Tujina

Bodo v Nemčiji prepovedali nošenje burk na nekaterih javnih krajih?

Berlin, 19. 08. 2016 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Med seboj si želimo pokazati obraze in zato se strinjamo, da zakrivanje obraza zavračamo," pravi nemški notranji minister, ki je podprl uvedbo delne prepovedi nošenja burk, in sicer na nekaterih javnih krajih in v vladnih poslopjih. Medtem se je po več obalnih mestih v Franciji za prepoved nošenja burkinija odločila tudi Nica.

Burka
Burka FOTO: Reuters

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je danes podprl uvedbo delne prepovedi nošenja burk, in sicer na nekaterih javnih krajih in v vladnih poslopjih, medtem ko v državi poteka vroča razprava o integraciji migrantov v družbo.

"Strinjamo se, da zavračamo burke, strinjamo se, da želimo uvesti zakonske zahteve, da mora biti obraz viden na krajih, kjer je to potrebno za skupno življenje v naši družbi," je dejal po srečanju z notranjimi ministri nemških zveznih dežel iz vrst njegove Krščansko-demokratske unije (CDU) in koalicijskih krščanskih socialistov (CSU) v Berlinu, ki so ga pripravili glede vprašanja morebitne uvedbe prepovedi nošenja burk na javnih krajih, ki so jo sicer že uvedli v Belgiji in Franciji.

To vključuje prepoved burke oziroma popolnega zakritja obraza s strani nekaterih muslimank med vožnjo, v javnih uradih, registracijskih uradih, šolah in na univerzah, na sodiščih, v javnih ustanovah, je dejal.

Na javni televiziji je še poudaril, da prepoved nošenja burk na javnih krajih ni povezano z varnostnimi vprašanji, temveč s promocijo politik, ki ljudi zbližujejo. "Med seboj si želimo pokazati obraze in zato se strinjamo, da zakrivanje obraza zavračamo, vprašanje je le, kako oblikovati ustrezen zakon", je dejal.

De Maiziere je še ocenil, da bi uvedba delne prepovedi burk verjetno dobila podporo v parlamentu v nasprotju od splošne prepovedi, za katero se zavzema bolj skrajen desni del stranke.

Burke so v Evropi v celoti prepovedane v Franciji in Belgiji, na Nizozemskem pa so ta oblačila prepovedana delno. Razprava o prepovedi burk se je ob begunski krizi razplamtela tudi v treh baltskih državah, medtem ko jo je švicarski parlament zavrnil že leta 2012.

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, pomeni stališče de Maiziera kompromis z bolj desno usmerjenimi člani CDU pred septembrskimi volitvami v dveh ključnih zveznih deželah, v katerih naj bi se obetal dober rezultat desničarski populistični stranki Alternativa za Nemčijo (AfD).

Do migrantov sovražno nastrojena stranka AfD je sicer med tistimi, ki povezujejo prihod rekordnega števila beguncev v državo v lanskem letu s povečano grožnjo terorizma, kar je Merklova že odločno zavrnila.

De Maiziere, ki je član CDU, je sicer že minuli teden dejal, da splošne prepovedi burk ne podpira, saj je ustavnopravno problematična. "Vsega, kar zavračamo, ni mogoče prepovedati," je poudaril 11. avgusta ob predstavitvi novih ostrejših protiterorističnih ukrepov. Ti zaostrujejo kaznovanje tujcev, storilcev kaznivih dejanj. Ti bodo glede na predlagane ukrepe hitreje pristali za zapahi, hitreje bodo tudi izgnani.

Ukrepi so posledica dveh julijskih napadov na Bavarskem, ki naj bi jih izvedla borca Islamske države. Najprej je 17-letni napadalec na vlaku v Würzburgu z mačeto poškodoval pet ljudi. Le nekaj dni kasneje se je na glasbenem festivalu v kraju Ansbach razstrelil sirski prosilec za azil in pri tem ranil 15 ljudi.

Razprava tudi v Avstriji

Razprava o prepovedi burk se je medtem znova razvila tudi v Avstriji, predvsem v konservativnih političnih krogih. Sprožil jo je avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz, ki prihaja iz vrst ljudske stranke (ÖVP). V pogovoru za avstrijsko radiotelevizijo ORF je v četrtek zvečer ob pozivu k prepovedi burk izpostavil, da celotno prekrivanje ženskega telesa preprečuje integracijo, sicer pa njegova ÖVP pripravlja novi zakon o integraciji, ki ga bo predložila prihodnje leto.

