Slovenija

Bulčeva se je učila tudi 16 ur na dan

Strasbourg, 20. 10. 2014 17.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
873

Violeta Bulc je v Evropskem parlamentu uspešno popravila vtis Alenke Bratušek. S samozavestnimi odgovori in priznavanjem pomanjkljivosti, si je nabrala precej simpatij članov odbora in podporo slovenskih evropskih poslancev.

Prometu bom dala pomen, ki si ga zasluži. Violeta Bulc, kandidatka za komisarko
Violeta Bulc se je "zagovarjala" pred člani odbora Evropskega parlamenta, pristojnega za promet. Z jasnimi odgovori, karizmo, priznanjem, da odgovorov na vsa vprašanja pač ne pozna, anekdotami iz osebnega življenja in primeri iz Slovenije, je delovala prepričljivo, dvomov, da je odbor ne bi podprl kot prihodnjo evropsko komisarko, pristojno za promet, tako pravzaprav ni.

Zaslišanje se je sicer začelo z uvodnim nagovorom predsednika odbora Michaela Cramerja, ki je nejevoljno povedal, da so bili člani odbora nezadovoljni, da morajo na novo zaslišanje, saj so bili več kot zadovoljni z Milošom Šefčovičem, ki se mu je ta resor nasmihal, dokler na zaslišanju ni pogorela Alenka Bratušek, kar je Šefčoviču prineslo podpredsedniško mesto za energetsko unijo. Cramer je razložil, da je v zvezi z menjavo komisarskega kandidata pisal tudi šefu Evropske komisije Jean Claudeu Juncerju, a ni nikoli dočakal odgovora. Dejal je tudi, da ni dobro, da je časovna stiska tako velika, saj so člani odbora šele danes popoldne dobili v vpogled odgovore Bulčeve na pisna vprašanja.

"Promet je podcenjen. Upam, da me boste prepoznali kot strastno zagovornico tega področja"

Bulčeva je uvod začela z odločnim nagovorom v angleščini, jeziku, v katerem je tudi odgovarjala. Najprej je poudarila, da je področje prometa trenutno v Evropi precej podcenjeno in preveč samoumevno, čeprav sta infrastruktura in povezanost ključna tudi za druga področja. "Upam, da me boste prepoznali kot strastno zagovornico tega področja," je dejala.

"Prometne povezave so ključni del evropskega enotnega trga," je poudarila Bulčeva, ki je dejala, da bo, če bo potrjena, uporabila vse svoje znanje in delovno vnemo, da bo promet postal pomembno področje, ki bo povezano z ustvarjanjem delovnih mest in bo pripomoglo k zeleni Evropi. "Uporaba alternativnih virov energije je v samem bistvu evropske politike, zato je treba mesto teh virov v prometu okrepiti," je povedala.

Dejala je, da se bo zavzemala za inovacije na področju prometa in k temu privabila vse deležnike, ki lahko k temu prispevajo - podjetja, inovatorje, države članice ...

Zavzemala se bo za razvoj inteligentnega prometa, ki ima po njenem mnenju velik potencial, ko gre za varnost in varovanje okolja.

Poudarila je, da ima promet pomembno vlogo, ko gre za krčenje emisij izpušnih plinov, zato bo na tem področju sodelovala s komisarjem za energetiko Šefčovičem, da bi njeno področje dodalo čim večji prispevek.

Izpostavila pa je tudi težavo investiranja v prometno infrastrukturo. "Iz preteklosti smo se naučili, da je pomanjkanje investicij v prometno infrastrukturo velika napaka z dolgoročnimi posledicami," je dejala in dodala, da te investicije padajo že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Zavzemala se bo, da se to spremeni in da k investicijam prispevajo tisti, ki to infrastrukturo uporabljajo. Kot je dejala, slaba infrastruktura pomeni, da Evropa izgublja v globalni konkurenčnosti.

