FIT 24UR

Poziv državam, kjer razsaja virus Zika, naj ženskam omogočijo kontracepcijo in splav

London/Ženeva/Rio de Janeiro, 05. 02. 2016 08.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z./K.H./STA
Komentarji
20

Združeni narodi so države, ki jih je prizadel virus Zika, pozvali, naj ženskam omogočijo dostop do kontracepcije in splava. Iz Brazilije medtem poročajo, da se je v povezavi z virusom zika pojavilo več hudih primerov Guillain-Barrejevega sindroma, ki povzroča ohromitve. Letala, ki v Združeno kraljestvo priletijo iz držav, kjer je prisoten virus Zika, bodo odslej škropili z insekticidi.

Številne države, kjer razsaja virus Zika, so konservativne in omejujejo pravico do splava in kontracepcije.
Številne države, kjer razsaja virus Zika, so konservativne in omejujejo pravico do splava in kontracepcije. FOTO: AP

V uradu komisarja Združenih narodov (ZN) za človekove pravice v Ženevi so poudarili, da bi države Latinske Amerike, ki zaradi virusa Zika ženskam svetujejo odložitev nosečnosti, tem morale dati možnost nadzora nad plodnostjo. "Kako lahko ženske prosijo, naj ne zanosijo, a jim ne ponudijo možnosti, da nosečnost prekinejo," je dejala tiskovna predstavnica Cecile Pouilly.

Številne države Latinske Amerike so konservativno katoliške in imajo zelo restriktivno zakonodajo glede splava in kontracepcije. Spričo virusa zika, ki ga prenašajo komarji, povezan pa naj bi bil z mikrocefalijo, stanjem, ko se otroci rodijo z nenormalno majhno glavo, je več držav ženske pozvalo, naj se izogibajo zanositvi.

A po mnenju visokega komisarja ZN za človekove pravica Zejda al Huseina ima to svarilo le neznaten pomen v državah, v katerih so storitve na področju reproduktivnega zdravja, kot sta kontracepcija ali splav, prepovedane ali močno omejene.

"Napotek nekaterih vlad ženskam, na odložijo nosečnost, ignorira realnost, v kateri številne ženske in dekleta preprosto ne morejo imeti nadzora nad tem, ali in kdaj oz. v kakšnih okoliščinah zanosijo, še posebej v okolju, kjer je spolno nasilje pogosto," je v izjavi zapisal Zejd.

Vlade morajo po njegovem mnenju ženskam, moškim in mladoletnikom zagotoviti dostopne kakovostne informacije in storitve za spolno in reproduktivno zdravje, in to brez diskriminiranja, je poudaril komisar. To vključuje kontracepcijo, vključno z jutranjo tabletko, zdravstveno oskrbo mater in varen splav.

"Zakoni in politike, ki ženskam omejujejo dostop do teh storitev, je treba na novo preučiti v skladu z obvezami na področju človekovih pravic, da bi v praksi vsem zagotovili pravico do zdravja," je še poudaril Zejd.

Z virusom Zika, ki ga prenašajo komarji, povezujejo tudi Guillain-Barrejev sindrom, ki povzroča ohromitve.
Z virusom Zika, ki ga prenašajo komarji, povezujejo tudi Guillain-Barrejev sindrom, ki povzroča ohromitve. FOTO: AP

Vse več primerov ohromitve kot posledica okužbe z virusom Zike

Iz Brazilije medtem danes poročajo, da se je v povezavi z virusom Zika v Riu de Janeiru pojavilo tudi več primerov Guillain-Barrejevega sindroma, ki povzroča ohromitve.

Kot poroča časnik O Globo, je bolnišnica v Riu, ki je specializirana za nevrološke bolezni, od januarja obravnavala 16 primerov te bolezni. Dva bolnika, ki sta se okužila z virusom Zika, naj bi bila v resnem stanju. V povprečju v tej bolnišnici letno obravnavajo pet primerov Guillain-Barrejevega sindroma.

O porastu tega sindroma so poročali že ob izbruhu virusa Zika v Francoski Polineziji v letih 2013 in 2014.

Simptom te vnetne bolezni živcev so ohromitve, ki se ponavadi začnejo v rokah in nogah, ohromijo lahko tudi dihalne poti. Sindrom pogosteje prizadene moške kot ženske. Vzrok bolezni ni znan, se pa pogosto pojavi po kaki okužbi. Pri večini bolnikov simptomi izginejo, velikokrat po nekaj mesecih. A bolezen lahko pusti posledice ali pa se celo konča s smrtjo.

Strokovnjaki že dalj časa domnevajo, da je sindrom povezan tudi z virusom zika, ki ga sicer močno sumijo tudi krivde za mikrocefalijo. Za zdaj ni sicer dokazov, da bi zika povzročala eno ali drugo bolezen.