Prepoved burkinijev v Franciji se širi

Medtem se je po več obalnih mestih v Franciji za prepoved nošenja burkinija odločila tudi Nica. Na tamkajšnjih plažah ženske od danes ne smejo več nositi teh kopalk, zasnovanih za muslimanke, ki skorajda v celoti pokrivajo telo, so odločili v tamkajšnji mestni hiši.

Nica je bila 14. julija prizorišče grozovitega napada, v katerem je radikalizirani Tunizijec s tovornjakom povozil in po najnovejših podatkih ubil 86 ljudi. V četrtek, pet tednov po napadu, je namreč poškodbam v bolnišnici podlegel neki moški.

Nica je odločitev o prepovedi burkinijev sprejela, potem ko je tamkajšnji prvi namestnik župana Christian Estrosi pred dnevi te kopalke kritiziral kot nekaj, "kar ni v skladu z našim idealom družbenih odnosov". 

Burkini
Burkini FOTO: Reuters

Pred Nico je burkinije - gre za izpeljanko iz besed burka in bikini, prepovedalo že več francoskih obalnih mest, kot prvi so se za to 28. julija odločili v Cannesu. Francoski premier Manuel Valls je v sredo za tovrstne odločitve izrazil razumevanje. Dejal pa je tudi, da država ne bo sprejela enotne zakonodaje glede tega.

Na drugi stani več francoskih nevladnih organizacij, med njimi Liga za človekove pravice in Združenje proti islamofobiji v Franciji, ocenjuje, da gre pri prepovedi burkinijev za diskriminacijo. Omenjeni združenji sta se danes v zvezi s tem obrnili na upravno sodišče v Nici, ki bo odločitev sprejelo v ponedeljek.

Francija, ki ima največjo muslimansko skupnost v Evropi, je leta 2010 prepovedala nošenje burk na javnih mestih.

Italijanski imam z objavo fotografije redovnic na plaži sprožil polemike

Italijanski imam je na svojem Facebook profilu objavil fotografijo skupine redovnic na plaži, oblečenih v redovniške halje s tančico. Objava je sprožila burne odzive, zaradi česar so njegov profil za nekaj ur celo blokirali, imam pa se zagovarja, da je želel le pokazati, da med islamom in krščanstvom ni tako velikih razlik pri pravilih oblačenja.

Izedin Ezir iz Firenc je fotografijo osmih redovnic objavil v odziv na prepoved burkinija - kopalk za muslimanke, ki zakrijejo skoraj celotno telo - ki se širi po Franciji.

Uporabniki Facebooka so fotografijo delili več kot 2000-krat, precej jih je pod njo zapisalo tudi komentar. Facebook jo je nato začasno blokiral. 

"Želel sem povedati, da del zahodnih vrednot izhaja iz krščanstva in da tudi med ljudmi s krščanskimi koreninami obstajajo takšni, ki se v celoti zakrivajo," je Ezir dejal za italijansko televizijo Sky Tg24.

