Tujina

FOTO: Rousseffova je svojo odstavitev označila za državni udar

Rio de Janeiro, 31. 08. 2016 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.M./STA/U.Z.
Komentarji
113

Brazilski senat je prepričljivo izglasoval odstavitev predsednice Dilme Rousseff zaradi obtožb o poneverjanju proračunskih izkazov. Za odstavitev 68-letne predsednice je bilo potrebnih 54 glasov senatorjev, na koncu pa jih je njeno razrešitev podprlo 61. Proti jih je glasovalo 20. Niso pa ji prepovedali opravljanja javne službe.

Ste že pozabili na Olimpijske igre? Marsikdo jih je že, Brazilci pa se jih bodo spominjali še dolgo. Za nekatere so bile Igre žarek upanja, da v državi le ne bo tako hudo, nekateri so ob vsem športnem in prijateljskem duhu, ki je preveval Rio, pozabili na kruto realnost.

Rousseffova je bila kot prva predsednica Brazilije na položaju od leta 2011, ko je nasledila Luiza Inacia Lulo da Silvo. Senat jo je 12. maja za 180 dni suspendiral in s tem sprožil proces njene odstavitve zaradi očitkov, da je poneverjala proračunske izkaze z nezakonitim izposojanjem denarja iz državnih bank in to prikazovala kot proračunske prihodke. Z njeno odstavitvijo se končuje 13-letna vladavina levičarske Delavske stranke v največji latinskoameriški državi.

Zdaj se vračajo v realnost. V Braziliji trenutno vlada recesija, politika je v razsulu, poteka velika korupcijska preiskava, povezana z državnim naftnim podjetjem Petrobras, Brazilci se otepajo visoke inflacije in brezposelnosti. Vse več je kriminala.

Brazilski senat je danes prepričljivo izglasoval odstavitev predsednice Dilme Rousseff zaradi obtožb o poneverjanja proračunskih izkazov. Ljudje so ji zaupali, verjeli so, da bo bolje. Nekaj časa je celo bilo. Za odstavitev 68-letne predsednice je bilo potrebnih 54 glasov senatorjev, na koncu pa jih je njeno razrešitev podprlo 61. Proti jih je glasovalo 20.

Kljub odstavitvi pa senatorji Rousseffovi niso prepovedali tudi opravljanja javne službe. Grozilo ji je namreč kar osem let tovrstne kazni, a za to potrebna dvotretjinska večina senatorjev na glasovanju o tej točki ni bila dosežena – prepoved je podprlo le 42 od 81 senatorjev.

Dilma Rousseff
Dilma Rousseff FOTO: AP

Rousseffova: To je državni udar!

Rousseffova je v izjavi za javnost odstavitev označila za "državni udar". "Odločili so se, da prekinejo mandat predsednici, ki ni storila kaznivega dejanja. Obsodili so nedolžno osebo in izvedli parlamentarni udar," je dejala. Obtožbe je sicer vseskozi zavračala in tudi v ponedeljek v nagovoru senatorje pozvala, naj "glasujejo za demokracijo" in je ne odstavijo.

Ob izglasovanju nezaupnice je v senatu zavladalo slavje nasprotnikov Rousseffove. Začeli so peti državno himno, nekateri pa so tudi mahali z zastavami. Na drugi strani so bili razočarani privrženci Rousseffove. Eden je dvignil napis, da "ne bo del te sramote".

Predsednik senata Renan Calheiros je na drugi strani zavrnil obtožbe Rousseffove o puču in dejal, da postopek njene odstavitve morda ni bil popoln, vendar je imel "DNK demokracije, DNK ustavnosti".

Državo trenutno vodi Rousseffin nekdanji podpredsednik Michel Temer, ki je na položaju vršilca dolžnosti predsednika, odkar so predsednico maja začasno suspendirali s položaja do konca postopka odstavitve v senatu. Temer napoveduje uvedbo varčevalnih ukrepov, njegova začasna vlada pa državo že pomika v desno. 75-letni Temer je že nocoj prisegel na položaj, na katerem bo predvidoma ostal do naslednjih volitev leta 2018.

Tako politična elita, kaj pa se dogaja z ljudmi?

Protestirajo vsi: tako podporniki kot nasprotniki predsednice.
Protestirajo vsi: tako podporniki kot nasprotniki predsednice. FOTO: AP

Brazilski filozof Roberto Romano je jasno dejal, da narodu ni ostalo več nič, s čimer bi lahko zakrili težko realnost, s katero se soočajo. Olimpijski plamen je ugasnil, kamere so se ugasnile, svet je zapustil Rio in Brazilijo. Šlo jim je dobro, verjeli so v veliko idejo o Braziliji. Skoraj desetletje je gospodarstvo raslo, več kot 30 milijonov ljudi pa je izstopilo iz revščine. Brazilija je pokazala, da zmore: leta 2014 je gostila svetovno nogometno prvenstvo, nato so sledile Olimpijske igre. Ko so jo  izbrali za gostiteljico, je Brazilija svetu pokazala, da zmore ter da je na dobri in pravi poti. Verjela je, da se lahko kosa z drugimi pomembnimi svetovnimi državami.

In kje je Brazilija zdaj, ko so se igre zaključile? Politično je na psu, ljudje pa so besni, ko poslušajo o vseh korupcijskih škandalih. Slednji ves čas spremljajo tudi OI. Še leta se bodo vlekle preiskave o obtožbah, da so se pogodbe o gradnji olimpijskih objektov in infrastrukture podpisovale pod mizo in s pomočjo polnih kuvert.

