Tujina

VIDEO in FOTO: 'Otroci so bili kot majhni okostnjaki'

Yola, 04. 05. 2015 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
5

Skrajneži Boko Harama so vpričo njih ubili njihove može in starejše sinove, nato so jih odvlekli globoko v gozd. Preživeti so morale z enim obrokom dnevno. "Popoldne so nam vrgli suho koruzo," je povedala preživela. Poglejte posnetek bega žensk in otrok med reševalno akcijo.

Več videovsebin
  • Ženske in otroci bežijo med reševalno akcijo
    03:18
    Ženske in otroci bežijo med reševalno akcijo
  • Prihod v vladno taborišče
    03:03
    Prihod v vladno taborišče
  • V vladnem taborišču po rešitvi
    01:02
    V vladnem taborišču po rešitvi

Ženske, ki so jih pred nekaj dnevi rešili iz krempljev skrajne skupine Boko Harama v gozdnatem območju Sambisa, so spregovorile o doživelih grozotah.

Nekatere ujetnice so med približevanjem vojske kamenjali do smrti, ker niso hotele bežati. Po besedah preživele Asame Umoru so jih nekaj s tovornjaki do smrti povozili vojaki, "ki med reševanjem očitno niso vedeli, da nismo sovražniki".

Skrajneži so pred njihovimi očmi ubili vse moške in starejše dečke, ženske in otroke pa prepeljali globoko v gozd. Nekaj so jih prisilili v poroko, vendar ne 27-letne Lami Musa. "Ko so ugotovili, da sem noseča, so rekli, da me je oplodil nevernik (njen mož, op. a.) in ubili so ga," je dejala. Povedali so ji, da se bo v nekaj tednih po porodu poročila s poveljnikom. "Rodila sem ponoči in zjutraj so nas rešili vojaki," je opisala v solzah.  

Nikoli jih niso spustili iz oči, gledali so jih celo na stranišču. "Nismo se smele prosto gibati. Bile smo njihove sužnje," je opisala Asabe Umaru. 24-letna mati dveh je dodala, da so se vsak dan srečavale s smrtjo in "čakale, kdaj bo prišel naš čas. Hvala vojakom, ki so nas rešili. Hvala Bogu." Preživeti so morale z enim obrokom dnevno. "Popoldne so nam vrgli suho koruzo, ki ni bila primerna za prehrano ljudi," je povedala Cecilia Abel, ki so ji pred očmi ubili moža in prvorojenca. Nato so jo z njenimi preostalimi osmimi otroki odvlekli v gozd.

Nekaj jih je umrlo na tridnevni poti v vladno taborišče. Poročevalka Associated Press je po obisku vladnega tabora rešenih za BBC povedala, da so bili nekateri otroci videti kot majhni okostnjaki z visečo kožo, da so izgledali kot starčki. Po besedah zdravnika Muhammada Amina Suleimana so ogromno podhranjenih otrok takoj priklopili na infuzijo, da bi jim rešili življenja. Drugim so ob prihodu dali kruh in čaj.

Več kot 200 žensk je nosečih

Tokrat so rešili skoraj 300 žensk in otrok, v zadnjem tednu pa skupno kar več kot 700. In najmanj 214 mladih žensk in deklet, ki so jih nedavno rešili, je nosečih, je danes sporočil Sklad Združenih narodov za prebivalstvo (UNFPA). "Številne že pregledujejo zaradi različnih bolezni in infekcij, tudi morebitnih okužb z virusom HIV," je povedal izvršni direktor UNFPA za Nigerijo Babatunde Osotimehin.

Danes so na obrobju vasi Chalawa v zvezni državi Adamawa našli še 260 žensk in otrok, ki so zbežale pred skrajneži. Večina jih je iz bližnjega mesta Madagali in okoliških krajev. Nekatere so ugrabili in so pozneje pobegnile iz taborov Boko Harama, nekatere so na begu pred skrajneži, ki so pred tedni napadli Madagali.

Po ocenah Amnesty International so skrajneži od leta 2014 zajeli več kot 2000 žensk in otrok. Veliko so jih uporabili za spolne sužnje ali živi ščit. Pred letom dni so iz šole ugrabili tudi več kot 200 šolark, ki jih doslej še niso našli.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ficfiric 1
05. 05. 2015 09.14
+1
Kako to..? Kam bezijo? Tle mi vsak dan pametni slovenci razlagajo da bezijo zato ker so lenuhi in se jim nic ne ljubi....oni sam zastonj socialo v sloveniji vidjo baje....to so zdej posnel kako so hitro letel na trajekt za koper....ker v slo jih zastonj redite baje...jih imate ze nekaj tisoc sm slisal...vsaj tako mi slovenci razlagajo...zato imate tud krizo v sloveniji baje....so vam vse miljone crnci ponucal...ja res zivljenje v sloveniji je res tezko....
valjhunsinkajtimara
04. 05. 2015 20.11
+7
Da do pripadniki Boko haram majnvredni kot garjavi psi: ni debate.... je pa potrebno se tudi zavedati, da so rezultat revščine, neizobraženosti in korupcije v lastni deželi. Da ljudje postanejo tako nizkotni morajo biti temu tudi ustrezne okoliščine njegove širše družbe..... kaj pa naj si o svetu misli nekdo, ki istočno z pomanjkanjem hrane in vode na TV lahko gleda tudi neumne Kardašiane in puhlo aParis Hilton?
dr.dare
04. 05. 2015 16.12
-40
Opa... Propaganda Style!!! A če bi jih s kasetnimi bombami bombardirali kot to ZDA počenjeo bi blo pa ok?
lepinbogat
04. 05. 2015 16.45
+38
važn da ti karikature obsojaš..za poslijene in obglavljene pa iščeš zarote
zdravapamet50
04. 05. 2015 16.02
+63
Nepojmljive grozote se dogajajo....nepojmljivo je kaj dela človek človeku....