Tujina

VIDEO: 'Prišel je trenutek, da me zamenjajo novi ljudje'

Zagreb, 01. 07. 2009 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premier Ivo Sanader je odstopil. "V življenju so trenutki za nov začetek," je dejal ob slovesu iz politike. Je njegova odločitev povezana s slovensko blokado?

''Umikam se iz politike, ker je politika služenje narodu in ne samemu sebi,'' je dejal Sanader. "Odhajam zadovoljen," je zatrdil.
''Umikam se iz politike, ker je politika služenje narodu in ne samemu sebi,'' je dejal Sanader. "Odhajam zadovoljen," je zatrdil. FOTO: Reuters
Jaz odhajam iz politike, ampak politika ne odhaja iz mene. Ivo Sanader

Hrvaški premier Ivo Sanader je presenetljivo odstopil. Novica o načrtovanem odhodu z mesta predsednika vlade je v javnost pricurljala okoli 12.30, dokončno odločitev pa je Sanader sporočil ob 14. uri na izredni novinarski konferenci. Najprej se je začudil nad velikim številom novinarjev: ''Oh, kakšna vojska danes.'' Nadaljeval je z besedami: "Kaj me tako gledate?!"

Sanaderjeva politična pot ...

''Hvala bogu, nisem bolan. Prišel je trenutek, da me zamenjajo drugi, novi ljudje. Ne čaka me služba, ne odhajam v kako evropsko institucijo, čeprav je bilo več ponudb. Ne bom kandidiral na predsedniških volitvah, odhajam iz aktivne politike,'' je pojasnil. ''Ne morem reči, da upočasnjena pogajanja z Evropsko unijo niso vplivala na mojo odločitev,'' je dejal.

'Odhajam zadovoljen'

Odločitev je bila po njegovih besedah premišljena in ni bila sprejeta na vrat na nos. Na politični parket je stopil pred 20 leti, "da bi služil državi in državljanom". "Pred 10 leti sem na položaju prvaka HDZ zamenjal Franja Tuđmana, pred šestimi pa sem postal predsednik vlade."

Za namero o odstopu naj bi prvi izvedeli kolegi iz vrst HDZ. Dejal naj bi jim, da ostopa iz osebnih razlogov.
Za namero o odstopu naj bi prvi izvedeli kolegi iz vrst HDZ. Dejal naj bi jim, da ostopa iz osebnih razlogov. FOTO: Reuters
Ponosen sem nase. Vedno sem vozil v peti prestavi. Ivo Sanader

Meni, da je hrvaška vlada pod njegovim vodstvom dosegla temeljne strateške cilje: demokratizacijo in mednarodno prizanje države, "Hrvaška je postala del evropske politike, članica Nata in je na poti v Evropsko unijo". "Čakamo le končno odločitev."

Zanikal je, da odhaja zaradi izredno slabega finančnega položaja države s proračunsko luknjo v višini 15 milijard hrvaških kun (dobri dve milijardi evrov). Po njegovem odstopu so šle sicer vrednosti delnic na Hrvaški borzi močno navzdol.

Bo Hrvaška dobila premierko?

Sanader je predsedniku države Stjepanu Mesiću predlagal, naj za novo premierko predlaga sedanjo podpredsednico vlade Jadranko Kosor, ki naj bi ga prav tako nasledila na mestu predsednika HDZ. V saboru naj bi že imela podporo več kot 80 koalicijskih poslancev. Politična pot Jadranke Kosor ...

Na koncu se je Sanader zahvalil državljanom. ''Moj posel je opravljen, moja pripadnost državi pa živi naprej.''

Spremembe tudi drugod

Zamenjave pa niso zgolj v vrhu hrvaške vlade. Dosedanji kmetijski minister Božidar Pankretić naj bi postal podpredsednik vlade, na njegovo mesto naj bi sedel član HDZ Petar Čobanković. Davorin Mlakar naj bi prevzel novo ministrstvo za upravo.

