Tujina

Cameron želi nadzor (potencialnih) džihadistov, evropske poslance skrbijo njihove človekove pravice

London, 29. 08. 2014 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Velika Britanija je zvišala stopnjo teroristične grožnje na "resno", kar pomeni, da je britanska vlada prepričana, da je teroristični napad "zelo verjeten". Premier Cameron pa EU poziva k skupnim ukrepom proti džihadistom, ki iz evropskih držav odhajajo v boj za Islamsko državo.

Borcem Islamske države se je v Siriji in Iraku pridružilo že okoli 500 Britancev. Britanski premier David Cameron je napovedal poostritev varnosti v državi in večji nadzor nad potencialnimi skrajneži.
Borcem Islamske države se je v Siriji in Iraku pridružilo že okoli 500 Britancev. Britanski premier David Cameron je napovedal poostritev varnosti v državi in večji nadzor nad potencialnimi skrajneži. FOTO: Reuters

Britanski premier David Cameron je na tiskovni konferenci Britance in mednarodno javnost posvaril o nevarnosti, ki jo predstavljajo islamski borci.

"Ambicija borcev, da bi ustanovili ekstremistični kalifat v srcu Iraka in Sirije, je grožnja naši varnosti," je dejal. "Grožnjo terorizma ni ustvarila vojna v Iraku, obstajala je že dolgo pred napadi 11. septembra. Te grožnje ni mogoče pripisati zahodni zunanji politiki, ali jo gledati zgolj skozi revščino, diktaturo ali nestabilnost v regiji - ne glede na to, kako pomembne so te stvari. Jedro težave je znano. Strupena ideologija islamskih ekstremistov, ki jo obsojajo vsi verski voditelji," meni Cameron.

Medtem ko že potekajo priprave na to, kako Britance, ki so prišli pod vpliv skrajne ideologije in postali islamisti, bolje nadzirati, si Cameron želi, da bi ukrepe uvedli na ravni Evropske unije. Nekaj podpore temu načrtu obstaja tudi pri drugih voditeljih držav članic, a bi se lahko zapletlo v evropskem parlamentu. Tam jih namreč skrbi, da bi nadziranje, odvzemanje potnih listov in drugi ukrepi, lahko kršili človekove pravice in osebno svobodo sumljivih posameznikov.

Na Otoku so sicer zvišali stopnjo ogroženosti zaradi terorizma. Gre za odziv na tveganje, ki ga predstavljajo islamski skrajneži, ki se borijo v Iraku in Siriji, je danes razkrila britanska notranja ministrica Theresa May.

Zvišanje stopnje ogroženosti na trenutno "resno" pomeni, da je britanska vlada prepričana, da je teroristični napad "zelo verjeten". A Mayjeva je ob tem poudarila, da nimajo še nobenih informacij, da grozi kak takojšen napad.

"Povečanje stopnje ogroženosti je povezano z razvojem dogodkov v Siriji in Iraku, kjer teroristične skupine načrtujejo napade na Zahod," je v sporočilu pojasnila Mayjeva.

"Nekateri od njihovih načrtov po vsej verjetnosti zajemajo tuje borce, ki so se tja (v Sirijo in Irak) prišli borit iz Velike Britanije ali drugod iz Evrope," je še dodala Mayjeva.

