Tujina

Rusi ne prepričajo mednarodne skupnosti. V varnostnem svetu ZN vre zaradi kemičnega napada

Bruselj/Damask, 05. 04. 2017 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Kemični napad na severu Sirije še vedno razburja. Številne članice varnostnega sveta ZN, ki so se sestale na nujni seji, so s prstom kazale na sirsko vlado in Rusijo. Ti sicer zanikata, da sta nad civiliste poslale kemično orožje. V luči napada je minila tudi bruseljska konferenca, na kateri so obljubili šest milijard dolarjev pomoči Siriji in regiji. Napad so ostro obsodili in ga označili za vojni zločin.

Na nujni seji varnostnega sveta Združenih narodov v New Yorku so številne članice ostro kritizirale Rusijo, ker ščiti sirski vladni režim, ki ga obtožujejo za napad s kemičnim orožjem v kraju Kan Šajkun na severu Sirije. V napadu je po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice umrlo najmanj 72 ljudi, med njimi je bilo 20 otrok.

Ruskim navedbam, da naj bi civiliste zastrupili uporniki, le malokdo verjame. Po mnenju strokovnjakov za orožje vsi dokazi kažejo, da je šlo za napad sirskih vladnih sil, katerih zaveznica je Rusija. Najbolj glasne so ZDA in njene zaveznice. Vlada sirskega predsednika Bašarja al Asada pa zanika, da je izvedla kemični napad.

Torkov kemični napad naj bi bil eden najhujših napadov v šestih letih vojne v Siriji.
Torkov kemični napad naj bi bil eden najhujših napadov v šestih letih vojne v Siriji. FOTO: AP

Kaj pravi Rusija?

Rusija je potrdila, da so sirske vladne sile izvedle zračni napad na Kan Šejkun. Toda, predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konošenkov je dejal, da je bil cilj zračnega napada tovarna, kjer naj bi proizvajali kemično orožje.

Še vedno ni znano, kakšen plin naj bi uporabili v napadu, a izraelski strokovnjaki menijo, da bi lahko šlo za živčni plin sarin.

"Sirska letala so napadla velik teroristični obrat, v katerem so bile strupene snovi," pa so zatrdili v Moskvi. Kot je v Moskvi še dejal predstavnik ruskega obrambnega ministrstva, so rakete s "strupenimi substancami" proizvajali v "terorističnem obratu" in so jih dobavljali Iraku, lani pa so jih uporabljali tudi pripadniki oboroženih skupin v sirski provinci Alep. "Zagotavljamo, da so te informacije v celoti nepristanske in resnične," je dodal.

Povedal je še, da so ruski vojaški specialisti zabeležili uporabo omenjenih izstrelkov v provinci Alep. "Videoposnetki z družabnih omrežij kažejo, da imajo tisti iz Kan Šejkuna enake znake zastrupitve kot žrtve lanskoletnega napada v Alepu," je še poudaril. Ruski namestnik veleposlanika pri ZN pa je dejal, da so številni posnetki napada zaigrani.

Posnetki s kraja dogodka prikazujejo civiliste, veliko med njimi je bilo otrok, ki se dušijo in bruhajo. Priče so povedale, da so bili zdravniki prepričani, da so na ljudi streljali z letalskimi izstrelki.

Strokovnjak za orožje Col Hamish de Bretton-Gordon je za BBC dejal, da je ruska razlaga "izmišljena". Pravi namreč, da se plin, kot je sarin, ne bi mogel tako razširiti, če bi res zadeli tovarno orožja. Lokalni novinarji pa pravijo, da v kraju ni nobenih vojaških objektov, pač pa so okoli in okoli posejane uporniške skupine, ki nadzirajo območje.

Kaj pravijo Združeni narodi?

Britanski veleposlanik pri Združenih narodih Matthew Rycrof je na seji varnostnega sveta ZN dejal, da je Asad "ponižal" Rusijo s tem, ko se je "norčeval" iz mirovnega procesa, ki ga je ta izpogajala z nekaterimi uporniškimi skupinami. "Kako boste ustavili te nesmiselne napade? Imeli smo načrt in imeli smo podporo, vendar ste jih zavrnili, da bi zaščitili Asada," je dejal. Rusija in Kitajska sta namreč blokirale poskuse, da bi uvedli sankcije proti Siriji.

