Tujina

Bomo poleti telefonirali še ceneje?

Bruselj, 28. 02. 2012 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odbor Evropskega parlamenta je podprl nove cene za gostovanje v tujih omrežjih v EU. Če bodo obveljali predlogi parlamenta, bodo cene padle še bolj od prvotnih načrtov Evropske komisije.

Mobitel
Mobitel FOTO: POP TV

Odbor za industrijo, raziskave in energetiko Evropskega parlamenta je potrdil poročilo o uredbi o gostovanju v javnih mobilnih komunikacijskih omrežjih v Evropski uniji. Ta uredba določa tudi maksimalne cene, ki jih mobilni operaterji lahko zaračunajo za gostovanje v svojih omrežjih.

Od poletja si v vsakem primeru nadejamo cenejšega gostovanja pri mobilnih operaterjih v tujini, a če bodo obveljali predlogi parlamenta, bodo cene padle še bolj od prvotnih načrtov Evropske komisije.

Koliko bomo odšteli?

V skladu s poročilom parlamenta naj bi z začetkom julija za potrošnike minuta odhodnih klicev iz druge države EU stala največ 25 centov (sedaj 35 centov na minuto), dohodni klic pa nas bo lahko stal največ osem centov na minuto (sedaj 11 centov na minuto). Do julija 2014 naj bi se sicer cena odhodnih klicev znižala na 15 centov, dohodnih pa na pet centov na minuto.

SMS-sporočila iz drugih evropskih držav naj bi se po predlogih parlamenta znižala z 11 centov na osem centov, do julija 2014 pa naj bi padla na pet centov. Prav tako bo cenejše podatkovno gostovanje, saj naj bi se cene letos poleti predvidoma znižale z 80 centov na 50 centov na megabajt, do julija 2014 pa naj bi dosegle 20 centov na megabajt.

V poročilo vključenih tudi nekaj novosti

Med novostmi je na primer predlog, da bi lahko potrošniki izbrali alternativnega ponudnika za storitve gostovanja, pri čemer pa bi obdržali svojo telefonsko številko in izbranega domačega operaterja. Prav tako se odbor zavzema za krepitev konkurence s spodbujanjem delovanja alternativnih ponudnikov, predvsem virtualnih mobilnih operaterjev, in za dodatno cenovno preglednost in dostopnost informacij.

Poročilo bo sicer moral potrditi še celoten Evropski parlament, kar naj bi se zgodilo aprila. Dokončno potrditev pa bodo podale članice EU. Glede na dosedanje izkušnje na tolikšno znižanje cen ne bodo pristale.

Sicer pa je morala evropska komisarka za konkurenco Nellie Kroes danes v Barceloni, kjer se odvija sejem Mobile World Congress, znova braniti omejevanje cen s strani Evropske komisije. Kritičen je bil predvsem prvi mož Vodafona Vittorio Colao, ki EU očita pritisk na cene v času krize, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kroesova je bila trdno na strani potrošnikov. "Ko uporabnikov ne bo več strah uporabljati pametnih telefonov in tablic v času potovanja po Evropi, bodo pridobili tudi operaterji," je poudarila.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

balon200
29. 02. 2012 09.01
Še malo pa itak telekomunikacijskim podjetjem ne bo ostalo drugega kot, da zaračunavajo internet ali mogoče še prenos podatkov. Vse bo šlo preko interneta. Skype, Google, Viber,...etc, na pametnih telefonih. Za 20€ ali manj boš lahko gledal tv, internet in telefoniral. Gromozanski miltimilijonski nacionalni telekomi pa se bodo lahko zreducirali na 100 ali 200 zaposlenih.
titovka
29. 02. 2012 03.58
ziher bodo baterije na sončni pogon!
makajjezvami
29. 02. 2012 00.22
no, jaz sem pa vesel tega
JazJaz76
28. 02. 2012 22.22
+1
Cene pogovorov bodo znižal ..... potem pa sledi spet kakšni dodatki k paketom in pa višje naročnine...pa bo spet isto s..... ali pa še slabše ..... Samo nategujejo banda
Roxy79
28. 02. 2012 20.35
+4
Mal bi morali pregledati še ponudnike Tv programov.... kajti nekateri bi gledali samo 5 programov in diskaveri in nešnl điografik, ponudnik ti da pa ravno ta dva programa v dražjo tarifo...... v cenejši tarifi ti ponujajo kvazi programe od Romunskih, do albanskih, do makedonskih...... Halo???
Desktop.Messiah
28. 02. 2012 19.09
+1
cit. V skladu s poročilom parlamenta naj bi...minuta odhodnih klicev iz druge države EU stala največ 25 centov (sedaj 35 centov na minuto), Škandalozno. Kaj pa Prosti Trg?