Tujina

FOTO: 'Razmere na Kosovu skoraj na meji vojne'

Beograd/Priština/Kosovska Mitrovica, 30. 07. 2011 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
U.Z./T.Še./STA/M.M.
Komentarji
258

Srbski parlament je obsodil zadnje dogodke na Kosovu. Premier poziva mednarodno skupnost k spoštovanju resolucije VS ZN 1244 in k ravnanju v skladu z mandatom – vzpostavitvi miru in ne izgradnji neodvisnosti Kosova.

Spomnimo: Razmere na severu Kosova so se zapletle, ko se je Priština v ponedeljek zvečer odločila za namestitev posebnih enot kosovske policije na tamkajšnja mejna prehoda s Srbijo. To je močno ujezilo kosovske Srbe in tudi uradni Beograd. Kosovski specialci so se do srede sicer umaknili, a razmere so se nato še zaostrile, saj Srbi vztrajajo, da mora na spornih prehodih obveljati dosedanji režim, na kar pa Priština ni pripravljena pristati. Izbruhnilo je tudi nasilje.

Srbski parlament je popoldne začel izredno zasedanje, na katerem naj bi sprejel izjavo o razmerah na Kosovu. Srbski premier Mirko Cvetković je ob začetku razprave poslancem dejal, da so krizo na severu Kosova izzvale oblasti v Prištini in da je njihova namera z nasilnimi akcijami pripeljati Srbijo do prekinitve dialoga med stranema. Dodal je, da Srbija poziva mednarodno skupnost, EU in ZN k spoštovanju resolucije VS ZN 1244. Poziva jih tudi k ravnanju v skladu z mandatom – vzpostavitvi miru in ne izgradnji neodvisnosti Kosova.

Zasedanja se udeležujejo tudi ostali ministri in srbski predsednik Boris Tadić ter vodja srbskih pogajalcev v dialogu s Prištino Borislav Stefanović. Tadić je pred zasedanjem ocenil, da bi morali prispevati k umiritvi razmer.

'Razmere na Kosovu skoraj na meji vojne'

Stefanović je v razpravi razmere na severu Kosova označil za dramatične, skoraj na meji vojne. Ponovil je, da morajo stanje na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak vrniti v prejšnje stanje, "da bi lahko dali možnost pogajanjem". Čim prej je treba najti rešitev za prehoda, ki jih je po njegovih besedah zaprl Kfor, tako da bi na sever Kosova prihajala zdravila in hrana. Dodal je, da bodo nadaljevali pogovore s Kforjem o rešitvi blokad kosovskih Srbov na cestnih povezavah do mejnih prehodov.

Minister za Kosovo Goran Bogdanović je dejal, da od začetka krize obstaja sum, da je Priština enostransko delovala v soglasju z mednarodno skupnostjo. Poslance je pozval k enotnosti v obrambi Kosova ter sedanjo krizo označil kot najresnejši izziv za mir in stabilnost.

Zunanji minister Vuk Jeremić je ocenil, da je Priština z uporabo sile poskušala "spremeniti razmere na terenu, ker si z diplomatskimi sredstvi ne more izboriti za vzpostavitev državnosti".

Obrambni minister Dragan Šutanovac pa je izpostavil, da si Srbija prizadeva za mirno rešitev spora, ob tem pa ponovil nujnost vrnitve na stanje po poskusu zavzetja omejenih mejnih prehodov s strani posebnih enot kosovske policije v ponedeljek. Poudaril je še nujnost vrnitve zaupanja v mednarodno skupnost, saj varuje mir na območju. Šutanovac je dejal, da njegovo ministrstvo in vojska Srbije že od začetka krize delujeta v skladu s svojimi pooblastili in mednarodnim sporazumom ter z željo preprečiti spopade in zaščititi življenja na obeh straneh. Njegov kolega Nebojša Ćirić, ki skrbi za srbsko gospodarstvo, pa je dejal, da skupaj s podjetniki iščejo načine, da se blago srbskega porekla še naprej steka na Kosovo.

Kaj menijo srbske stranke?

Nemški vojaki pri Kosovski Mitrovici.
Nemški vojaki pri Kosovski Mitrovici. FOTO: Reuters

Po ministrih so svoja stališča do predlagane deklaracije predstavile tudi stranke. Večina ji je napovedala podporo, predlagali pa so tudi nekaj dopolnil.