Nikki Haley, veleposlanica ZDA pri Združenih narodih, je dejala, da se bodo sirski kemični napadi nadaljevali, če ničesar ne storimo. "Rusija vedno znova uporablja isto lažno pripoved, s katero želi preusmeriti pozornost s svojih zaveznikov v Damasku," je dejala.

Haleyjeva je ob tem namignila, da bi lahko ZDA izvedle enostransko akcijo v Siriji. "Ko Združenim narodom tolikokrat ne uspe izpolniti svoje dolžnosti, da delujemo kolektivno, so Združene države prisiljene izvesti akcijo na lastno pest," je dejala.

Ameriška veleposlanica pri ZN je med svojim nagovorom uporabila fotografije žrtev kemičnega napada.
Ameriška veleposlanica pri ZN je med svojim nagovorom uporabila fotografije žrtev kemičnega napada. FOTO: AP

Ruski namestnik veleposlanika pri ZN Vladimir Safronkov je na očitke odgovoril, da je Velika Britanija "obsedena" z idejo, da bi strmoglavila predsednika Asada, namesto da bi si prizadevala za mir.

Siriji in regiji šest milijard dolarjev pomoči. Na bruseljski konferenci pozvali k dejanjem 'in to danes, ne jutri'

Na konferenci o pomoči Siriji in regiji, ki poteka v Bruslju, še vedno odmeva uporaba kemičnega orožja v sirskem mestu Kan Šejkun. Zbrani voditelji so obsodili uporabo kemičnega orožja. 

Glavni namen konference je sicer humanitarna pomoč Siriji in regiji. Mednarodna skupnost je napovedala šest milijard dolarjev pomoči Siriji in regiji v tem letu, je sporočil evropski komisar za humanitarno pomoč Hristos Stilianides po koncu dvodnevne konference.

EU ostaja z napovedanimi 1,3 milijarde v tem letu največja donatorica humanitarne pomoči, je poudaril komisar ter pozval k "dejanjem, ne le besedam, in to danes, ne jutri".

Bruseljski konferenci, ki se je udeležuje okoli 70 držav in organizacij, sopredsedujejo EU, ZN, Nemčija, Kuvajt, Norveška, Katar in Velika Britanija. V odzivu na kritike o dodani vrednosti, glede na to, da se o politični tranziciji pogajajo v Ženevi, o vojaškem vidiku pa v Astani, v Bruslju odgovarjajo, da je humanitarni vidik izjemno pomemben in da je to največja mednarodna konferenca o Siriji v tem letu.

Namestnik generalnega sekretarja ZN Stephen O'Brien, pristojen za humanitarne zadeve, je izpostavil le "spodbudno" informacijo, da je mednarodna skupnost lani februarja v Londonu napovedala šest milijard evrov takojšnje pomoči v letu 2016 in da je bilo dejansko izplačanih 6,4 milijarde.

Okoli 70 držav in organizacij v Bruslju sicer že drugi dan razpravlja o humanitarni pomoči Siriji in regiji, podpori pogajanjem o politični rešitvi pod okriljem Združenih narodov in obdobju po koncu vojne. Udeleženci bodo pregledali uresničevanje dosedanjih humanitarnih zavez, pričakujejo tudi dodatne finančne prispevke.

Prvi dan bruseljske konference, ki je bil osredotočen na tematski razpravi o humanitarnih razmerah in vplivu sirske krize na regijo, je v torek minil v senci kemičnega napada v Siriji, ki sta ga EU in ZN označila za "grozljivega". 

Med najvišjimi gosti na konferenci so generalni sekretar ZN Antonio Guterres ter premierja Jordanije in Libanona, sicer pa bode v oči, da številne države na konferenco niso poslale ministrov, temveč državne sekretarje ali veleposlanike.

V odzivu na kritike, kakšna je dodana vrednost bruseljske konference, glede na to, da se o politični tranziciji pogajajo v Ženevi, o vojaškem vidiku pa v Astani, v Bruslju odgovarjajo, da je humanitarni vidik izjemno pomemben in da je to največja mednarodna konferenca o Siriji v tem letu.

Luksemburški zunanji minister Jean Asselborn in njegov francoski kolega Jean-Marc Ayrault.
Luksemburški zunanji minister Jean Asselborn in njegov francoski kolega Jean-Marc Ayrault. FOTO: AP

Generalni sekretar ZN Guterres: Napad v Siriji je vojni zločin

Grozljivi torkovi dogodki žal kažejo, da se v Siriji dogajajo vojni zločini, je poudaril Antonio Guterres ob prihodu na bruseljsko konferenco. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo VS ZN ravnal v skladu s svojo odgovornostjo. Kemični napad v Siriji po mnenju Guterresa potrjuje pomen bruseljske konference, na kateri mora mednarodna skupnost jasno izpostaviti temeljno potrebo po končanju vojne.