Evropski poslanci spremljajo zaslišanje Bulčeve.
Evropski poslanci spremljajo zaslišanje Bulčeve. FOTO:

"Če svoj program strnem v eno besedo, bi rekla - ljudje," je dejala Bulčeva. Promet ima namreč vpliv na delovno silo, zdravje, varnost pri delu in ravnotežje med delovnim in prostim časom, je razložila. Zavzela se je tudi, da bi v prometu delalo več žensk ter da bi se na tem področju ustvarjala delovna mesta. "Nasprotujem pa socialnemu dampingu," je poudarila.

Zavzela se je za odpravljanje administrativnih ovir, da bi lahko promet nemoteno tekel preko evropskih meja, pa naj bodo te na tleh ali na nebu.

Odgovori v angleščini in spretna komunikacija z izpraševalci

Bulčeva je za razliko od številnih drugih kandidatov, ki so po uvodnem nagovoru v angleščini odgovarjali v maternem jeziku, suvereno odgovarjala v angleškem jeziku in ubrala dovolj sproščen način komunikacije, da je vzdušje v dvorani postalo celo naklonjeno.

Bulčeva je ob nekaterih odgovorih priznala, da bo morala še nekoliko nadgraditi znanje. Neslavno besedno zvezo "bom ponovila", smo slišali le enkrat - po dobri uri zaslišanja.

Prvo vprašanje - kakšen je njen pogled na Belo knjigo o transportu, financiranju TEN-T in mobilnost v mestu, je Bulčevi zastavil Nizozemec Wim Van de Camp. Bulčeva je dejala, da bo dokument preučila z ekipo. "Bela knjiga daje vizijo in usmeritve, a bom vedno pripravljena na spremembe ob oceni njenega izvajanja," je dejala Bulčeva. In dodala:"Takšna sem - veliko bom govorila, veliko se bom usklajevala s kolegi komisarji in prepričana sem, da bomo našli rešitve," je dejala Bulčeva.

Bulčeva je nato od naslednjega izplačevalca že dobila prvo pohvalo, ki so jo nekateri izpostavili tudi na Twitterju, zavzela se je namreč za odpravo dampinga, ki je velika evropska težava. "Damping se dogaja v vseh delih prometnega sektorja. Damping, ki se dogaja v prevozništvu je drugačen kot v letalskem prometu, a ima podoben učinek. Ne moremo si zatiskati oči, da bo težava minila, če uvedemo sankcije. Morali bomo iskati bolj inovativne rešitve, pogledati z druge perspektive, odpraviti bomo morali vzroke za to težavo," je dejala Bulčeva. Zavzela se je za uvedbo novih poslovnih modelov in večji nadzor zakonodaje. "Evropska unija ima veliko dobre zakonodaje, a ni vedno jasno, katera država kaj uvede v nacionalno zakonodajo. Morali bi ukrepati proti tistim, ki tega ne storijo," je dejala v odgovoru na vprašanje Ismaila Ertuga, ki ga je zanimalo, kako bi poskrbela za večjo socialno varnost znotraj prometnega sektorja.

Člani odbora še niso preboleli Junckerjeve odločitve

Bulčeva se je po mnenju evropskih novinarjev, ki so zaslišanje spremljali na družbenih omrežjih, izkazala kot odločna in energična.

Nekaj drugače je bilo z izpraševalci, ki ob postavljanju odgovorov  kar niso mogli mimo jeze, da morajo biti na novem zaslišanju. Kot so dejali, bi se moral njihov odbor imenovati tudi "gasilska brigada za politične igrice Jean Clauda Junckerja". In poudarili, da ni prav, da se mu je njihov odbor zdel tako nepomemben, da prenese kakršne koli menjave komisarja.

Bulčeva se je izognila komentiranju teh opazk, uporabniki Twitterja pa so večinoma ocenili, da se zaslišanji Bulčeve in Alenke Bratušek razlikujeta "kot noč in dan".

Podpora železnicam in lokalnim letališčem

Bulčeva se je zavzela za večjo vlogo železnic. "Največja motivacija za železnice je, da se tovorni promet premakne na tire," je dejala.

