Tujina

Bolgarija ustavila dela na projektu Južni tok

Sofija, 08. 06. 2014 18.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bolgarija je po opozorilu Evropske unije ustavila gradnjo polinovoda Južni tok. Bruselj namreč meni, da projekt ruskge družbe Gazprom ni skladen s predpisi Unije. Rusija se še ni odzvala, saj pravi, da o tem še ni bila uradno obveščena.

Otvoritev plinovoda Južni tok
Otvoritev plinovoda Južni tok FOTO: Reuters

Bolgarija je ustavila vsa dela v zvezi s plinovodom Južni tok, je danes sporočil bolgarski premier Plamen Orešarski. Za to se je odločil po opozorilu EU, češ da projekt ruskega energetskega velikana Gazprom ni skladen s predpisi EU.

"Ukazal sem ustavitev vseh del. O nadaljnjem razvoju dogodkov se bomo odločili po posvetu z Brusljem," je v sporočilu za javnost po srečanju z ameriškimi senatorji sporočil bolgarski premier.

Na ruskem ministrstvu za energijo so povedali, da še niso dobili nobenega uradnega obvestila Sofije glede Južnega toka. Dodali so, da bi lahko o tem vprašanju govorili na novem krogu rusko-ukrajinskih pogovorov o plinu pod pokroviteljstvom EU, ki bodo po napovedih potekal v ponedeljek v Bruslju.

Projekt neskladen, ker ni bilo razpisa

Evropska komisija je ustavitev projekta Južni tok od Bolgarije zahtevala v torek. Bruselj sumi, da želi Bolgarija na razpisu za izvajalca izgradnje plinovoda v svoji državi prednost dati ruskim ponudnikom, saj Sofija razpisa ni objavila v uradnem listu EU.

Bolgarija je za izgradnjo svojega dela Južnega toka 27. maja izbrala konzorcij pod vodstvom ruske družbe Strojtransgaz, kar je sprožilo nezadovoljstvo EU in ZDA.

Plinovod Južni tok naj bi bil dolg 2600 kilometrov. Glavna trasa je predvidena pod Črnim morjem preko Bolgarije, Srbije, Madžarske in Slovenije do Italije, kraki pa naj bi segli tudi v nekatere druge države.

Ameriški senator John McCain je danes poudaril, da ZDA cenijo prizadevanja Bolgarije za energetsko neodvisnost. Izrazil je še željo, da bi pri izgradnji Južnega toka sodelovala "podjetja, ki niso odvisna od Rusije".

Evropska komisija trdi, da Južni tok ni v skladu s predpisi EU oz. t.i. tretjim energetskim svežnjem. Ta prepoveduje, da bi bila ista družba proizvajalec, distributer in operater plinovoda na področju unije. Pravni okvir za delovanje plinovoda na ozemlju EU zdaj preučuje delovna skupina strokovnjakov Evropske komisije in Rusije.