Britanci bodo letala, ki priletijo z okuženih območij, škropili z insekticidi

Vsa letala, ki v Združeno kraljestvo priletijo iz držav, ki so že potrdile prisotnost virusa Zika, bodo po novem škropili z insekticidi. S tem bodo pobili komarje, ki bi lahko bili na letalih, in zmanjšali verjetnost, da bi pičili katerega od potnikov. Ta ukrep se sicer ponekod že izvaja, in sicer z namenom preprečitve okužbe z malarijo.

Po besedah zdravstvene ministrice Jane Ellison gre za enega v vrsti ukrepov v boju proti tigrastim komarjem vrste Aedes, ki so odgovorni za prenašanje nevarnega virusa. Do ukrepa prihaja tri dni potem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila, da virus, ki se hitro širi in ki naj bi bil povezan s primeri mikrocefalije, predstavlja nevarnost za javno zdravje po vsem svetu, zato je potreben nujen in usklajen odgovor.

"Ljudem želim zagotoviti, da je tveganje za našo populacijo izjemno majhno," je povedala Ellisonova. "Tistim, ki potujejo na okužena območja, priporočamo uporabo repelentov, dolgih rokavov in dolgih hlač. Nosečnice naj se potovanjem v države, kjer so potrdili prisotnost virusa, izogibajo. Če je potovanje zanje obvezno, pa naj se vnaprej posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom," je še dodala.

Britanci bodo vsa letala, ki priletijo iz držav, kjer je prisoten virus, škropile z insekticidi.
Britanci bodo vsa letala, ki priletijo iz držav, kjer je prisoten virus, škropile z insekticidi. FOTO: AP

Prvi primer okužbe pri nosečnici v Evropi

Ravno včeraj so v Španiji potrdili prvi primer okužbe z virusom Zika pri nosečnici in prvi tovrstni primer v Evropi. Ženska iz Katalonije je bila v 12 do 14 tednu nosečnosti, ko je odpotovala v Kolumbijo. Kljub temu, da so bili testi na virus pozitivni, se ženska počuti dobro, zato je niso sprejeli v bolnišnico.

Simptomi okužbe z virusom Zika so sicer relativno blagi, podobni gripi, a je virus zaradi omenjenih razlogov nevaren za nosečnice. Povezan naj bi bil tudi z nevrološkim sindromom Guillain-Barre. Tigrasti komarji vrste Aedes prenašajo tudi druge nalezljive bolezni, kot sta denga in čikungunja. Okuži se lahko vsakdo, ki potuje ali biva na območjih, kjer so komarji okuženi z virusom Zika. Ta območja so načeloma v Afriki, jugovzhodni Aziji in na otokih v Pacifiku.

Lani pa se je virus pričel širiti tudi po državah Srednje in Južne Amerike. Najhuje je prizadel Brazilijo, kjer so od oktobra lani zabeležili 270 potrjenih primerov mikrocefalije in skoraj 3500 domnevnih primerov. Po ocenah je okuženih 1,5 milijona ljudi. V minulih dneh so virus pri turistih, ki so se vrnili iz Latinske Amerike, že odkrili v več evropskih državah, ZDA in Kanadi. V Sloveniji doslej še niso zabeležili nobenega primera.

