Tujina

FOTO: Ban Ki Mun nepričakovano obiskal Gazo: 'Stojimo vam ob strani!'

London, 14. 10. 2014 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ban Ki Mun je nepričakovano obiskal Gazo. Sprehodil se je čez najbolj opustošen del mesta in ob videnem obnemel. "Uničenje je mnogo hujše od tistega, ki sem ga videl v letu 2009," je dejal. Medtem so britanski poslanci simbolično izglasovali priznanje državnosti Palestine.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je v ponedeljek nepričakovano odpotoval na obisk na palestinska ozemlja in v Izrael, danes pa je prvič po letu 2012 obiskal Gazo, za obnovo katere so na donatorski konferenci v Egiptu v nedeljo zbrali 4,3 milijarde evrov.

Generalnega sekretarja svetovne organizacije so popeljali skozi sosesko Sejdžaja, kjer se je pogovarjal s tamkajšnjimi prebivalci, in begunsko taborišče Džabalija, kjer je obiskal šolo ZN. Že na donatorski konferenci v Egiptu je Ban poudaril, da bo palestinsko enklavo obiskal, "da bi neposredno prisluhnil prebivalcem Gaze".

"Opustošenja, ki sem ga videl na poti sem, se ne da opisati. To uničenje je mnogo hujše od tistega, ki sem ga videl v letu 2009," pa je Ban poudaril danes, ob tem pa izrazil sožalje Palestincem, ki so v poletnem konfliktu izgubili ljubljene.

V Gazi se je Ban sešel tudi z ministri palestinske vlade narodne enotnosti, ki jo skupaj oblikujeta rivalski gibanji Fatah in Hamas. "Stojimo vam ob strani," je ob tem povedal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Že danes naj bi sicer v Gazo prispel prvi konvoj 150 tovornjakov z gradbenim materialom.

Ban je v ponedeljek v Ramali Izraelce in Palestince pozval, naj takoj znova oživijo propadla mirovna pogajanja, saj da se bo sicer nasilje nadaljevalo.

Protest za palestinsko enotnost v Gazi
Protest za palestinsko enotnost v Gazi FOTO: Reuters

Britanski parlament z veliko večino simbolno priznal državnost Palestine

Britanski parlament je v ponedeljek večinsko glasoval za priznanje državnosti Palestine. Simbolično resolucijo je podprla velika večina prisotnih britanskih poslancev; glasovalo jih je sicer manj kot polovica. Za jih je glasovalo 274, 12 jih je bilo proti. Resolucija ni obvezujoča za vlado Davida Camerona, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Parlament je glasoval za "priznanje države Palestine ob državi Izraela", kar naj bi bilo "prispevek k izpogajani rešitvi dveh držav".

Še pred glasovanjem parlamenta je tiskovni predstavnik Camerona dejal, da ta resolucija ne bo bistveno spremenila dosedanje politike Londona do Bližnjega vzhoda in da si bo Velika Britanija še naprej "skupaj z mednarodnimi partnerji, vključno z Izraelom in palestinskimi oblastmi", prizadevala, da na koncu pride do dveh držav, ki bi v miru obstajali ena ob drugi.

Britanski premier David Cameron se je glasovanja vzdržal. Ta resolucija po besedah predstavnikov vlade ne bo bistveno spremenila dosedanje politike Londona do Bližnjega vzhoda. Velika Britanija si bo tako še naprej "skupaj z mednarodnimi partnerji, vključno z Izraelom in palestinskimi oblastmi", prizadevala, da na koncu pride do dveh držav, ki bi v miru obstajali ena ob drugi.
Britanski premier David Cameron se je glasovanja vzdržal. Ta resolucija po besedah predstavnikov vlade ne bo bistveno spremenila dosedanje politike Londona do Bližnjega vzhoda. Velika Britanija si bo tako še naprej "skupaj z mednarodnimi partnerji, vključno z Izraelom in palestinskimi oblastmi", prizadevala, da na koncu pride do dveh držav, ki bi v miru obstajali ena ob drugi. FOTO: Reuters

Trenutno stališče vlade, kot ga je začrtal nekdanji zunanji minister William Hague, tako ostaja, da si vlada "pridružuje pravico priznati palestinsko državo, ko bo to sama izbrala in ko bo to najbolj pripomoglo k miru".