Na vprašanje, kaj bo storila, da bosta ladijski promet in pristaniška dejavnost okolju prijaznejši, je dejala, da je bilo na tem področju že marsikaj narejenega, da pa bi moralo biti to področje stvar mednarodnih pogodb.

V odgovoru na vprašanje poslanke Zelenih Karime Delli je sicer dala vedeti, da bo področje varovanja okolja pomemben del njenega dela."Rada imam naravo, spoštujem jo in živim z njo. Upam, da bomo našli izboljšave, vendar je marsikaj odvisno tudi od tega, ali so potrošniki to pripravljeni plačati, podjetja pa to implementirati," je dejala.

Prometu bom dala pomen, ki si ga zasluži. Violeta Bulc, kandidatka za komisarko

Glede prometne varnosti je Bulčeva dejala, da podpira EU zaveze za evropske ceste brez žrtev, čeprav gre najbrž za utopično pričakovanje. Kot je poudarila, so za doseganje tega cilja pomembna varna vozila, izobraževanje udeležencev v prometu, tudi starejših, izkoristili pa bi lahko tudi možnosti, ki jih sodobna tehnologija ponuja na področju sodobne prometne signalizacije. Je pa poudarila, da je bilo v EU na področju prometne varnosti že storjenega veliko v zadnjih letih z vidnimi rezultati, zato je pomembno, da bi analizirali, kateri ukrepi so bili najuspešnejši.

Bulčeva se je zavzela za iskanje novih poslovnih modelov za ohranjanje manjših lokalnih letališč, da ta ne bi propadala. Njihov pomen je izpostavila na primeru letališča Portorož, ki je izjemno pomembno za lokalni turizem. Kot je še dejala, gre za letališča vitalnega pomena in poslancem razložila še svoje izkušnje, ko se je "kulturno bogatila" s potovanji na letališča kot je tisto na otočku Barra v škotskih Hebridih, ki obstaja samo, ko je oseka, ob plimi pa ga "ni".

Glede zasičenosti mest je Bulčeva dejala, da gneča in "zamaški" niso zgolj težava prometa, ampak navad, časovnega načrtovanja in napačnega urbanega planiranja. Za primer je navedla jutranjo izkušnjo, ko so z ekipo obtičali v gneči.

Nekateri evropski poslanci od utrujenosti obupali še pred koncem

V dvorani, kjer poteka zaslišanje je bilo po slabih dveh urah  vse manj ljudi. Tokrat ni bilo zmigovanja z glavo ali nervoznih nasmeškov, ki smo jim bili priča ob zaslišanju Bratuškove, so pa evropski poslanci najbrž ugotovili, da bo Bulčeva potrjena, novega škandala pa ne bo, zato so po dolgem dnevu počasi odhajali. Ali kot je na Twitterju zapisal bruseljski svetovalec Michiel van Hulten: "Predsednik odbora je videti, kot da bi rad šel v hotel, Bulčeva pa, kot da lahko nadaljujejo celo noč." Predsednik odbora Michael Cramer je v odgovor zapisal, da je "še buden, ter da upa, da bo debata živahna vse do konca".

Če so novinarji pomembnih evropskih časnikov ob zaslišanju Bratuškove pisali, da je bilo breme zaslišanja tekom postopka vse bolj očitno, je Bulčeva ob začetku druge polovice zaslišanja nadaljevala z energičnimi odgovori.

Kot potnica bo pravice potnikov postavila v središče

Glede pravic potnikov je Bulčeva dejala, da je sama pogosto potnica, zato opaža številne izzive na tem področju. Priznala je, da ukrepov ne more stresti iz rokava, ker področja ne pozna dovolj dobro, da pa se bo o tem zagotovo posvetovala in preučila možne rešitve.

Evropske poslance je zanimalo, ali bo Bulčeva ponovno preučila predvidene prometne projekte, saj se v nekaterih primerih kažejo težave, med drugim naj bi nekateri projekti ogrožali poplavno varnost. Bulčeva je dejala, da je Slovenija ena od držav, ki je izkusila takšne posledice. Kot je dejala, so številni projekti že odobreni, zato je vprašanje, ali se glede teh sploh še da kaj narediti, po drugi strani pa je to realno življenje, v katerem bi morali biti prilagodljivi, zato je izrazila upanje, da bo tam, kjer se bodo kazale težave, mogoče še kaj popraviti.