Vodja stranke Enotna Srbija Dragan Marković je pozval kosovske Srbe, naj prisluhnejo srbski vladi in naj le z dialogom rešujejo krizne razmere, mednarodne predstavnike pa je pozval, naj si ne zatiskajo oči pred dogodki, v katerih so Srbi žrtve.

Zasedanje po petih urah še vedno traja.

Kaj je zapisano v predlagani deklaraciji?

V izjavi, ki jo je predlagala vlada, naj bi poslanci državne organe podprli v obrambi suverenosti, ozemeljske celovitosti in ustavnega reda Srbije ter obsodili enostranske in nasilne akcije Prištine. Predlog deklaracije med drugim tudi ocenjuje, da razvoj dogodkov na severu Kosova ogroža suverenost in ozemeljsko celovitost Srbije, ki ima pravico ter dolžnost v skladu z Ustanovno listino ZN in svojo ustavo, da se z legalnimi sredstvi temu upre.

"Začasne institucije samouprave" v Prištini so poskušale z enostranskimi akcijami nasilno spremeniti dejansko stanje na terenu, dodatno pritisniti na Srbijo ter vsebinsko izničiti resolucijo ZN 1244, s čimer so ogrozile mir, stabilnost in možnost kompromisne rešitve, še piše v predlogu deklaracije.

Kritika poleg tega leti na mednarodne misije na Kosovu, ki da kršijo statusno nevtralne okvire resolucije 1244, s čimer ogrožajo obstoj srbskega prebivalstva in interese Srbije na Kosovu ter grobo kršijo mednarodno pravo.

De Marnhac: Eulex spoštuje zakone Kosova

Vodja misije EU na Kosovu (Eulex) Xavier de Marnhac je danes v Prištini dejal, da Eulex spoštuje ustavo in zakone Kosova ter podpira vzpostavitev carinskega nadzora na celotnem ozemlju Kosova. Po pogovoru s kosovskim premierjem Hashimom Thacijem je še poudaril, da so napadi na sile Kfor in Eulex nesprejemljivi in da ne bodo tolerirali nasilja. Dodal je, da se je pred tem pogovarjal s poveljnikom Kforja Erhardom Bühlerjem, s katerim se je dogovoril, da si bodo skupaj prizadevali za zagotovitev svobode gibanja, ter izpostavil, da je odpor do tega "nezakonit in da ga ne bodo tolerirali".

Thaci je na novinarski konferenci ponovil, da so ukrepi, ki so jih sprejeli, zakoniti, v skladu z ustavo in legitimni. Ocenil je še, da so z njimi prekinili status quo, katerega talci so ljudje in evroatlantska prihodnost Kosova.

Barikade ostajajo

Srbi bodo vztrajali pri blokadah.
Srbi bodo vztrajali pri blokadah. FOTO: Reuters
Vas Rudare leži na poti k mejnemu prehodu Jarinje na severu Kosova, ki so ga v sredo požgali lokalni mladi kosovski Srbi in ki ga tako kot mejni prehod Brnjak od takrat varuje Kfor. Oba mejna prehoda sta tudi razglašena za vojaško območje.

Sile Kfor so se v petek zvečer umaknile z zapore v vasi Rudare na poti k mejnemu prehodu Jarinje na severu Kosova, ki so jo vzpostavili lokalni kosovski Srbi. Kljub temu več sto Srbov tu in še na nekaj krajih vztraja tudi danes. Kot je povedal njihov predstavnik Radenko Nedeljković, se z barikad ne bodo umaknili, dokler na prehoda Jarinje in Brnjak ne bodo vrnili stanja pred napotitvijo kosovskih posebnih enot. Do takrat so bili na njih srbski predstavniki kosovske policije in carine.

"Ne bomo dovolili, da niti del Kforjevih enot pride skozi barikade. Glede na to, da imajo helikopterje, s katerim prevažajo albanske carinike in policijo, bi lahko z njimi dostavljali tudi hrano svojim vojakom," je menil Nedeljković. Pojasnil je še, da je trenutno na barikadah v kraju Rudare okoli 150 ljudi, v vasi Zupče ter na vhodu v Leposavić pa po 100.

