Tujina

Bodo demokrati zbrali večino za pomoč gospodarstvu?

Washington, 07. 02. 2009 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriškim demokratom je le uspelo prepričati nekaj republikancev o dogovoru o stimulacijskem paketu za gospodarsko rast. Vendar so vrednost paketa zbili z 930 milijard dolarjev na 780 milijard.

Ameriškim demokratom je v petek v senatu po dolgotrajnih intenzivnih pogajanjih uspelo prepričati nekaj republikancev o dogovoru o stimulacijskem paketu za gospodarsko rast. Toda pri tem so vrednost paketa zbili z več kot 930 milijard dolarjev na le 780 milijard.

Bodo sprejeli dogovor o finančni injekciji?
Bodo sprejeli dogovor o finančni injekciji? FOTO: Reuters

Podrobnosti dogovora niso bile takoj znane, vendar pa je številka spet podobna tisti, o kateri se je govorilo, preden je predstavniški dom brez podpore republikancev pred tednom dni potrdil predlog, vreden 819 milijard. V senatu je predlog potem prerasel na 930 milijard in republikanci so govorili, da ga ne bodo podprli. Demokratom pa naj bi se pridružila Arlen Specter iz Pensilvanije in Susan Collins iz države Maine; slednja sicer ni potrdila, da je za, vendar pa je dejala, da je šel dogovor v pravo smer.

Preostali republikanci so na kolege jezni. John McCain iz Arizone jih je v petek ostro kritiziral, da so se pogajali z demokrati brez posvetovanja. Predsednik ZDA Barack Obama je v petek ponovil, da je zavlačevanje pri sprejemanju stimulacije neodgovorno in neopravičljivo ter republikance, ki vztrajajo le na davčnih olajšavah, ponovno opozoril, da stimulacija po definiciji pač pomeni porabo, brez katere bo menda kriza še globlja. Obama je za potrditev opozoril uporabil poročilo ministrstva za delo o izgubi skoraj 600.000 delovnih mest v januarju in rasti stopnje brezposelnosti na 7,6 odstotka.

Z več kot 930 milijard so vrednost paketa zbili na le 780 milijard zelencev.
Z več kot 930 milijard so vrednost paketa zbili na le 780 milijard zelencev. FOTO: Reuters

Senat je v petek razpravljal dolgo v noč tudi po prej omenjenem dogovoru, demokratom pa je priskočil na pomoč tudi šef Obamovega kabineta Rahm Emanuel. Vodja demokratske večine v senatu Harry Reid iz Nevade je omenil možnost, da bi senat o predlogu stimulacijskega zakona, ki predvideva kombinacijo davčnih olajšav in nove porabe, glasoval že konec tedna.

Demokrati potrebujejo 60 glasov, v senatu pa jih imajo skupaj z dvema neodvisnima kolegoma le 58 in zato potrebujejo najmanj dva republikanca. Ob tem pa morajo obdržati vse svoje glasove. Tudi ko bo predlog v senatu potrjen, zgodbe še ne bo konec, saj ga bo treba uskladiti s predlogom predstavniškega doma in šele nato bo pripravljen za Obamov podpis.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
08. 02. 2009 01.23
brojjedan Se strinjam! V slogi je moč!
M-teorija
07. 02. 2009 23.06
Tako , tako, tud u Ameriki malo socializma.. Res da je to katastrofa in nekaj nezaslišanega za republikance, a če hočejo krenit z mrtve točke bodo moral to požret.
mitjasen
07. 02. 2009 20.36
Folk še kr verjame da se da prit ven iz tega
zogby
07. 02. 2009 14.43
Ja kva nej rečem hm... bomo vidli kaj bo iz tega! Na kocki je veliko! Vskakor bo burno ali ga bodo kritizirali in psovali na vse pretege ali pa kovali v zvezde! Redko kdo bi si upal sprejeti tako negotov izziv!
laufer
07. 02. 2009 09.29
Gospodarsko rast se doseže z realizacijo patantov in inovacij, ki izboljšanjo potencilale gospodarski infrastrukturi, če je podprta s tveganim kapitalom in ne z vlaganjem denarja v banke, kot je to storil Bush in v javna dela, kot namerava storil Obama. Podobno napačne odločitve veljajo za Slovenijo, kjer politika in vlada blebečeta, namesto, da bi pravilno načrtovala našo prihodnost.