Pojasnil je, da je z objavo fotografije želel spodbuditi "pozitivno razpravo", prejel pa je zahvale številnih kristjanov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (212)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jana46
21. 08. 2016 10.59
+24
Ali naj se prilagodijo naši kulturi ali pa naj gredo od koder so prišli. Če jim bomo preveč dovolili, (se bojim, da smo jim že preveč), bomo čez nekaj let morale tudi mi nositi burke. _Tukaj je naša zemlja, naš dom. naša pravila, če jim ni kaj všeč, naj gredo...! Pa nehajte s demokracijo, pa človekovimi pravicami in s tem sranjem. Moja pravica, je da živim tukaj svobodno, kot so moji predniki. Naša pravica je, da nas naši voditelji zaščitijo pred tujci, če so nas pred fašisti in nacisti, naj nas še pred muslimani.
samuray1
21. 08. 2016 12.37
-8
Na žalost Janca,tebi in vsem nam je burko že zdavnaj nataknila ZDA-EU-NATO islamisti..Seveda so so naši politiki pri tem velikodušno pomagali.
appollyon
21. 08. 2016 14.55
+0
Samuray misliš levičarji, ki jih podpira rusija, in ostale islamske države ki temeljijo na političnem islamu ki sloni na marksizmu!
ToTako
20. 08. 2016 20.18
+22
ko pridemo v njihove države,spoštujemo njihovo kulturo,ne vem za kaj nebi oni spoštovali naše,doma si lahko počneš kar hočeš,a ne...
macro
20. 08. 2016 19.38
+14
Kratko in jedrnato. Pravilno.
mentorhercul
20. 08. 2016 19.32
+21
Zakaj me posiljujejo s tujo kulturo? V moji hiši so taka pravila življenja, sprejmi jih ali pa pojdi domov!
Skunk Works
20. 08. 2016 19.34
+2
Lepo povedano ampak slovenske feministke drugace razmisljajo...
ToTako
20. 08. 2016 20.20
+9
feministke so sebi in ženami veliko slabega naredile
modrook
20. 08. 2016 15.38
+28
Imam par dobrih kolegov ki so muslimani. So čisto normalni, se oblačijo po evropejsko, njihove žene, sestre in hčere isto. Ena od teh mi je rekla da ji na kraj pameti ne pade da bi se ovila v tako rjuho. Povedala je, da to je zgolj provociranje in razkazovanje da so oni muslimani pač.
Apostol1
21. 08. 2016 08.53
+9
Saj to pravzaprav drži .Te ženske , ki se takole oblačijo v Evropi res pravzaprav samo posiljujejo vse ostale s svojim oblačenjem ,sicer v redu ampak istočasno lahko kdo to izkoristi za terorizem , saj tudi v času pusta ni dovoljeno vstopiti z masko v banko naprimer. Me ne moti če je kdo musliman ali gay naprimer samo če me nihče ne posiljuje ali z oblačenjem ali z parolami me prav nič ne moti ali verska pripadnost ali drugačna spolna usmeritev saj tudi jaz nikogar ne silim da misli tako kot mislim jaz in to je to.++++
spletni Kritik
20. 08. 2016 15.21
-20
Kdaj bodo ljudje dojeli, da prepovedi prinašajo samo še več odpora. V svobodnem svetu naj bodo ženske svobodne z lasno izbiro o tem kaj bodo dale na sebe, če ne ni Evropa nič boljša od muslimanskih držav!
modrook
20. 08. 2016 15.33
+23
srebrnibreg
20. 08. 2016 16.59
+31
Če meniš, da so ženske pri teh svojih moških v teh cunjah svobodne si res spohan.
Skunk Works
20. 08. 2016 19.07
+7
Transformerji
20. 08. 2016 15.07
+8
Samo dve možnosti sta; da se burke v celoti prepovejo v EU ali pa da vse ženske začnejo nositi burke - kajti veliki brat spremlja vse! Torej bi morali burke prepovedati čisto povsod, jih pa ženske lahko nosijo doma!
gigaa
20. 08. 2016 13.26
+19
dda vidmo kaksne so mulimankice pod rjuhami
ONniON
20. 08. 2016 13.15
+3
nagnusna nemčija in mešanje kultur
puspan
21. 08. 2016 13.54
-3
Dlje, kot ti nese čez nos še nisi bil, naše ljudi, ki jih tam na tisoče služi svoj vsakdanji kruh pa ne upaš vprašati, kakšno je resnično življenje v omenjeni deželi. V glavnem tvoje ocene iz zapečka nimajo niti najmanjše podobnosti s tem, o čemer vsak dan na slepo sodiš. V tvojih komentarjih razen %, ki jih na veliko razlagaš ostalim, izgleda vse skupaj, kot stara, prazna in z zrakom napolnjena vreča.
misterbin
20. 08. 2016 13.13
+38
Naj se prilagajajo navadam v državi katere so se priselili ,če ne lahko gredo od kod so prišli .Šeriatska prava lahko oni postavljajo tam v svojih jazbinah iz katerih so se prikotalili .
Aleta
20. 08. 2016 13.48