Einfalt: Rudare še naprej vroča točka

Poveljnik slovenskega kontingenta v silah Kfor, podpolkovnik Peter Einfalt, je danes povedal, da so razmere na območju dokaj umirjene, da pa vroča točka ostaja vas Rudare, saj blokada za sile Kfor še ni sproščena.

Slovenski vojaki v bližini kosovske vasi Rudare:

Čeprav je bilo v petek na pogovorih obljubljeno, da bo danes komunikacija sproščena za enote Kfor, na to nič ne kaže. Tako sedaj čakajo, kaj se bodo dogovorili na ravni Kforja in politiki lokalnih skupnostih.

Pripadniki sil Kfor, med njimi tudi slovenski vojaki, na vsaki dve uri opravijo nadzor razmer na območju blokade v vasi Rudare, nato pa se vrnejo. "Vojaki izvajajo nadzor situacije. Gredo tja, pogledajo, kakšno je stanje. Namen je samo, da opazujemo, ali se kaj dogaja," je še dejal Einfalt.

Neka ženska iz Kosovske Mitrovice je v petek slovenskemu vojaku podarila cvet, več Srbov pa je slovenskim vojakom prineslo vodo. Šlo naj bi za vljudnostno gesto, saj imajo vojaki v konvoju vse potrebno. Poglejte v fotogaleriji:

'Naslednjič bomo uporabili silo'

Pripadniki motorizirane čete 23. kontingenta Slovenske vojske v silah Nata na Kosovu (Kfor) so se v petek zvečer varno vrnili v bazo v Novem selu, kjer so nastanjeni, so sporočili s slovenskega obrambnega ministrstva.

Srbski predstavnik in poveljnik Natove misije Kfor na Kosovu, general Erhard Bühler, je utemeljil petkovo odločitev, da se Kfor umakne iz vasi Rudare, kjer so domačini blokirali prehod konvoju s slovenskimi, ameriškimi in nemškimi vojaki. "Umaknili smo se, ker vem, da so se med prebivalce pomešale radikalne in ekstremistične skupine, ki so bile oborožene. Odločitev ni bila lahka, to smo storili zaradi prebivalcev – nikogar ne želimo poškodovati. A to smo storili zadnjič. Če blokada ne bo odstranjena, bomo naslednjič prisiljeni uporabiti silo,“ je povedal po poročanju srbskega B92 in dodal, da to ne spremeni ničesar v njegovi odločenosti boriti se proti ekstremistom.

Nov incident na prehodu Jarinje

Pogajanja med srbskim pogajalcem Borislavom Stefanovićem in poveljnikom Natove misije Kfor na Kosovu, generalom Erhardom Bühlerjem.
Pogajanja med srbskim pogajalcem Borislavom Stefanovićem in poveljnikom Natove misije Kfor na Kosovu, generalom Erhardom Bühlerjem. FOTO: Reuters

Srbski minister za Kosovo in Metohijo Goran Bogdanović in vodja srbske pogajalske skupine Borislav Stefanović sta okoli polnoči prečkala sicer zaprti mejni prehod Jarinje ter vstopila v Srbijo. Pri tem pa je prišlo do novega incidenta, poročajo srbski mediji.

Stefanović se je naprej peš napotil proti mejnemu prehodu, ameriški vojaki Kforja pa so v tem trenutku vanj uperili puške in vpili: ''Vrnite se nazaj!'' Nato so vojaki najprej prestavili barikado iz bodeče žice, pregledali avtomobile srbskih uradnikov, po približno pol ure pa so jim dovolili prečkati mejo na prehodu Jarinje. Ta je sicer zaprt od četrtka in je razglašen za zaprto vojaško območje.

Stefanović je ravnanje ameriških vojakov označil kot zastraševalno. ''Kaj takega se verjetno ne dogaja niti v Iraku, s tem, da mi nismo sovražniki Kforja ter da Srbija ne podpira ekstremistov in huliganov,'' je dejal Stefanović. Bogdanović pa je dejal, da takšno ravnanje Kforju ni v čast in da se bo odrazilo na odnosu do mednarodnih sil.