Evropske poslance je zanimalo, kako bo Bulčeva poskrbela za integracijo področja javnega zdravja v področje prometa. Izpraševalec je izpostavil, da naj bi bilo 14.000 smrti na leto posledica onesnaženja, ki ga povzroča promet. Bulčeva je dejala, da bo rešitev tukaj mogoče iskati z medresorskim sodelovanjem, rešitev pa vidi v izkoriščanju novih tehnologij, med drugim novega sistema zavor, s katerim je mogoče zmanjšati zvočno onesnaževanje.

Veliko bolj "milostni" kot v primeru Bratuškove

Violeti Bulc so člani odbora doslej postavljali zgolj strokovna vprašanja. Če smo ob zaslišanju Bratuškove poslušali o petju Bandiere Rosse in dvigovanju pošte KPK, tokrat ni bilo vprašanja o tem, kako je 6 več kot 7, ko se glasuje o kandidatu za komisarja, pomanjkanju političnih izkušenj ali nenavadnih hobijih kandidatke.

Bulčeva si je sicer prislužila kompliment socialista Boguslava Liberadzkega. "Lepo vas je poslušati, gospa," je dejal v uvodu pred vprašanjem.

Na družbenih omrežjih se je medtem vnela debata, da so tri ure dolga zaslišanja kandidatov vsekakor predolga. Dolžina zaslišanja je sicer v zadnji uri začela načenjati tudi odločnost odgovorov Bulčeve, ki je v opazki sama dejala, da se "zaradi utrujenosti njena angleščina že nekoliko lomi". Vendar pa Bulčeva je do konca uspešno branila svoja stališča.

Predzadnje vprašanje je bilo povezano z razvojem kolesarstva. Bulčeva je dejala, da je navdušena kolesarka, ki je na seje vlade za avtomobili drugih ministrov prihajala s kolesom. Dejala je, da je Slovenija s kohezijskimi sredstvi dobro uredila kolesarske poti in obljubila, da se bo za to zavzemala tudi na evropskem nivoju.

Vesela, da se ni opekla

V zaključnem govoru je Bulčeva dejala, da člani odbora najbrž vedo, da hodi po žerjavici. "Vesela sem, da se nisem opekla, čeprav sem se nekajkrat bala, da se bom. Vsaj upam, da se nisem ..." je dejala.

V sklepni misli je dejala, da je področje prometa velika obveznost. "Ko se promet ustavi, se vse ustavi." Dejala je, da mora zato področje prometa delovati na visokih obratih, skrbeti za varnost in trajnostni razvoj ter v korist enotnemu evropskemu trgu. Kot je dejala, se zaveda, da je promet povezan z evropsko konkurenčnostjo. Kot ključni rešitvi za področje prometa je izpostavila investicije in inovacije.

"Vse, kar bomo delali, mora koristiti ljudem," je dejala. Članom odbora je obljubila, da bo, če bo potrjena, delu posvetila svojo energijo, duh za inovacije in voljo za skupno delovanje z udeleženci evropske politike. "Težave, ki jih ustvarimo ljudje, lahko skupaj tudi rešimo," je še menila Bulčeva in člane odbora pozvala, da skupaj postavijo promet na vrh evropske agende in kot hrbtenico evropskega gospodarstva. Prisotni so jo nagradili z močnim aplavzom.

Na zaslišanje se je pripravljala po 16 ur na dan. Odločitev pade zjutraj

V kratki izjavi za medije po zaslišanju je Bulčeva dejala, da je vesela, da je konec napornih pet dni in se zahvalila svoji "izjemni ekipi". Zahvalila se je tudi članom odbora, ker so postavljali sicer ne lahka, a vendar poštena vprašanja, ki so bila po njenem mnenju takšna, ki bi jih pač morala znati odgovoriti. Dejala je, da upa, da je člane odbora prepričala.

