Tujina

FOTO: Z uro teme smo praznovali svojo obvezo do planeta

Ljubljana, 31. 03. 2012 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Milijoni Zemljanov so v znak solidarnosti s petino svetovnega prebivalstva, ki nima dostopa do elektrike, ugasnili luči in uro preživeli v temi. V akciji Ura za Zemljo proti podnebnim spremembam je sodelovala tudi Slovenija. V temo se je zavil tudi parlament.

Sydney je že bil v temi.
Sydney je že bil v temi. FOTO: Reuters

V okviru globalne pobude Ura za Zemljo proti podnebnim spremembam organizacije World Wildlife Fundation (WWF) bodo danes ob 20.30 milijoni Zemljanov v številnih krajih po svetu in tudi v Sloveniji za eno uro ugasnili luči.

Za eno uro so danes tako že ugasnile luči, ki razsvetljujejo nebotičnik Sky Tower v novozelandskem Aucklandu in novozelandski parlament v Wellingtonu. Dve uri kasneje sta jima z enako gesto sledili sydneyjska Opera in Pristaniški most. Sydney je bil sicer pobudnik prve tovrstne akcije, ki se je leta 2007 prvič odvila le v avstralski metropoli, nato pa se razširila po celem svetu in postala tradicionalna spremljevalka zadnje sobote v marcu.

Okoljevarstvena pobuda Ura za Zemljo, ki letos poteka pod geslom "Bom, če boš ti", že tradicionalno poteka vsako zadnjo soboto v marcu.

Po podatkih WWF v akciji letos sodeluje dve milijardi ljudi v 147 državah in teritorijih oz. 12 več kot lani. Med državami, ki so se pobudi letos pridružile prvič, so tudi Libija, Alžirija, Butan in Francoska Gvineja.

V okviru akcije so in še bodo tako za eno uro ugasnile luči na številnih pomembnih in prepoznavnih objektih po svetu. V Evropi so luči med drugim ugasnile v Buckinghamski palači, na Eifflovem stolpu, v Notredamski katedrali in katedrali sv. Petra, akciji pa se je pridružil tudi Evropski parlament, ki je v sodelovanju z ostalimi evropskimi institucijami v dodatni akciji za eno uro luči ugasnil že v petek zvečer.

V indijskem New Delhiju so ugasnili luči, ki razsvetljujejo spomenike Vrata Indije, Qutub Minar in grobnico Humayun, v Mumbaiju so akcijo pospremili številni ljudje s prižiganjem sveč na ulicah, medtem ko bo Dubaj Uro za Zemljo počastil z izklopom luči na nebotičniku Burž Kalifa.

V Aziji so za eno uro v temo med drugim zavili olimpijski zgradbi Ptičje gnezdo in Vodna kocka v kitajskem Pekingu, urad predsednika na Tajvanu in več kot 1700 policijskih postaj in vadbenih centrov na Filipinih, z izjemo nujno potrebnih luči in opreme. Luči so ugasnili tudi v Hongkongu.

Številne svetovne organizacije, med njimi Združeni narodi, Unesco in Greenpeace, so že pred dnevi pozvale k sodelovanju pri tem največjem svetovnem okoljskem dogodku. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je dejal, da lahko s to pobudo "skupaj tvorimo svetlejšo prihodnost".

Luči ugasnili tudi v Sloveniji

Akciji smo se pridružili tudi v Sloveniji, kjer je svoje sodelovanje potrdilo 30 občin, med drugimi tudi mestni občini Ljubljana in Maribor. V Ljubljani so ugasnili luči na Ljubljanskem gradu. V Mariboru so ugasnili luči po številnih ulicah, ugasnili so luči tudi na ptujskem gradu, v Piranu pa je v temi obzidje mesta.

Akciji so se pridružile občine: Velenje, Šoštanj, Radovljica, Pivka, Slovenske Konjice, Vojnik, Beltinci, Murska Sobota, Ormož, Maribor, Žalec, Ruše, Piran, Šmartno ob Paki, Šentjur, Dobrovnik, Celje, Loška dolina, Puconci, Ptuj, Žirovnica, Apače, Lendava, Lenart, Krško, Radeče, Cerkno, Ljubljana, Zagorje ob Savi in Logatec.