Vlomili v srbske hiše

V vasi Ljevoša pri mestu Peć so neznanci ponoči razbili okna na osmih hišah, ki so v lasti srbskih prebivalcev. V prostore so tudi vstopili, saj so neznanci razmetali stvari. V naselju živijo ljudje srbskega porekla, ki so se domov vrnili leta 2005, pripadniki kosovske policije pa naj bi poskrbeli za njihovo varnost, je dejal predstavnikov srbskih prebivalce. Meni, da gre za ustrahovanje, primer pa so prijavili lokalni policiji in italijanskim pripadnikom Kforja, poroča srbska državna televizija. V trenutku vloma ni bilo nikogar v hišah.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (258)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fb_1152008078
02. 08. 2011 18.41
če bo vojna na Kosovo ne bojo obstajale nekatere države ki so zdej npr makedonija.in črna gora . Za radi tega ne bo vojne .....
24kurv
31. 07. 2011 13.29
kajkoda naj grem v afriški svet???????lepo sem ti napisal da smo tolko složni da se ne zberemo za en kur... ker nimamo jajc.protest.to je v demokraciji.
Srpska4ever
31. 07. 2011 09.09
123milan65 Ma ti si obržen kmet...so bili so tud kmeti ampak večino je sestavljali pripadniki vojske kraljevine jugoslavije in isto je blo v celi jugi!!! pripadniki višjega sloja pa niso nikol držal orožja jasno oni so stem profitiral
Mil?007
31. 07. 2011 07.34
Srpska 87, ti pa glih veš kaj je bilo domobranstvo v Sloveniji ali bolje Slowenischw Landwehr, ali MVAC ali SNVZ. Četniki so bili v Srbiji v glavnem oboroženi kmetje v Sloveniji, kjer jih je partija poimenovala plava garda pa v glavnem pripadniki višjega bolj izobraženega sloja.
GRAJENA
31. 07. 2011 07.15
srbi so rekorderji v vojnah pa stalno dobijo po glavi
ALITE
31. 07. 2011 04.25
na koncu koncev ko pa ste takšni agresorji bande,teroristi pokvarjeni ki ne veste da srb kot srb več ne obstaja...umeten narod....bi jaz rad nazaj svoje ozemlje do subotice...in če se začne zopet vojna vam povem da sm brez premisleka priplavljen se raztreliti sredi beograda in mislim da je še veliko takšnih ki bi se odločili enako samo ker imate umazane jezike in se ne znate obnašati samo vi terate svoje in svoje in žalite in ponižujete,lažete si izmišljujete bedarije...kmalu bo USALABANIA in vi boste ostali še brez preostalega dela Velike srbije...
Dark Knight
31. 07. 2011 03.35
undisputed 31.07.2011, 00:52 6 carlazar330.07.2011, 23:5710 Čist tko je kokr si napisou, sam sem iz kranja, in jih je vsak dan več, v nedeljo popoldne po kosilu, v centru mesta vidš samo njih, po 50 in več jih je pred gimnazijo, samo sedijo pa gledajo za zenskam od 12-xxx let. Mladi in ne samo mladi se močno izogibajo centra mesta. to je vse res. v kranju na obcini so vsak dan po cele vrste njih za dokumente :D
LakiTopalovic
31. 07. 2011 03.02
eee,slovani,slovani....."DIVIDE AND RULE" vam je to kaj poznano?!?Vidim da ta "deviza"(vsaj ,kar se tiče komentarjev na forumu),deluje brezhibno.Eni pljujete po drugi,blatite drugi druge...medtem pa se stiska zanka okoli vratu vsem od slovenskega kolhoza do srbskega sovhoza..zahodnjaki so vam s pomočjo domačih izdajelcev (beri politikov) uničili gospodarstvo in vse ,kar je šttelo za dobro,sedaj pa drobtine pobira narkomafija in se počasi naseljuje v vse družbene pore sistema.Srbski 4s, bi moral pomeniti: samo sloga slovana spašava,samo kakor je razumeti da je narod daleč od tega spoznanja...trpeti bo treba in biti lačen ,da vam bo prišlo iz "riti v glavo",do takrat pa le je..te mater eni drugim in pospešite proces razkrojitve in uničenja!!
Modrii
31. 07. 2011 03.00