Kot je dejala, se z dobro predstavo Miloša Šefčoviča ni obremenjevala. "Delali smo po 16 ur na dan. Naredili smo vse, upam, da je bilo dovolj," je dejala.

Predsednik odbora Cramer je novinarjem povedal, da se bodo člani odbora o usodi Bulčeve odločili zjutraj. Izpostavil je, da je imela po eni strani nesrečo, ker je imela za pripravo le malo časa, po drugi strani pa si je lahko ogledala zaslišanje Šefčoviča, kar ji je bilo gotovo v pomoč, saj se je danes veliko vprašanj ponovilo. Je pa Cramer še dejal, da se je Bulčeva v štirih dneh vsekakor veliko naučila.

Slovenski evropski poslanci tokrat zadovoljni

Precej več zadovoljstva je bilo danes tudi med slovenskimi evropskimi poslanci, ki so bili ob nastopu Alenke Bratušek zelo kritični, pripisovalo pa se jim je tudi, da so z "obveščanjem" kolegov poskrbeli za padec Bratuškove.

Lojze Peterle je na Twitterju zapisal, da je Bulčeva "prepričljivo evropska, v odgovorih pa glede na kratek čas priprave sorazmerno konkretna."

Patricija Šulin je zapisala, da je "Bulčeva prepričljiva tudi v odgovorih na konkretna vprašanja."

Igor Šoltes pa je zapisal, da je ob zaslišanju "čutiti veliko energije".

Franc Bogovič pa je dodal: "Čestitke za prvi dve uri. Danes je lepše biti Slovenec ..."

Časovni pritisk

Pred zaslišanjem so se evropski mediji razpisali o tem, kdo je bil danes pravzaprav pod večjim pritiskom - Bulčeva, da na vprašanja odgovori pravilno, ali evropski poslanci, da brzdajo misel na kakšno provokativno vprašanje.

Nad njimi namreč visi časovni pritisk. V Bruslju želijo delujočo Evropsko komisijo Jean Clauda Junckerja 1. novembra, kar pomeni, da naj bi jo evropski poslanci potrjevali že v sredo. Za Violeto Bulc pa je to pomenilo, da mora njeno zaslišanje potekati brezhibno, časa za kakšna dodatna vprašanja, na katera bi odgovarjala pisno ali ustno, namreč ni.

Medtem ko so evropski parlamentarci zatrjevali, da bodo kandidatko Bulčevo ocenjevali na podlagi njenih odgovorov, so nekateri evropski mediji bolj jasno pisali o tistem, kar se po evropskih hodnikih govori bolj potiho - da Bulčeva pač mora biti potrjena ter da sta se največji evropski sili EPP in S&D zato že prej dogovorili, da bodo njihovi poslanci na zaslišanju zastavljali "prijazna" vprašanja. Kot je v petek dejal tudi slovenski evropski poslanec Franc Bogovič - pričakovati je celo kakšen odpustek na vsebinskem delu.

Nekaj evropskih medijev je zato tarnalo nad poštenostjo postopka, v katerem je določen kandidat že pred zaslišanjem 99.9-odstotno potrjen. Vendar pa je takšna situacija v veliko (časovno) stisko postavila tudi Bulčevo. Le nekaj dni je imela na razpolago za obsežno gradivo, njeni kolegi kandidati pa več tednov.

Fiaska sicer ni pričakoval skoraj nihče, tudi zato, ker Bulčeva b Bruselj ni prihajala s popotnico Alenke Bratušek, ki je bila v težavah, še preden je začela (slabo) odgovarjati, predvsem zaradi slovesa, ki si ga je zaradi sporne kandidature in nekaj dvomljivih potez nabrala doma in v Bruslju. V zvezi z Bulčevo evropske parlamentarce še najbolj bega dejstvo, da je politično nepopisan list, da je njena edina politična izkušnja nekaj tednov dolgo ministrovanje v vladi še enega političnega novinca Mira Cerarja in njeni nenavadni hobiji - med drugim je šamanka.

