Tujina

Britanci prisluškovali kar iz veleposlaništa v Berlinu

London/Berlin, 05. 11. 2013 17.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
2

Po poročanju britanskega časopisa naj bi britanska agencija za prisluškovanje imela skrito točko za nadzor kar na podstrešju britanskega veleposlaništva v Berlinu. Nemčija je od veleposlanika že zahtevala pojasnila.

Prisluškovanje
Prisluškovanje FOTO: Thinkstock

Velika Britanija je v prostorih veleposlaništva v Berlinu vzpostavila skrivno točko za prisluškovanje, poroča časnik The Independent. Britanska agencija za elektronsko prisluškovanje GCHQ naj bi za zbiranje podatkov uporabljala visokotehnološko opremo, nameščeno na strehi veleposlaništva.

Časnik se sklicuje na fotografije iz zraka in informacije o minulih vohunskih aktivnostih Velike Britanije v Nemčiji, pa tudi na dokumente žvižgača Edwarda Snowdna.

Poročilo bo najverjetneje še podžgalo nemško jezo, potem ko je Berlin že razbesnela novica, da naj bi ZDA prisluškovale mobilnemu telefonu nemške kanclerke Angele Merkel. ZDA naj bi prisluškovalno mesto na strehi svojega veleposlaništva v Berlinu prejšnji teden ugasnile, s čimer naj bi poskusile omejiti nastalo škodo.

Edward Snowden
Edward Snowden FOTO: Tanja Lokšina/Human Rights Watch

Berlin od veleposlanika želi pojasnila

Tako je danes nemško zunanje ministrstvo poklicalo britanskega veleposlanika in ga prosilo, da pride pojasnit poročanja, da je imela britanska obveščevalna služba na podstrehi britanskega veleposlaništva nameščeno opremo za vohunjenje. "Na pobudo zunanjega ministra Guida Westerwelleja so britanskega veleposlanika prosili, da pride na zunanje ministrstvo," so sporočili na sedežu nemške diplomacije.

Pojasnili so še, da ne gre za vpoklic veleposlanika, ki bi bil bolj resen diplomatski korak. Hkrati dodajajo, da je vodja evropskega oddelka na ministrstvu britanskega veleposlanika prosil za pojasnila poročanj britanskih medijev, saj bi prisluškovanje komunikacij s strani diplomatske misije predstavljalo kršitev mednarodnega prava.

Velika Britanija in ZDA imajo veleposlaništvi v bližini nemškega parlamenta.
Velika Britanija in ZDA imajo veleposlaništvi v bližini nemškega parlamenta. FOTO: Reuters

Cameron ne komenitra

Tako ZDA kot Velika Britanija imata veleposlaništvi v neposredni bližini nemškega parlamenta in urada kanclerke.

Snowdnovi dokumenti kažejo, da je britanska GCHQ sodelovala z ameriškimi agencijami in drugimi partnerji ter upravljala z mrežo elektronskih vohunskih enot na veleposlaništvih po svetu, s katerimi je zbirala podatke držav gostiteljic. V uradu britanskega premierja Davida Camerona sicer pisanja časnika niso želeli komentirati.

The Independent je sicer objavil fotografije iz zraka, ki prikazujejo britansko in ameriško veleposlaništvo v neposredni bližini Brandenburških vrat v središču Berlina. Na strehah naj bi bili "gnezdi" za prestrezanje podatkov. Nemška televizija ARD je ob tem objavila toplotne fotografije ameriškega veleposlaništva, ki na sumljivem predelu kažejo na občutno zmanjšanje aktivnosti med 24. in 25. oktobrom, ko so se pojavile prve navedbe o prisluškovanju Merklovi.

Odnosi Washingtona z več ključnimi zaveznicami so se v zadnjih dneh močno poslabšali, potem ko se je izkazalo, da so ZDA prisluškovale več deset svetovnim voditeljem, pa tudi zbirale podatke o milijonih evropskih telefonskih klicev in spletni komunikaciji.

Medtem ko so evropske države ogorčene, pa je britanski Guardian v soboto poročal, da so nemške, francoske, španske in švedske obveščevalne službe sodelovale z GCHQ pri razvoju njihovih lastnih obsežnih nadzornih operacij.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

~N~N~N~
05. 11. 2013 23.10
se bojo ze pogodil v ozadju .. tko kot to znajo delat
kure bedne
05. 11. 2013 20.07
+1
Janša prisluškuje vsem.