Tujina

Laburisti pripravljeni podpreti nov referendum o brexitu

London/Bruselj, 25. 02. 2019 17.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
15

Veliki Britaniji ostajata dve možnosti – kaotični brexit ali podaljšanje roka za izstop iz Evropske unije, je jasen Tusk. Britanski poslanci namreč zavračajo ločitveni dogovor, ki ga je premierka izpogajala z evropskimi pogajalci. Laburisti so se medtem zavzeli za nov referendum o članstvu Velike Britanije v EU, da bi preprečili "škodljivi brexit".

Britanski laburisti so danes izrazili pripravljenost podpreti nov referendum o članstvu Velike Britanije v EU. Vodja laburistov Jeremy Corbyn naj bi poslancem stranke dejal, da bodo podprli nov referendum, če bo parlament v sredo zavrnil njihov predlog dogovora o brexitu.

"Vložili ali podprli bomo amandma, s katerim bomo izrazili voljo javnosti in da bi preprečili, da bi škodljivi brexit konservativcev vsilili državi. Tako ali drugače bomo storili vse, kar je v naši moči, da bi preprečili scenarij izstopa iz EU brez dogovora," bo poslancem laburistov sporočil Corbyn.

Vodja največje opozicijske stranke je že dlje časa pod pritiskom, naj podpre drugi referendum. Premierka Theresa May sicer drugi referendum vseskozi zavrača in vztraja, da je treba spoštovati voljo volivcev, ki so se na referendumu junija 2016 s tesno večino odločili za brexit.

Odločitev laburistov za podporo drugemu referendumu bi po poročanju tujih tiskovnih agencij lahko pokopala upanje premierke, da bo v parlamentu naposled dobila zeleno luč za spremenjeni ločitveni sporazum, ki ga je njena vlada izpogajala z Evropsko unijo. O tem dogovoru naj bi spodnji dom parlamenta v Londonu po napovedih premierke glasoval pred 12. marcem.

Britanska premierka Mayeva še vedno vztraja, da bo Velika Britanija izstopila iz EU 29. marca, kljub vse glasnejšim pozivom k preložitvi.
Britanska premierka Mayeva še vedno vztraja, da bo Velika Britanija izstopila iz EU 29. marca, kljub vse glasnejšim pozivom k preložitvi. FOTO: AP

Pred Britanci po mnenju Tuska dve možnosti: kaotični brexit ali podaljšanje roka

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk ugotavlja, da britanski premierki ne bo uspelo parlamenta prepričati, naj podprejo njen dogovor za izstop iz Evropske unije. Tako jim po njegovem mnenju ostaneta le možnosti: "kaotični brexit" ali podaljšanje članstva v uniji po 29. marcu. 

In kot kaže, smo vse bližje drugi možnosti, čeprav Mayeva še vedno vztraja pri izstopu z datumom 29. marec. Mayeva namreč poudarja, da je njen primarni cilj zapustiti EU v roku, ki ga je določila pred dvema letoma. Kot je dejala, je v zadnjih dneh zaznala odločenost evropskih voditeljev, da najdejo "gladek in urejen način" za izstop Velike Britanije iz EU. Očitno pa njene zaznave niso povsem realne. Nizozemski premier Mark Rutte je namreč Veliko Britanijo opozoril, da bo "zasanjano prikorakala v scenarij brez dogovora" in da se "mora zbuditi". 

Je pa britanska premierka s Tuskom v nedeljo govorila tudi o preložitvi izstopa oziroma o samem postopku. "Mislim, da bi bila preložitev glede na situacijo, v kateri smo, razumna rešitev. Vendar pa premierka Mayeva še vedno verjame, da se lahko izogne temu scenariju," je povedal Tusk. Po njegovem mnenju je objektivno dejstvo: "Bližje kot je 29. marec, večja je verjetnost preložitve."

Vse bolj kaže na to, da bi Velika Britanija lahko zaprosila za podaljšanje roka za izstop iz EU.
Vse bolj kaže na to, da bi Velika Britanija lahko zaprosila za podaljšanje roka za izstop iz EU. FOTO: Dreamstime

Sicer pa se je Mayeva danes v egiptovskem letovišču Šarm el Šejk srečala s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Dogovorila sta se, da se morajo pogovori glede brexita končati do 21. marca, ko se začne vrh EU. Na vprašanje, ali bo potem dovolj časa za izvedbo ustreznih zakonodajnih postopkov za urejen izstop do 29. marca, v komisiji odgovarjajo, da lahko institucije EU ukrepajo zelo hitro, če je treba.

Trenutno se sicer britanska in evropska stran pogovarjata predvsem o spremembi politične izjave, ki spremlja izstopni sporazum, alternativnih rešitvah za sporno irsko varovalo in morebitnih dodatnih zagotovilih glede tega varovala. 

Krepijo se pozivi Mayevi, naj preložit brexit

Medtem se v Veliki Britaniji krepijo pozivi premierki Mayevi, naj preloži britanski izstop iz Evropske unije, ki je predviden za 29. marec. Pozivi k preložitvi se med drugim vrstijo iz vrst premierkinih konservativcev in članov vlade, ki so glede tega razdeljeni.

Državni sekretar Tobias Ellwood je dejal, da premierko spodbuja k preložitvi, da bi s tem preprečili izstop iz EU brez dogovora. Minister za izobraževanje Damian Hinds pa meni, da bi "preložitev pomenila zgolj podaljšanje teh težav".