Na konferenci v Londonu februarja lani se je mednarodna skupnost zavezala k 11 milijardam dolarjev pomoči Siriji in sosednjim državam do leta 2020. Evropski diplomati poudarjajo, da so cilji za zdaj pretežno doseženi, a da je vendarle namen pomoč še okrepiti.

Zagotoviti je treba, da bo v Astani doseženo pravo premirje, da bodo politična pogajanja v Ženevi vsebinska ter da bo Siriji in sosedam zagotovljene dovolj humanitarne pomoči, je poudaril Guterres. Sosedam Sirije, ki gostijo največ beguncev iz te države, po mnenju generalnega sekretarja ZN doslej ni bilo izkazane dovolj solidarnosti.

Večina obljubljenega denarja za Sirijo in sosednje države je bila sicer izplačana, a problem je, da to ni dovolj, je opozoril Guterres. Na vprašanje o tem, kdo je odgovoren za domnevno kemični napad v Siriji, je generalni sekretar ZN dejal, da je potrebna zelo jasna preiskava, ki bo odpravila vse dvome.

Britanski in francoski zunanji minister, Boris Johnson in Jean-Marc Ayrault, pa sta izpostavila, da vse kaže, da je za napad odgovoren režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Slovenija je na londonski konferenci februarja lani napovedala 200.000 evrov pomoči Siriji in regiji v obdobju 2016-2019. Danes pa je najavila dodatna sredstva. Napovedala je namreč 280.000 evrov pomoči za obdobje 2017-2019.

Sredstva bodo kot prispevek mednarodnemu odboru Rdečega križa in uradu visokega komisariata ZN za begunce namenjena za nujno pomoč prizadetemu prebivalstvu v Siriji in Jordaniji, in sicer 30.000 evrov letos, 40.000 evrov v letu 2018 in 50.000 evrov v letu 2019.

Vsi dosedanji dokazi kažejo, da je za napad odgovoren Asadov režim ob popolnem zavedanju, da je uporabil nezakonito orožje v barbarskem napadu na lastne ljudi, je dejal Johnson ob prihodu na konferenco. 

Danes pa je Johnson spomnil, da sta stalni članici VS ZN Velika Britanija in Francija predlagali resolucijo, s katero bi obsodili napad ter pozvali k temeljiti preiskavi. Vse članice VS ZN bi to resolucijo morale sprejeti, je poudaril. Stalne članice VS ZN so poleg Britanije in Francije še ZDA, Kitajska in Rusija, podpornica Asadovega režima.

Tudi za Ayraulta ni dvoma, da je za "tragičen" napad odgovoren sirski režim. Tudi francoski minister je izpostavil, da je uporaba kemičnega orožja prepovedana in da pred tem "ne moremo zapreti oči".

Vsi izpostavljajo, da storilci morajo odgovarjati za zločin. "Želim, da krivi plačajo. Zagotovo ne vidim, kako bi lahko takšna vlada še naprej imela kakršno koli legitimnost nad sirskim narodom," je še izpostavil Johnson.

Rusija je po navedbah nemškega zunanjega ministra Sigmarja Gabriela odgovorna za čimprejšnja pojasnila in za to, da stori vse, kar je v njeni moči za ustavitev vojne v Siriji.

generalni sekretar ZN Antonio Guterres in visoka komisarka ZN za zunanje zadeve Federica Mogherini
generalni sekretar ZN Antonio Guterres in visoka komisarka ZN za zunanje zadeve Federica Mogherini FOTO: AP

Jordanija in Libanon v Bruslju posvarila pred zlomom in pozvala k dodatni pomoči

Vsi prihajajo v Bruselj dati izjavo, a nihče si ne upa storiti ničesar proti sirskemu režimu, je bil danes oster libanonski premier Saad Hariri ob prihodu na bruseljsko konferenco o pomoči Siriji in regiji v odzivu na torkov kemični napad. "Smrtni davek se veča, a nihče ne stori ničesar," je izpostavil.

