Tujina

Brazilija z dežja pod kap: je novi predsednik še slabši od odstavljene predsednice?

Brasilia, 21. 05. 2017 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Brazilski predsednik Michel Temer gre očitno po poti predhodnice Dilme Rousseff. To so lani odstavili zaradi nepravilnosti pri sprejemanju proračuna. Toda, njenega naslednika Temerja skoraj zagotovo čaka podobna, če ne še hujša usoda. V javnost je namreč prišel tonski posnetek, na katerem Temer podpira podkupnino za zaprtega pobudnika odstavitve Rousseffove.

Je novi brazilski predsednik še bolj skorumpiran?
Je novi brazilski predsednik še bolj skorumpiran? FOTO: AP

Novega predsednika Michela Temerja je posnel direktor velikega mesnega podjetja Joesley Batista. Na njem Temer jasno in glasno podpira podkupnino za nekdanjega predsednika spodnjega doma brazilskega kongresa Eudarda Cunho. Tega so zaprli za 15 let zaradi korupcije in pranja denarja, pred tem pa je vodil prizadevanja za odstavitev predsednice Dilme Rousseff.

Odstavljena predsednica Dilma Rousseff.
Odstavljena predsednica Dilma Rousseff. FOTO: AP

Predsednica je bila formalno odstavljena zaradi nepravilnosti pri sprejemanju proračuna, toda tisti, ki so jo odstavljali, so, kot kaže, veliko hujši. Temer je bil podpredsedniški kandidat z Rousseffovo na listi Delavske stranke leta 2014, ko so se je znebili, pa je napredoval do predsednika. Tožilstvo ga sedaj preganja med drugim zaradi poskusa oviranja preiskave korupcije, povezane z državnim naftnim podjetjem Petrobras.

To podjetje je priljubljeni šparovček za skorumpirane brazilske politike, ki vanj mečejo državni denar, potem pa si sami še odrežejo zajetne kose pogače. Temer naj bi pospravil tudi 350.000 dolarjev nezakonito zbranih sredstev za politično kampanjo Delavske stranke, vzel naj bi za 1,5 milijona dolarjev podkupnin, seznam grehov, ki mu jih očita tožilstvo, pa se nadaljuje.

Temer trdi, da je posnetek prirejen

Temer je v soboto opravil novinarsko konferenco, na kateri je zatrdil, da je posnetek prirejen, in zahteval, da vrhovno sodišče države zaustavi preiskavo proti njemu, dokler strokovnjaki ne ugotovijo pristnost posnetka. To je trdil tudi eden od brazilskih časopisov, vendar pa je za Temerja prepozno. Proti njemu se je obrnil medijski velikan Globo, ki ga je doslej podpiral zaradi napovedane pokojninske in druge reforme za izhod države iz hude recesije, potapljajočo ladjo pa so pregovorno že začele zapuščati podgane.

Vodstva strank v njegovi koaliciji sestankujejo glede morebitnega izstopa, kar je v petek že izvedla socialistična stranka, ki je iz koalicije potegnila sedem senatorjev in 35 poslancev. Vrhovno sodišče je bilo tisto, ki je objavilo obtožnico proti njemu, in Temerja glede zaustavitve preiskave ne namerava uslišati.

Temer bo, kot kaže, kmalu vzel isto zdravilo kot Rousseffova. Tožilstvo mora za odstavitev predati obtožnico spodnjemu domu kongresa, ki jo mora potrditi z dvotretjinsko večino. Ko se bo to zgodilo, bo Temerjev predsedniški mandat na hladnem za 180 dni, v tem času pa se bo za glasovanje o odstavitvi ogreval senat.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spet-sam-jest
21. 05. 2017 12.50
+4
Žou ne obstoja sistem, k ga pokvarjeni politiki neb izkoristl u svojo korist. Po moje še najbolš met absolutizm, k saj veš pr čem si, pa nben razn taglavnga šefa ne upa kej dost u svoj žep tlačt, k gre lohk hitr glava adijo.
Frane Šajn
21. 05. 2017 12.13
+3
Ja no, bo čez čas pa zopet veselo na ulicah.!
Fulano in Beltrano
21. 05. 2017 14.55
V Braziliji uporabljajo rek, ki pravi, da vsakič, ko pride do zamenjave kakšnega politika - zamenjajo "šestico z novo polovico ducata". Najbolje bi bilo, da bi se vrnila vojaška diktatura.
ferencz 1
21. 05. 2017 12.08
+12
Kateri politik pa ni pokvarjen in skorumpiran?
Frane Šajn
21. 05. 2017 12.14
+6
spet-sam-jest
21. 05. 2017 12.41
-8
Ja tisti k majo kej za povedat čez JJ so zihr "čisti ko suza".