Violeti Bulc je vrata na evropski parket sicer na široko odprla Alenka Bratušek. Ta je danes za popotnico Bulčevi na Facebooku zapisala: "Slovenski kandidatki za komisarko, gospe Bulc, želim uspešno zaslišanje pred odborom Evropskega parlamenta."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (873)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolje
22. 10. 2014 14.43
-1
Tudi na 24 kur ste očitno bili (preveč) zadovoljni z njenim nastopom. Izjavo "prometu bom dala pomen, ki si ga zasluži", ste ob članku citirali kar dvakrat.
Bratuška je pa 16 ur na dan z Jakičem in Pavličem okol po bifejih hodila :)
Jasnovidec Cosmos
21. 10. 2014 19.42
+0
Bulčevi se Bratuškovica lahko vsaj zahvali,da je oprala Slovenijo vsaj delno z njeno povzročeno sramoto.O energetiki v sloveniji več kot Bratuškovica ve že vsak froc tako,da je njeno neznanje in nesposobnost več kot neupravičeno.In kako dolgo še misli v parlamentu vleči denar od davkoplačevalcev?Tam sigurno ne razmišlja drugega kot kje bi se spet našle take milijarde eurov kakršne so izginile nepojasnjeno,ko je bila predsednica.Zakaj KPK ne preiskuje te zadeve?Denar je naložila v tujino in enega dne jo bo samo zmanjkalo garantirano tako kot takrat Bajuka slovenija pa bo ostala spet na še večjem dnu,ko bo za njo vračala dolgove.V zapor z njo KPK pa začet s preiskavo.
felix59 drugič
21. 10. 2014 19.20
+1
Za 20k jaz sploh ne bi šel spat
Ku?ko pod pru?ko
21. 10. 2014 18.53
+6
Bulčeva se je učila, šivilja pa šopingirala. Rezultat je pa tak, kot je!!!
polimer
21. 10. 2014 18.26
+22
Bulčeva bi morala biti predsednica vlade. Se vidi, ženska ima jajca in reče bobu bob. Bravo!
ferencz 1
21. 10. 2014 18.21
+6
Mojškra je pa 16 ur hodila po trgovinah in kafičih!
Hajni
21. 10. 2014 18.54
-1
24UBRISAN
21. 10. 2014 18.04
+15
Včeraj se je videlo, kakšna je razlika med kuro in intelektualko.
Celaviblondinc
21. 10. 2014 17.32
+12
Prou lepo je v Slo odkar smo se JJ jca resel
JApajaDAja
21. 10. 2014 17.25
+9
Bulčeva, hvala za rešitev časti slo! ab pa se na mvk (tv3) posmehuje komentarjem-jani pa ji rešuje rit! Baba, sram naj te bo!
+0
Srečnica zdej bo živela v Bruslju.
primorec91
21. 10. 2014 17.18
-12
Če smo realni njeni odgovori niso bili nič manj splošni kot odgovori Bratuškove, njena edina prednost v primerjavi z Bratuškovo je bistveno boljše znanje angleščine, o samem resorju pa tako kot Bratuškova nima pojma.
JApajaDAja
21. 10. 2014 17.27
+9
ab je 1/4 pismena v primerjavi z Bulčevo. kar je res je res.
artus
21. 10. 2014 17.33
+5
Primorec, si pa slabo sledil obema, al pa ti nič ni jasno.
kitzbill
21. 10. 2014 17.02
-2
kaj ni to neka šamanka, kaj to pomeni , da mogoče ve kakšna vprašanja dobi, , in ve kaj si o njej mislijo, nevem, mam enga, ki o tem fantazira, kaj je res,,,in kaj ni?????
komar marko
21. 10. 2014 16.59
-1
Ob obisku povzpetnice v MB je nek novinar zapisal, da ni ta povzpetnica povedala ČISTO NIČ! Nato so ga suspendirali! Ali je v Bruslju kdo pričakoval državo. No je pa vodila državo 15 meesecev, kar je manj od dolžine nejenega krila! Kapiš!
+0