Torkov kemični napad v Siriji je po Haririjevih besedah še eno grozodejstvo, a svet ne bi smel biti šokiran, saj dovoli režimu, da počne, kar počne. Mednarodne skupnosti zgodovina ni naučila, da se je treba s takšnimi diktatorji soočiti od prvega dne, je kritičen libanonski premier.

Jordanija in Libanon poleg Turčije gostita največ sirskih beguncev. V Jordaniji z okoli 7,8 milijona prebivalci jih je 1,3 milijona, v Libanonu z okoli šest milijoni prebivalcev pa 1,5 milijona. Razmere v Jordaniji in Libanonu niso več vzdržne, sta opozorila premierja. "Jordanija je izmozgana," je ponazoril Mulki. Hariri pa je trenutne razmere v Libanonu primerjal z "aktivirano bombo".

Libanon, ki gosti okoli 1,5 milijona sirskih beguncev, je po njegovih besedah blizu zloma. "Mednarodna skupnost mora vlagati v Libanon," je pozval.

Jordanski in libanonski premier, Hani Mulki in Saad Hariri, sta oba posvarila pred zlomom svojih držav ter pred vse večjimi napetostmi med sirskimi begunci ter jordanskim in libanonskim prebivalstvom. Jordanija je izmozgana, Libanon je aktivirana bomba, sta ponazorila in pozvala k dodatni pomoči.

"Če bomo begunce in države, ki jih gostijo, pustili na cedilu, bomo regijo pahnili v jezo in obup," je opozoril jordanski premier na nevarnost širitve krize. "Humanitarna pomoč je zelo koristna, vendar ni dovolj," je opozoril libanonski premier ter pozval k "novemu načrtu" vlaganj v upanje in mir ter k zagotovitvi izobraževanje in priložnosti za sirske begunce.

Da nihče ne želi konflikta med begunci in prebivalstvom držav, ki jih gostijo, je izpostavila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini. Spomnila je na štiri temeljne cilje bruseljske konference: humanitarna podpora Siriji in širši regiji, podpora političnim pogajanjem v Ženevi ter razprava o prihodnosti Sirije in regije po koncu vojne. Vojna v Siriji je "najbolj kompleksen in nasilen konflikt našega časa", je poudarila Mogherinijeva. Ob tem je znova sporočila vsem Sircem: "Smo na vaši strani."

V napadu je umrlo 72 ljudi, od tega 20 otrok.
V napadu je umrlo 72 ljudi, od tega 20 otrok. FOTO: AP

Papež Frančišek napad označil za nesprejemljiv pokol

Britanski veleposlanik pri Združenih narodih Matthew Rycroft je povedal, da je incident "zelo slaba novica za mirovna pogajanja v Siriji" in dodal: "To je očitno vojni zločin, sklical sem člane Varnostnega sveta, ki so v preteklosti uporabili pravico do veta in tako preprečili napredovanja v pogajanjih. Morda se bodo sedaj zamislili."

Napad so med drugim danes obsodili generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, papež Frančišek ter vodja Arabske lige Ahmed Abul Gejt.

Kot je v sporočilu za javnost zapisal generalni sekretar zveze Nato, obsoja grozovit napad v sirski provinci Idlib, v katerem naj bi uporabili kemično orožje. "To so že tretje navedbe o uporabi tega barbarskega orožja samo v zadnjem mesecu. Vsi, ki so za to odgovorni, morajo odgovarjati," je zapisal Stoltenberg. Opozoril je, da je uporabo kemičnega orožja, vključno s katerimikoli kemikalijami, ki lahko povzročajo smrt ali trajne poškodbe ljudi, prepovedana v skladu s konvencijo o kemičnem orožju, ki jo je Sirija podpisala leta 2013 in jo je dolžna spoštovati.

Papež Frančišek je domnevni kemični napad v Siriji označil za "nesprejemljiv pokol". "Pretreseni smo opazovali zadnje dogajanje v Siriji," je med javno avdienco na Trgu svetega Petra v Vatikanu danes dejal papež.

Vodja Arabske lige je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v odzivu dejal, da je bil torkov napad v Siriji "velik zločin". "Napad in smrt civilistov s to prepovedano metodo je velik zločin in barbarsko dejanje," je opozoril Gejt. Dodal je, da kdor je napad izvedel, ne bo ubežal pravici in ga mora mednarodna skupnosti kaznovati v skladu z mednarodnim pravom in mednarodnim humanitarnim pravom.

