Tujina

Britanski turisti se pritožujejo zaradi pokvarjenih počitnic: videli so preveč beguncev

Atene, 30. 05. 2015 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Večina britanske in svetovne javnosti je šokirana nad izjavami nekaterih britanskih turistov, ki so počitnikovali na grškem Kosu. Pravijo namreč, da so jim počitnice pokvarili begunci, ki s čolni bežijo na ta otok in si tako rešujejo gola življenja. Videli so preveč lačnih otrok in njihovih obupanih staršev.

Britanski turisti, ki so počitnikovali na grškem Kosu, so nezadovoljni s svojim dopustom, saj je na otoku preveč beguncev. Vse to pa, tako turisti, kvari njihove dopuste.

Pretekli teden je namreč na tem grškem otoku pristalo več kot 1.500 beguncev, večina pa jih je iz Afganistana, Sirije in območij, kjer divjajo vojne. Med begunci je veliko družin z majhnimi otroki.

Prizori, ki motijo britanske turiste. Fotografija je nastala 27. maja na grškem Kosu.
Prizori, ki motijo britanske turiste. Fotografija je nastala 27. maja na grškem Kosu. FOTO: Reuters
27. maj na Kosu.
27. maj na Kosu. FOTO: Reuters

Begunci se sicer povečini zadržujejo v zapuščenih stavbah in hotelih. A kljub temu niso nevidni, kar pa moti britanske turiste. Slednji namreč ne želijo gledati lačnih, utrujenih, prestrašenih. Begunci svoje celotno imetje večinoma nosijo le v eni torbi, otroci jočejo, obupani so, navajajo mediji in dodajajo, da vse močno razburja britanske turiste, ki želijo brezskrbno uživati v svojem dopustu. Ob pogledu na begunce se večina turistov počuti nelagodno, s tem pa so jim pokvarjene počitnice.

Medicinska sestra iz britanskega Manchesterja je tako za britanske medije dejala, da je Kos postal "ogaben". Pravi, da je okolje umazano in da se ne počuti prijetno. "Ne bom sedela v restavraciji, medtem ko me ljudje gledajo," je še dodala in s tem mislila na begunce, ki lačni opazujejo turiste med obroki v restavracijah.

Begunci iz Sirije in Afganistana: z razburkanega morja so jih rešili pripadniki grške mornarice. Z obale so se tako napotili peš v notranjost otoka. Pri tem so jih videli domačini in turisti.
Begunci iz Sirije in Afganistana: z razburkanega morja so jih rešili pripadniki grške mornarice. Z obale so se tako napotili peš v notranjost otoka. Pri tem so jih videli domačini in turisti. FOTO: Reuters

"Če bo naslednje leto otok še vedno deloval kot begunsko taborišče, se ne bomo več tja vrnili," je dejal starejši par, ki je na otoku počitnikoval skupaj s svojimi vnuki. "Ni nam bilo všeč," so še dodali.

Zgroženost nad komentarji turistov

Pritožbe britanskih turistov so na družbenih omrežjih naletele na oster odziv. Večina pravi, da je ostala brez besed ter da ne morejo verjeti, kako so lahko ljudje tako brezsrčni in ignorantski. Ljudje, ki si lahko privoščijo dopust v tujini, so pokazali, da sploh ne vedo, kaj je to empatija in skrb za sočloveka, ki je zbežal iz vojnih območij.

Begunci se zadržujejo v zapuščenih hotelih in drugih stavbah na otoku. Kljub temu niso nevidni, kot bi očitno želela večina turistov. Na fotografiji afganistanski moški s svojim otrokom. Fotografija je prav tako nastala 27. maja na Kosu.
Begunci se zadržujejo v zapuščenih hotelih in drugih stavbah na otoku. Kljub temu niso nevidni, kot bi očitno želela večina turistov. Na fotografiji afganistanski moški s svojim otrokom. Fotografija je prav tako nastala 27. maja na Kosu. FOTO: Reuters

"Moje srce krvavi," je na Twitterju zapisal en uporabnik, drugi pa je dodal, da "Kos ni postal ogabna peklenska luknja zaradi beguncev, temveč zaradi britanskih turistov".

