrusa. Tu v ljubljani so bili shodi v njihovo podporo.... Danes po toliko letih je večina strojanov zaprtih zaradi kriminalnih dejan, v radiju 5 km so prebivalci šentvida v ljubljani vsakodnevno podvrženi krajam in nasilju. V ambrusu pa spet ne zaklepajo vhodnih vrat in imajo ničelni kriminal. Ne razumem določenih oseb, ko po osnovni logiki vidijo, da nimajo prav, furajo svojo zblojeno prepričanje. Par tu pišočih norih levičarjev, ne predstavlja glavnine in če bi bil danes referendum o vprašanju migrantov, sem prepričan, da bi bilo 95% prebivalcev proti migrantom. Eno je nakladanje parih zblojenih posameznikov pod 20 različnimi nicki in drugo je realnost. V stranki levica, katera je podpornica ilegalcev, pa podpora pada kot kamen in še par mesecev v tej vladi, se na naslednjih volitvah ne bodo uvrstili v parlament. No saj to sami dobro vedo....
Pozitiven
29. 06. 2019 08.45
+29
To se bomo lahko zahvalili spicenkandidatom levici.
prašek
29. 06. 2019 08.48
-11
V nicku imaš prve tri črke čisto odveč ..... ☺
wolfterier
29. 06. 2019 09.22
+8
O,prašek,imaš že kaj gostov iz Italije...