Posnetki s kraja napada so prikazovali civiliste, ki se dušijo in bruhajo. Veliko je otrok.
Posnetki s kraja napada so prikazovali civiliste, ki se dušijo in bruhajo. Veliko je otrok. FOTO: AP

Žrtve napada v Siriji z znaki izpostavljenosti živčnemu strupu

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da so nekatere žrtve domnevnega kemičnega napada v Siriji kazale znake izpostavljenosti kemikalijam, vključno z živčnimi strupi. Turčija je medtem sporočila, da se po napadu pri njih zdravi okoli 30 ljudi. V Ankari so še dodali, da imajo dokaze o napadu s kemičnim orožjem.

Pri WHO so danes v Ženevi še opozorili, da med smrtnimi žrtvami ni opaziti zunanjih poškodb in da so bile akutne težave z dihanjem glavni vzrok smrti. "Nekateri primeri so pokazali dodatne znake, ki so skladni z izpostavljenostjo organofosfornim spojinam, kategoriji kemikalij, ki vključuje tudi živčne strupe."

Turški minister za zdravje Recep Akdag je ob tem danes sporočil, da se v Turčiji po torkovem napadu zdravi skoraj 30 poškodovanih. Dodal je, da sta dve osebi med njimi umrli. Kot je še dejal, ima Turčija dokaze, da je bil napad v provinci Idlib napad s kemičnim orožjem, a ob tem ni razkril drugih podrobnosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (315)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blokbi
06. 04. 2017 22.32
Kako butasto, niti se ne prepricajo, niti slisat nočejo da ni bil Assad, a tako jasno je. Zmaguje, zakaj bi to naredil za še večji konflikt?? A moraš bit res zdrogiran da tega ne vidiš?
blokbi
06. 04. 2017 22.30
Pred par leti so enako obsodli Assada in kasneje čez leto ugotovili da ni bil on. Zdaj delajo enako ker so že pozabili da so enkrat zavozli!
Nightyfly
06. 04. 2017 10.16
+3
Rožle2X 05.04.2017 22:51:46 38 41 3 Lejte, v Evropo in tudi Slovenijo prihajajo nikakršni reveži kot so teli, in ko boste na konc vi bežali pred takimi in boste sami migrantje bo prepozno ....levaki do takrat jih pa le ujčkite ..****************rozle ........ Angela jih je klicala gor . Je levakinja ?
Nightyfly
06. 04. 2017 09.55
+5
Ta otrok zgoraj , ki naj bi bil izpostavljen strupenim plino m ..... redeca lica (od struoa) , oci pa nic poskodovane in na stezaj odprte ? A se hecajo al kaj !? Pa saj so ravno oci in dihalni organi s kozo vred najbolj izpostavljeni . Koza pa v mehurjih . Ze tako je groza videti otroka ,ki je v vojni . Upam samo , da ga ne uporabljajo za scit .
korintos23
06. 04. 2017 09.49
+2
Sedaj bodo Ameri in Angleži lažje harali in parali po svetu ker A nglija odhaja?
Nightyfly
06. 04. 2017 10.04
+2
kori , Lisabetka bo imela vec problemov zdaj doma s Skoti , Irci , celo Valezani . Bo ostala sama ?
Nightyfly
06. 04. 2017 10.22
+2
kori , zdaj sem sel pogledat reportazo iz Washingtona . Dve lepotici .Melanija gosti prelepo Ranio . Prav lepo jih je videti . No ,za Raino lahko recem , da mi je kot zenska zelo zelo vsec ,poslusal sem njene govore ,tudi v Davosu . Pametna punca .
Nightyfly
06. 04. 2017 10.24
+1
Ves kaj je najbolj zanimivo ........... kako pisejo Italijani ,in to v najbolj branem casopisu La Repubblica ---- Prva dama Melanija je z mozem Donaldom sprejela jord. kralja Abdullaha in kraljico Ranio . hehe ,bravo Talijani . Tako se pise .
korintos23
06. 04. 2017 09.47
+3
Ivanka pa ne pusti atiju o tem nobene izjave dati?
Nightyfly
06. 04. 2017 10.07
+1