"Ca6e31.07.2011, 02:431 Srpska8731.07.2011, 02:162 Tudi Slovenija je rzglasila enostransko odcepitev, pa nas amerika ni hotla priznati, vendar imamo svojo državo! Danes smo veliko bolj spoštovani in priznani kot pa srbija!!" Ne govori neumnosti. Americani so glavni razlog da smo imeli v bivsih republikah referendume. Vso pomoc in kreditiranje so pogojevali z referendumom v vsaki drzavi posebej in ne na Jugoslovanski ravni. Ko je Slovenija z Hrvasko razglasila samostojnost so nas expresno priznali prav americani. Ne trosi neumnosti.
Ca6e
31. 07. 2011 02.43
-1
Srpska8731.07.2011, 02:162 Tudi Slovenija je rzglasila enostransko odcepitev, pa nas amerika ni hotla priznati, vendar imamo svojo državo! Danes smo veliko bolj spoštovani in priznani kot pa srbija!
Srpska4ever
31. 07. 2011 02.16
Kosovo ni priznana država,leta 2008 je razglasila enostransko odcepitev od Srbije.Priznala jo je Albanija nato Amerika in use tiste države ki lezejo Ameriki v rit...Kosovo je do danes priznalo SAMO 80 držav kar pa je zelo malo v primerjavi koliko držav na svetu obstaja.. Na svetu bo mir zelo kmalu,nato ni več tako močen kot je bil v 90. še srbijo so napadl z avijoni k si niso upal kopensko vojsko angažirat...Šli so se bogove v Avganistanu in Iraku sedaj pa jih nek muamer gadafi je be u mozak...nemorejo si privoščit cirka 10000 vojakov da zrušijo njegov režim hahaha:) še mal,sam še mal in u Prištini bo spet Srpska zastava plapotala :))) in en nasvet slovenskim vojakom na kosovu ne se dela frajere k zagusti vas nebo branla ne amerika ne nobena noto članica sami boste
crnigavran
31. 07. 2011 02.15
Mednarodni uzurpatori potrebujejo krizna območja po svetu,eno takšnih je Kosovo .V sedanj situaciji ki nastala na Kosovu ,šip.tarji igrajo vlogo grešnega kozla ki po nalogu uzurpira Srbe s ciljem da bi ostvarili težnje mednarodnih klavcev ki so doživeli svoj fijasko v Srbiji tako da bi pahnili Srbijo v novo vojno.Ker pa se zavedajo tega da se Srbi ne morejo dolgoročno zoperstavljati "milostnim angelom"in njihovi kliki ,poskušajo izkoristiti priliko ter ubiti dve muhi na en mah .Tako bi definitivno porazili Srbe in kot topovsko hrano iztrebili Albance.Da pa Albanci radi igrajo vlogo divjaka s puško,najbolje govorijo podatki o vojaškem spopadu NATO Srbija 1999.Naj spomnim na peklenske dogodke na Srbsko.Albanski meji,in bitke za vojaške karavle Košare in Maja Glava .V omenjenih spopadih je Srbska armija dobesdno izbrisala 4000 glavi šipt.arski korpus,ponižala ameriške enote Delta Force in Angleške Gurke ter posledično prizemljila Ameriške Apače kljub masovnemu in neprekidnemu letakskemu bombardiranju( skupine do sto letal)položajev Srbske vojske na tem območju. Zaradi takšnih in podobnih dogodkov si NATO podtalno želi maščevanja ,zato v ta namen vedno znova in znova krši Kumanovski mirovni sporazum in resolucijo ZN ,hujska šip.tare v nelgalne akcije z obljubo za neodvisnost ampak pod pogojem da iza isto morejo slej kot pred položiti svoja življenja. Šip.tarji se ne zavedajo da jim bo lepega dne NATO krviki obrnili hrbet in odmarširali na neka druga njm zanimiva območja :S tem bo tudi konec njihovih mokrih sanj. NATO-tu ni potreben spopad samo zaradi tega ampak obenem poskušajo opravičiti svojo zločionsko misijo na področju nekdanje Jugoslavije in seveda prikriti trgovnio s človeškimi organi,zaščititi Albrigtovega ljubimca Tačija .Seveda jim je zelo važno očuvati kip Sadama Clintona v Prištini,čigava usoda bo ista kot usoda kipa Billovega Husejina v Bagdadu.Ameriška CIa pospešeno in mrzlično išče Holbrockove sandalne ki jih je pozabil pri Taciju ,ter na ta način poskuša odstraniti ključni dokaz o Ameriški vpletenosti in pripravo vojne zoper Srbijo.Kušner se tudi na vse načine poskuša znebiti številnih ledvic in jeter poklanih Srbskih ujetnikov !!! Nemorem se znebiti zlovešče slutnje da se zopet lanira nova Košara in Maja Glava ,tokrat na Jarijnu in administrativnemu prehodu Brnjak. admin ,ne briši tega ...!!!