Brazilci so se po zaključku OI vprašali, kaj pa sedaj? 37-letni inštruktor fitnesa Flavio Mattos pravi, da se bo zdaj treba soočiti s pravimi težavami. In ne le soočiti, treba jih bo tudi popraviti.

Brazilsko gospodarstvo, ki je bilo nekoč tarča zavisti marsikatere države v regiji, se namreč sooča s še hujšo krizo, kot pa je bila tista med veliko depresijo. Številni ljudje so dolgotrajno brezposelni, država pred očmi državljanov razpada.

Za Olimpijske igre so porabili več kot so načrtovali, v blagajno pa se je steklo le malo denarja. Denarja ni, niti za zdravstvo, socialo in šolstvo. V centru za ekonomske študije so izračunali, da se je oz. bo brazilsko gospodarstvo med letoma 2015 in 2017 skrčilo za 10 odstotkov. "Drvimo v prepad," je dejal predstavnik centra Samuel Pessoa. S kolegi opozarja, da bo državni proračun bankrotiral ter da ne bo denarja niti za pokojnine in socialne transferje. Glede na trenutne razmere, ni mogoče niti privabiti morebitnih investitorjev.

45-letni oče dveh otrok Renato Araujo pravi, da morajo biti previdni glede vsega, ter da je zelo težko delati kakšne dolgoročne načrte. 

