Bodo ZDA prepoved prenosnikov na letalih razširile tudi na Evropo?

Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost je potrdilo, da po nedavni prepovedi elektronskih naprav v ročni prtljagi na letih iz več držav Bližnjega vzhoda in severne Afrike razmišljajo o razširitvi tovrstne prepovedi tudi na lete iz Evrope in drugih delov sveta.

tablični računalnik na letalu

Američani razmišljajo, da bi prepoved vnosa elektronskih naprav na letih iz Bližnjega vzhoda razširili tudi na Evropo. (Foto: iStock)

Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost je v sredo potrdilo, da po nedavni prepovedi elektronskih naprav v ročni prtljagi na letih iz več držav Bližnjega vzhoda in severne Afrike razmišljajo o razširitvi tovrstne prepovedi tudi na lete iz Evrope in drugih delov sveta.

Tiskovni predstavnik ministrstva je v sredo sporočil, da odločitev o tem še ni bila sprejela. Informacije, da bodo ZDA prepoved na letih iz Evrope oznanile danes, pa je označil za netočne.

"Ministrstvo še naprej ocenjuje grožnje in bo, ko bo potrebno, uvedlo spremembe, da bi zagotovilo varnost letalskih potnikov," je poudaril. Dodal je, da bodo ob uvedbi sprememb obvestili javnost.

ZDA so elektronske naprave v ročni prtljagi na letih iz Bližnjega vzhoda in severne Afrike prepovedale 21. marca, prepoved pa zadeva devet letalskih družb iz osmih držav - Turčije, Maroka, Jordanije, Egipta, Združenih arabskih emiratov, Katarja, Savdske Arabije in Kuvajta.

Odločitvi ZDA je sledila tudi Velika Britanija, ki je prepoved uvedla za vse lete iz šestih držav - Egipta, Turčije, Jordanije, Savdske Arabije, Tunizije in Libanona.

Prepoved se nanaša na prenosnike, tablične računalnike, elektronske bralnike in fotoaparate. Izjema so elektronski medicinski pripomočki, ki jih bolniku predpiše zdravnik, a morajo potniki z njimi skozi dodaten pregled.

Na ameriškem ministrstvu za domovinsko varnost so kot razlog za prepoved navedli vrsto napadov na letalih in letališčih v minulih dveh letih. Med drugim so omenili strmoglavljenje ruskega letala nad Egiptom oktobra 2015, ko je umrlo 244 ljudi, in neuspeli poskus lanskega napada na somalijskem letalu, pri katerem je bil uporabljen prenosnik.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 14
 
RamzesII 13.05.2017 12:54:06
"neuspeli poskus lanskega napada na somalijskem letalu, pri katerem je bil uporabljen prenosnik" Vendar ne povedo kako je bil dejansko uporabljen, tako je vse skupaj lahko manipuliranje z določenim ciljem, ali se ena zadeva izrablja za čisto tretjo zadevo oz. cilj.
Več komentarjev