V Moskvi ob tem poudarjajo, da so bili sporazumi s tranzitnimi državami Avstrijo, Bolgarijo, Madžarsko, Grčijo, Srbijo, Slovenijo in Hrvaško, ki so sporni, sklenjeni že leta 2008, ko nove evropske energetske zakonodaje še ni bilo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alko82
10. 06. 2014 07.40
Rusijo dobro stiskajo v kot, in tud vidim da jim dobro uspeva, da jo bodo gospodarsko ter vojaško osamile. Ni zgolj naklučje, da se je zgodila ukrajinska kriza ravno ko je rusija postavila temelje za graditev plina po evropi. Tud Kitajska igra do rusije zelo podmuklo igro, saj je ravno v času ko je Rusija potrebovala oporo (med gospodarskimi sankcijami) Kitajska obiskovala zelo čudne države! Ukrajina je tipičen šolski primer, kako se lahko spreobrne državo, ki od začetka ni bila zahodno usmerjena, sedaj pa je! Rusi bi lahk šli v šolo.. če se lahk Ukrajina tako hitro prozahodno usmeri, potem bi se lahko tud kaka baltska država usmerila provzhodno!
Nuhko
09. 06. 2014 13.43
+7
Spet hinavscina na delu, isto podjetje ne sme biti proizvajalec, distributer in operater, medtem ko se EU in ZDA ne sparata s takimi po svetu.. In tud tuki mi ni jasno kaj se ZDA vmesava? Jim je krivo ker bo drugi nacin uvoza plin poleg Ukrajine, ki si jo zaosvojil da manipulirajo s plinom? Ali da EU se pri zdravi pameti na splaca uvazat plin iz amerike..
Klimova
09. 06. 2014 13.25
+7
Ko bo BRIC stisnil Petrodolar v kot, me prav zanima kaj bo Bruselj storil s svojimi z več kot preveč plačanimi uradniki in svojo zgrešeno politiko. Moskva bo čist kratka in jedrnata...
.jest
09. 06. 2014 12.29
+7
Američani so presenečeni in užaljeni, ker podjetja v ameriški lasti ne gradijo plinovoda.
User1063544
09. 06. 2014 08.39
+19
Bolgarija je za izgradnjo svojega dela Južnega toka 27. maja izbrala konzorcij pod vodstvom ruske družbe Strojtransgaz, kar je sprožilo nezadovoljstvo EU in ZDA. Kaj ima ZDA tukaj poleg???? Kdo izvaja pritiske na Evropske države in antipropagando proti Rusiji? Srčno upam da EU razpade in da začnemo živeti kot si dejansko zaslužimo... Bogi sužnji reklam, medijev in groženj še zdaj niso dojeli da živijo pod fašistično ureditvijo a znajo pa na veliko in široko moralizirat proti Rusiji... SEBE POGLEJTE EU po mojem ni nič drugega kot dodatna družbena metastaza poleg ZDA ki se gre prezence kontrolorja in evropsko-svetovnega policaja št. 2.
puklastimiha
09. 06. 2014 06.32
+7
Zakaj bi moral nastradati narod šposameznih držav, ker imamo nespsobno birokratsko kvazi uparavo v Bruslju. Romuni ne dajze se izsiljevati, poglejte kaj smo mna podalgi tega dosedli v Sloveniji. NIČ in zato smo taki bedniki.
ljx
08. 06. 2014 23.48
+11
Kaj je Bolgarija dobila od Evrope? Kup rabljenih nemških avtomobilov in prost pretok državljanov,tistih ki si lahko privoščijo potovanje. Če Vladimir vloži kakšno milijardo,bodo skorumpirani politiki takoj obrnili proti vzhodu.
Krta?a 21
08. 06. 2014 23.22
+5
Evropa se boji balkana.
tali?ni tom
08. 06. 2014 22.47
+15
kitajci so v tem trenutku zelo veseli! pa še kaka azijska država in seveda indija! kot je spodaj napisal! brez skrbi , rusija ne bo pokleknila pred evropo , ravno obratno!
nevski
08. 06. 2014 21.37
+32
Treba je omeniti, da Rusija gradi tudi plinovod, ki bo zahodnosibirska plinska nahajališča preko Altaja preusmeril na Kitajsko in naprej v Indijo. Če EU noče plina, bojo enostavno zaprli pipe na meji z Ukrajino, plin pa preusmerili na druge trge.
occin
08. 06. 2014 20.33
+24
No severni tok Rusija - Nemčija je investiran sledeče: 51-odstotni delež pri projektu ima ruski Gazprom, v konzorciju pa so še nemška Wintershall in Eon vsak s 15,5-odstotnim deležem, nizozemski Nederlandse Gasunie ter francoski GDF Suez pa imata vsak po devet odstotkov. Tukaj ni bilo problemov?
General ZKS
08. 06. 2014 19.53
+17
Muahhahahahahaha, se spomnite ko ste bili majhni ... tebe ne maramo več .. no nekako tako je ZDA=ZDE ... Zda ukaže ZDE=nemčjia=Bruselj izvrši.
alenexxx
08. 06. 2014 19.09
+20
pa pki evropejski
.jest
08. 06. 2014 18.57
+61
O nadaljnem poteku dogodkov se bodo posvetovali z Brusljem, zaradi opozorila EU pa se je posvetoval z ameriškimi senatorji. Nisem vedel, da smo v EU volili ameriške senatorje.
tali?ni tom
08. 06. 2014 22.45
+20
mogoče ti nisi vedel! mimogrede , zuaradi "ameriških" interesov bomo v evropi še dolgo tenko piskali! vse za "ameriški način življenja"! mimogrede , ta temelji na kraji dobrin kjerkoli in kadarkoli na tem planetu!
br.0001s
08. 06. 2014 18.48
+47
ta članek je napisan v zelo pristranskem in lažnjivem duhu. po opozorilu evrope???????????? zakaj ne napišete po večtedenskem ustrahovanju in izsiljevanju bolgarov. ljudje dajte si prebrat še tuje medije in sami poiščite srednjo pot-resnico. 24 ur jr 0 od 0 kar se tiče kvalitete in objektivnosti vsebine člankov....
br.0001s
08. 06. 2014 18.49
+19
tud rusi so že davno obveščeni sam 24 kur ne...heeh