+19
Kollerik
20. 08. 2016 12.22
+36
Pa saj to je tragično, kako lahko samo pomislijo na kaj takšnega? Če ti prideš nekom v goste, se obnašaš po njegovih pravilih! Torej PREPOVED, če pa keremu kaj ne paše, enosmerno in naj gre nazaj. Mislim, le kam smo to prišli??!
DIWG
20. 08. 2016 11.29
+3
Predlagam da se fašistično ideologijo uvrsti na seznam terorističnih organizacij. Uvedba vseevropske prepovedi izvajanja in oblačenja po načelih fašistične ideologije tudi ne bi bila odveč. Evropa je celina Evropejcev.
DIWG
20. 08. 2016 11.26
+50
Patetično kako muslimani mislijo da je Evropa njihova in se enačijo z Evropejci. Evropa je naša celina in na naši celini se bo živelo tako kot mi pravimo. Arabski priseljenci se lahko izselite iz Evrope če vam naša pravila niso všeč.
Ate_ist
20. 08. 2016 10.27
+24
ženske v islamu morajo biti zakrite zaradi moške pokvarjenosti in izpirjenosti
Ate_ist
20. 08. 2016 10.29
+3
liberalni zakon o človekovih pravicah je bil načrtno sprejet z namenom zmanjšanja ekonomske moči Evrope, kot globalnega konkurenta ZDA, tako jih sedaj na osnovi človekovih pravic ne smemo omejevati pri nošenju burk
Ate_ist
20. 08. 2016 10.31
+10
priseljencev bo čedalje več in Evropa bo počasi zgubila svoje vrednote in socialne pridobitve. Preprosto se bo spremenila v tretji svet
Morana7
20. 08. 2016 10.32
+18
Jap iz časa nomadskih vojn, ko so preventivno zakrivali svoje ženske, da ne bi premamile pripadnikov drugih plemen. In še danes se zgleda niso uspeli naučit prvin samokontrole in zato...mora ženska ostat pokrita obenem pa ji od malega dopovedujejo, da je to za njeno lastno zaščito in da je to njena pravica itd itd...
appollyon
21. 08. 2016 14.56
+1
Se pravi ste muslimani pokvarjeni in izpirjeni, lepo da priznaš, očitno bo potrebna boleča asimilicaija, in boleča represija da vam iz glave izbijemo to razmišljanje!
Nightyfly
20. 08. 2016 09.40
+22
Malo za hec , pa zelo za res . Prijatelj iz Italije mi je poslal provokativno fotografijo muslimanske zenske ,kompletno pokrite (razen oci) v eni restavracije, spripombo ,oz. skoraj trditvijo ---zakaj islam v Italiji ne more uspeti . Kaze zensko z vilico v roki ,polno spagetov , ki jih skusa vtakniti v usta , z drugo roko pa dviga blago ,ki ga ima cez obraz /usta. To je nemogoce , ker bi si morala odkriti obraz ,kar je nedopustno ,ker bi jo njen dragi in razumevajoci moz najmanj pretepel ali kamenjal . Mestne granitne kocke so zelo trde . No , zdaj vsaj vem kam bo treba spakirati . Osebno sem proti vsem tem pripomockom ,ki zenske zakrivajo in jim jemljejo se tisto malo dostojanstva ,ki ga premore vsako humano bitje .
AlternativeFacts
20. 08. 2016 09.51
+10
Ta tvoj italijanski prijatelj bi lahko ovadil tako osebo...Saj je v Italiji, od leta 1975, prepovedano nositi oblačila, ki zakrivajo osebi obraz..... :o
Nightyfly
20. 08. 2016 10.48
+1
Tega pa res ne vem , ce je to prepovedano . Sklepam, da so bili turisti -mogoce . Kakorkoli , Italiani so resili malo morje ljudi ,ki so iz smeri Magreba prisli v Italijo po morski poti ,V morje jih pa nemores vreci a ne !
ficfiric 1
20. 08. 2016 09.24
-1
Wow.....in resuje se problem z terorizmom...hudo.....hahahaha
Alan Bokši?
20. 08. 2016 09.10
+20
IMEJMO ŠE MI REFERENDUM O KVOTAH!! SLOVENIJA JE RES VARNA DRŽAVA IN NE RABIMO NOBENEGA DA BI TO POKVARIL!
Morana7
20. 08. 2016 11.05
+11
Ne rabimo referenduma samo začet je treba izvajat EU zakonodajo, takšna kot je in nehat gledat stran ob t.i. kulturnih razlikah. Kaj je kulturnga v tem, da si dobesedno kupiš ženo , po možnosti mladoletno? A to je kultura?
the kop
20. 08. 2016 08.05
+25
strogo prepovedat!
Draža
19. 08. 2016 22.55
+68
Sramota je to,to ne paše v Evropo,strogo prepovedati.
tony_abcde@yahoo.com
19. 08. 2016 22.19
+108
Zakaj se je treba sploh pogovarjat o tem? Pri nas veljajo naša pravila, pri njih pa njihova...če jim ni všeč v Evropi imajo možnost kupit enosmerno avionsko karto za smer domov.
Skalinada
19. 08. 2016 22.30
+67
Tocno. Mi moramo njihov nacin oblacenja spostovat pri njih, oni ga naj pa pri nas. Povsem preprosto.