Po odstavitvi predsednice zdaj torej sledijo varčevalni ukrepi. Kaj pa nam bodo še vzeli, saj nimamo nič več, se sprašujejo ljudje. Kaj jim bodo vzeli, bo jasno v naslednjih tednih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emilzapata
31. 08. 2016 20.04
+3
kaj si pa mislijo južno američani, da bodo na dvorišču strica Sama zganjali socilizem ali nekaj podobnega.
nikhrast
01. 09. 2016 08.11
-1
ficfiric 1
01. 09. 2016 17.30
Baje da res sovializem vse zafura...oziroma bolje receno zafurajo tiste drzave katere recejo da so uafurane...zanimivo da amerosi kot najvecji bufarji na svetu kao niso zadolzeni...vsi ostali ki so zadolzeni 1% amerike so pa kao propadli in zapufani...kaj mi zelite prodat da kao oni vse to pokrivajo z gospodarstvom in podobnimi zgodbicami..pa vsako leto bolj zapufani...pa si kr mejo dvignejo pa niso vec zapufani...nism vedu da tjo to gre....dejmo se ostali...pa dejmo vsem drzavam svoj tiskalni stroj pa naj tiskajo les kot amerosi...pa se kljub temu so u bufih....ahh joj napredek ane..;-)
TheTruth4u
31. 08. 2016 19.21
+0
Ba-bo dat na vodilno mesto je kot strel v koleno...
MA007
31. 08. 2016 19.19
+4
zakaj ne pisete da je Temer pred odstavitvijo predsednice lobiral po ZDA
c00kies
31. 08. 2016 18.59
+6
Levo, desno, vse smrdi po gno**, kaj še nam sploh ostane, sredina?! Pa menda ja ne še en prst v ta zadnjo? V Južni Ameriki je zadnje čase vse bolj napeto. Me pa bistveno bolj skrbi, kaj se pravzaprav dogaja na naših tleh. Čedalje večja revščina in puf. Kam se stekajo vsi preplačani davki za vraga? Pa menda mi ne boste trdili, da poberete premalo davkov ali da je za luknjo odgovoren samo javni sektor. Nonsense. Tukaj mora biti še nek aparat v ozadju kamor sredstva odtekajo, pa pustimo sedaj Kanarske o. in Ciper.
Kollerik
31. 08. 2016 19.16
+6
A kja se dogaja? Netransparentno delovenje lobijev iz ozadja in transakcije še tistih zadnjih milijard v davčne, to se dogaja.
Kollerik
31. 08. 2016 19.50
+4
mi pa medtem padamo na te desno-leve fore... :))))
I G N O R A N T
31. 08. 2016 17.27
-3
Tam imajo komuniste na oblasti
blazter
31. 08. 2016 15.41
+3
Planiran zlom države. Najprej SP potem OI.
mastaflash
31. 08. 2016 13.03
+26
hebes OI, vse kar pustijo za seboj je opustosenje narave in iz naroda naredijo reveza..nabijte si te medalje nekam
platon26
31. 08. 2016 12.44
+28
Nekoč je Ameriški predsednik FDR rekel: v politiki se nič ne zgodi po nesreči, lahko stavite, da je bilo tako planirano.
BlokiranZaradi24urFašizma
31. 08. 2016 12.47
+7
Ponesrečil se jim je Trump. V SLO je vse planirano že 70 let.
Die einemaister
31. 08. 2016 12.47
+4
AlternativeFacts
31. 08. 2016 12.49
-8
platon26
31. 08. 2016 12.55
-2
Bildy praznoglavec kot si ti pač misli da je Trump nesreča.... tipična ovca, ki se ji z lahkoto proda kar se ji želi!
Kollerik
31. 08. 2016 13.26
-2
Upam, da se jim je ponesrečil Sanders. Naslednje prihajajoče obdobje utegnje biti njegovo, vedar bo težko. Korporativno-bankirsko-orožarske elite ne bodo prepustile svojega položaja brez boja in bodo uporabile vso svojo moč v milijardah umazanega denarja in v še čem. Torej demokracija zgolj na papirju.
platon26
31. 08. 2016 13.30
+2
Dvomim da bo še živ takrat, glede na to da sta 2 mandata v ZDA praktično zagarantirana ker tam pač ovce živijo.... je pa res, da je ustvaril neko gibanje, predstavil idejo socializma zavedenim Američanom, o katerem je bilo desetletja skoraj prepovedano govoriti ( kaka čudovita demokracija in svoboda govora) tako da tudi za ZDA ovce je še nekaj upanja.
Kollerik
31. 08. 2016 19.53
+4
Da.... Bi lahko bilo še kaj bolj čudovitega od tega, da se ta najbolj surova neoliberalna država raztura od znotraj prav z uporom milijonov njihovih lastnih revežev? Držim pesti za to!
AlternativeFacts
31. 08. 2016 12.43
-3
( sagesse 31.08.2016 12:23:52....platon26/// Logika nekoga,kateri o poslu nima pojma--sorry.pa greva na vaš način primera.Ameriško podjetje postavi v triglavskem narodnem parku podjetje,črpa vodo in jo izvaža.Zaposli 100 delavcev,katerim plačujejo vse dajatve in plačo,, samo od plače država pokasira 50 %.in kasneje še od dobička(če ga istvari) 17 %.Po kakšni logiki potem država nima nič???Res pa je, da je v urejenih firmah 100 X manj korupcije kot v državnih.Kaj imam jaz od tega,da je telekom v slovenski lasti??? vsako leto interesne skupine pokradejo iz telekoma,za svetovanja in predrage investicije od 30-50 milijonov.Zato seveda naročniki plačujemo višje račune--nekdo to mora plačat.Ker gre podjetju zaradi pijavk slabo posledično odpušča in država je ob prihodek iz naslova davkov na plače.Na koncu leta telekom prikaže 17 milijonov eu dobička,kar je za tako monopolno podjetje to mozerno ali skoraj nič..... platon,, sociološka vprašanja morda obvladate,toda o poslu se vam niti sanja ne..... )....@Ojoj, naj mi nekdo pove, da je to samo slaba šala.........A nas mora biti strah, ker imamo take "bistroumneže"?
