Tujina

Trump pred srečanjem s Kimom: Pomemben trenutek za svetovni mir

Washington, 10. 05. 2018 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / S.S.
Komentarji
0

Ameriški predsednik Donald Trump je danes preko Twitterja sporočil, da se bo s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom sestal 12. junija v Singapurju. Že pred tem so mediji ugibali, da bo srečanje najverjetneje v Singapurju, ki naj bi Washingtonu ustrezal zaradi nevtralnosti.

"Oba se bova trudila ustvariti pomemben trenutek za svetovni mir," je še tvitnil ameriški predsednik Donald Trump.

Kim je v sredo v znak dobre volje izpustil tri zapornike korejsko-ameriškega rodu, ki jih je predal državnemu sekretarju Miku Pompeu. Trump je izpuščene ujetnike danes sprejel na vojaškem letališču Andrews pri Washingtonu.

Trump je v kratkem pogovoru z novinarji v sredo dejal, da ceni Kim Džong Unvo odločitev o izpustitvi Američanov, severnokorejski mediji pa so poročali, da je Kim to storil na uradni predlog predsednika ZDA.

"Res mislim, da imamo zelo dobro možnost narediti nekaj zelo pomembnega in če bi nekdo to rekel pred petimi leti, desetimi leti - celo pred letom - bi rekli, da to ni mogoče. Veliko dobrih stvari se je zgodilo," je danes ob sprejetju ujetnikov dejal Trump.

Severnokorejski voditelj je v pogovorih s Pompeom sicer načrtovano srečanje s Trumpom označil za zgodovinsko priložnost, so danes poročali severnokorejski mediji. Po njegovih besedah bo vrh z ameriškim predsednikom "zgodovinsko srečanje" in "izvrsten prvi korak". Kot je dodal, bo srečanje prispevalo k izboljšanju razmer na Korejskem polotoku in "izgradnji dobre prihodnosti".

Izpuščeni talci Kim Dong Čul, Kim Hak Song in Tony Kim
Izpuščeni talci Kim Dong Čul, Kim Hak Song in Tony Kim FOTO: AP

Zgodovinski vrh Trump-Kim

Zgodovinski vrh Trump-Kim se bo sicer zgodil po skoraj enem letu ostre izmenjave besed in groženj med državama in več lanskoletnih balističnih in jedrskih poskusov Pjongjanga. Trump pa je marca presenetil, ko je sprejel vabilo na srečanje s Kimom.

To bo prvič, da se bosta sešla ameriški predsednik in severnokorejski voditelj. Pred tem je sicer leta 2009 Severno Korejo po naročilu tedanjega ameriškega predsednika Baracka Obame obiskal nekdanji predsednik Bill Clinton

Trump se bo s Kimom sešel po zgodovinskem srečanju severnokorejskega voditelja z južnokorejskim predsednikom Moon Jae Inom. Na vrhu konec aprila sta se Kim in Moon zavezala k popolni denuklearizaciji Korejskega polotoka in dogovorila, da bosta državi našli mirovni režim za končanje vojne.

Mirovni sporazum bi nadomestil krhko prekinitev ognja, ki velja od konca korejske vojne (1950-1953), do takrat pa bosta Koreji tehnično še vedno v vojni.

To ni prvič, da bo Singapur gostil tovrsten diplomatski vrh. Že leta 2015 so se tu sestali voditelji Kitajske in Tajvana na zgodovinskih pogovorov - prvih po več kot 60 letih. ZDA in Singapur imajo tesne odnose, jugovzhodna azijska država pa vzdržuje diplomatske odnose tudi s Pjongjangom. Lani so po zaostritvi mednarodnih sankcij sicer prekinili trgovanje s Severno Korejo. 

 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.