Tujina

Turčija brez cigaretnega dima

Ankara, 19. 05. 2008 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraz 'kaditi kot Turk' bo kmalu pomenil enako kot 'kaditi kot Slovenec'. V državi, kjer kadi kar 40 odstotkov populacije, bodo prepovedali kajenje v zaprtih prostorih.

V Turčiji je kajenje vsidrano v vsakdanje življenje.
V Turčiji je kajenje vsidrano v vsakdanje življenje. FOTO: Reuters

Čeprav bo protikadilski zakon v Turčiji stopil v polno veljavo šele čez 14 mesecev, pa se Turki nikakor ne morejo sprijazniti z dejstvom, da v zaprtih prostorih ne bodo mogli več kaditi. 40 odstotkov 25 milijonov velike turške odrasle populacije namreč kadi. Samo kajenje je izrazito zasidrano v turški kulturi in zgodovini. Turčija je hkrati eden največjih proizvajalcev tobaka, po trditvah zagovornikov zakona, pa je kar ena izmed petih smrti Turkov povezana s tobakom.

Uredbe zakona, ki so v Evropi postale nekaj povsem običajnega, so Turkom nedoumljive. Veliko kadilcev je namreč zgroženih, saj menijo, da zakon posega v njihove državljanske pravice in že napovedujejo, da se ga ne bodo držali. Prepoved bo kajenje izgnala iz vseh zaprtih javnih prostorov, kar vključuje tudi bare, kavarne, restavracije, taksije, vlake in pa tudi stadione.

Vodna pipa
Vodna pipa FOTO: Reuters

Kazen za prižgano cigareto bo približno 33 evrov, lastnik javnega prostora pa bo moral plačati okrog 2.900 evrov. Prepoved bo poleg cigaret veljala tudi za pipe in tradicionalne vodne pipe.

Kljub ugovarjanju pa imajo zagovorniki zakona na svoji strani pomembnega človeka. Turški premier Recep Tayyip Erdogan je namreč pomembno prispeval k temu, da je bil zakon sprejet v parlamentu in je pripravljen svojo načelnost postaviti pred priljubljenost. Dobro znano je tudi, da turški premier preprosto ne prenese kajenja.

Najprej je bilo predvideno, da bo zakon predpisal le kadilske predele v javnih prostorih, a so se predpisi med razpravo v parlamentu zaostrili. Z zakonom želi turška vlada Turke pripeljati bližje načelom ostale Evrope.

Kljub prizadevanjem oblasti pa veliko Turkov dvomi v pravilno izvajanje in uveljavljanje zakona, saj Turčija velja za državo, kjer so pravila in predpisi velikokrat predmet posmehovanja. Vladni uslužbenci, med katerimi je večina kadilcev, se tako zavedajo, da jih čaka težka naloga.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Torpedo
19. 05. 2008 17.20
ti jest povem kam boš potoval čez 15 let...prek neta se boš prklopu v virtualno potovalno agencijo in preko nje izbiral med neskončnimi destinacijami....
pijanec22
19. 05. 2008 16.27
Mene najbolj moti, da celi svet postaja isti, da ne rečem kar Amerika. Ne vem, kam bomo čez 15 let potovali, če bodo vsepovsod vse stvari iste: ista kultura, isto obnašanje, ista pravila.