Odstopil je še minister za šolstvo Dragan Primorac, ki so ga v zadnjem času obremenjevali študentski protesti. Nasledil ga bo dosedanji glavni tajnik HDZ Ivan Jarnjak. V stranki ga bo zamenjal Branko Bačić, njegov namestnik bo Darko Milinović. Vnovič uvajajo položaj podpredsednika v stranki HDZ, dolžnost bodo prevzeli Božidar Kalmeta, Čobanković, Hebrang, Vladimir Šeks, Jarnjak in Ivan Šuker.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (536)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenac3
04. 07. 2009 16.27
Ivo Sanaderjem je globoko v kriminalu in je moral proč saj se začenjajo odkrivati stvari katere bi mu škodile, tako njemu kot stranki in vladi. Se še spomnite kako je prišel na oblast ? Tako da je bil največji sovražnik Drnovšek-Račan sporazuma. Slovenijo pa sovraži in nevem kako novinarji tega ne opazijo in ga niso nikoli vprašali zakaj samo laže glede sosedskih odnosov.
Insignia90
02. 07. 2009 17.45
ajrolaf 02.07.2009, 09:10 4 Joj folk pa politika...pa toti nacionalizem, kdaj boste skapirali da smo vsi mi bratje pa sestre, nastali davno od istih staršov in se množili in množili in nas je zdaj tolko da se ne ve od kod je kdo. Eni frajeri se našli in si zmislili način kako razdeliti svet in vladati določenim skupinam ljudi...ostalo je zgodovina. Vi pa še kar sanjate da ste posebni ker ste eni slovenci , drugi hrvati, tretji srbi...kaka je korist od tega? Saj hrvati so tudi ljudje, imajo enake politike kot mi tu, ko jih pumpajo z nacionalizmom in se ne rodijo zlobni in pokvarjeni.. TO JE ITAK RES......SAMO KAJ ČEŠ ČE VELIKO LJUDI TAK MISLI PA SE PAČ NAVADIM....ENI SO DELALII CELO ZLOČINE V IMENO NARODA RECIMO HRVATI V 2. SVETOVNI VOJNI
ponosen neljublja?an
02. 07. 2009 13.26
ode i ivo pukanić
polo19sdi
02. 07. 2009 13.11
yunak
02. 07. 2009 13.07
alo? spet brišete???
yunak
02. 07. 2009 13.02
Srečno, Kekec........pardon, Sranjoder
tupsy
02. 07. 2009 09.36
Ode Ivica Račan Ode Ivo Karlović Ode Ivo Sanader sretni ste kaj nemate ni jednog Ivana ops.... pa imate i vi Ivana Janšu...valjda neče i on otiči
papiigor
02. 07. 2009 09.16
Sanader se bo samo začasno nekje potuhnil in počakal, da Hrvati potegnejo sporne dokumente in da nekako prilezejo v EU, potem se bo pa z velikim pompom vrnil na čelo Hrvaške in udrihal čez lasten narod, kako so prodali svoje ozemlje.Domoljub, ni kaj.
ajrolaf
02. 07. 2009 09.10
Joj folk pa politika...pa toti nacionalizem, kdaj boste skapirali da smo vsi mi bratje pa sestre, nastali davno od istih staršov in se množili in množili in nas je zdaj tolko da se ne ve od kod je kdo. Eni frajeri se našli in si zmislili način kako razdeliti svet in vladati določenim skupinam ljudi...ostalo je zgodovina. Vi pa še kar sanjate da ste posebni ker ste eni slovenci , drugi hrvati, tretji srbi...kaka je korist od tega? Saj hrvati so tudi ljudje, imajo enake politike kot mi tu, ko jih pumpajo z nacionalizmom in se ne rodijo zlobni in pokvarjeni...
lovec54
02. 07. 2009 08.04
Tipičen Hrvat. Dokler lahko nekam rije kot krt je vse v redu, ko pa več ne gre po maslu, pa rep med noge.....
TFerarri
02. 07. 2009 04.52
Ljudje, takih Sanaderjev imamo v Sloveniji tudi mi kolkor hočeš. A ni tudi Bavčar naredil nekaj podobnega !? Kaj pa tisti, ki je vzel miljonček in mirno odpeketal iz bamke (Kramar), pa še razrešnico je dobil od vlade. Upam da zgledi vlečejo in da bo naša vlada čim prej storila nekaj podobnega.
MarkoKnez
01. 07. 2009 23.11
Purgerica.. Mirnon spavaj! Ako možeš! Ja ću sutra... Ali, noćas se kolje!
MarkoKnez
01. 07. 2009 22.59
@millenium 01.07.2009, 21:45 Tu ni kaj za razmišljati! Pobegnil je, izdal hrvaški narod... Miinuta molka za podivjane in nasilne hrvaške ustašoidne nacionaliste! Bildt?Jje to tisti???
poetess
01. 07. 2009 21.45
Sanadarjev odstop da človeku globoko misliti...
momli
01. 07. 2009 21.24
politika je kurb....škoda še en ki je vse zapltel in tud vse zapustu v še večji svinjariji..na žalost
MarkoKnez
01. 07. 2009 21.09
Purgerica, po ljubi mami sem tudi sam polovični Dalmatinec. In tako kot moj je moj "dida" rekel, gre za čast (on misli verjetno hrvaško, jaz slovensko)! Misliš, da potrebujeva sodišče v Haagu, da jo bova ob že znanih storilcih oprala?
stavec
01. 07. 2009 21.07
vsaj nekaj dobrega v njegovi karieri, upam, da ne bo obremenjeval že tako zadolženega proračuna na Hrvaškem .Je pa odločitev o odstopu sprejel v nepravem času za Hrvaško.
NoriKonj
01. 07. 2009 20.48
Povojček. to smo vsi razumeli. Hvala Ti, da si to napisal. Zdaj pa poskusi to napisat tudi v hrvaščini, zagorščini, dalmatinščini in telebanščini, da bodo tudi tisti Kroati, ki noč in dan nakladajo na tem spletu, razumeli :-)
Bera?
01. 07. 2009 20.47
Državo je privedel do blokade pogajalskega procesa z EU, uničil je gospodarstvo, osiromašil družbo, zastrupil politično prizorišče, ščitil korupcijo, podpiral organizirani kriminal, omogočal sumljivo bogatenje svojih sodelavcev in sebe, zdaj pa je ocenil, da je najbolje, da odide. Da pobegne, dokler še lahko.No ste le spoznali koga ste imeli za šefa !!
populus
01. 07. 2009 20.43
vsaj enkrat nekaj dobrega tako za slovence in hrvate!