Vazzno je , vceraj sem ga videl , da je Bela hisa objavila uradni portret Slovenke in ga obesila nekje med druge prve dame . To pa je nekaj ....ceprav se ne bo vtikala v odlocitve jatrebov . Ze tako je Donald v nemilosti v svoji stranki , o demokratih pa bolje ne govoriti .
Nightyfly
06. 04. 2017 10.12
+2
kori , ves , v zacetku ,ko je kandidiral sem upal , ce se spomnis , da bo njegova zunanja politika prav v tej smeri distenzije in ene skupne niti z Rusijo .Da bi vsaj malo zapihal vetrc v tej smeri . Bomo videli . Mislim, da bi ga zdaj radi zivega odrli ze doma ,ker je rekel , da Asad ni prioriteta . To je udarec za vse kar je povezanega z orozjewem ,da o politiki ne govorimo . Ostaja nekako sam proti velikemu hegemobnizmiu bivsih nomenklatur . Vse je tako kompleksno ,prepleteno za dolga obdobja . Tudi Obama je naredil veliko napacnih odlocitev , ceprav navzven zgleda en velik demokrat ---pa ja .
Nightyfly
06. 04. 2017 09.46
+0
PonovnoRojen 06.04.2017 09:19:28 2 2 CtrlDelete: A so vsi ostali že vrnili miljarde? Sem poslušal Jelinčiča v zadnjem intervjuju in ima v celoti vsak stavek 100% prav. In imel je prav, in edini izgovor za diskreditacijo Jelinčiča so bile nevrnjene knjige.. ***********************************kaj pa kraja predmetov iz cerkva 40 let nazaj ,ali tam nekje .A to ni nic za vas ? Kaj pa je on naredil , razen svoje retorike .! Da je povedal ljudem tisto vsecno kar so zeleli slisati . ..kolikor sem sledil . Ter da je volilcem jemal denar za stranko fantazmov. Dajte no .
mrBlack
06. 04. 2017 09.49
+0
am... TI si hotel to slišati. to da bo na trenjih sogovorniku romu rekel da je cigan je isto, kot da bi tebi v glavo na televiziji rekel da si kmetavzar. oboje drži, ampak ne sodi na televizijo.
korintos23
06. 04. 2017 09.50
+3
NiVzdevka76
06. 04. 2017 09.54
-2
Se niti ne trudim argumentirano pogovarjati z radikalci.... potrata cajta....
korintos23
06. 04. 2017 09.46
+5
Kako bi Sirija danes izgledala da se ni Rusija vmešala?
mrBlack
06. 04. 2017 09.47
+5
Nightyfly
06. 04. 2017 09.51
+3
Nikakor , ker je ne bi bilo vec . Ce bi Sirci , vsaj vecina , zeleli da Asad gre , ga ne bi bilo vec . In tudi Putin ne bi sel proti ljudski volji ,ker je enostavno prepameten . Si bral govor generala Petraeusa ? No , zdaj ko ni vec Obame , ni imel nobenih zadrzkov ,da ne bi povedal njegove resnice .Da se Ameri ne bi smeli vtikati (in spodbujati ) arabske pomladi v posameznih drzavah . Realno gledano je vse od Libije , Tunisa pa do Azije sesuto . Sto let ne bodo zmogli vse to popraviti . O ja , bodo , , ce bodo prodali in senkali vse svoje bogastvo kar ga imajo , da jim bodo gradili spet isti ,ki so vse sesuli .To je absurd .
korintos23
06. 04. 2017 09.58
+2
Night...., Ameri, Obama, Kongres! Kongres odloči koga in kdaj bodo napadli! Tudi Trump bo tako delal, predsednik je samo predstavnik kongresa, nič na svojo roko. Samo poglej kako se s Trumpom igrajo.
mrBlack
06. 04. 2017 09.39
+2
ahahahaha, mednarodna skupnost ni prepričana... ahahahaha :D pa koga v siriji boli kaj si mislijo v vb, zda in franciji? rusija, kitajska in iran so dovolj tako za sirske trgovske odnose, kot finančne in seveda vojaške... boli jih patak za zahodne države tam dol, nimajo popolnoma nič vpliva na nič :D zahodnjake pa nekje peče zaradi tega :)
najseve
06. 04. 2017 09.33
+0
Zločinci, ki so pobili te malčke, morajo biti kaznovani. Ne vem,kdo bi lahko bil ravnodušen ob teh rozljivih posnetkih.