Premier Janez Janša je pozdravil akcijo in poudaril, da je oskrba z električno energijo danes samoumevna in potrebna, zato so takšne pobude pomembne tudi za osveščanje o drugih dejanjih, s katerimi lahko kot posamezniki naredimo več za kakovostnejše okolje in zdravje. Kot je dejal, je varčevanje z energijo del trajnostnega razvoja, ki je temeljna politična usmeritev v Evropi, a vendar zadnje poročilo o trajnostnem razvoju kaže, da je še veliko neizkoriščenega potenciala pri energetski učinkovitosti na ravni gospodinjstev. ''Očitno je še premalo zavedanja, da lahko samo s tem, ko ugasnemo luč, prispevamo k zmanjševanju izpustov ogljikovega dioksida in manjšemu računu za elektriko,'' je izpostavil Janša.

Kot je še zapisal, bo vlada na simbolni ravni podprla iniciativo, saj bodo luči v večini delovnih prostorov ugasnjene, ker za danes tudi ni predvidenih nobenih dogodkov.

Letos prvič se akciji pridružuje tudi državni zbor. Predsednik državnega zbora Gregor Virant je ob tem dejal: "Pobudo iskreno podpiram, saj menim, da lahko že z ugašanjem luči veliko postorimo za naš planet. Sporočilo, ki ga s tem dejanjem posredujemo drugim, ni le simbolne narave – gre za ozaveščanje, za odgovoren odnos do okolja, do zanamcev in ne nazadnje, do nas samih."

