Tujina

Britanski otroci: energijske pijače uživa kar četrtina mlajših od deset let

London, 30. 08. 2018 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Energijske pijače prepoznavnih blagovnih znamk so v zadnjih letih postale pri mladih in otrocih vse bolj priljubljene. Boja zoper škodljive posledice, ki jih na zdravje otrok prinaša redno uživanje tovrstnih pijač, se je lotila britanska vlada, ki namerava otrokom in najstnikom, starim manj kot 16 oz. 18 let, prepovedati nakup.

Britanska vlada namerava ob vse večji zaskrbljenosti nad vplivom sladkih pijač in pijač z vsebnostjo kofeina na zdravje mladih prepovedati prodajo energijskih napitkov. "Trenutno ne gre več za vprašanje, ali bomo to vendarle storili, ampak kako," se glasijo izjave, ki prihajajo z Downing Streeta.

Gre za najnovejši korak v vse bolj intervencionističnem pristopu, ki ga trenutna vlada spodbuja na področju zmanjšanja debelosti in zagotavljanja zdravja otrok. Posvetovanja, kako bi implementirali omenjeno prepoved, se bodo začela danes, pri čemer pa je eno glavnih odprtih vprašanj, pri kateri starosti postaviti omejitve nakupa, poroča britanski časopis The Guardian. Po vladnih podatkih energijske pijače uživa kar dve tretjini otrok starih med deset in 17 let, poleg tega pa kar četrtina tistih, starih med šest in devet let. 

Energijske pijače uživata dve tretjini britanskih otrok v starosti med 10 in 16 let, med rednimi uživalci pa je vedno več še mlajših otrok.
Energijske pijače uživata dve tretjini britanskih otrok v starosti med 10 in 16 let, med rednimi uživalci pa je vedno več še mlajših otrok. FOTO: iStock

Dve tretjini otrok v starosti med 10 in 16 let redno uživata energijske pijače

Po raziskavi Evropske agencije za varno hrano dve tretjini otrok, starih med 10 in 16 let, redno uživata energijske pijače. Skrb vzbujajoč pa je podatek, da po tovrstnih pijačah redno posega tudi 18 odstotkov otrok v starosti med tri in deset let. V ospredju sta predvsem dva predloga – ali starostno omejitev, do katere velja prepoved nakupa, postaviti pri starosti 16 ali 18 let. 

Največja skupina potencialnih potrošnikov v Angliji so mladi fanti, stari med 16 in 24 let. Kar 63 odstotkov jih v tej starostni skupini redno uživa energijske pijače. Tudi dekleta jim pridno sledijo, v isti starostni skupini je teh kar 58 odstotkov. 

Angleški otroci in najstniki zaužijejo več energijskih pijač kot njihovi starši, navkljub omejitvam, da brezalkoholne pijače z vsebnostjo več kot 150 miligramov kofeina na liter označuje opozorilo: "Visoka vsebnost kofeina. Ni priporočljivo za otroke, noseče ali doječe ženske ter osebe, občutljive na kofein."

Zaradi kofeina pri mladih več zdravstvenih težav

Britanska premierka Theresa May je povedala, da je predlagana omejitev povezana z vladno strategijo preprečevanja debelosti pri otrocih in mladih, ob tem pa je treba nujno preučiti uživanje energetskih napitkov, predvsem zato, ker se prodajajo po ugodnejših cenah kot druge brezalkoholne pijače. Med glavnimi utemeljitvami prepovedi je visoka raven kofeina v tovrstnih pijačah, ki povzroča vrsto zdravstvenih težav pri mladih, vse od glavobolov, trebušnih težav, hiperaktivnosti do težav s spanjem. Energijske pijače vsebujejo kar 80 miligramov kofeina, kar je približno enako količini, ki ga vsebuje skodelica kave, obenem pa kar trikrat višja od vrednosti kofeina v kokakoli. Poleg tega imajo tovrstne pijače pogosto tudi 65 odstotkov večje količine sladkorja v primerjavi z drugimi brezalkoholnimi pijačami.

Theresa May je povedala, da je predlagana omejitev del uresničevanja vladne strategije preprečevanja debelosti pri otrocih in najstnikih.
Theresa May je povedala, da je predlagana omejitev del uresničevanja vladne strategije preprečevanja debelosti pri otrocih in najstnikih. FOTO: AP

Nizke cene, skrb vzbujajoče številke

Medtem ko so nekateri večji trgovci mladim že prepovedali prodajo energijskih pijač,  po drugi strani drugi še naprej ohranjajo nizke cene, kar se odraža v skrb vzbujajočih številkah, saj naj bi bili mladi potrošniki v Združenem kraljestvu glede uživanja energijskih pijač v 50-odstotni prednosti pred drugimi evropskimi državami. Steve Brine, minister za javno zdravje, je povedal, da je na nekaterih prodajnih mestih mogoče za ceno enega funta kupiti kar štiri pločevinke energijskih napitkov.

"Dokazov, da bi imele energijske pijače kakršnekoli hranilne vrednosti ali mesto v prehrani otrok in mladine, ni. Zato ukrepe vlade na tem področju spodbujamo,"  se je na namere vlade odzval Russell Viner, predsednik Kraljevega kolidža za pediatrijo in zdravje otrok.

Predlagana prepoved bi za zdaj veljala samo za Anglijo, podobne ukrepe pa lahko sprejmejo tudi druge države Združenega kraljestva, Škotska, Wales in Severna Irska.

Britanski otroci so v primerjavi z drugimi na ravni celotne EU močno v prednosti glede uživanja energijskih pijač.
Britanski otroci so v primerjavi z drugimi na ravni celotne EU močno v prednosti glede uživanja energijskih pijač. FOTO: iStock
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

acco98
31. 08. 2018 08.12
+1
Kofein ( več tega) naj bi bil problematičen za mlajše( se še razvijajo) od 16 let ( ali 18let).!!Če dobro pomislimo- saj mora to isto škodovati tudi odraslim ljudem.
HellWolf
30. 08. 2018 18.03
+2
Sej človek spije kak dnergy, sam ne pa da jih požira po pet na dan. Raj spijem špricer al kako pivo ko je vroče in kej delam zunaj.
ggargamell
30. 08. 2018 15.54
-1
pijem redbull pa cocacolo 27let nikoli pri zdravniku nikoli nobenih zdravil .. a naj zdaj začnem promovirat da je rebull zdrav da odžene zdravnika stran ?
Carrasco
30. 08. 2018 15.28
+4
so prepisal članek iz angleških časopisov. 24 fake novinarji
anakondabox
30. 08. 2018 13.45
-3
Pravilno! Mladi ne smejo imeti preveč energije, ker jim po tem po glavi "brnijo" same neumnosti. Od energije nič ni, alkohol in žganje jim um zbistri. #narobesvet
TistoPravo
30. 08. 2018 13.40
+17
Je pa res neutemeljeno pričakovati od vsega zunanjega sveta, da v obliki prepovedi in omejitev zaščiti vse napake vzgoje in vzdušja...ki je predmet obravnave znotrej družine. Noben mehanik ne more tko servisirat avtomobila, da ga nor voznik nebi uničil predčasno
TistoPravo
30. 08. 2018 13.37
+1
Vsako pretiravanje povzroči alergijo. Pri otrocih in starejših je to še toliko bolj nevarno in v večini primerov neozdravljivo
JanezNovakJohn
30. 08. 2018 13.16
+3
Tudi pri nas bi morali marsikaj ukreniti. Takoj! Alkohol, tobak, sladkor, bela moka, živalske maščobe...
JanezNovakJohn
30. 08. 2018 13.13
+19
Na lastni izkušnji vem da so energetske pijače katastrofa za telo. Trajna!
ggargamell
30. 08. 2018 16.09
-1
ja itak kaj naj jaz rečem da so zdravilo za telo
MucaNeGrize
30. 08. 2018 12.35
+37
Pravo vprašanje bi moralo biti : Zakaj države sploh dovolijo prodajo/ in proizvodnjo česarkoli , kar je dokazano škodljivo . Vse ostalo je nateg s strani kapitala .
anakondabox
30. 08. 2018 13.53
+1
Vse škodljive stvari koristijo kapitalu: od zdravil, do alkohola, tobaka do LSD-ja. Zato še vedno niso ukinili njihovega reklamiranja (npr. pivo Laško). Pri zdravilih, ki bi prav tako utegnila škodovati, pa uporabijo znan slogan: "v primeru neželjenih učinkov se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom" #nateg
Transformerji
30. 08. 2018 12.26
+12
Naj potrpijo samo dve leti: potem bodo lahko pili alkoholne pijače. Kajti to je boljša izbira...
YiuYiu
30. 08. 2018 13.38
+0
Tako je. Ko ga pa ze imajo pa za volan, kot je to stalnica pri nas.
martinov
30. 08. 2018 11.57
+7
Mladini prepovedati vse kar jim je lahko za zabavo. Dementnim pa vse kar jim bo malo povrnilo spomin.
anakondabox
30. 08. 2018 13.56
+2
Najbolje je, da si dementen, da lahko prenašaš demokracijo in vladavino prava. #dvojninateg