Novinarji pravijo, da se turisti sprehajajo in kolesarijo mimo beguncev in celih družin, ki v mestu čakajo na dovoljenja za bivanje oziroma azil. Prav tako opazujejo, kako ženske perejo otroška oblačila v morju.

Predstavniki Rdečega križa in drugih humanitarnih organizacij se trudijo po svojih močeh, da bi pomagali beguncem in migrantom, a njihovo število je močno naraslo. V letošnjem letu je v Grčijo prispelo že okoli 30.000 beguncev. Lani jih v Grčijo ni prišlo toliko v celem letu, navajajo mediji.

Plaža, v ozadju pa čoln z begunci in migranti, ki iščejo varen kraj za pristanek.
Plaža, v ozadju pa čoln z begunci in migranti, ki iščejo varen kraj za pristanek. FOTO: Reuters
Begunka iz Sirije na obali grškega Kosa.
Begunka iz Sirije na obali grškega Kosa. FOTO: Reuters
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (349)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
05. 06. 2015 17.14
+4
Britanci so tisti, ki so med prvimi zahtevali vojaški napad na Irak in sprožili valove beguncev. Škoda ker so bili begunci preveč miroljubni in niso še kakšnega malce obdelali. Naj jih vzamejo s seboj želja se jim je izpolnila, Irak je demokratičen, begunci so kolateralna škoda, ki jo morajo vzeti v zakup, ne pa da se še pritožujejo.
tankopiš
12. 08. 2015 11.31
-1
mislim,če so to normalni ljudje,majhne otroke dajejo v čolne in na takšno nevarno potovanje,mi gre na jok.
novak.novak
04. 06. 2015 11.14
+3
če jim tak srce krvavi, naj gredo dol na tale kos, pa si pripeljejo nekaj teh beguncev na svoj dom...al gre sam za dvoličnost...grki naj jih imajo, turisti naj se ne pritožujejo, jaz bom pa twital kak mi srce krvavi...beda...
bebo3
02. 06. 2015 21.53
+10
ja saj imajo prav. človek gre na dopust potem pa mu tam kar neki begunci pokvarijo dopust
krekerji2
31. 05. 2015 13.58
+6
kaj pa ko jih tako skupino pripeljejo s kombijem, gredo peš v mesto in tam vehtajo denar.
krekerji2
31. 05. 2015 13.57
+4
škoda za otok Kos, ker so zelo prijazni ljudje. Če so azilianti prišli bi jih morali nastaniti tam , kjer se ne bi prosto sprehajali. Se isto je bilo v času, ko se je množično bežalo čez bivšo italijansko mejo, ko so trume beguncev prišle z avtobusi in hodili, podnevi in ponoči.
eFranjo
31. 05. 2015 08.55
-1
mislim, da se tudi ne želijo biti tu, kjer so. tako da za tele angleže res ne vem,kaj hočejo.
tankopiš
12. 08. 2015 11.33
funi
31. 05. 2015 07.38
+5
Mogoče je 10% pravih beguncev drugo je islamski trojanski konj
Diškor
30. 05. 2015 23.59
+33
KR NAJ ANGLEŽI IN AMERIČANI SPREJMEJO BEGUNCE, ONI SO KRIVI ZA TO STANJE, V IRAKU IN LIBIJI JE BIL PREJ RED, PREDEN SO ONI BREZ VEZE POSREDOVAL.
tankopiš
12. 08. 2015 11.35
spet vi,vsi ki ste dali pluse,vzamite ih po pet domov.
ONniON
30. 05. 2015 22.11
+13
danska si je naprimer izborila enkrat da je izvzeta iz teh kvot dodeljevanja beguncem je bilo rečeno po televiziji in prav je tako, vse države bi morale to narediti
nevada99
30. 05. 2015 21.51
-27