25kur
31. 08. 2016 12.39
+5
OI so nardile samo kažin in nič druzga
macro
31. 08. 2016 12.39
+1
So pa zgradili novo elektrarno in posodobili sistem za Oi.. Zaceli mislim da vsaj 4 leta pred igrami.
Die einemaister
31. 08. 2016 12.18
+6
No evo ko se blišč umakne nastopi gniloba, u Sloveniji pa je itak samo gniloba, blišč je neviden oz kvazi viden, ampak narod še vedno ne uvidi.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
31. 08. 2016 13.01
+10
Slovenski blišč in glamur je Mirela iz Big Brotherja..... To je vse kar Slovenija premore...
platon26
31. 08. 2016 11.56
+25
Jaz ne vem kako mi kekci stalno pametujejo o nekih levih vladah in javnih sektorjih in dolgovih... Postavljam vam vprašanje na katerega vi svečkarji nikoli ne odgovorite ker pač nimate pojma! Kako to da ZDA ki nikoli ni videla leve politike in je tak svetilnik sveta že od svojega nastanka dalje praktično brez prestanka bojuje vojne po svetu, je najbolj zadolžena država na svetu ima več kot 900 vojaških baz izven svojega ozemlja ima infrastrukturo v najslabšem stanju kar se tiče razvitega sveta, kjer so študentje skupaj dolžni več kot 1000 MILIJARD dolarjev samo zato ker se šolajo, kako to da je vsaj 1/3 vseh prebivalcev ZDA torej več kot 100 milijonov na neki socialni podpori, tudi tisti, ki delajo živijo s pomočjo bonov za hrano? Kako to, da je več kot 40 milijonov brez zdravstvenega zavarovanja in če se jim kaj zgodi se lahko kar poslovijo???? Povejte mi "razsvetljeni" sevčkarji kako to, da vaš model demokracije in ekonomije tako smrdi? Je tako gnil, da se sesuva sam vase???? Dajte kak pameten odgovor, upam da vam niso Titoti, bolševiki, socialisti krivi!
BlokiranZaradi24urFašizma
31. 08. 2016 11.59
-11
Nisi mi odgovoril. Koga si to doslej volil?!
platon26
31. 08. 2016 12.02
+17
Ne hodim volit, za razliko od tebe vem da sta JJ in kvazi levica v službi iste elite! Ko se pokaže opozicija bom z veseljem dal svoj glas! No ti pa odgovori na zgornja dejstva!
sagesse
31. 08. 2016 12.04
+4
platon26,, no,no vidim,da obvladate zadevo,,toda jaz sem bil v venezueli leta 1993,, in vam lahko povem iz prve roke, da je bila to izredno urejena država,daleš najbolj urejena od vseh srednjeameriških držav.Ko je prišel na oblast chavez z obljubami--nič delat-lepo živet,so ga izvolili v bitu tisti,ki verjamejo,da jim je za njihovo nesrečo vedno kriv nekdo drug...chavez je razlastninil vsa privatna podjetja,kar je posledično privedlo do gospodarske blokade tako zda kot večine eu držav.V prvem leto je izgubilo službo preko milijona ljudi.Demokratični socialisti,so hitro pozabili na predvolilne obljube in prvo kar so okrepili so bile tajne službe s katere so začele z strahovlado,,, zadnič sem bil v venezurli leta 2006... nazadovala je za 100 let,na ulicah je bilo 100 krat več beračev,,zato mi ne nakladat tukaj o nečem kar ste prebrali,ali statističnih podatkih,,ok...
BlokiranZaradi24urFašizma
31. 08. 2016 12.06
-9
Ne hodi volit! Se pravi niti za ZL ni volil. Pravi levičar že ve kako je s temi "levimi" strankami. @sagesse ++++++++++++++++++ Ko dobimo skrajno desnico in uspešno zavlada, stavim da bo potem trdil da je tisto prava levica.
sagesse
31. 08. 2016 12.12
+6
odgovor na vaše vprašanje!!! Zda od nastanka do danes samo 17 let niso bile v vojni.Vojna je v bitu kraja naravnih bogastev in tukaj američani obvladajo zadevo.TODA niso za vse krivi američani.Poglejmo države z demokratičnimi socializmi,katere ne kradejo drugih držav ampak svoje državljane.Američani so zame osebno najbolj neinteligenten narod od vseh razvitih držav,,Po njihovem prepričanju so najbogatejši,najboljši,naj,naj,toda manj kot 20 % američanov kadarkoli zapusti meje zda.Nisem ljubitelj zda še manj demokratičnih socialistov,kateri vedno vladajo na isti naših---strahovlada,strahovlada,strahovlada,, cinkarjenje najbližnjih prijateljev,družinskih članov itd.Titova jugoslavija je dobila zaradi takratnega geostrateškega položaja od zda in rusije preko 160 milijard nepovratnih sredstev,in ko se je situacija spremenila je jugoslavija umrla v krvi..... glavni krvec za morijo v jugi pa je bila udba,katera je imela na tujih računih preko 20 milijard takratnih mark in z vojno so neizmerno obogateli in v bitu na področju juge udba vlada isto kot prej,samo da se je nekoč imenovala udba,danes pa interesne skupine....nadzorujejo vse,,od zdravstva do medijev..... v bitu medije v sloveniji obladujejo preko 90 %..in zato ljudje pač ne vedo,,oziroma vedo tisto,kar jim dovolijo....
platon26
31. 08. 2016 12.14
+8