Razgreta razprava pred glasovanjem je bila deležna velike pozornosti, izid glasovanja pa bi po pisanju britanskega BBC lahko imel mednarodne posledice oz. okrepil kampanjo palestinskih oblasti za priznanje.

Resolucija vladi ne nalaga ukrepanja

Resolucija sicer vladi ne nalaga nikakršnega ukrepanja. Premier David Cameron se je tako kot ostali člani vlade glasovanja vzdržal.

Glas je sicer oddalo manj kot polovica vseh poslancev, so pa ti zastopali barve različnih strank. Med drugim je predlog podprlo tudi 39 konservativnih in 192 laburističnih poslancev, vključno s predsednikom opozicijskih laburistov Edom Milibandom.

Predlog resolucije je v parlament vložil prav laburistični poslanec Grahame Morris, ki je pred glasovanjem dejal, da bi bilo priznanje Palestine "simbolično pomemben" korak na poti proti miru, saj da so odnosi med Izraelci in Palestinci v slepi ulici, poroča BBC.

Ban Ki Moon obiskal Gazo - 1
Ban Ki Moon obiskal Gazo - 1 FOTO: Reuters

Priznanje Palestine napovedala tudi Švedska

Pred dnevi je priznanje Palestine napovedal novi švedski premier Stefan Löfven. S tem bi Švedska postala prva članica EU iz zahodne Evrope, ki bi priznala Palestino. V Izraelu in ZDA so se na te napovedi že odzvali kritično.

Izrael se ne strinja

Izrael je danes že kritiziral tudi odločitev britanskega parlamenta kot tveganje za mirovni proces. Kot je v izjavi sporočilo izraelsko zunanje ministrstvo, "prezgodnje mednarodno priznanje palestinskemu vodstvu pošilja sporočilo, da se lahko izognejo težkim odločitvam, ki jih morata sprejeti obe strani, in dejansko spodkopava možnosti za resnični mir".

Palestinske oblasti sicer ocenjujejo, da je doslej Palestino kot državo priznalo 134 držav, čeprav je številka po pisanju francoske tiskovne agencije AFP sporna.