Jest pa takole pravim vem da se sliši grdo, ampak je realno! Vsak begunec ki pride v Evropo je navadna "boječka" in se boji braniti svojo državo. Na severo zahodu Sirije je nastala "država" Kurdistan, večina prebivalcev so kurdi. Imajo svojo policijo, vojsko, šole, in bolnice. Imajo celo predsednika! Meje pa branijo za vsako ceno!!! v vojski so celo ženske!! In en lep primer boja za svojo državo smo tudi mi Slovenci. Veliko časa smo bili pod različnimi okupatorji, nismo se udali in zbežali amapk smo se borili za svojo državo in narod!!!!!
manolo31
30. 05. 2015 22.11
+30
ma dej ne prodajaj tle vojne za Slovenijo. Pravljica za otroke, ki se ne more nti naaaaajmanj primerjat z vojnami, ki divjajo tam in to vsi prokleto dobro globoko v sebi vemo. Par preletov letal, nekaj barikad in tankov na cestah in diplomatski umik JLA. Bodite vsaj odkriti in posteni in ne primerjajte neizmernega trpljenja in klanja z favmo imenovano "Vojna za Slovenijo". Razumem, da narod take mite rabi ampak vsaj posten je treba biti.
nevada99
30. 05. 2015 22.20
-14
Pa še pred parimi dve je bil na epilogu kako so italjani zaperali Slovence, Hrvate, Srbe... na otok Rab. Malo polistaj po kaki zgodovinski knjigi pa boš dojel da je bilo včasih huje kot pa sedaj v Siriji (pa ne mislim vojne z JLA).
lodz68
30. 05. 2015 22.23
+13
po tvojem komentarju sklepam da imaš največ 25 let......
ficfiric 1
31. 05. 2015 06.03
+4
Nevada99...vojna za slovenijo??....hahaha...dej ne kakcaj...tistih nekaj dni stanja pripravljenosti z resno vojno..ko smo se valjali okrog vsi pijani in cakali kaj bo...ce vprasas mene smo imeli sreco da se je takrat jla raje obrnila...nekaj zrtev je blo pa se tisto bolj ponesreci..mulci v jla niso niti vedl zakaj so kar naenkrat mel vojno z svojimi..2.svetovna pa zal ni bla vojna za slovenijo...in ko smo ze pri bojeckah...kam so pa vsi slovenci bezal takrat...kam so plule ladjice? V edino drzavo ki je sprejemala izdajalce...
TristoKosmatihMedvedov
03. 06. 2015 10.07
+3
Si bil že kje na varnem, da si tako popival. Mi si ob dolenjski avtocesti nismo upali spiti niti tistih dveh pirov, ki so nam pripadali.
novak.novak
04. 06. 2015 11.13
+4
ficfiric, morbit sui se ti kje pijan valjal...nekateri so pa življenje izgubil, zate, da lahk sedaj tu take flancaš....zguba..
mvlm1
30. 05. 2015 21.43
+29
Tudi jaz bi s težkim srcem gledala lačne ljudi. Iz istega razloga npr. nočem v Sarajevo, ki je polno lačnih potepuških psov. Ne gre za brezobzirnost britanskih turistov do beguncev, pač pa bolj za to, da jim težko dene, ko vidijo lačnega in ubogega človeka. Če bi bili brezobzirni in brez empatije, jih lačni ljudje ne bi motili.
periot22
30. 05. 2015 21.41
-15
Sram jih je lahko ,da si zatiskajo oči pred njimi,sram, naj spakirajo in domov!!!!!!!!!!
jeznidiplomat
30. 05. 2015 21.11
+60
Turisti so pošteno plačali storitev in pritožili so se, ker niso zadovoljni, kar je pravica potrošnika. Verjetno je to čista izmišljotina medijev, da so se pritoževali nad begunci, in so se verjetno pritoževali nad grškimi oblastmi, ker ne poskrbijo za situacijo. A je morda dolžnost turista, da se ukvarja z obupanimi reveži? Ni to naloga ustreznih organov in humanitarnih organizacij?
