Tujina

Britanska kraljica v božični poslanici izpostavila identiteti Londona in Manchestra

London, 25. 12. 2017 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obdana s fotografijami pravnukov Georga in Charlotte je britanska kraljica Elizabeta II. v tradicionalni božični poslanici med drugim izpostavila tudi pomen doma in izkazala osebni poklon soprogu princu Philipu, ki se je letos upokojil.

Britanska kraljica Elizabeta II. v tradicionalni božični poslanici izpostavlja "močni identiteti" Londona in Manchestra, mest, ki sta bili letos skupno trikrat tarča teroristov.

"Na ta božič razmišljam o Londonu in Manchestru, katerih močni identiteti sta v minulih 12 mesecih izstopali v luči strašnih napadov," v nagovoru poudarja kraljica.

Marca je v Londonu napadalec pred britanskim parlamentom povozil več ljudi, nato pa še zabodel policista. Umrlo je pet ljudi. Junija so trije moški z vozilom zapeljali v pešce in z noži napadli mimoidoče. Ubili so osem ljudi. Odgovornost za oba napada je prevzela Islamska država. Skrajna skupina je prevzela tudi odgovornost za majsko eksplozijo po koncertu ameriške pop pevke Ariane Grande v Manchestru, v kateri je bilo ubitih 22 ljudi.

Kraljica se je spomnila tudi žrtev požara v londonski stolpnici Grenfell Tower, v katerem je umrlo 70 ljudi. "Naše misli in molitve so z vsemi umrlimi in tistimi, ki so ogromno izgubili. Obenem pa veliko dolgujemo pripadnikom reševalnih služb, ki so v iztekajočem se letu tvegali lastna življenja pri reševanju življenj drugih," je poudarila.

Britanska kraljica Elizabeta II. v Buckinghamski palači, obdana s fotografijami pravnukov Georgea in Charlotte.
Britanska kraljica Elizabeta II. v Buckinghamski palači, obdana s fotografijami pravnukov Georgea in Charlotte. FOTO: AP

Obdana s fotografijami pravnukov Georgea in Charlotte v Buckinghamski palači kraljica v posnetku izpostavlja pomen doma, ki ga po njenih besedah povezujemo s toplino, domačnostjo in ljubeznijo. "Privlačnost doma je povezana z brezčasno preprostostjo," meni po poročanju britanskega BBC.

Princu Philipu zahvala tudi za 'izviren smisel za humor'

Kraljica je izkazala tudi osebni poklon soprogu princu Philipu, ki se je letos upokojil, je razvidno iz objavljenih izsekov vnaprej posnetega televizijskega nagovora.

Kraljica Elizabeta II. in princ Philip
Kraljica Elizabeta II. in princ Philip FOTO: AP

Konec novembra sta Elizabeta in njen soprog princ Philip praznovala 70. obletnico poroke, kraljica pa je v preteklosti že javno izpostavila moč in oporo, ki ji ju daje soprog. V tokratni poslanici mu namenja posebno mesto ter se mu je posebej zahvalila za "podporo in izviren smisel za humor".

"Vem, da bosta njegova podpora in izviren smisel za humor ostala močna kot vedno, ko bova za božič z družino, in veselim se, da bomo prihodnje leto v njej pozdravili nove člane," je dejala kraljica. Po njenih besedah se je "celo princ Philip odločil, da je čas, da nekoliko upočasni, saj je, kot se je podjetniško izrazil, opravil svoj del posla".

Dodala je, da ne ve, če je ob njenem rojstvu že obstajala platinasta obletnica poroke, saj pričakovana življenjska doba tedaj ni bila tako dolga. Platinasta obletnica se namreč obeležuje po 70 letih skupnega življenja.

Na posestvu Sandringham v Norfolku, kjer člani kraljeve družine tradicionalno preživljajo zimski oddih, so se kraljici in princu Philipu na božič med drugim pridružili princ William s soprogo Kate, princ Charles in princ Edward ter princesi Anne in Beatrice. Pridružila sta se jim tudi princ Harry in njegova zaročenka Meghan Markle, ki bo božič s kraljevo družino preživela kot prva zaročenka doslej. Z njimi se je dopoldne udeležila tudi božične maše, po kateri so pozdravili okoli 200 ljudi, ki so se zbrali pred tamkajšnjo cerkvijo.

Tudi Meghan Markle in princ Harry sta se udeležila božične maše.
Tudi Meghan Markle in princ Harry sta se udeležila božične maše. FOTO: AP

Skladno s tradicijo si bo družina izmenjala božična darila, dan po božiču pa sledi tradicionalni lov, ki se ga bo morala zelo verjetno udeležiti tudi Harryjeva zaročenka, ki sicer slovi kot ljubiteljica živali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Manu Cocker
26. 12. 2017 09.10
+2
F-ing reptilian BS
Uporabnik479666
25. 12. 2017 20.55
+6
Pocasi bi loh ze zemljo pognojila....
ForwardThinking
25. 12. 2017 20.16
+11
Ena izmed tistih, ki krojijo usodo sveta! In njen možiček princ Philip, ki je rekel, da je treba Slovena iztrebiti! Pfuj