Tujina

Bruselj in Berlin: model reševanja Cipra ne bo vzorčen primer

Washington/Nikozija/Berlin, 27. 03. 2013 18.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Bruslju in Berlinu so se posredno odzvali na nedavno izjavo novega šefa evroobmočja Jeroena Dijsselbloema, da bi lahko bil model reševanja Cipra primer reševanja tudi za druge morebitne države v težavah. Zatrjujejo, da model reševanja Cipra ne bo vzorčen primer.

Na nedavno izjavo novega šefa evroobmočja Jeroena Dijsselbloema, da bi bil lahko model reševanja Cipra primer reševanja tudi za druge morebitne države z evrom, ki bodo v težavah, so se danes posredno odzvali v Bruslju in Berlinu.

Dijsselbloem je stopil korak nazaj in poskušal popraviti svojo izjavo. Zagotovil je, da je ciprski primer poseben.

Tiskovni predstavnik evropskega komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna Simon O'Connor je tako poudaril, da se kriza v Grčiji ni začela v bančnem sektorju, kot se je to zgodilo na Cipru. Zatrdil je tudi, da v primeru Grčije ne bo podobne odločitve, kot je bila za Ciper. Zagotovil je tudi, da so bili v Grčiji med procesom stabilizacije bančnega sektorja vsi prihranki dostopni, to pa bo veljalo tudi v prihodnje.

Tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert pa je poudaril, da je model reševanje Cipra "enkraten primer", saj gre po njegovih besedah za rešitev po meri, s katero naj bi rešili posamične težave Cipra. "Avtomatičen prenos načina reševanja z ene države na drugo državo v Evropi ne deluje," je še dejal.

Protesti v Nikoziji - 2
Protesti v Nikoziji - 2 FOTO: Reuters

Mednarodni inštitut za finance (IIF) iz Washingtona, ki predstavlja več kot 400 vodilnih bank sveta, pa je posvaril pred tem, da bi Ciper postal vzorčni model. "Vlagateljem zelo svetujemo, da spremljajo razplet glede Cipra... Zlasti z ozirom na reševanje prihodnjih težav," je v poročilu o reševanju Cipra zapisal omenjeni inštitut, ki je bil zelo vpet v reševanje zadolžene Grčije. Ciprski model je IIF opredelil kot "zelo očiten odmik od strategije v primerjavi z drugimi krizami v evroobmočju".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DeadBull
28. 03. 2013 09.16
+1
Kraja, nič drugega. Tako odločitev lahko sprejme samo politik, ki ne vidi 5 minut naprej. Naslednjo zimo nas bo še zeblo, boste videli.
civitasstain@gmail.com
28. 03. 2013 06.42
Kdaj bomo imeli letos dan varčevanja?
polimer
27. 03. 2013 19.01
+12
So malo omilili svoj besednjak. Menim, da je škoda že narejena. Nikakor ne bi smeli pobrati denarja varčevalcem, ne glede, kako so denar zaslužili. To je apel vsem varčevalcem v evropi, da naj nemudoma dvignejo vse svoje prihranke iz bank. Jaz bom tako storil, saj 0,01% letne obresti ne pomenijo popolnoma nič. Če si pa sam v limitu so pa obresti 12%. Razlika je očitna.
pa dobr no
27. 03. 2013 19.14
+7
Točno to. Zakaj neki bi jim dajali denar?
snifff
27. 03. 2013 22.53
+2
big4blue
27. 03. 2013 23.14
+1
polimer, bi rekel, da nimaš nobenega prihranka na banki, če ne bi vedel koliko so obrestovana npr avista sredstva, niti koliko znaša obrestna za dovoljen in nedovoljen limit... zgoogli aktivna in pasivna obrestna mera. dejte mal naštudirat upravljanje z osebnimi financami za začetek. bolj bo zanimivo videt razplet te ciperske zaplembe... kar neki tega denarja je blo mafijskega... ti pa pomojem tem veljakom iz bruslja in cipra ne bodo ostal dolžni:)
civitasstain@gmail.com
28. 03. 2013 06.41
+1
V nogavice z denarjem, al pa zlato kupit. Ne prinese obresti, pa si brez strahu!
big4blue
28. 03. 2013 06.55
+1
Kr kup zlato ja... Ce pade njegova cena na njegov normalni trend, ti bo zal, da ti trojka ni vzela tistih 7%. posrednik z zlatom ti jih ze v startu vzame 5%. kje je zdej vecja natega?