FIT 24UR

Brazilija razglasila konec izrednih razmer zaradi zike

Brasilia, 12. 05. 2017 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Brazilija je razglasila konec izrednih razmer, ki so jih zaradi epidemije virusa zika uvedli pred 18 meseci. Število obolenj zaradi virusa se je zmanjšalo za 95 odstotkov, drastično pa se je zmanjšalo tudi število novorojenčkov z možganskimi okvarami.

Od januarja do aprila so zabeležili le 7911 novih obolenj, v primerjavi s 170.000 primeri v enakem obdobju lani, je sporočilo brazilsko zdravstveno ministrstvo. Število novih obolenj zaradi virusa zika se je v Braziliji zmanjšalo za 95 odstotkov. Prav tako se je primerljivo zmanjšalo tudi število novorojenčkov z možganskimi okvarami.

Vlada pa se bo še naprej borila proti temu virusu, med drugim bodo spodbujali raziskovanje in še naprej oskrbovali žrtve virusa.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že novembra lani razglasila konec globalne nevarnosti pred virusom zika, saj je mednarodna skupnost vzpostavila robusten odziv na širjenje tega virusa.

Virus naj bi povzročal mikrocefalijo.
Virus naj bi povzročal mikrocefalijo. FOTO: AP

Virus, ki ga prenašajo komarji, lahko povzroči resne nevrološke probleme, zlasti pri še nerojenih otrocih. Virus naj bi bil tako odgovoren za povzročanje mikrocefalije, bolezni, zaradi katere se otrok rodi z nenormalno majhno glavo in posledično številnimi motnjami. Virus se lahko prenaša tudi s spolnimi odnosi.

Najbolj prizadeta je bila Brazilija, kjer se je z ziko okužilo več kot 1,5 milijona ljudi, več kot tisoč otrok pa se je rodilo z mikrocefalijo.

Brazilci se sicer soočajo z izbruhom rumene mrzlice, ki je v zadnjih mesecih terjala že 200 življenj. Rumena mrzlica je huda tropska virusna bolezen, prenašalci pa so komarji. Okužba obolelemu povzroča bolečine, drgetanje in bruhanje, v hujših primerih se lahko konča tudi s smrtjo, saj povzroča težko okvaro jeter in ledvic.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
12. 05. 2017 21.02
-1
He,he....rumena mrzlica...? Zlate nica po domače če kaj razume m napisano....
ni_mi_vse_eno
12. 05. 2017 19.26
-1
Zika virus je bil prvič odkrit v Ugandi, leta 1950. Ni bil povezan z mikrocefalijo. 2007 je bil izbruh v mikroneziji, nobene mikrocefalije, leta 2013 izbruh v polineziji. Prvi izbruh mikrocefalije v Braziliji, kjer so sprostili v okolje genetsko mutirane komarje, ki so inhibirali reproduktivne organe ženskih komarjev. Hoteli so ustaviti rast komarjev, so pa ustavili rast človeškega fetusa. --- To je podobno, kot da bi trdili, da je gripa povzročala visoko vročino in bolečine v mišicah in sklepih, čez 50 let se je pa gripa razvila do te mere, da ti odpade roka.
gasper111
13. 05. 2017 09.48
-1
Kakšno povezavo ima genetsko spremenjen komar z virusom? Kakšni so geni prenašalca je popolnoma nepomembno, ampak je pomembno kakšen je virus, ker slednji povzroča bolezni. Kar si napisal bi torej lahko držalo le, če bi govorili o genetsko spremenjenem virusu.