Tujina

Bolniki z ebolo na črnem trgu kupujejo kri ozdravelih

Ženeva, 18. 09. 2014 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bolniki, okuženi z ebolo vse bolj verjamejo, da jim lahko pomaga kri tistih, ki so bolezen preboleli. V njej naj bi bila namreč protitelesca,ki so se sposobna boriti z virusom, a težava je v tem, da kri kupujejo na črnem trgu in se s tem izpostavljajo številnim drugim tveganjem.

Ebola je na zahodu Afrike zahtevala že 2630 življenj, kar pomeni, da je umrla skoraj polovica od skupno 5347 okuženih s tem smrtonosnim virusom, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). V treh najbolj prizadetih državah - Gvineji, Liberiji in Sierri Leone - so 45 odstotkov vseh primerov zabeležili v zadnjih treh tednih. Med smrtnimi žrtvami so tudi zdravstveni delavci, ki jih že tako primanjkuje.

Med tem, ko se bolnišnice v državah, ki jih je prizadel izbruh ebole, s težavo borijo s tem smrtonosnim virusom, pa se okuženi zatekajo na črni trg, kjer kupujejo kri bolnikov, ki so bolezen preživeli, poroča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Kri preživelih, ki jo imenujejo "rekonvalescentski serum", naj bi vsebovala protitelesca, ki se lahko spopadejo z virusom. Čeprav ta teorija ni dokazana, je že prinesla nekaj upanja v boju s to boleznijo, za katero za zdaj ni pravega zdravila.

"Študije kažejo, da bi lahko transfuzije krvi preživelih bolnikov preprečevale ali zdravile virusno infekcijo z ebolo, vendar pa je rezultate študij za zdaj še težko interpretirati," so sporočili iz WHO in dodali, da za zdaj ni znano, ali so protitelesca v krvni plazmi zadostna za preprečitev bolezni. Potrebne so nadaljnje raziskave.

Z omenjenim serumom so sicer že zdravili paciente, okužene z ebolo, med njimi pa je bil tudi ameriški človekoljubni delavec Rick Scara, ki je hospitaliziran v bolnišnici v Omahi. Kri je dobil od drugega Američana, ki je bolezen že prebolel, oba pa sta se okužila med delom v Liberiji.

Tudi britanski medicinski brat William Pooley, ki je prebolel ebolo, je odpotoval v ZDA, da bi tam daroval kri za Američana, ki se v bolnišnici še vedno bori z virusom. Britansko zunanje ministrstvo je Pooleyju po hitrem postopku izdalo nov potni list, saj so mu prejšnjega zažgali, da bi preprečili morebitno širjenje bolezni.

Črni trgi zelo nevarni

Kri za transfuzijo
Kri za transfuzijo FOTO: Reuters

Vendar pa pacienti v prizadetih državah dobivajo kri po neprimernih kanalih. Takšno trgovanje pa lahko hitro privede do nadaljnjih težav in okužb, vključno z virusom HIV. "S prizadetimi državami moramo tesno sodelovati in zatreti črne trge, na katerih trgujejo s serumom," je dejala generalna direktorica WHO Margaret Chan.

Zdravstveni strokovnjaki so sicer ebolo razglasili za globalno grožnjo in zaradi slabega odziva kritizirali mednarodno skupnost. Ameriški predsednik Barack Obama je v torek napovedal, da bo ameriška vojska v Liberijo poslala vojsko in material za izgradnjo bolnišnic, v katerih bodo zdravili okužene. Zgradili naj bi tudi stavbo, v kateri se bodo zdravstveni delavci učili prepoznavati paciente z ebolo in jim nuditi primerno oskrbo. "Moški, ženske in otroci zdaj le sedijo in čakajo, da bodo umrli," je dejal Obama.

Obstaja pa celo bojazen, da bi lahko viru mutiral v še bolj nevarno obliko. Trenutno se ebola prenaša le prek telesnih stikov in telesnih tekočin, morebitna mutacija, ki bi virusu omogočal, da se prenaša prek zraka, pa bi lahko predstavljala katastrofalno grožnjo po vsem svetu, opozarjajo strokovnjaki.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pika poka ježek
18. 09. 2014 11.30
-5
res ne vem kako lahko stakneš Ebolo?? Treba si je le umivat roke, prat perilo in se izgogibat dotikanja okuženih bolnikov in njihovih trupel, pa to, HEH
KungFuPanda
18. 09. 2014 11.58
+5
Pa izgibat se stikov z ljudmi, ki še ne kažejo znakov, pa so vseeno že kužni... Paziti, da ne vdihneš aerosolov, če okužen človek kihne...Simptomi se običajno pojavijo dva dni do tri tedne po okužbi z virusom, in sicer vročina, boleče grlo, bolečine v mišicah in glavoboli. Gripa, malarija in več drugih bolezni ima tovrstne simptome. Tudi po ozdravitvi si kužen še dva tedna.
fakinshit
18. 09. 2014 13.57
+2
ejga jezic sej AIDS je tud full tesko dobit pa ga imajo se zmeraj nekaj deset milijonov ljudi. ne bit tako preprican da jo ne mores dobit pri vseh migracijah ki se dogajajo po svetu. to ni sala in to se hitro lahko sprevrze v epidemijo svetovnih razseznosti ce se ne ustavi pravocasno, da ne govorim da vec ljudi okuzenih pomeni boljse pogoje za mutiranje virusa(ultimate mutacija vsakega virusa je da postane airborne) ce se to zgodi z ebolo je to naslednja Spanska gripa
me987
18. 09. 2014 10.08
-2
to je pa beda, v katero so Afričane pahnili meneđerji leta in podobni. pobrali vse naravne dobrine za 1, prodali za 100.
Cmrlj3
18. 09. 2014 10.27
+5
glede na to, da je Afrika polna pohlepnih "diktatorjev" in lokalnih veljakov, ki si vse, kar je namenjeno kot pomoč, jemljejo zase, se mi ne zdi prav, da se za vse krivi samo zahod..