provokatorr
06. 04. 2017 09.33
+1
kdo je tako neumen, da na prizorišču napada s kemičnim orožjem snema? jaz vem, da bi od tam pobegnil, ne pa snemal umirajoče ljudi....
blokbi
06. 04. 2017 22.27
korintos23
06. 04. 2017 09.26
+3
Da nekaj tisoč lenuhov dobro živi mora nekaj deset tisoč ljudi umreti!
CtrlDelete
06. 04. 2017 09.18
+8
Menda je strup sarin tako močan, da se ga z golimi rokami ne sme šlatat. Kje so rokavice, maske, posebne obleke? To kar sem videl govori, da ni bil sarin.
fakinshit
06. 04. 2017 09.16
+3
In teh 6 milijard je namenjenih za podaljsanje vojne!!!
Nightyfly
06. 04. 2017 09.43
+1
Zrkizz
06. 04. 2017 09.16
+7
Na vse pretege se trudijo osamiti Rusijo in Kitajsko, ki sta kmalu glavni tarci, seveda pred njimi se S. Koreja in Iran.
korintos23
06. 04. 2017 09.18
+3
Rusija in Kitajska sta jim strašno v napoto, da njiju ni bi že imeli celi svet pod kontrolo. S. Koreje napadli ne bodo, ker so jih od tam že dosti tisoč odpeljali z nogami naprej, V Iranu bi pa znalo luštno biti.
Nightyfly
06. 04. 2017 09.40
+2
Ne verjamem , da se bodo lotili Irana - velik zalogaj . Probali ga pa bodo zmehcati . Zanimivo ,,,,ko konca en konflikt ,gredo sesuvat naprej . Pol sveta je ze sesutega , miliarde lacnih , mi imamo vsega 5 x prevec , pa se ni dovolj .
ServerAUTOMATIC
06. 04. 2017 09.12
+4
A so se Turki umirili po tistih dogodkih?????
CtrlDelete
06. 04. 2017 09.10
+15
Saddam Husein je bil napaden s strani "zaveznikov", ker naj bi posedoval orožje za množična uničenja. Do današnjga dne so našli 13 gnilih hrušk in dve vodni pištolci.
korintos23
06. 04. 2017 09.13
+6
A tistih 5 kil karbida si pa namerno pozabil napisati?
CtrlDelete
06. 04. 2017 09.14
+4
Nightyfly
06. 04. 2017 09.42
+0
kori , dobro si napisal .Vcasih smo s karbidom streljali na praznik dela in novo leto , zdaj pa bombe in vojake dol posiljamo -posiljate ? Seveda ne ti .
pr0sac
06. 04. 2017 09.07
+0
Slovenijo slovencem. Na teh volitvah podprite Jelinčiča. Naj dobi 40% vsaj ! Gremo Slovenija
korintos23
06. 04. 2017 09.09
+2
prašek
06. 04. 2017 09.10
+0
prosac .... Deveta ura je že minila, čas je da se zbudiš !
prašek
06. 04. 2017 09.11
+1
kori ..... Zagozdil se je v cerkvenem oknu/lini. Tak debeluh ni mogel ne naprej, ne nazaj !
CtrlDelete
06. 04. 2017 09.12
+1
pr0sac
06. 04. 2017 09.19
+0
on knjige ostali miljone. Sej to mi je jasno da se bebčki oklepate nekih neumnosti izpred 30 let, važno da vaši, ki jih volite že 20 let ropajo in so uničili vse kar se da... Hočeš se narediti pametnega izpadeš, bebec vsaj glede na izjave... Koga briga kaje je bilo 30 let nazaj....
korintos23
06. 04. 2017 09.19
+0
prašek, sosed mi je rekel da je toto okno tudi ukradel in z njim obviselo na ograji! hahahaha
User1063544
06. 04. 2017 09.19
+1
CtrlDelete: A so vsi ostali že vrnili miljarde? Sem poslušal Jelinčiča v zadnjem intervjuju in ima v celoti vsak stavek 100% prav. In imel je prav, in edini izgovor za diskreditacijo Jelinčiča so bile nevrnjene knjige.. DA BI VSI JEMALI KNJIGE, bi človek verjel da so vsaj malo razgledani, narod pa nebi obubožal. Ne odobravam nobene kraje ali odtujitve, ampak ste marginalizirali te knjige in ob tem pozabili na ves ta denar ki smo ga davkoplačevalci zarinili v goltanec požrešne vlade in š evedno ni dovolj. Ne, pomembni škandal je Jelinčič ni vrnil knjig.. Slovenci ste prave šolane papige. Tudi jaz upam do bo Jelinčič prišel v parlament... Ima moj glas.
pr0sac
06. 04. 2017 09.21
+2
ponovno točno to, samo škoda besed za te runklne, ker zaradi njih je Slovenija kjer je, ker so enaki kot vsi, ki verjamejo da so Rusi odvrgli kemično orožje....
User1063544
06. 04. 2017 09.22
-1
Pa še eno spoznanje za vas pajace: ČE NISI NAJMANJ NACIONALIST, POTEM NIMAŠ SVOJE DRŽAVE, KULTURE, IN NACIONALNE IDENTITETE. In zato ste tako bolano multikulti ki vas bo na dolgi rok požrlo kot rak.
korintos23
06. 04. 2017 09.23
+0
Jelinčič je zgodovina! Primc je bodočnost, Zmago št. 2!
korintos23
06. 04. 2017 09.23
+1
PonovnoRojen, Zmago naj hvali Thompsona, nas Slovence pa naj na miru pusti.
User1063544
06. 04. 2017 09.25
+2
Korintos23: Če še nisi dojel NAS SLOVENCEV NI VEČ Smo še samo nas EVROPEJCI. Slovenija v Evropi danes nima niti položaja, niti moči, niti vpliva. Slovenija je na eni zastavi samo kot ena zvezda ki se uporabi takrat ko je treba nekogar nagnit naprej in od naroda pocuzat še tiso malo pravic in svoboščin ki jih ima. Če pa se tista zvezda upre, pa vse ostale zvzde udrihajo po njej kot hijene na kadaver. Evropa nas je takorekoč absorbirala v svoj organizem kot krema za kožo. Kao smo tam nekje ampak nepomembni...
CtrlDelete
06. 04. 2017 09.26
+0
No no....podpirati Jelinčiča in njegov miselni vzorec je slabše kot Janša, Kučan in Cerar skupaj. Takih Rambotov mi dejansko ne potrebujemo. Je bolj verjetno, da mu primanjkuje denarja za lagodnejše življenje. Imel je možnost pa jo je zapravil. Je pa dober retorik. Samo to pa nič drugega.
pr0sac
06. 04. 2017 09.28
-1
CtrlDelete, samo ena varianta nas reši Jelinčič+Janša vse ostalo je za kozlat....
CtrlDelete
06. 04. 2017 09.39
+1
User1063544
06. 04. 2017 09.43
-1
Poglejte je res, Jelinčič na svoj plemeniti način lajna in lajna eno in isto zadnjih 20 let. Ampak veste kaj? To lajnanje zadnjih 20 let je danes resnica. In samo to šteje, človek se zavzema za slovensko identiteto, se zavzema za slovensko kulturo in njeno dediščino, ima dosti za povedati o temah od meja pa do politične kulture, pred časom je to bila samo teorija, nabijanje in populizem... Če pa danes poslušate isto pa boste dojeli da je imel ves ta čas prav. A je kdo zadnje čase bral transkrip Ivana Krambergerja? Recimo enega od predvolilnih govorov? Kaj se je zgodilo? Nek pijanček ga je iz 30 metrov z neko tralala puško fental. Nam je bila s tem dejanjem dokazano ukradena država, zmagali so populisti in morilci ki so uporabljali te iste mehanizme proti resnici. Danes 27 let kasneje, kaj imamo? S čim se lahko slovenski narod pokažemo? Z NIČEMER + TEŠ6 + DUTB + bančna luknja. Ja bo držalo, izogibajte se ljudi kot je Jelinčič, papige...
krtofl
06. 04. 2017 09.46
+2
HAHAHAHA....klopotec bo reševal......vrne naj denar od orožja in usede se naj za vekomaj ......
korintos23
06. 04. 2017 09.06
+6
Štajerci so pa iz protesta povabili Thompsona v Maribor!
CtrlDelete
06. 04. 2017 09.11
+2
prašek
06. 04. 2017 09.13
Jure Strle
06. 04. 2017 09.15
+1
CtrlDelete
06. 04. 2017 09.15
+1
korintos23
06. 04. 2017 09.20
+2
CtrlDelete
06. 04. 2017 09.39
CtrlDelete
06. 04. 2017 09.06
+6
Zanimivo...cca. 70% Slovencev ima mnenje, da so za mrtve krivi pripadniki IS, katerim so Amigosi dostavili strupe...20% upa, da se bo raziskalo kdo je odgovoren...10% pa govori, da sta za pokol kriva Assad in Putin.
korintos23
06. 04. 2017 09.07
+2
CtrlDelete
06. 04. 2017 09.13
+2
korintos23
06. 04. 2017 09.21
+2