Brazilska predsednica Dilma Rousseff je včeraj televizijskem nagovoru napovedala vojno proti komarjem. V soboto bodo imeli dan "mobilizacije naroda", v okviru katerega bo več tisoč vojakov in drugih uslužbencev začelo z uničevanjem insektov po stanovanjskih in drugih stavbah.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomi.passion@gmail.com
06. 02. 2016 17.07
-1
SKRATKA, BIOLOŠKI TERORIZEM V POLNEM RAZMAHU. JE ŠE KDO OPAZIL, KADAR ŽELIJO STVARI DRAMATIZIRATI, V OSPREDJE POSTAVIJO ŽENSKE IN JIH PRIKAZUJEJO KOT ŽRTVE? BODITE POZORNI. POGLEJTE KVAZI BEGUNCE. NIHČE NE PROBLEMATIZIRA, DA SO TO SKUPINE LJUDI, KI BODO SLEJ KO PREJ ZAČELI UBIJATI, PROBLEMATIZIRA SE KVAZI POSILSTVA. BREZ DVOMA SO SE ZGODILA, BREZ DVOMA PA SO MNOGA BILA IZMIŠLJENA. NENAZADNJE JE KAR NEKAJ ŽENSK PRIZNALO, DA SO SI IZMISLILE NAPADE. AMPAK JA, ŽENSKE....VEČNE ŽRTVE. ENAK PRIMER JE ZIKA. ZOPET ŽRTEV ŽENSKA, KRIVCI PA KOMARJI IN POZOR MOŠKI. VSE BOLJ SE POJAVLJAJO KVAZI ŠTUDIJE, KI KAŽEJO, DA SO TUDI MOŠKI PRENAŠALCI TEGA BIOLOŠKEGA OROŽJA. IN KAJ LAHKO PRIČAKUJEMO.....UDARIMO PO MOŠKIH, ŽENSKE PA SPODBUJAJMO K SPLAVU, KI JE GLAVNA PRAVICA ŽENSKE, KER JE SPLAV PAČ NEKAJ SUPER IN NEKAJ KAR NAREDI ŽENSKO MOČNO. FEMINISTKE SO ŽE NAVDUŠENE. SKRATKA, SVET JE PADEL NA DNO IN MNOGI TEGA SPLOH NE VIDIJO.
irena133
06. 02. 2016 21.16
+0
in kdor tega ne vidi, mu ni več pomoči,...
flojdi
05. 02. 2016 16.55
. komarčkov to ne bo iztrebilo. / bo pa pomagalo, močno, da bo **************
Našvasan_zob
05. 02. 2016 15.57
+2
Katolibanom tole ne bo všeč...
Annunakii
05. 02. 2016 15.54
+8
nwo je udaro po revnih državah,kontrola prebivalstva
olpop
05. 02. 2016 14.01
+19
Virus Zika je bil leta 1947 patentiran s strani fundacije Rockefeller, to je odkril portal Global research, sam tko btw. za info. če lih koga zanima
brainhead007
05. 02. 2016 16.52
+6
sej to ze vemo, sam kaj ko pa si drugi zatiskajo oči pred tem in slepo verjamejo v politiko in medijom
emilzapata
05. 02. 2016 12.18
+15
kot pravijo moji sorodniki iz srednje amerike, je tam bolj nevarnost okužbe z dengo, zika pa služi isključno ameriškim interesom, uničiti olimpijado v Braziliji. Nekateri že vedo, zakaj bi bilo to dobro. Mene zelo spominja na VW.
nemojte
05. 02. 2016 12.09
+0
naši to že delajo, pa to
Ramzess
05. 02. 2016 11.59
+3
Kako pametno. Kdo bo pa potem letel s takimi letali, zaprt prostor pa insekticid. Težava za ljudi, in živali v tovornem delu. Ko bo česa prišlo pa ne bo nihče kriv.
Ramzess
05. 02. 2016 12.00
+3
Še vedno govorijo o insekticidih, ne pa tudi dejansko kakšnih, ...
Slovenec-slovencu=pes
05. 02. 2016 11.51
+11
hahahah škropili bodo letala, ki lahko prepeljejo enega ali dva komarja,v luke pa spuščajo vso živo nesnago brez zadržkov. Tudi v vašo tako priljubljeno Luko koper. :) Smo hoteli globalizacijo, pa jo imejmo v dobrem in slabem.
catman
05. 02. 2016 11.01
+11
Zdaj, če jih bodo šele zagiftali v združenem kraljestvu, a po poti bodo ti komarji spali?
Nino Megli?
05. 02. 2016 10.26
+3
zgleda da bom u tošlu zravn solzivca še pips začel nost
Ramzess
05. 02. 2016 12.00
+3
Ne bo šlo, boš na letališki kontroli imel resne težave zaradi nevarne snovi. Saj veš kakšna klasična obtožba sledi.
Nino Megli?
05. 02. 2016 14.32
+3
rde?kar
05. 02. 2016 10.15
+4
A pri nas tudi že kaj špricajo .A ja še preučujejo.
Indigo Pingvin
05. 02. 2016 10.15
+10
Zakaj ne napišete jasno in glasno in korektno, da je od 270 potrjenih primerov imelo samo 6 virus Zika. MNogoče zato, ker bi se vam insinuacije popolnoma sesule?
Indigo Pingvin
05. 02. 2016 10.39
+8
Statistično je popolnoma nemogoče, da po tem, ko pregledajo 700+ primerov, ugotovijo 270 primerov mikroencefalije in od teh samo 6 primerov okuženosti z Ziko, NEMOGOČE povezati Ziko in mikroencefalijo! Zakaj vztrajate pri širjenju panike? Kdo je za to odgovoren na poptv?
Indigo Pingvin
05. 02. 2016 10.42
+7
Na netu se je znašla razlaga Dr. Pliny Bezerra, ki dokazuje, da Zika nikakor ne more biti vzrok mikroencefaliji, temveč razlaga 2 vrha pojavnosti mikroencefalije, ki popolnoma sovpadata z dvemi vrstami cepljenja. V koliko pravilno razumem njegov daljši sestavek je že podal predlog za kazenski pregon. Tudi, če se cepljenje danes prekine, bo zaradi določenih lastnosti OMR cepljenja v specifični regiji države, kjer se pojavlja mikroencefalija, še vedno v roku 12. mesecev mikroencefalija pojavna. OMR cepljenje in komponento rdečk dr. krivi za prvi vrh, za drugi pa celično cepivo Dtwp, ki so ga uvedli namesto dTpa, ker le tega domnevno ni bilo za dobiti na trgu. Dtwp cepivo naj bi povzročalo mikroencefalijo oziroma bilo odgovorno za drugi vrh pojavnosti, s katerim so konec leta 2014 obvezno pričeli cepiti nosečke.