Tujina

Bruseljsko letališče: Nazaj smo

Bruselj, 01. 05. 2016 17.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na bruseljskem letališču so po terorističnih napadih spet delno odprli avlo za odhode. Sicer je dostop do avle omejen na potnike, na letališču pa še naprej veljajo poostreni varnostni ukrepi. Oblasti potnikom še naprej svetujejo, da na letališče prispejo najmanj tri ure pred letom.

Bruseljsko letališče
Bruseljsko letališče FOTO: AP

Na bruseljskem letališču, ki je bilo močno poškodovano v terorističnih napadih 22. marca, so danes delno odprli avlo za odhode. "V naši avli za odhode znova vidimo znane prizore potnikov - velik korak k vrnitvi normalnih dejavnosti na letališču, ki bodo okrepile gospodarstvo celotne države," je dejal izvršni direktor Arnaud Feist.

"Bruselj je nazaj v poslu," je na otvoritveni slovesnosti dejal belgijski premier Charles Michel. "Prejeli smo močan udarec, a smo se vrnili. Ta avla za odhode je dokaz tega," je poudaril po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Medtem ko se popravila v avli nadaljujejo, lahko sedaj potniki dostopajo do 111 pultov za prijavo. Še 36 pultov bo še naprej delovalo v začasnih strukturah, ki so jih vzpostavili po napadih.

Danes popoldne je okoli 400 potnikov že potovalo skozi obnovljene prostore, kjer so se prijavili na lete v Malago, Lizbono in Palmo de Mallorco. V polnem obsegu naj bi avla znova delovala sredi junija.

Sicer pa je dostop do avle omejen na potnike, na letališču pa še naprej veljajo poostreni varnostni ukrepi. Oblasti potnikom še vedno svetujejo, da na letališče prispejo najmanj tri ure pred letom.

V marčnih samomorilskih bombnih napadih je v Bruslju umrlo več kot 30 ljudi. Napadalci so se razstrelili v avli za odhode bruseljskega letališča in na postaji podzemne železnice Maelbeek. Odgovornost za napade je prevzela Islamska država.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

a.kralj1994
02. 05. 2016 08.56
+2
Mene pa zanima, ljudje, ali vi spremljate, kaj se dogaja po drugih državah in ali vas ne spreleti srh, ko ugotovite, da se povsod ljudje ukvarjajo z istimi problemi - korupcija v politiki in gospodarstvu, problemi z socialno državo, pobiranje davkov, vse višji življenski stroški in vse več davkov, brezposelnost, itd itd itd itd itd...in vse se vrti okoli politikov in izkrivljene demokracije! Torej - ali je z nami nekaj narobe ali je nekaj narobe z politiki oz. sistemom??? Povsod je isto!!! Povsod se politiki držijo stolčkov in povsod politiki zaostrujejo sistem, ki ljudjem izjemno škoduje in jim ne daje izhoda, ampak nas stiskajo v kot!!! Povsod je isto!!! Torej, kaj nam še ostane? Zakaj mislite, da je toliko nasilja povsod? Zaradi politikov in politike!!! Povsod je isto!!!
Ramzess
02. 05. 2016 15.55
Pa pogled višje nad to razkrije še kaj zanimivega.
Vabis
02. 05. 2016 08.24
+1
Poizkušam razumeti kaj o odprtju razmišljajo teroristi-islamisti:Evo,zopet je pripravljeno za en poook... Srčno pa upam ,da se to nikoli nikjer ne zgodi več...
scipio
01. 05. 2016 22.03
+1
Ne želite si a) potovat s tega lrtališča, ker je totalna štala, b) novih takih letališč; c) sveta, ki gre v smer, v katero gre ta, ki nastaja zdaj.
Bruhalnica24
01. 05. 2016 20.56
-2
Še dobro, da so teroristi v smeti odvrgli prenosnik, katerega so po naključju našle posebne enote in takoj ugotovili nadalnje napade.... Same pravljice, ta Belgijska pravljica,, je bila pa samo vaja, na delu kup kriznih igralcev, k so prisostvovali že več podobnim " tragedijam " po naključju seveda..
Megaclite
01. 05. 2016 19.41
+2
3 ure prej? Počasi bo na kratkih notranjih letih hitreje z avtom.
Ramzess
02. 05. 2016 15.57
Saj, ne vem kaj počnejo ljudje tam 3 ure, ... glede na to da imajo že vse vnaprej pripravljeno, ... da te oni 3 ure gledajo in analizirajo pa jim ne rabiš bit na voljo.
113113
01. 05. 2016 19.22
+6
Kdo je dal zeleno luč, da se šengen odpre? In po novem spet "nekako" zapre? Nekdo je za tem in naj odgovarja za žrtve!
DuhSaSjekirom
01. 05. 2016 19.05
+7
Njihovi "poostreni varnostni ukrepi", ki sem jih sam dal skozi, so še en dokaz nesposobnosti tistega ki upravlja z vsem tem cirkusom. pred prihodom na letalisce je blokada ceste kjer se mimo zapeljes z vozilom, tam pa policisti gledajo ce se v avtu mimo pelje kdo "cuden". Potem gres po parkingu v spodnji stuk - z vsemi torbami in prides na eno ploscad pred veliki sotor kjer je na kupu skupaj s torbami zbito (ko sem jaz bil) vsaj 300 ljudi. Ce slucajno poci tam je 100 mrtvih. No potem gre vse ce en grob rentgen, potem hodis cez ene sotore in potem gres se enkrat cez normalno kontrolo kot prej z on board prtljago. Nic posebnega, poostreno varen si le pred recimo strelcem ker je tam veliko vojakov ki bi ga prej nevtralizirali. V primeru napada kot je bil prvi bi bilo se vec mrtvih. Ko odprejo bo spet vse po starem kot prej. Ta rompompom belgijske neposobne vlade in njohovega luknjastega varnostnega sistema in odklanjanja pomoci ostalih evropakih drzav se bo nadaljeval dokler jim spet ne bo kak terorist zaprl go.bca. Pa upam da ne bom glih tam zraven ko bo.
transs
01. 05. 2016 18.12
+2
A to je reklamno sporočilo za bombaše?