Podporo preložitvi v primeru, da v prihodnjih dneh ne bo preboja v pogovorih, so konec tedna napovedali tudi ministrica za delo Amber Rudd, minister za podjetništvo Greg Clark in minister za pravosodje David Gauke.

Mayeva bo sicer jutri nagovorila britanski parlament, ki bo nato v sredo glasoval o prihodnjih korakih v procesu brexita. Na sredinem glasovanju bi lahko tako podprli predlog dopolnila laburistke Yvette Cooper in konservativca Oliverja Letwina, v skladu s katerim bi lahko parlament zahteval preložitev izstopa, če sporazum ne bo potrjen do 13. marca. Po besedah Cooperjeve bo o dolžini podaljšanja 50. člena pogodbe EU, ki določa izstop, odločila vlada, in ne parlament.

Danes pa se je pojavil še predlog dopolnila, v katerem skupina konservativnih poslancev vladi predlaga preložitev do 23. maja, če do 13. marca ne bo dogovora. Nadzora nad brexitom parlament s tem dopolnilom ne bi prevzel.

Toda, tukaj se pojavlja tudi vprašanje – kakšno preložitev pričakujejo v Evropski uniji? Britanski The Guardian poroča, da bi si EU želela, da bi v primeru podaljšanja 50. člena brexit preložili do konca leta 2020. Takšen časovni okvir bi Bruslju in Londonu omogočil, da bolj natančno določita prihodnje odnose. Daljši preložitvi je naklonjen tudi irski premier Leo Varadkar. "Zagotovo raje vidim podaljšanje, kot pa da Velika Britanija odide brez dogovora," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
26. 02. 2019 09.47
Od vsega skupaj nič, samo metanje denarja skozi okno! Spisala sem prispevek o Br-exitu (Britanija na izhodu), samo mene, ki nisem plačana analitičarka in ovenčana z dr. mr. habil., nihče ne sprejema. Bistvo! Ob dogovarjanju o izhodu, ni bilo natančnih navadil za ljudstvo o čem glasujejo, kaj podpirajo, kako je z Irsko, Škotsko, kako z vizumi, študijem, trgovinsko in monetarno izmenjavo. T. May, ni dovolj umna, da bi te postavke dorekla v logičnem sosledju. Šele sedaj se ljudstvu svetlika kaj je smisel organizacije Brexita. Zato so 'vrhovi' odločitev o odhodu podaljšali. #neumnost
hotchilipoper
26. 02. 2019 07.52
+3
Zdaj ko se velike firme začele seliti iz VB je pa nastala panika.Še sami britanci pravijo da so bili zavedeni pri referedumu.
yastoo
26. 02. 2019 07.36
+6
Če bi ena Slovenija hotela iz Eu, bi jo že zdavnaj zbrcal ven, te vzvišene Britance se pa čaka in čaka. Če so hoteli ven, naj že grejo, ne pa da že 2 leti cincajo. Absurd.
Špartanec
26. 02. 2019 07.34
+1
Ma daj že sp...!
Nimasmisla
26. 02. 2019 07.30
+6
ma nej se že enkrat spokajo ven da zopet ne bo govorjenja o ruskih vezalnih državah
PALAGRUŽA
26. 02. 2019 07.19
-2
NOV REFERENDUM in potem kar bo pa bo! Sedaj je to ena velika neznanka!
Balki30
25. 02. 2019 21.57
+9
No...svet jih ne mara....ameri se posebej ne....irci sploh ne..skoti se manj....walizanom se se zamerte pa bo ostala mickena anglija...ce bote mel sreco....bote lahk jedl polski kebab....pa to
diavolo1982
25. 02. 2019 20.10
+3
Saj je vse jasno, rezultat referenduma je bil jasen in nedvoumen-izstop iz EU-ja. kaj je spornega tukaj in neko podaljševanje roka za istop. Datum je jasen in pa na meji z Irsko se pač uvedejo mejni prehodi in mejna kontrola in uvedejo so carine. Nič spornega, bodo pač gospodje in gospe oz. drž. držav, ki so v EU-ju si morali pridobiti dovoljenja za prebivanje v UK in obratno oni v EU državah. Kaj se sploh obremenjujejo tako s tem- vn iz EU-ja in to je to . Pa še kakšna druga država bi se morala rešit iz krempljev velike brata v Bruslju pa bi blo še bolj pestro.
Andree
25. 02. 2019 21.51
+7
Pa tudi iz Calaisa in istih pristanišč morajo spokati kar jim ne odgovarja. Ker prej so mejno kontrolo izvajali na francoskih tleh
Našvasan_zob
25. 02. 2019 20.08
+15
Včas so osvajal ozemlja, dons pa niti spokat domov ne znajo...
etul
25. 02. 2019 19.00
+13
Joj Briti, same težave z vami.
El Toro
25. 02. 2019 18.47
+23
Saj sami ne vedo kaj bi radi
An ban pet podgan
25. 02. 2019 18.43
+13
Spokajo naj Angleži lažnivi!
sodelujem
25. 02. 2019 18.42
+12
Po moje se pa evropejci bojijo,ker bodo dost biznisa izgubili-uvoz izvoz,samo prelagaš papirje....Pa prevozniki.....V glavnem jih ne rabimo.!
Andree
25. 02. 2019 18.36
+34
Zakaj se mi zdi,da Angleži zdaj iščejo nek razlog,da bi ostali v EU