Tujina

Novorojenček Shamime Begum umrl zaradi okužbe dihal

London, 08. 03. 2019 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po poročanju britanskih medijev je otrok britanske najstnice, ki se je pred štirimi leti pridružila Islamski državi, nato pa izrazila željo po vrnitvi domov, tri tedne po rojstvu umrl v sirskem begunskem taborišču. Kot je povedal odvetnik družine 19-letnice, so prejeli zanesljive informacije o smrti, ob tem pa poudaril, da je bil deček britanski državljan.

"Prejeli smo zanesljive informacije, da je sin Shamime umrl. Bil je britanski državljan," je za Guardian povedal družinski odvetnik Tasnime Akunjee. Smrt dečka je zdaj potrdila tudi sirska uporniška skupina SDF, ki jo podpirajo Združene države Amerike. Kot so sporočili, je novorojenček Jarah umrl v četrtek, in sicer zaradi okužbe dihal. To je bil že tretji otrok Shamime Begum, prva dva pa sta zaradi slabih zdravstvenih razmer v državi prav tako umrla. 

Kot je za BBC potrdil tamkajšnji reševalec, naj bi imel deček že dlje časa težave z dihanjem. K zdravniku so ga odpeljali v četrtek zjutraj, nato pa še v bolnišnico skupaj s Shamimo, kjer je nekaj ur kasneje umrl. 

Britanska vlada je sicer Shamimi Begum odvzela državljanstvo, po tem, ko je ta izrazila željo po vrnitvi v državo. Kot je pretekli mesec v britanskem parlamentu povedal notranji minister Sajid Javid, pa njen, zdaj pokojni, sin lahko postane britanski državljan, ne glede na to, da so njegovi materi odvzeli britansko državljanstvo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Otroci ne bi smeli trpeti, zato jim ne bomo kratili pravic, četudi staršem odvzamemo državljanstvo," je dejal Javid. Po odvzemu pa bi Begumova postala apatrid - oseba brez državljanstva. Britanski mediji so sicer poročali, da je najstnica v resnici dvojna državljanka, saj naj bi imela tudi bangladeški potni list, kar pa je njena družina zanikala. Nekateri pravniki so ob tem opozorili, da bi državljanstvo lahko bilo veljavno, saj je državljanka Bangladeša njena mati.

Begumova, šokirana po odločitvi notranjega ministrstva, se je odločila, da bo zaprosila za nizozemsko državljanstvo po svojem možu. Željo, da bi se lahko vrnila z njim na Nizozemsko, pa je izrazil tudi njen mož, 27-letni Yago Riedijk, ki je trenutno v kurdskem taborišču na severovzhodu Sirije.

Shamimo so kamere ujele na letališču Gatwick leta 2015, ko se je odpravila v Sirijo.
Shamimo so kamere ujele na letališču Gatwick leta 2015, ko se je odpravila v Sirijo. FOTO: Metropolitanska policija

Kdo je Shamima Begum? 

Pred štirimi leti so tri britanske najstnice – 15-letni Shamima Begum in Amira Abase ter 16-letna Kadiza Sultana – sredi šolskega leta zbežale od doma in se na londonskem letališču Gatwick vkrcale na letalo za Turčijo. Da so lahko kupile letalske karte, so ukradle družinski nakit. Iz Istanbula so se nato odpravile do meje s Sirijo, prečkale mejo in se pridružile samooklicani Islamski državi. 

Shamimo so nosečo v begunskem taborišču v Siriji našli novinarji časnika The Times, katerim je nato razkrila podrobnosti življenja v "kalifatu".  

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni