Gospodarstvo

Britanske banke si želijo še pet let po brexitu poslovati po evropskih pravilih

London, 09. 12. 2016 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Večje britanske banke si želijo, da bi za njihovo delovanje še pet let po brexitu veljali pravni predpisi Evropske unije. Banke, igralci na mednarodnem parketu, pritiskajo na vlado, da naj o tem odloči Evropsko sodišče. Prehodno obdobje je bistvenega pomena, da se prepreči morebitna gospodarska škoda, navajajo.

Večje britanske banke opozarjajo, da je prehodno obdobje po brexitu velikega pomena za gospodarstvo.
Večje britanske banke opozarjajo, da je prehodno obdobje po brexitu velikega pomena za gospodarstvo. FOTO: Thinkstock

Velike banke v Veliki Britaniji, ki so hkrati veliki mednarodni igralci, od vlade pričakujejo, da jim bo omogočila poslovanje po predpisih EU še pet let po tistem, ko se bo uveljavil brexit. To naj bi dokazoval dokument, ki ga je pridobil Reuters. 

Dokument so pripravile odvetniške družbe, ki v imenu bank zdaj lobirajo pri vladi, da bi odhod iz EU izpeljali po fazah. Dokument ima podporo večjih bank, gre pa za najbolj podroben zapis zahtev finančne industrije za ureditev pravnih zadev v prehodnem obdboju po brexitu. Bankirji pravijo, da gre za zelo težko nalogo, vlada pa je pred dilemo, ali naj podpre zahteve po prehodni ureditvi – in če da, v kakšni obliki, in se tako zameri tistim, ki so izglasovali brexit, ali pa predlog zavrne.

Prevelik šok za gospodarstvo

Dokument opozarja na morebiten šok za britansko in evropsko gospodarstvo, če banke ne bodo mogle zagotoviti prehodne faze poslovanja. Če ne bo dogovora, obstaja nevarnost, da nekatere banke morda ne bodo mogle poslovati zunaj meja ali pa vzpostaviti novih hčerinskih družb. Dokument navaja, da obstaja tveganje, da bi bilo poslovanje z Evropo ustavljeno nemudoma, še navaja Reuters.

Običajno traja vsaj tri leta, da banke preselijo poslovanje, a so zaradi velikega števila podjetij, ki želijo to storiti hkrati, pristojni zasuti z zahtevki, kar pa proces še upočasnuje. V dokumentu zato navajajo, da je prehodno obdobje bistvenega pomena, da se prepreči morebitna gospodarska škoda, ki je odvisna od neprekinjenega dostopa do finančnih oziroma bančnih storitev.

Velika Britanija bo 50. člen Lizbonske pogodbe, s katerim lahko uradno začne pogajanja za izstop iz EU, sprožila do konca marca prihodnje leto. Medtem je vrhovno sodišče začelo presojati o tem, ali lahko vlada premierke Therese May pogajanja o izstopu Velike Britanije iz EU sproži sama, ali pa mora zadevo obravnavati parlament. Višje sodišče je novembra presodilo, da mora zadevo obravnavati parlament, Downing Street pa se je na odločitev pritožil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo.Jst
11. 12. 2016 10.11
+1
In če bi EU enkrat za spremembo rekla NE! Pri ljudeh ste zlobirali izhod, sedaj ga imate. Ko ste zunaj, ste zunaj... pa srečno.
puspan
09. 12. 2016 20.58
+2
O seveda, tudi dlje, če bi se dalo.
skorumpiranpolitik
09. 12. 2016 16.49
+1
Ne boste kar v ene letu orenehali izkkorišveati EU Sistem!
macek_garfield
09. 12. 2016 11.48
+5
nema nista gotovi ste britoti sedaj pa imejte to kar ste si zakuhali pa to