Po Siriji in Iraku sicer pustošijo džihadisti skupine Islamska država in njihovi privrženci, ki so zavzeli številna območja in na zasedenih območjih razglasili kalifat.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dugi159
07. 09. 2014 06.24
Ja sej so jih sami uvazal kaj zdej hocjo k gospoda niso delala so oni namest njih zdej so se pa namnozil
Misija1
31. 08. 2014 00.38
+15
Na youtub e se najde posnetek, kako izgleda en koscek Londona, sami muslimani, vsi zadekani dol, moski z bradami in belimi haljami! Gre za obmocje v Londonu, veliko kot cetrtina Maribora! In ce kaksen naš zakoraka v obmocje, je delezen nadlegovanja in batin, ce ne oddide. Niso to vec pravljice ali izmisljutine, to je realnost! Kruta realnost! Gremo na Svedsko, kjer je lani bilo posiljenih cca. 240 žensk, od tega 202 zenska od pripadnika muslimanske vere! ( TO JE DEJSTVO; da ne bo admin brisal, vse je dostopno na internetu in javnega znacaja!). Pariz, London in se kaksno vecje mesto v Evropi, ima ze muslimanska geta, kjer vlada pravi kalifat!! In to podpiramo! Potem se najde nekdo ki je proti, pa ga takoj zatrejo varuhi clovekovih pravic! To se bo dogajalo se en cas, potem pa bo poknil lonec! Ljudje odpirajo oci, ni vec tolerance oziroma je se zelo majhna! Ko bo pocilo, bo pocilo konkretno! In takrat ne bo nic dogrega za te priseljence, saj narodom Evrope pocasi pojenja potrpezljivost! Ko ti tujec v tvoji drzavi najprej jemlje denar, ker je itak na socialni, ko ti potem v drzavi dela nered, se ne prilagaja. Kasneje zacne delat tezave in zeli uvajat vse vec pravic, na svoje dolznosti pa pozabi! Ko priseljenec ne govori vec jezika drzave, katera mu daje dom in kruh, ter relativno varno zavetje, ko priseljenec zacne nadlegovat vecinsko prebivalstvo. Ko zacne nad njimi izvajat teror! Takrat se vse konca. Prihaja cas, ko bo na splosno drzavam po svetu poknil film, saj prakticno ni drzave, kjer ne bi z muslimanskimi priseljenci bile tezave! Od Anglije, Francije, Španije, Nemcije, Svedske in Norveske, tudi seveda Rusije (Čečeni), pa ne pozabimo se na Kitajsko, kjer vsakih nekaj mesecev kaksen muslimanski terorist po ulici maha z nozem in stiha ljudi! Ne pozabimo na Indijo, kjer imajo ravno tako iste probleme! Ne pozabimo na Avstralijo! Edino ZDA so se tiste, ki zadeve brzdajo v svoji drzavi, to pa zato, ker so tam PATRIOTI! Ne glede na tezave ki jih delajo po svetu, so v ZDA ljudje patrioti, ne pustijo se tujcem, da jih vodijo, ne pustijo tujcem, da jih maltretirajo! Ce gres v ZDA, postenes bodisi American, ali pa tujec. Ni druge poti. In vecina priseljencev v ZDA se bo okronalo za Americane in to ponosno! Ne glede na to ali so prisli iz evropskih drzav, ali pa katere druge!
spletni Kritik
30. 08. 2014 18.50
+8
Takim prepovedat nazaj v državo in je stvar rešena.
spoštovanje
30. 08. 2014 12.09
+8
pri nas ne rabimo džihada, ker imamo že v parlamentu in v vsaki vladi skrajneže in psihopate
frako
30. 08. 2014 10.51
-1
ah pravice lepo prosim lohka bi že začel uporablat pravilno besedo privilegij. Ker pravica je nekaj kar ti noben ne more uzet, prašte zapornike u guantanamu kaj si misljo o človeških pravicah, al pa kkšnga japonca k je živu čez dogajanja v ameriki ko so po pearl harborju pozaprl use japonce kaj si oni misljo o človeških pravicah. Mamo človeške privilegije katere lahko elita uzame kadar si zahoče.
appollyon
30. 08. 2014 13.02
+6
Kva bom zapornike u gvatanamu sprašval ki nikoli niso upošteval človekovih pravic! Večina je muslimanov, islam pa nikoli ni imel ženske za enakopravne!
Skamerrrr
30. 08. 2014 09.23
+23
Meni se že dobesedno gabi ko ima vsak gnoj že človekove pravice samo pošten delavec ne. Ven iz te smrdljive Eu
Patiana
30. 08. 2014 09.10
+13
Vam je že potegnilo, da vsi isti, vsi enakopravni, prost pretok delovne sile, Evropa brez mej, vodi v kolonizacijo agresivnejših?! Meje morajo obstajati in kontrola tudi. Zdaj me pa en musliman na bosanski meji čuva.
odgovorje42