Tako vsaj ena Slovenka ki bo živela ful bolše v Bruslju. Ostali bomo potrebovali znatno več časa da se poberemo na noge, če se sploh bomo, kajti zimska črnina je pred nami.
minnaema@yahoo.com
21. 10. 2014 16.46
-6
Oprostite Bulčeva je imela POPOLNO PODPORO Vlade RS & tako so tudi "skup držali " Slovenčki tam v Brussel-u mendtem, ko prejšnji zagovornici je manjkala PODPORA - le v tem je bila razlika, tako je v 99% takšno in podobno mesto POLITIČNA NAMESTITEV ! Slovenija je zaradi INkoherentnosti izgubila veliko bolj POMEMBNO mesto, kakor ga bo zdaj zasedala Bulčeva a vedno je to bolje kakor NIČ ......pa naj Bulčeva se spomni tudi na potrebe v Sloveniji - morda bo po njeni zaslugi Ju3 ŽELEZNICA bolj hitra in povezovalna-da bi le tako bilo. A ja in še to, LUKA v Kopru, pa si svojo abundanco po večini zna krojiti sama - pa ne bo tudi iz Brussel-a kakšna abundanca odveč !
komar marko
21. 10. 2014 16.51
+11
Oprosti, SLO je izgubila podobo zaradi samopaštva neke povzpetnice, ki ni zala odgovoriti čisto nič. Sedanja se je vsaj za vsako vprašanje zahvalilla, čeprav glede na kvaliteto odgovorov so bili ti podvpovprečni, pa še vedno 100% boljši od prejšnje. Samo toliko da ne bo pomote. Ni to SLO časopisje, kjer mlatiš prazno slamo, ker si pa naš te hvalimo! Kapiš!
Celaviblondinc
21. 10. 2014 17.12
-3
No bi rad videl slovenskega genija ki bi znal kaj vec povedati o energetiki od Bratuske.
Ševednonaskradejo
21. 10. 2014 17.23
+8
Čelavi, lepo te prosim! Vsakdo v Sloveniji ve o energetiki povedati več od AB!
Celaviblondinc
21. 10. 2014 17.27
-1
artus
21. 10. 2014 17.35
+2
Celaviblondinc
21. 10. 2014 18.22
+0
Ne tovaris celo lahko recem da mi je totalna kura. Samo smesno mi je da najbolj glasno kritizirajo tisti ki imajo najmanj pojma SDS JJ jac in podobni. In se enkrat res bi rad videl genija ki bi znal povedati kaj vec o energetiki sploh ker je to eden od najpomembnejsih resorjev vsake drzave ali celotnega sveta. Tovaris pa 99 % vojn je prav zaradi energetike ce se ne ves. Drugo pa a mi lahko kdo razlozi kaj je pa Petrle kaj tako pametnega pomembnega naredil da se tako sopiri kot da je sam Nikola Tesla.
brabusednet
21. 10. 2014 16.44
+3
Vse čestitke gospe Bulčevi ta obvlada Angleščino bolje,kot šivilja Slovenščino.Ta verjetno ni prepisala svojih diplomskih nalog.
komar marko
21. 10. 2014 16.51
+2
Če si pogledal odstopnpo izjavo je bilo deset stavkov in KUP napak!
Celaviblondinc
21. 10. 2014 17.11
+1
Ti si ze v enem stavku podal KUP napak tako da kaj vec ne pisi lepo prosim.
Celaviblondinc
21. 10. 2014 16.43
+2
Pravo ni matematika. OK ce bi mi to v gostilni pivski brat povedal bi si mislil OK tovaris nima pojma nazdravje in gremo dalje, ko pa to izjavi dekan pravne fakultete pa sem razocaran, pravzaprav lazem, se mi samo potrjuje tisto kar ze dolgo vem in sicer da se imajo pri nas nekateri za oh in sploh vendar njihov resnicni prirojeni intelekt ne seze niti do gleznjev temu oh in sploh. Zato tudi gospodovo dekanovo sveto prepricanje kaksno briljantno misel je izrekel ce pa bi se stvari poglobljeno zavedal bi dojel kaksne brezvezne neinteligentne floskule kvasi. In sicer pravo absolutno je