Človek pa kaj ti misliš če si bil 2x v glavnem mestu, da poznaš situacijo v državi, o geopolitiki se s tabo niti nebi pogovarjal! Še sanja se ti ne kako hitro lahko nekdo sesuje državo in ni čudno da vedno prihaja do prevratov tam kjer si želijo ZDA! Vemo kako so zatrli proteste po ZDA že za vojno v Vietnamu kjer so postrelili nekaj svojih študentov, pa okupirajmo Wall Street, res svetilnik demokracije, kjer koli drugje se to zgodi ali posreduje ZDA vojska ali pa po medijih gledamo diktatorje kako so kruti do svojega prebivalstva razen ZDA seveda ne! Zakaj je Chavez razlastninil podjetja??? A tebi bi bilo recimo ok, da pride tuja korporacija, sredi Triglavskega narodnega parka postavi črpališče vode in jo lepo začne za mastne dobičke izvažat, med tem ko mi ne bi imeli od tega čisto NIČ??? V Atenah je bilo veliko let pred krizio mnogo beračev tako da ne vem kaj želiš povedati! Dejstvo pa je da je šele Chavez uredil zdravstvo in šolstvo, ter socialno podporo ljudem pa če si ti bil 100x tam!
BlokiranZaradi24urFašizma
31. 08. 2016 12.15
-1
Jaz v Jugi nisem poznal NITI ENEGA Slovenca ki ni želel vstran od južnih bratov! Tudi niti enega takega Hrvata! Torej?! Isto niti enega Albanca! Kriva je pa Amerika?!?
platon26
31. 08. 2016 12.22
+6
Ja saj če ti nekoga ne poznaš še ne pomeni da ne obstaja, če ti nekaj ne veš še ne pomeni da ni res! Si le mikronček več od 0 tako da malo manj napuha pa bo lažje v življenju!
SAF1
31. 08. 2016 12.22
-2
Skrajno desnico hoče? Smo jo že imeli in od takrat je Slovenija v globokem d***u. Da ne omenjam zaradi iste desnice smo morali Hrvatom plačati 40 milijonov € za nedobavljeno elektriko. Če hočete spremembe, bo trba na volitvah izbrati druge, ne ne take, ki samo uničujejo.
sagesse
31. 08. 2016 12.23
+0
platon26/// Logika nekoga,kateri o poslu nima pojma--sorry.pa greva na vaš način primera.Ameriško podjetje postavi v triglavskem narodnem parku podjetje,črpa vodo in jo izvaža.Zaposli 100 delavcev,katerim plačujejo vse dajatve in plačo,, samo od plače država pokasira 50 %.in kasneje še od dobička(če ga istvari) 17 %.Po kakšni logiki potem država nima nič???Res pa je, da je v urejenih firmah 100 X manj korupcije kot v državnih.Kaj imam jaz od tega,da je telekom v slovenski lasti??? vsako leto interesne skupine pokradejo iz telekoma,za svetovanja in predrage investicije od 30-50 milijonov.Zato seveda naročniki plačujemo višje račune--nekdo to mora plačat.Ker gre podjetju zaradi pijavk slabo posledično odpušča in država je ob prihodek iz naslova davkov na plače.Na koncu leta telekom prikaže 17 milijonov eu dobička,kar je za tako monopolno podjetje to mozerno ali skoraj nič..... platon,, sociološka vprašanja morda obvladate,toda o poslu se vam niti sanja ne.....
BlokiranZaradi24urFašizma
31. 08. 2016 12.29
-1
Sociološka zelo obvlada. Trdi da je večina Slovencev želel ostat v Jugi.
macro
31. 08. 2016 12.29
+2
Glede zapuscanja drzave je tak. Zakaj bi pa zapustil drzavo ce imas v svojem mestu vse? Jaz zapustim svoj kraj ce se hocem it kopat recimo...ce si v velemestu si pa v velemestu doma ko je samo ena ulica dolga 6 km. Govorim za Sydney od gl. zelesniske do opere. 500 trgovin, butikov, hrane itd... Park v mestu kot Ljubljana cela.
platon26
31. 08. 2016 12.31
+4
Segasse očitno ste malo preveč sprani s strani medijev kar se tiče poslovanja državnih podjetij! Glede na to da sem tudi sam podjetnik s tem ravno nimam problemov! Žalostno je trditi da vse kar ni v privat lasti ne lavfa in da povsod kjer je država se krade. Žal je pri nas in še kje korupcija družbeno sprejemljiva stvar, drugje pač ni in tako lahko najdeš veliko uspešnih primerov kjer vlade dobro delajo. No ko sva pa že pri tem se boš pa morda strinjal da je Juga pogruntala najbolj pošteno zadevo in sicer lastniško samoupravljanje delavcev. Ko že tako posplošuješ bi lahko rekla, da nekdo, ki je delavec in lastnik podjetja ne bo nikoli pomislil da ga okrade ali da bi delal v njegovo slabo kajne:)
platon26
31. 08. 2016 12.32
+1
Bildy prosim kopiraj stavek kjer sem to napisal:) ali spet vse skupaj nastaja v tvoji prazni glavi:)
BlokiranZaradi24urFašizma
31. 08. 2016 12.32
-2
V Jugi je bilo toliko samoupravljanja v tovarnah kot rdečih slonov. Šlo je za diktaturo partije ki se je mešala v vse in je bila centralno upravljana. To je definicija fašizma
macro
31. 08. 2016 12.35
-2
Bazen je v stolpnici ali na strehi. Isto velja za igrisca. Tud tenis igrajo na stolpnici, kosarko... Se men je tud cudno bilo ko mi je nekoc ena micna rekla da se niti Miamija ni zapustila.. Mah zakaj pa bi? Ce je mesto kot Slovenija..
platon26
31. 08. 2016 12.38
+5
Bildy definicija fašizma je sledeča! Država dela v dobro elite in korporacije in ne ljudi. Torej v kakšnem svetu živimo? V svetu korporacij in elitizma, ali v svetu, ki stremi za dobro človeštva? Torej v kakšnem sistemu živiš praznoglavec si sposoben dojeti???
sagesse
31. 08. 2016 12.40
+13