30. 08. 2014 08.53
-2
Ne, evropske poslance skrbijo pravice vseh nas. Se vam v post Snowden dobi zdi da jih tajne službe spoštujejo? V imenu varnosti smo v svobodi bolj nadzorovani kot prej v totalitarizmu. Ne hvala z moje strani.
lostboys
30. 08. 2014 06.13
+2
To niso glih "Britanci".......
velesperun
29. 08. 2014 23.30
+1
pINGVINK, NI Razlike med unim na zgornji fotografiji!
velesperun
29. 08. 2014 23.29
+10
To je zahodna EU vzredila, kačo na prsih!
velesperun
29. 08. 2014 23.28
+13
Sprehgodite se zvečer od 18.00 do 20.00 čez center Munhna, pa bost evideli, da je polovico sprehajalcev pingving, oblečenih v črno!
Ni treba do Munchna.. Že tule v Gradcu je isto..
Ka pa mislis
29. 08. 2014 23.23
-6
Strah je tiste kateri drezajo v osje gnezdo. Zakaj np svico ali avstrijo ni strah?
yaks
30. 08. 2014 08.47
+10
Švico mogoče ne, Avstrijo pa je. Pejt enkrat v Graz, al pa Dunaj Favoritenstrasse. Na Dunaju je kot da bi bil nekje v Turčiji.
yaks
30. 08. 2014 08.48
+9
No sej pri nas v Ljubljani na železniški in avtobusni pa kot da bi bil v Albaniji al pa na Kosovu.
appollyon
30. 08. 2014 13.03
+5
Švica je prepovedala gradnjo mošej in džamij! Jih nima bit kej strah!
velesperun
29. 08. 2014 23.23
+16
Polovico vojse iz ISIS, je iz Evrope -musličev iz GB, Nemčije in Francije, vi si pa kar azitskajte oči.
Ka pa mislis
29. 08. 2014 23.24
-10
appollyon
30. 08. 2014 13.04
+6
Je osel ki se rodi v lipici lipicanc?!? To so priseljenci iz BV-ja ki so se šli borit nazaj od koder so prišli, in upajmo da se nikoli več ne vrnejo v evropo! Pozabil pa si še Rusijo,azijo ter afriko, tudi od tam prihajajo!
xmp125
29. 08. 2014 22.06
-3
Cameron si seveda zeli vecjih pooblastil za spijoniranje vsepovprek, medtem pa islamski radikalci paradirajo po ulicah, se grejo "seriatske patrole" in brez ovir sejejo sovrastvo. On bi "nadzoroval". Kaj bi nadzoroval? Kaj je treba nadzorovati? Ce bi cameronu bilo kaj do preprecitve novega napada, bi takoj aretiral teh 250, ki so se vrnili iz dzihada, in jih postavil pred sodisce - pa kaj po novem sodelovanje v terorizmu in vojnih zlocinih ni vec protizakonito ali kaj? Sramota je, da britanci vsak vikend verjetno aretiraajo vec kot 250 pijanckov, tele dzihadiste pa bi smo "opazovali". Kriminalci kot Anjeem Choudary se lepo sprehajajo na prostosti in vsake toliko ustanovijo kaksno novo teroristicno organizacijo, za katero potem rabi vlada leto ali dve da jo prepove, namesto da bi cloveka spakirala v zapor, takoj. Skratka, nic verjeti Cameronu, z islamskim terorizmom bi lahko zelo hitro obracunal, ce bi hotel, pa mu ni v interesu, lazje je zahtevati vedno vecja pooblastila za spijoniranje nad 99.9% populacije, ki nima veze s terorizmom.
ustup1d
29. 08. 2014 21.57
+7
epropski poslanci so jihadisti
Iniesta
29. 08. 2014 21.55
-1
Za vzpon IS-a so glavni krivec ZDA s svojo popolnoma zgreseno politiko ...
ikin71
29. 08. 2014 21.51
+54
Ali mi lahko kateri Vehabit z brado,brez brkov in 10 cm prekratkimi hlačami razloži samo eno stvar.Vsi kristjani smo po vašem mišljenju veliki grešniki in vse nas čaka pekel in kar nekaj vas poznam na videz v moji soseski in nihče me niti ne pozdravi na ulici.O.K,vse to mi je jasno,če sem grešnik,sem pač grešnik,ampak ni mi pa jasno,kaj ti sploh delaš v moji grešni državi,služiš in sprejemaš umazan grešni denar,grešnik ti uči otroka v šoli in grešnik te zdravi v bolnici.Če bi jaz bil na vašem mestu,bi se lepo preselil v Afganistan in lepo se prevažal z oslom po cesti in užival v svoji veri med samimi dobrimi ljudmi,s katerimi se boste srečali v raju.
Ka pa mislis
29. 08. 2014 23.24
-18
assass
29. 08. 2014 21.50
+26
Ti ekstremisti bodo še naprej provocirali, dokler ne bo spet prišlo , do kakega genocida - potem pa bodo spet vsi drugi krivi. In razumite, da nikakor ne podpiram genocid nad muslimani , ampak sčasoma se bo nekomu utrgalo in potem bodo nastradali še nedolžni.
BorcPrimorc
29. 08. 2014 21.48
-8
Cameron ... kar seješ to žanješ !