Generalna skupščina ZN je leta 2012 na glasovanju kljub nasprotovanju ZDA in Izraela povzdignila status Palestine v državo opazovalko. Velika Britanija se je tedaj glasovanja vzdržala.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fghfhfhfhf
15. 10. 2014 05.45
+0
Freeee Gazaaaaaa!!!!!!!
nikhrast
15. 10. 2014 05.01
-2
Na Izrael mečejo rakete, potem se pa delajo nedolžnega. Saj ni čudno da Palestinci dobijo tako malo simpatije na zahodu.
fghfhfhfhf
15. 10. 2014 05.46
+2
A to pa ko izrael uzema zemljo palestini je uredu ???????
pkorosec
14. 10. 2014 22.18
+1
Ban Ki Mun si je ogledal tudi tunele Hamasa, ki jih je gradil s denarjem namenjenim za palestinsko civilno prebivalstvo. Kje je njegov komentar o tem? Niti besede. Tudi besede o tem, da si je ogledal Hamasove tunele. Uravnoteženo poročanje s strani "sionističnega" pop tv-ja?
Našvasan_zob
15. 10. 2014 09.46
Tuneli zgrajeni ker Izrael odreka hrano Palestincem? Zakaj o tem nikoli nič ne slišimo ampak samo o tem kako naj bi se čez te tunele švercalo orožje... O lakoti pa nič?
Explainator
14. 10. 2014 18.28
+0
in kdaj bomo mi priznali Palestino?
pkorosec
14. 10. 2014 22.18
+0
dokler se ta ne odrece terorizma in prizna Izraelu pravico do koeksistence.
Našvasan_zob
15. 10. 2014 09.42
Koeksistenca je že uzakonjena.. VENDAR na območju ki je določeno v takrat podpisanih sporazumih !!! Danes pa Izrael okupira cca 500% večje ozemlje i nikome ništa !
skorumpiranpolitik
14. 10. 2014 17.38
+1
Kdaj bo Slovenija priznala palestinsko državo? Izraelski hlapci!
User792410
14. 10. 2014 15.59
+6
Ban Ki Mun se ni mogel bolj primerno izraziti ! "Stojimo vam ob strani !" Poudarek je na "stojimo" in "ob strani" !!! Tudi glede Kurdov stojijo ob strani !!!
Nina Nubia 1
14. 10. 2014 15.11
+0
Take dvolicnosti se Ivan ne premore...
24Ppkur
30. 10. 2014 21.40
tebi res ne da miru ... sprašujem se le koliko potem ne da miru murgeljčanom ....
Našvasan_zob
14. 10. 2014 14.57
-1
Ban Ki Mun: Stojimo vam ob strani ! ---- Tako kot smo stali ob strani ko so vas Židi klali....
AtaAufbiks
14. 10. 2014 14.36
+0
Koliko zločinov proti človeštvu bo še potrebnih, da bo nekaterim odprlo oči, da sta ZDA in Izrael teroristični državi?
Misija1
14. 10. 2014 14.47
-1
Kolikor ne maram Izraela oziroma mi je malo mar za njih, mi je vsec, da so zid, edini zid pred vdorom teh o katerih zadnje mesece teče debata! So edini, ki jih imajo pred pragom in vedo, kaj pomeni jih imeti za soseda! Dokler nisi tam, ne ves. Kakorkoli, raje imam za soseda versko ekstremnega izraelca, ki si pusca dolgo brado, ima svoje obicaje in svoj ekstremni nacin zivljenja, ki pa navsezadnje ne reže glav nasprotnikom njegovi veri, ne seka rok in masakrira! Zivi svoje za moje pojme bolano zivljenje, ampak se ne vmesava. Na drugi strani imamo vero, ki je krepko bolj ekstremno naperjena, njeni pripadniki pa popolni opranci in ekstremisti, ki bi prodali svojo druzino, svojo kri, za alaha. Torej, kakorkoli obrnes, Izrael je zid in mi je vsec da stoji kjer stoji! Moje mnenje!
Nina Nubia 1
14. 10. 2014 15.16
+0
Misija CIA agenti ne bodo nikoli napadli Izraela...
ficfiric 1
14. 10. 2014 17.25
+0
Kaksen zid? Pred cim? Ne mi zdej o tem da se dobro da je ta zid...bi rad vidu tebe kaj bi pocenjal ko bi ti v slo naselil zide in bi blo kr naenkrat pol slovenije nek izrael 2....tebe bi pa ogradil z zidom in te razglasil za terorista..seveda ob strani bi jim stala zda in VB....v tvoj kos slo ne bi prislo nic vec kar ne bi izrael 2 odobril...se pitne vode ne bi dobu...in prvic ko bi vzdignu glas bi dobu posilko raket..sej zbezat ne bi imel kam ker bi bil ograjen...avstrija in ostale drzave okrog vas bi pa rekle hvala bogu..sej iz slo prihajajo sami problemi za evropo..sem 100% da bi bil tiho in se strinjal z vsem kar bi ti izrael 2 ukazal...
Misija1
14. 10. 2014 21.28
+1
Ficfiric, zgodovina ni tvoja vrlina! Izraelci so na tem obmocju naseljeni ze vec kot 2 tisoc let! Islam je nastal leta cca. 650 nasega stetja z mohamedom kot prerokom, takrat se je namrec rodil! Zatorej, Izraelci so na tem obmocju ziveli dalec prej kot katerikoli tale muslimanski palestinec! Sicer pa, ce bi bil malce poucen bi videl, da so si si Izraelci in Palestinci dokaj blizu kar se tice obraznih potez, barve kože itd..Loci jih samo vera!
kim llsung
14. 10. 2014 22.09
-1
AtaAufbiks
14. 10. 2014 22.31
@Misija1 Celo qrca imajo oboji obrezanega!
ne rabimo predsednika
14. 10. 2014 13.00
+2
Balfour Declaration in seveda Rothschild- i...
Našvasan_zob
14. 10. 2014 15.02
+1
pkorosec
14. 10. 2014 12.23
+0
v britanskem parlamentu itak vse sedi, samo britanci ne. Velika Britanija je lep primer kaj pomeni odprt vstop za islamske migrante. VB je tudi ze delno imlpementirala serijsko pravo za muslimanske prebivalce. Malo posrcajte po netu, ker 24ur o tem ni porocal.