tako je:: v jugi je bila partija vse,mama,oče in bog v eni podobi.Odločala je če bo nekdo živel ali ne.Bless,toda nekaj lahko priznava,,, v jugi se je kradlo 100 X manj kot danes v sloveniji.Ker če si ukradel partiji,,si se zaletel v edino drevo v radiju 100 km.Raja,ki potrebuje nekoga,da misli za njega,, jim je bil občutek varnosti--čeprav ga ni bilo več kot kvaliteta življenja.Pri socialnih vprašanjih je bila slovenija bolj urejena od slovenije, toda toliko kot se v sloveniji krade danes,na vseh področjih javnega sektorja,se lahko primerjamo samo s kakšno afriško državo.Enega stola ali mize se ne kupi preko javnega razpisa,če ni kuverte(osebna izkušnja),,, saj niso vsi pokvarjeni v javnem sektorju--večina je poštenih,, toda vsi ti pošteni solidarno prikimavajo lopovom v svojih vrstah,,in tukaj ima slovenija problem...
BlokiranZaradi24urFašizma
31. 08. 2016 12.41
-2
@Platon: Ne drži. Mednarodno priznana definicija je, da je to sistem kjer se država vmešava v vse pore družbnega in gospodarskega dogajanja, medije, kulturo itd . In se s podjetji gre državni kapitalizem. To je bila tipična Juga. @Sagesse: +++++++++++++
BlokiranZaradi24urFašizma
31. 08. 2016 12.44
+2
Ja v Jugi je bil nek red. Kak ali je bil dober ali je bil slab nek red je bil. Odvisno kako visoko si bil na lestvici si lahko nekaj ukradel. Krast so smeli tudi delavci. Če si pretiral si pa preprosto izginil. te več ni bilo. Sedaj tega reda več ni ampak to nima veze s kapitalizmom! Gre za tranzicijsko anarhijo kjer dominirajo stare sile ki več nimajo kontrole nad sabo.
macro
31. 08. 2016 12.46
-1
Samo podhod do zeleznice je tak dolg da v njem lahko igrajo 3je na svoj instrument in se od enega do drugega ne mesajo zvoki. No se usput v 5 urah ti kapne med 80-140$ tak da bolj kot jezik se splaca igrat instrument.
platon26
31. 08. 2016 12.47
+4
Genije očitno ne ločiš med totalitarizmom in fašizmom! No ja nič novega jaz že dolgo vem da je tvoja glava prazna in praznino nadomestiš s svojimi izmišljotinami!
sagesse
31. 08. 2016 12.53
+2
Bless, meni je samo smeško,ko se slovenski levičarji istovetijo z rusijo.Osebno veliko poslujem z rusijo,zato,,iz prve roke.Putin ustanavlja nazaj nekoč močno monarhijo romanovih.O komunizmu ali socializmu ni ne duha ne sluha in če kakšnemu rusu omeniš kak demokratični socializem, bo mislil,da se ti je popolnoma zmešalo.Kompletna enrgetika je v rokah državnih podjetij,kar je edino pravilno,ker pod jelcinom,so nastali avramavoči,hodorkovski,in ostali lopovi.Putin posluje na način jankoviča.malo si vzame zase, toda tudi ljudem da veliko iz naftne pogače...in šole,ceste infrastruktura generalno se je v zadnjih 20 letih noro izboljšala.Zsdravstvo je v rusiji na pol plačljivo,in po moje je tako bolje.Folk ne nosi domov cele vreče zdravil,kot pei nas,ker mu to pač pripada--- če jih poje ali ne.... Putin je globoko veren,kot večina rusov,,kar slovenci sploh ne vedo.... drugače pa,, imajo na drugih področjih čisti kapitalizem,in v rusiji mnogo lažje preživiš z 500 eu na mesec,kot v sloveniji z 1500 eu.javni sektor v rusiji ni neka zagarantirana služba.Na vsaki osnovni šoli je tretji učitelj v zraku,in če ne dela z polno paro...je po 1 letu odpuščen,,,našli so veliko odličnih rešitev,glede javnega sektorja,,,aja naši levičarji pa kar verjamejo,kako je v rusiji demokratični socializem heheheheh
macro
31. 08. 2016 13.02
-3
platon26
31. 08. 2016 13.05
+7
V Rusiji imajo čisto desnico na kar sem že večkrat opozoril nekatere predvsem po navadi desničarje, ki na polni pljuvajo po Rusiji čeprav je tam njihov " predstavnik" čeprav Putin vodi neko svojo politiko, ki se meni zelo dopade.... očitno so o Putinu, njegovemu pohodu na oblast in njegovih prijateljih bolj malo bral. Abramovič, pa Boris Berezovsky in kolegi so ga sfinancirali v upanju, da bo še naprej vodil povsem isto tisto pravo DESNO politiko Jelcina, kjer bi se nekaj posameznikov okoristilo, ostali bi pa stradali. Toda Putin je odigral svojo igro ker je pač pameten in človek s hrbtenico kar lahko vidimo v njegovih rezultatih v Rusiji da ne govorimo kako vse šahira na geopolitičnem prostoru. Tako da Putina označit za desničarja bi bilo zelo napačno. Drugače pa se lahko z njo poistoveti samo levičar ki o levici pojma nima. v USSR socializma nikoli ni bilo tako da... Po mojem se poistovetijo s Putinom zaradi tega ker eliti kaže sredinec!
sagesse
31. 08. 2016 13.14
+5
pri zadnjem postu se strinjam z vami,,tudi kdo je ,,izvolil,, putina na začetku,,je bilo približno tako...Rusija je ogromna država,neprimerna za primerjave z slovenijo,toda moti me, da je folk tako ubrisan z neko ideologijo.Vsak sistem ima dobre in slabe lastnosti.Slovenija ima 2 milijona prebivalcev,kompletno gospodarstvo manjše od italijanskega mesta torino,,,in verjemite mi,levi in desni,da ima slovenski premier,,levičar ali desničar, toliko besede v evropi ali svetu,kot jo ima muha na steni--torej nič...
platon26
31. 08. 2016 13.21
+3
To pa še ne pomeni, da bi morali vsi skloniti glave in nastavit tazadnjo in vse kar je našega prodati tujcem, ker potem bo tako kot je bilo pred 2 svetovno vojno. 90% revežev ( kmetov) in 10% veleposestnikov! Sicer ne vem kaj je narobe z ideologijo, ki v svojem bistvu zagovarja enake možnosti za vse ne le za tiste, ki so se z njo rodili.
Kollerik
31. 08. 2016 13.36
-1
sagesse je očitno močno pod vplivom "rezultatov" Pezdirevih raziskav v arhivih bivše in sedanje države....
Razumnež
31. 08. 2016 11.41
+4
Torej na brazilski zastavi piše "order e progresso" .(red in napredek)... No dajmo spet zbrisat komentar, ker pač ne omenja kako so ZDA nekaj krive.
platon26
31. 08. 2016 11.42
-4
Tebi je prazna glava kriva za marsikaj! Za red in napredek pa gotovo ne!
murinar
31. 08. 2016 11.41
+2
A naši vodilni-izdajalčki-janičarji! hrvati na veliko kupujejo delnice naših uspešnih firm -s pomočjo države a naši -kaj delajo!!!!!!!!!!?????????????' Nič -vodijo nekdaj uspešno Slovenijo v propad! hrvat ima cilj čimbolj oropati Slovenijo ,naši janičarji jim pa pomagajo!
Razumnež
31. 08. 2016 11.42
+1
ne ne.... tudi za stanje v Sloveniji je kriva ZDA in ne naši volilci, ki vsake 4-leta izberejo nov obraz.
vladaricaumov
31. 08. 2016 11.42
-2
Razumnež
31. 08. 2016 11.46
+4
Ah, pusti ta starga ležat kjer pač je..... Menda smo bili v njegovih časih na višku v gospodarstvu :))))) V trgovine smo pa hodili v kao poraženo Italijo in Avstrijo.... Zlate ribice pozabljajo .))))
platon26
31. 08. 2016 11.57
+3
Danes si ti ne moreš privoščit niti Avstrije niti Italije a kapiraš hahahaha
SDS_je_poden
31. 08. 2016 11.39
+3
Slovenija = Brazilija.
murinar
31. 08. 2016 11.41
+0
BlokiranZaradi24urFašizma
31. 08. 2016 12.10
+1
Kollerik
31. 08. 2016 19.57
Nimaš ti pojma, bildi.... fformula je pravilna. Tudi pri nas je poraščenost ozemlja z gozdom več kot 50 %.... :))
BlokiranZaradi24urFašizma
31. 08. 2016 11.26
+10
V prepad drvi predvsem SLOvenija. Tudi po analizah resnih tujih analitikov. SLO je tretja po višini slabih kreditov v EU, takoj za Grčijo in Ciprom. Višina slabih kreditov je procentualno 10x višja kot v ostalih razvitih EU državah. To je pri takem sistemu kot ga imamo sedaj, nevzdržno. Ob temu da je država vsak dan bolj zakreditirana in tudi gospodinjstva brez rezerv. Novi val EU krize pa prihaja. Gospodarstvo se ohlaja. Zaenkrat nas rešuje izredna moč nemškega gospodarstva, kamor pretežno izvažamo. Povsem smo odvisni od Nemčije. Alternative temu nimamo. Brazilija je tako velika da je lahko na nek način tudi samozadostna (če se živi skromno). Te sreče v SLO nimamo. Brazilija tudi ne bo žrtev vojne na svoji celini, kar se nam zna zgoditi kmalu. Naša prihodnost je veliko bolj črna kot Brazilska. Ljudje so se pa že tako naveličali javnih parazitov da več nimajo volje ustanavljat novih podjetij. Kar je spirala smrti za SLO.
platon26
31. 08. 2016 11.28
+0
Očitno nimaš pojma kaj se dogaja v Španiji in Italiji! Nimaš pojma kot ponavadi lp
BlokiranZaradi24urFašizma
31. 08. 2016 11.31
+4
Kot sta Španija in Italija preživeli že dve Jugi, bosta preživeli še 100 Slovenij. Delež slabih kreditov je tam neprimerno nižji kot v SLO. Kredibilni podatki o temu obstajajo na netu. Tudi analize. Čim oni gredo na svojo valuto se zvlečejo. Ker ne velja za SLO saj SLO valuta v svetu nikoli ne bo imela neke teže. Italia in Španija pa sta BRANDA! Tudi Grčija nas bo preživela.
Emil Jakse
31. 08. 2016 11.40
+6
ker vlada v evropi neoliberalizem je vceraj migrant na eni od slovenskih bank prejel 800 evrov pomoci..moja ki tam dela se je zgrozila ker sama dela za ta denar cel mesec....kdo potrbuje tako oblast v kateri smo slovenci drugorazredni....ko je treba pomagat drugim se zber ogromna pomoc ko pa stajerske kmete unici toča drzava skomigne z rameni....tako ne bo vec slo dolgocasa...bodo padale glave pa ne samo v zdravstvu pistole bodo pele v parlamentu
vladaricaumov
31. 08. 2016 11.42
+1
platon26
31. 08. 2016 11.44
+1
Očitno ne veš kdaj se je Italija združila v državo:) no za Španijo si zadel čeprav dvomim da se ti sanja da je bilo na območju Španije več državic:) čim oni gredo ne vem če gredo potem tvoje EU ni več in je nikoli ne bo! Slovenija pa je lepo živela pod svojo valuto skoraj 18 let tako da spet nimaš pojma! Analize pa dvomim da si ti kdaj sploh bral kaj šele da si jo sposoben dojet!
BlokiranZaradi24urFašizma
31. 08. 2016 11.56
+0
Lahko pa dojamem rezultate dela teh ki si jih redno volil in izvolil doslej. Še sam priznaš da v SLO še tako slabo ni bilo. :) Ostalo pa bomo šele videli. Potem vam bodo spet krivi kapitalisti?! Reptili verjetno?! Ti so žal samo žrtev vašega šolskega sistema in posledično funcionalno hendikepiran.
platon26
31. 08. 2016 11.57
+2
Seveda da ni bilo odkar smo v ZDA fašističnem sistemu gre samo še navzdol!
BlokiranZaradi24urFašizma
31. 08. 2016 11.59
-6
Glede na to da sem živel v Jugi in ustvarjal, razlagaj ti to komu drugemu ki verjame vašim lažem. Jugo ste uničili sami in sami ste se pobijali med sabo. Kako ste delali se drugače ni moglo končati. Sedaj pa ponavljate zadevo. Po letu 91 nam je šlo dobro ravno zato ker smo se losali Juge. Dokler tvoji niso vsega pokradli in uničili.
Kollerik
31. 08. 2016 19.59
-1
Kollerik
31. 08. 2016 20.00
-1