Silvester Ali? 1
30. 05. 2015 20.49
+18
pa za vse te begunce je odgovorna tudi britanska vlada
kor22
30. 05. 2015 20.19
+36
to mešanje kultur se mora preprečit za vsako ceno, če smo do zdaj živeli v mirnem okolju z nisko stopnjo kriminala, se bo sedaj to spremenilo ko bodo ti priseljenci začeli svojo ideologijo vcepavat... Niti z romi ne mormo shajat kaj, bo šele z temi
ficfiric 1
30. 05. 2015 20.40
-13
Slovenc itq ne more shajat z nobenm...je prevec tumpast..vsi so sovrazniki ce niso isti kot mi...
Heinke
30. 05. 2015 20.56
+26
Sej oni sem rinejo, ne mi dol. Itak da se oni ne morejo nam prilagoditi, mi se moramo njim, na svojem ozemlju. Večje neumnosti pa še ne. Kot da bi gosta povabil za vedno v svojo hišo in moral spoštovati njegova pravila, ne za en dan, ampak za vedno. Samo v butasti EU je to možno. In ravno zaradi tega se sedaj to dogaja v Siriji in Iraku, ker se niso odpovedali svoji krvoločni veri in so šli vojno delat po celi Afriki in to ljudje iz cele Eu, celo Slovenije, večinoma neasimilirani muslimani.
ficfiric 1
31. 05. 2015 06.15
-8
So sli delat vojno....kdo ze....a ti je prjatu povedal da so sli oni kar vojno delat...eni jih res sekate...eni ste res zrasl v vatico zaviti..vsi vedo kdo kuha te zvarke po svetu...sam jih se zmeri vsi zagovarjajo...pac propaganda dela svoje...poslusat 14let o nekih teroristih ki so zrastl kot gljive iz nic...prej jih pa ni blo al kaj? Seveda so bli...sam niso sli tolk na roke nekaterim pa je blo treba vse napumpat in napihnit...da lahko z vaso privolitvijo delajo zdraho...vidis ze sirijo ki jo omenjas...asada niso povabil in ga niso hotl v koaliciji...pa se bori proti istemu nasprotniku...v svoji drzavi ti raketirajo tipi iz druge strani sveta ti pa ne smes....hahaha...dej dej...no vazn da so zdej povedal da bo ta vojna trajala kar nekaj let...sicer so rekl na zacetku da bodo opravl z njimi na hitro...heh...pravljice ki jih povrhu vsega se spreminjajo vsake 14dni...sam eni ocitno na pol gluhi pa z spominom zlate ribice pa se hitr pozabi...
FAUSTOS1
30. 05. 2015 19.49
+18
NIHČE NIČ NE NAREDI ZOPER TIHOTAPCE KI NA TEH REVEŽIH KUJEJO DOBIČEK
aaaaaa122121
30. 05. 2015 20.19
+11
ker so elite tiste kikujejo dobicke, vojne, tam so najvecji dobicki:)
aaaaaa122121
30. 05. 2015 20.19
+2
ker so elite tiste kikujejo dobicke, vojne, tam so najvecji dobicki:)
manolo31
30. 05. 2015 19.33
+6
Najlažje je pametnjakovičem tukaj sedeti v naslonjaču v topli dnevni sobi in modrovati tule na portalu,kako je vse naša krivda, kako je za VSE kriv kapitalizem, grda zlobna Amerika, samo noben si ni kriv za NIČ sam. Ja prej so pa živeli v blagostanju, imeli so zdravstvo, ceste, socialno skrb, imeli so še vse kar mi tukaj na zlobnem grdem zahodu še danes nimamo. imeli so vrtce, šole, cepiva in izobraževanje, imeli so penzione in delovna mesta, vso tehniko, ki jim podaljša življenje in prihrani trud, pralne stroje, imeli so prevozna sredstva in so se lahko obiskovali in dopisovali s sorodniki in ostajali v stiku z otroci...ja vse to je prej bilo pred grdim belim človekom, ki je kar prišel in kar si vse vzel in nikogar tam ni rabil da je sodeloval pri konoliziranju..kar vse so jim dali...Nate beli grdi zahodnjaki vse lahko kar vzamete in delate kar hočete. Veste dragi moji, tudi to da človek lahko sam po sebi na javnem mediju pljuva je v bistvo nekaj kar ni samoumevno ampak tudi ta pravica, da lahko pljuješ po lastni državi je nekaj kar je rojeno na zahodnih tleh in tudi to je v resnici luksuz, ki se ga tukaj malo ljudi sploh zaveda. Če bi tam kdo samo gobec odprl bi lepo spal pretepen na tleh mrzle celice 3x3 metre kot SARDINA skupaj z 20 enakimi gobezdali. Tako, da zlobni grdi zahod je nam in marsikomu omogočil tudi marsikaj dobrega.
aaaaaa122121
30. 05. 2015 20.18
+3
oni so zivel prej cist dobro, kdo je pa kriv si pa poglej zemljevid afrike leta 1913
ficfiric 1
30. 05. 2015 20.37
-5
Manolo....sploh ne bi bilo treba grdih besed o zahodu ce le ta ne bi pocel kar je pocel, pocne in bo se naprej...za vso tehnologijo rabis surovine...in kje jih najlazje dobis kot v drzavi kjer zanetis prepir ce ga ze prej ni blo...pa oborozis neke skrajneze...povsod se najdejo...sploh pri takem stevilu ljudi...se v slo imate bolnike pa vas je za eno ulico vseh skupi..v zameno za surovince jim dobavljas orozje itd....pa se potuho jim dajas ter lahlo pocnejo kar hocejo....kot je reku aaaaaa122121 poglej si zemljevid....res da so se pobijale ze prej...klani med sabo...tako kot mi v evropi ko smo bili na njihovi ravni....ampak zakaj bi jim pustil da se razvijejo...pol nimas vec koristi od njih je tako...ker bodor racunal za surovine toliko kot razvite drzave..poglej drzave kjer zivijo dokaj mirno...povecini sami kmetje ki pa pac umirajo ker nimajo dostopa do vode...so razvitezi postavl ograjo okrog in je...poglej kao demokraticne predsednike tam dol...kdo jih ke postavu tja...demokraticno izvoljeni...ja ja...seveda...ko neko skupino pumpas z vsem mogocim par let je vedno vecja in mocnejsa..
manolo31
30. 05. 2015 22.12
+7
Ja teorije zarote so okusno kosilo za ljudi, ki nimajo v življenju kaj početi.
ficfiric 1
31. 05. 2015 06.18
-2
Verjamem tvoji teoriji resnice dost bolj....vi ste tud ene zarote sami seb...
asdfghjklqwertz
30. 05. 2015 18.58
+4
angleži smotani ... greš v Anglijo, pa vidiš same begunce - muslimane oz pakistance ... je že kdo slišal za mesto Bradistan v angliji? Vpišite v Google ... Pravo ime mesta je Bradford, ampak tam živijo sami Pakistanci, zato so ti Pakistanci naredili kar svoj film z imenom Bradistan ...
mr.wu
30. 05. 2015 22.39
+0
mr.wu
30. 05. 2015 22.40
+1
mr.wu
30. 05. 2015 22.40
+2
Biofanatik
30. 05. 2015 18.41
+9
Kmalu bo tretja.
murinar
30. 05. 2015 18.37
+4
Amerika -oziroma Bucha stari in sin sta največ pripomogla k temu! Izvažala sta demokracijo in podobne neumnosti! Nafta !