Raztezje
31. 07. 2011 01.18
Thaci hoče postati balkanski Gadafi, čeprav je burek proti njemu. Njegovi izredni diskriminatorni ukrepi vsekakor niso v skladu z zakoni in ustavo, je pa res ogrožena evroatlantska ali NATO prihodnost pokrajine kosovo, kar bi naj bil naposled tudi cilj "mirovnih" sil, torej da nekoč spokajo iz pokrajine, ker ne morejo večno varovati tuje države. Zaenkrat nič ne kaže na zaostrovanje razmer in izbruhe nasilja, Tačijeve OVK delavske brigade pri nas se niso premaknile nikamor, še za vikende ne. Bolj zanimivo vprašanje je, kaj se dogaja na jugu kosova, če se od tam valijo kolone novorojenih emigrantov in če si mogoče albanija ne želi kake vojne. V tem primeru se bodo države, ki so okupirale kosovo morale odločiti, če želijo pomagati zgraditi Veliko albanijo ali pa morajo preprečiti, da albanski teroristi ne bodo spet uporabili lasten narod za talce. Ne toliko zaradi srbov, tudi oni lahko izženejo teroriste, predvsem zaradi ostalih sosednjih držav, kamor so namenjeni emigranti. Upam, da bodo italijani kmalu zamenjali vlado, Berlusconi dela enake napake, kot jih je zagrešil že Musolini. Če se ne motim, so se prav njegovi italijanski fašisti prvi v zgodovini odločili, da bodo kosovo vzeli Srbiji in ga naredili samostojno. Obstajajo obri razlogi, zakaj so morali naposled spokati, kot obstajajo tudi dobri razlogi, zakaj so danes tam naši in hrvaški vojaki, bivši zavezniki fašistov, čeprav hrvati še v EU niso. Po 2.svetovni vojni se je vmešal hrvat Tito, ki mu je bilo všeč, da je jedro Jugoslavije obkroženo z manjšimi provincialnimi državicami ter pokrajinami, v primeru vojne bi se fronta namreč odvijala stran od centrov Podobno se danes obnašajo tudi srbi in hrvati, slednji so fronto prestavili v bosno ter našo Istro, mi pa smo lastno vojsko poslali skoraj na drug konec sveta, od koder lahko spremljajo le po televiziji, kako propada domovina.
Tomozuki
31. 07. 2011 01.08
Nekaj podobnega kot Palestina in Izrael?
undisputed
31. 07. 2011 00.52
carlazar330.07.2011, 23:5710 Čist tko je kokr si napisou, sam sem iz kranja, in jih je vsak dan več, v nedeljo popoldne po kosilu, v centru mesta vidš samo njih, po 50 in več jih je pred gimnazijo, samo sedijo pa gledajo za zenskam od 12-xxx let. Mladi in ne samo mladi se močno izogibajo centra mesta.
zhabazhaba
31. 07. 2011 00.23
Admin, brišeš poezijo?
kajkoda
31. 07. 2011 00.03
LOL Kakpne majo te Srbi.Njihova skupščina je sprejela sklep,da je za nastale razmere kriva Priptina.HAHA Kot da to zdej kej pomeni. Zdej bo pa še Kosovski partlament sprejel sklep,da je za nastale razmere kriv Beograd.
Hiti.Pocasi
30. 07. 2011 23.55
NATO naj samo strelja po tistih, ki ne izvršuje ukazov in prepovedi... kjer so težave, tam so srbi (in obratno)...
Dmitar
30. 07. 2011 23.50
samo da se imamo radi :)
Aleksandar Simeunovi? 1
30. 07. 2011 23.48
sertorius...kosovo ni srbsko 600let? 100let nazaj so bili srbi vecina na kosovu. v zadnjih 35 letih pa je iz kosova prisilno izseljeno 500.000 (250.000 jih je tito izselil in njihovo imetje dal albancem ki so prisli iz albanije na kosovo v srbske na silo zapuscene hise, 250.000 pa se jih je izselilo leta 1999 zaradi mucenja in prisile albancev in uvk).toliko o tem da kosovo ni srbsko ze 600 let.