....zato zelo na kratko: stara yuga = legenda!
alicante123
31. 08. 2016 11.01
-1
Brazilija je naredila največjo napako, ko se je odrekla programu za izdelavo jedrskega orožja. Američani niso nikoli mešali štrene v državah z jedrskim orožjem.
Razumnež
31. 08. 2016 11.19
+1
platon26
31. 08. 2016 11.27
+3
Razumnež ti pač nimaš pojma! ZDA so veliko let nadzirale J Ameriko! Preko svojih nastavljenih diktatorjev in desnih vlad! Od kar se je večina držav v J Ameriki obrnila na levo ( Peru, Brazilija, Venezuela, Argentina...) posebej še Brazilija ki se je vključila v BRIC sistem in je resno ogrozila nadvlado ZDA, Argentino so recimo 2x finančno zlomili in spet rinejo desnico naprej, Venezuela isto.... Skratka če nimaš pojma o pojmu se raje ne blamiraj! Pa tudi daleč od razumneža si! Ko bo v tvoji prazni glavici vsaj nekaj znanja boš dojel, da so ZDA največje zlo tega svetka, ki so zakrivile na stotine miljonov žrtev po svetu v svoji imperialistični zgodovini! Znanje osvobaja pa to!
RoccoS
31. 08. 2016 11.31
+1
Moja babica ima leseno palico, zato tudi njej američani ne upajo mešat štrene
sagesse
31. 08. 2016 11.39
+3
ja platon,in te leve vlade so zafurale cvetoča gospodarstva... iz venezuele je demokratičnim socialistom iz daleč najbogatejše države narediti razpadajač sistem,kjer se levičarske elite kopajo v denarju,ko imata hčerki huga chavesa vsaka po več kot 10 milijard premoženja,,in kjer se ljudje na ulici tepejo za hrano....
Razumnež
31. 08. 2016 11.44
+0
in po njegovem je tudi za to kriva ZDA.... Pa razumi če moreš :)))
platon26
31. 08. 2016 11.47
+4
A res v Venezueli ni bilo zdravstva, šolstva, 30% ljudi je bilo pismenih, tako da saj veš preden na pamet iz tiste tvoje prazne glave strelaš si malo preberi! Favele so tudi šele pod levimi vladami začeli pucati, razne socialne transferje za obubožano prebivalstvo!.... Skratka res nimaš pojma o pojmu kako je bilo in kako je sedaj tako da prosim če se ugasneš ker se mi ne da izgubljati časa z ljudmi ki imajo glavo v pesku in mislijo da premorejo pametovati brez podlage! Še naprej srečno z rumenim tiskom, požar reporti in nora tv pa to!
platon26
31. 08. 2016 11.48
+2
Razumnež malo si preberi koliko vlad so sesuli in nastavili svoje! Vse je v uradnih dokumentih ZDA, tako da po mojem ni nič! Samo po tvojem je prazna glava in blodnje v vakumu!
Razumnež
31. 08. 2016 11.49
-2
platon si do teh informacij prišel iz kakšnega ZDA medija, al tako za šankom :)))
platon26
31. 08. 2016 11.58
+2
Očitno ne veš kaj pomeni uradni vladni dokument! Verjetno je pa tudi krivo neznanje angleščine no ja, za slamo obračat si dober!
Razumnež
31. 08. 2016 12.02
-1
Kaj zdaj ??? Ali verjameš američanom ali ne? So verodostojni ali ne?
Kollerik
31. 08. 2016 20.03
+1
Heh platon26, pa ne da si začel zgubljati živce z desno neoliberalno klerikalnimi modeli. No, morda pa komu le vžgeš iskro razumevanja v njegovi temni betici..... :))
janezccc
31. 08. 2016 10.32
+5
članek ima toliko slovničnih napak, da je težko berljiv.
TRUMPP
31. 08. 2016 10.10
+23
Kdaj se bodo kaj Slovenci zbudili,.......
Mr.Somebody
31. 08. 2016 10.22
+10
na naslednjih volitvah, ko bodo volili nove obraze iz levice.
james007bond
31. 08. 2016 11.10
-4
sagesse
31. 08. 2016 11.15
+4
james,,, saj ni skrivnost,, kakor levica je javni sektor in kakor desnica je gospodarstvo.... za levičarje imamo preniske davke, čeprav smo ena najbolj obdavčenih držav,medtem ko imamo javni sektor,ki je preračunano na prebivalca 3 X prevelik,in za katerega se zadolžujemo po 1,5 milijarde na leto--samo za plače,, krat 20 let,je koliko milijard državnega dolga??,, prvih 5 let slovenije je bilo javnih uslužbencev samo 60.000,,danes pa 200.000... in ko pride na oblast desnica,katerakoli že bo,bo odpuščala v javnem sektorju in to ni skrivnost.....
james007bond
31. 08. 2016 11.21
+2
sagesse - desnica je odpuščala to je res vendar je isti čas zaposlila svoje ljudi na teh mestih tko da se ni nič spremenilo v tistem času ko je JJ vladal
kill_m_polo
31. 08. 2016 11.31
-1
sagesse
31. 08. 2016 11.36
+2
james// to ni res,,,vsaka vlada nastavi nekaj svojih,toda pravi kadrovski cunami,se je zgodil pod cerarjem,ko so prišli na oblast resnično vsi možni mafijci,,,sdh,,nlb..dars,telekom.... noro...
Die einemaister
31. 08. 2016 12.21
+2
sagasse- si že pozabil na "virantovanje" in kako bo on odpuščal kot ta desni u javnem sektorju, pod njegovim "virantovanjem" se je statistično zaposlilo največ ljudi v JS, Virant kar celo žlahto, pa žlahto od žlahte itd, celo piramidno shemo, tako da prosim ne mi lupat od desnih in levih
sagesse
31. 08. 2016 12.32
srpkladvo/// v bitu imate prav,,tako da del posta vzamem besede nazaj.... v sloveniji ga ni--oziroma so,toda ne pridejo na površje tisti,ki bi resnično naredili kaj dobrega za slovenijo,,reforme,čeprav so boleče,bo treba narediti,,toda,, vsi se držijo svojih stolčkov kot pijanec plota,,in se nič ne spremeni....