Se se tudi vi pridružili akciji in med 20.30 in 21.30 ugasnili luči? Pošljite nam svoje fotografije.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (216)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stana66
01. 04. 2012 09.04
+2
Ma js sem kr v temi pir pil. Za vas pa ne vem.
luckyss
01. 04. 2012 14.01
+1
Pri sosedi je vso noč gorela luč, ni čudno, da sem zgrešil domača vrata...:)
motofrik
01. 04. 2012 08.24
+2
Oslarija. Za eno uro ugasniti luči in to je to? Čez leto malo manj razmetavajte z energijo, pa tako naprej.
motofrik
01. 04. 2012 08.26
+5
Raje bi raznorazne cerkve in ostali *malo zreducirali osvetlitev. Je treba, da je cerkev osvetljena celo noč s par tisoč wati?
Wortex2
01. 04. 2012 07.56
+5
*? Z uro teme smo praznovali svojo obvezo do planeta? kakšno obvezo do planeta? A to da bomo ves tropski deževni gozd posekali pa čim več nafte v morje spustili, poklali ceelotno populacijo kitov, z smetmi zasvinali celotno zemljo.... pa sej niste resni
Niko Stojakovicc
01. 04. 2012 07.41
+1
Tonček Balonček
01. 04. 2012 07.34
+5
Sem bil ravno v avtu sem potem v znak solidarnosti kar brez luči vozil.
Jure Herer
01. 04. 2012 06.36
+3
Sneg je, glej, zunaj sneg je
Mirkoca
01. 04. 2012 06.32
+5
Pri nas ugašamo maksimalno zaradi družinskega varčevanja. Ne rabimo nobenih akcij, račun za elektriko je dovolj velik motivator.
luckyss
01. 04. 2012 05.34
+14
Nepotrebno, brezveze in škodljivo ! - Ponoči itak nastajajo viški el. toka in take akcije po nepotrebnem obremenjujejo energetske sisteme. - S tem ko ugasnemo luči nič ne pomagamo tistim, ki naj bi jim ta akcija bila namenjena.(petini svetovnega prebivalstva) - Neosvetljena mesta so priložnost za povečanje kriminalnih dejanj. - Ljudem dajejo lažen občutek, da so storili nekaj dobrega (potem pa jih celo leto ne briga za ekologijo) - Najbolj smešno pa je, da so tisti, ki so za eno uro ugasnili luč na to strašno ponosni - so pa le dokazali, da ne razmišljajo več s svojo glavo, ampak čakajo kaj jim bodo narekovali mediji in trendi...
Dejan Zajebancije
01. 04. 2012 07.04
+6
se strinjam. ta akcija je kretenizem brez primere!
saurium
01. 04. 2012 03.09
moskva je celo lepša brez luči. vsaj ta most in zgradba
ksantipa50
01. 04. 2012 02.06
+1
mene ni bilo doma ....tako ,da je bilo vse ugasnjeno heee.....
iss
01. 04. 2012 00.24
+2
Kaj pa je ena ura v celem letu.... še simbolično ni, če potem nazaj vse luči prižgejo.... Lahko bi redno ugašali luči tam, kjer niso potrebne zaradi varnosti ali kakšnega drugega razloga.... Da so osvetljeni vsi nebotičniki, spomeniki, mostovi, cerkve.... res nima smisla.... Po enajsti uri zvečer bi lahko vsako drugo luč javne razsvetljave ugasili...
mrga_manu
31. 03. 2012 22.59
+2
ful vlka spremembra sploh v sloveniji.. dve luči majn gorita.. al so pa slike take slabe gor dal
summertimee
31. 03. 2012 22.47
+1
Pogrešam sliko iz New Yorka in slvnega Times Squara... Me res zanima, kako zgleda New York v temi. Pravzaprav si ga sploh ne znam predstavljati brez tisočih luči, saj so spomini na nedavno potovanje še kako živi...
fizik1
31. 03. 2012 22.41
Kaviar solidarnost
Hugh_Mungus
31. 03. 2012 22.40
+1
Jaz ne vem ker butl se je to neumnost zmislu, še bolj pa me čudi dejstvo, da v naši prelepi deželi obstaja toliko but4stih ovčic, ki tem pravljicam verjamejo. Kaj naj bi s tem "simbolnim dejanjem" dosegli?!? A mislite, da so mesta brez razlogov osvetljena? A mislite, da se reaktorje v nuklearkah in turbine v termoelektrarnah čez noč ugaša?! NE! Ponoči imajo povsod po svetu višek električne energije, ker je mnogo tovarn in ostalih velikih porabnikov ponoči ugasnjenih (iz istega naslova je elektrika ponoči cenejša). A mislite, da imajo v krškem neke mega baterije, kjer se shranjuje višek elektrike? :D lol Vse kar se ne porabi, gre v nič! Tko da vse tiste ovčice, ki ste luči res ugašale ste usmiljanja vredne. (CO2 manijaki so pa nam neke davke postavljajo, kljub temu, da je že mnogo Al Gore-ovih "dejstev" in "resnic" ovrženih.) Eh, res mi postane slabo, ko vidim čemu vse r4j4 verjame in sledi.
gaspercaa
31. 03. 2012 22.30
+1
meni se pa super zdi, lepo je videti da svet opravlja isto stvar. tudi jaz sem bila ena izmed njih. upam da ste bili tudi vi :)
Ataaufbix
31. 03. 2012 22.27
+3
Katolibanske molilnice so bile veselo osvetljene!
klinc_kej
31. 03. 2012 21.57
+19
v našem parlamentu so ugasnili luči zaradi drugačnega razloga. Namreč nočejo, da bi jih kdo razkrinkal pri kraji davkoplač. denarja ;)
OJEJ! ŽE SPET NAKLADATE O PODNEBNIH SPREMEMBAH! PA RES MISLITE, DA SE LAHKO BORITE PROTI PODNEBNIM SPREMEMBAM Z UGAŠANJEM LUČI ??? TE SPREMEMBE SO VELIKI CIKEL V CELOTNEM NAŠEM OSONČJU, TOREJ NE NAKLADAJTE.
InnerSoul
31. 03. 2012 21.36
+8
Danes se je ovce štel :)