Britanska premierka Theresa May bo 50. člen lizbonske pogodbe sprožila 29. marca

V luči referenduma, na katerem je 51,9 odstotka Britancev glasovalo za izstop iz Evropske unije, bo britanska premierka Theresa May 50. člen lizbonske pogodbe sprožila 29. marca. S tem bo Velika Britanija tudi uradno začela postopek izstopa iz EU.

Britanska premierka Theresa May bo 50. člen lizbonske pogodbe sprožila 29. marca, je sporočil njen tiskovni predstavnik. S tem bo Velika Britanija uradno začela postopek izstopa iz Evropske unije.

Britanska vlada mora sprožiti postopek v skladu s pogodbo o EU v luči referenduma 23. junija lani, na katerem je 51,9 odstotka Britancev glasovalo za izstop iz unije.

Po napovedih Downing Streeta bo britanska premierka napisala pismo voditeljem preostalih 27 članic unije, pred tem pa po poročanju Guardiana obiskala še Severno Irsko in Škotsko. V Londonu pričakujejo, da se bodo pogajanja z Brusljem po začetku postopka brexita začela karseda hitro.

Tim Barrow, britanski predstavnik pri Evropski uniji, je o datumu predsedstvo unije uradno obvestil danes zjutraj.

Premierkin tiskovni predstavnik je po poročanju RT dejal: "Napovedali smo, da bomo člen sprožili do konca marca in to smo tudi storili. Želimo si, da se pogajanja začnejo takoj. Pričakujemo, da bo proces zaključen v dveh letih. Britanci bomo Unijo zapustili 29. marca 2019."

Theresa May

Mayeva bo 50. člen lizbonske pogodbe sprožila 29. marca. (Foto: AP)

Aprila izredni vrh članic EU v Bruslju

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je nedavno dejal, da se bodo evropski voditelji na obvestilo Velike Britanije o izstopu odzvali v 48 urah in pripravili smernice za pogajanja. 27 članic jih bo nato preučilo, predvidoma aprila pa bo sledil izredni vrh v sestavi 27 članic unije, na katerem naj bi smernice potrdili.

Nato se bodo začela pogajanja o prihodnjem odnosu Velike Britanije z unijo. Ta bodo trajala največ dve leti, lahko tudi dlje, če bo sedemindvajseterica v to privolila. Ko bosta strani dosegli dogovor, bo o njem odločal še britanski parlament.

Velika Britanija bo prva država, ki bo izstopila iz EU.

Koliko težav bo prinesel Brexit?

Po poročanju agencije AP bodo ena glavnih težav pri Brexitu pravice državljanov Evropske unije, ki so zaposleni v Veliki Britaniji. Tudi usoda države, ki jo sestavljajo Anglija, Škotska, Wales in Severna Irska, zna obviseti na nitki.

Škotska ministrica Nicola Sturgeon naj bi v roku dveh let zahtevala referendum o neodvisnosti. Na referendumu o Brexitu, kjer je večina Britancev glasovala za izstop iz EU, je večina Škotov želela nasprotno. Sturgeonova je dejala, da "Škotska ne sme biti prisiljena iti po neznani poti, ne da bi imela izbiro."

Premirka Mayeva je zavrnila škotske pozive rekoč, da sedaj ni pravi čas za nov referendum o škotski neodvisnosti.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 92
 
zaenotnost 22.03.2017 10:17:02
vzemi ali pusti nobenih drugih variant na račun drugih to naj bi bilo gentlemansko...bomo videli, če bo tako
Več komentarjev