in mora biti matematika. Sicer v bolj prefinjeni inplicitni obliki, ki zahteva malo visji intelekt od povprecnega za razumevanje. Za lazje razumevanje tudi Fizika je matematika pa bodo fiziki sedaj skocili do stropa vendar kaj ti pomaga da ti opazis da ti jabolko pade na glavo ce ne uporabis matematike za izracun in dojetje tega pojava in se ti s tem odpre znanje ki ga lahko preneses na celotno vesolje itd In kaj ti pomaga pravo ce ne uporabljas matematicnih prijemov - zakonitosti vec manj odstevanje je enako ni enako obratno sorazmerno itd itd. Potem ne mores ucinkovito izvajati pravnega reda ker pri podobnih kolicinah dogodkih dobis popolnoma razlicne rezultate - obsodbe, ki so odvisni od popolnoma nemerodajnih postopkov - prijemov - dojemanja. Edino matematika je 100 % in se zelo prirocno univerzalna. Potem se dogajajo debilizmi ko kurji tat ki ukrade zaradi lakote kuro dobi 10 let zapora in lopov ki pokrade celo drzavo in pahne na 10 tisoce ljudi v bedo lakoto dve leti odprtega pripora. Ja lahko recemo bolj se pravo pribliza matematicni natansnosti in bolj skrbnik pravice zna matematicno razmisljati bolj je drzava pravna postena humana inteligentna. Pa ce je to tako tezko razumljivo nasim pravnim strokovnjakom imate tudi cisto preprosto explicitno razlago v svojem simbolu in sicer tehtnici. Tehtnica in tehtanje ni nek filozofski neoprijemljiv sto ljudi sto cudi razumevajoc naprava postopek. Pac pa popolnoma stvarno dejanje ki temelji na merljivih otipljivih vidnih kolicinah dejanjih ki se jih da popolnoma matematicno opredeliti in iz njih dobiti smiselne ponovljive pravilne rezultate v pravnem pomenu za dolocanje krivde nedolznosti in primerne kazni In ce se drzite matematicnih nacel boste pri neskoncnem stevilu spremenjivk dobili neskoncno stevilo rezultatov vendar bodo ti vedno tocni pravilni za pravno vrednost posteni - pravicni. So nasi pra cukun dedje ze vedli zakaj tehtnica in lahko recem da so bili nadpovprecno inteligentni. Ja pravo je po svoje najpreprosteja veda ali pa absolutno nerazumljiva vse je odvisno od intelekta ali talenta ki ti ga Bog podari v zibelko. Lahko recem da je nasih pravnikov kljub sopirenju z doktorati in ostalimi titulami izredno malo in sicer da jim je Bog kaj posebnega podaril v zibelko. So bili pridni so se ucili 24 ur na dan vendar za dobrega pravnika je to absolutno premalo brez tistega nekaj ni dodane vrednosti. Nikola Tesla ni studiral na Harvardu pa je eden najvecjih umov clovestva za mene osebno najvecji. Zato gospodje malo manj se sopirite in glumite neko elito ker kot sem rekel premali IQ vam je bil dodeljen za kaj takega. Hvala za razumevanje.
puspan
21. 10. 2014 22.48
Zelo pohvalno za ves tvoj trud, ampak vse to bi lahko v dveh stavkih povedal.
orehi
21. 10. 2014 16.28
+14
končno negdo ki ma nekaj v glavi
zajfa
21. 10. 2014 16.16
+3
Po tem fiasku z AB motokultivatorjem, ter izbiro nasloh smo videli, da so predstavniki EU samo za okras. Vse se vodi izven EU instituticij, enako kot pri nas... Glavne odločitve "padejo z neba", in potem jih ostali prežvekujejo do sprejetja, narod pa naj...