Tujina

Britanska vlada objavila belo knjigo o brexitu: 'Po vseh delitvah in nesoglasjih se v državo vrača enotnost'

London, 02. 02. 2017 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanska vlada je objavila strategijo za izstop iz EU, ki bo zagotovila "novo, pozitivno in konstruktivno partnerstvo" s to povezavo. Premierka Mayeva je zagovornike in nasprotnike brexita pozvala, naj referendumsko kampanjo in posledice šoka pustijo za seboj: "Zmagovalci imajo odgovornost, da ravnajo plemenito. Poraženci pa imajo odgovornost, da spoštujejo legitimnost izida."

Minister za brexit David Davis je poslancem spodnjega doma parlamenta, ki so v sredo v prvem branju potrdili predlog zakona o brexitu, predstavil "belo knjigo".

Premierka Theresa May je v uvodu dokumenta z naslovom Izstop Združenega kraljestva in novo partnerstvo z Evropsko unijo poudarila, da vlada v pogajanjih o ločitvi s povezavo ne pričakuje poloma, temveč uspeh. Zagovornike in nasprotnike brexita je pozvala, naj referendumsko kampanjo in posledice šoka po junijskem glasovanju pustijo za seboj.

Brexit
Brexit FOTO: Thinkstock

"Po vseh delitvah in nesoglasjih se v državo vrača enotnost. Referendum je od časa do časa delil. In potreben je čas, da se te delitve zacelijo," je zapisala. "Zmagovalci imajo odgovornost, da ravnajo plemenito. Poraženci pa imajo odgovornost, da spoštujejo legitimnost izida," je še poudarila.

Vlada v beli knjigi potrjuje, da bo Velika Britanija izstopila iz evropskega enotnega trga, da bi lahko nadzorovala priseljevanje, je pa Davis dejal, da si bo vlada prizadevala za smel in ambiciozen prostotrgovinski sporazum ter novo pozitivno in konstruktivno partnerstvo z unijo. Poudaril je tudi, da vlada trdno zagovarja stališče, da je uspešna EU v interesu Velike Britanije.

Poslanec laburistov Keir Starmer je vladi očital, da je dokument objavila tik pred razpravo v parlamentu, Davisa pa je pozval, naj jamči za pravice državljanov EU na Otoku. Davis mu je odgovoril, da Velika Britanija zaradi brexita "ljudi ne bo metala ven", vendar potrebuje podobno zagotovilo evropskih voditeljev glede usode britanskih državljanov na celini.

Spomnimo

Britanski poslanci so v sredo zvečer v prvem branju potrdili predlog zakona, ki bo Mayevi omogočil začetek postopka za izstop Velike Britanije iz EU. Zakon je podprlo 498 članov poslanske zbornice, 114 jih je bilo proti.

Predlog zakona, ki ima le dva člena, poziva parlament, naj da Mayevi pooblastilo, da po 50. členu lizbonske pogodbe objavi namero o izstopu Velike Britanije iz EU.

Vlada je morala parlamentu predložiti zakon o brexitu, ker je vrhovno sodišče minuli teden odločilo, da morajo začetek izstopa Velike Britanije iz unije odobriti poslanci. Vlada je sicer sprva želela parlament obiti, češ da ima sama pristojnost za sprožitev 50. člena lizbonske pogodbe oz. procesa brexita. Mayeva je voditeljem EU obljubila, da bo 50. člen sprožila do konca marca.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.